URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2022, 18:01

Fosta Policlinică Mare din Oradea ar putea deveni sediul CJ Bihor cu bani din PNRR

Fosta Policlinică Mare din Oradea ar putea deveni sediul CJ Bihor cu bani din PNRR Fosta Policlinică Mare zace nefolosită și părăginită de ani de zile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Județean Bihor s-a reunit, vineri, într-o ședință extraordinară de îndată, pentru a aproba mai multe proiecte care trebuie depuse urgent pentru finanțare nerambursabilă. Printre acestea se numără și reabilitarea fostei Policlinici Mari de pe strada Republicii din Oradea, care ar putea atrage astfel 5 milioane de euro în „Valul Renovării”, o axă de finanțare din Programul Național de Redresare și Reziliență.

Vicepreședintele Mircea Mălan a explicat că luni se va deschide această axă, unde investițiile vor primi finanțare pe principiul „primul venit, primul servit”. „Direcția pe care Consiliul Județean vrea să meargă este aceea de a încerca să valorificăm toate oportunitățile de finanțare pe care le avem la dispoziție. (...) Încercăm să primim finanțare europeană pe acest program. Luni dimineață sperăm să depunem proiectele și sperăm să fim și câștigători”, a declarat Mălan, în plenul ședinței.

Totul e pregătit

Potrivit hotărârii votate în unanimitate, clădirea aflată pe strada Republicii nr. 35 are nevoie de lucrări de arhitectură (înlocuirea tâmplăriilor, refacerea finisajelor interioare și realizarea termoizolării), de un sistem de încălzire prin pardoseală, alimentat de pompe de căldură, de instalații de ventilație, de climatizare, sanitare și electrice, dar și de diferite lucrări conexe. Valoarea investiției este estimată la 5 milioane de euro, suma maximă acordată din PNRR pentru aceste proiecte.

Mălan a precizat, pentru BIHOREANUL, că dacă proiectul va fi aprobat, lucrările ar putea începe curând, pentru că CJ Bihor are deja contractul semnat pentru execuție și avizele necesare de la Ministerul Culturii, emise chiar în urmă cu o săptămână. „Licitația s-a finalizat, a fost desemnat un câștigător, dar am mai avut de făcut mai multe expertize pentru componenta artistică, pentru a obține avizul Ministerului Culturii. Vinerea trecută am primit avizul, vom emite autorizația de construcție și ordinul de începere a lucrărilor și, simultan, încercăm să obținem finanțarea nerambursabilă”, a declarat Mălan.

În același „Val al renovărilor”, CJ Bihor a votat să depună proiecte și pentru o clădire aflată pe strada Dunărea nr. 2, tot în proprietatea județului, și alte trei aflate pe străzile Înfrățirii și Traian Lalescu din Oradea și administrate de DGASPC Bihor (Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Trinitatea, Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Încrederea, respectiv Centrul Rezidențial de Asistență și Reintegrare Socială pentru Persoane fără Adăpost).

Bolojan: „Fiecare face așa cum îi dictează conștiința”

În aceeași ședință, aleșii bihorenilor au luat act de demisia consilierului PSD Ciprian Anta din forul județean și, astfel, eliberarea locului ocupat până la precedenta ședință de acesta. Pe 22 septembrie, Anta și o altă consilieră PSD, Ioana Bara, au votat pentru exproprierile de terenuri necesare pentru realizarea unui inel metropolitan de la Nojorid la Oșorhei, în ciuda faptului că grupul social-democrat avea ordin de partid să blocheze, din nou, investiția.

În urma scandalului, Anta a demisionat din CJ, iar Bara din PSD, așa că mandatul ei, după cum a explicat la ședinta de vineri secretarul județului, Carmen Soltănel, se va încheia prin ordin al prefectului Bihorului. Cel mai probabil, la următoarea ședință ordinară, PSD va putea și să desemneze înlocuitorii.

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a profitat de întâlnirea de vineri pentru a le mulțumi celor doi consilieri. „Se cuvine să le mulțumesc celor doi colegi consilieri pentru că au votat punctul de pe ordinea de zi care se referă la exproprierea terenului pentru drumul care constituie inelul metropolitan, pentru că nu se putea merge mai departe cu acest proiect fără respectarea acestei condiții și știți foarte bine acest lucru. Din punctul meu de vedere, au făcut un lucru corect, care n-are nicio chestiune politică, niciun fel de tranzacție de niciun fel, și vreau să le mulțumesc pentru acest vot și pentru activitatea din Consiliul Județean. Fiecare face așa cum îi dictează conștiința și fiecare partid are regulile pe care și le stabilește la nivelul conducerii”, a spus Bolojan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
#andy
Ca să-ți răspund la întrebare ... sunt sigur pentru că eu, ca EPPE independent pe lângă AMP din cadrul PNRR, nu voi recomanda finanțarea niciunei clădiri, chiar dacă este monument de arhitectură sau istoric înscris ca atare în registru, având ca scop de utilizare un sediu administrativ al unei entități precum consiliul județean. Va trebui ca inițiatorul proiectului și aplicației de finanțare să corecteze destinația imobilului la un nivel de minim 50%, ca să îndeplinească criteriile de selecție necesare. Exemplul ales de tine cu Galați e prost ales ... citește ce scrie la capitolul "Scopul și Obiectivele Proiectului" ca să înțelegi cum trebuie abordată tema, dacă tot ai avut acces la date despre acest subiect ca funcționar în cadrul CJ Bihor.
Postat 09 Octombrie 2022, 10:03 de KP
@kp
"niciodata" Cât de sigur ești! În primul rand fosta Policlinica Mare e clădire monument istoric. Prin PNRR se acorda bani pt reabilitare clădire nu pt confortul funcționarilor publici. Dacă ar fi sa ne luam după logica ta ar trebui sa reabilitam cladri și sa le facem doar muzee ca să nu asigure confortul cuiva, indiferent dacă e instituție, hotel, școală etc. Îți trimit un link ca să vezi ca s-au aprobat deja bani în alte judete: https://www.bursa.ro/cladire-monument-istoric-din-galati-reabilitata-cu-fonduri-prin-pnrr-89716744 Dar pe tine te doare ca poate reușește Bolo sa reabiliteze o clădire care sta în paragina de peste 10ani și o face și cu bani de la guvern. "Prietenul" tău Mang a vrut sa scape de ea.
Postat 08 Octombrie 2022, 08:58 de andy
Din PNRR sediul unei instituții inutile?
Niciodată nu se vor aproba bani prin sistemul european de plăți, chiar dacă mai mult de jumătate din aceștia sunt de fapt credite bancare, pentru reabilitarea unei clădiri care să aibă ca destinație confortul funcționarilor și șefilor unui consiliu județean. PNRR înseamnă "reziliență" și "redresare" ca mecanism de ieșire din crize. În niciun caz de intrare în crizele pe care și le reprimă câte-un Bolojan.
Postat 07 Octombrie 2022, 20:52 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON