URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2022, 17:50

Cum i-a „răzgândit” Bolojan pe PSD-iștii care au votat exproprierile pentru inelul metropolitan? Ioana Bara: „N-am plecat din PSD ca să intru în PNL”. Anta: ”Nu mi s-a oferit nimic”

Cum i-a „răzgândit” Bolojan pe PSD-iștii care au votat exproprierile pentru inelul metropolitan? Ioana Bara: „N-am plecat din PSD ca să intru în PNL”. Anta: ”Nu mi s-a oferit nimic” (sursa foto mare: Bihor News)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul din cei doi reprezentanți PSD Bihor care au votat joia trecută exproprierile pentru inelul rutier metropolitan, Ioana Bara, a fost fotografiat la o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, al cărui scop a fost s-o convingă să-și dea votul, imaginea fiind publicată de un site controlat de conducerea PSD Bihor.

Celălalt, Ciprian Anta, a admis și el că s-a întâlnit cu Bolojan de mai multe ori, pe aceeași temă. Ambii afirmă că în schimbul voturilor nu li s-a oferit nicio funcție publică și nu au fost „momiți” în PNL.

Trădare pentru un „suc”?

Sub titlul „S-a întâlnit Bolojan cu consiliera PSD înainte de votul din Consiliul Județean? Au „negociat” trădarea la un suc?”, site-ul bihornews, controlat de PSD Bihor, a dezvăluit că „o cititoare” a trimis redacției „o fotografie care pare să îi arate pe Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, și pe Ioana Bara, consilier județean din Sânmartin, aleasă pe listele PSD, la un suc”, poza fiind făcută, conform sursei citate,înainte de votul de săptămâna trecută, când, în ciuda unei decizii votate de conducerea partidului, doi consilieri județeni ai PSD au trădat peste douăzeci de cetățeni din Cheriu care ceruseră Opoziției sprijin politic”.

„Mișcarea doamnei respective a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât, conform unor surse din Consiliul Județean Bihor, aceasta s-a declarat împotriva proiectului lui Bolojan în ședința comisiei de specialitate a CJ, din care face parte, spunând că nu va vota așa ceva. După care, în ședința de plen, se pare că a fost răzgândită... Cu un suc?”, se întreabă autorul textului, care nu s-a semnat și nici nu precizează dacă, pentru a afla răspunsul, i-ar fi contactat pe protagoniști, adică pe Bolojan și pe Bara, mulțumindu-se cu insinuarea că liberalul ar fi „cumpărat-o” pe reprezentanta PSD.

„Nu mi-am dat demisia din PSD ca să merg altundeva”

BIHOREANUL a contactat-o, în schimb, și pe Ioana Bara, întrebând-o dacă președintele CJ Bihor și al PNL Bihor i-a oferit vreo funcție publică și dacă se va „refugia” în rândurile liberalilor, însă aceasta a respins că și i s-ar fi făcut vreo promisiune, și că ar intenționa să se înscrie în PNL.

„Mi-am dat demisia de onoare la organizația Beiuș, unde am activat 26 de ani, pentru a nu-i pune pe unii colegi într-o situație neplăcută, iar altora să le dau satisfacția de a mă exclude din partid. Demnitatea și onoarea nu mi le pot lua nimeni. Dar nu am plecat din PSD ca să merg altundeva. Deocamdată îmi văd de viața mea”, a spus Bara.

Aceasta a refuzat să precizeze unde și când s-a întâlnit cu Bolojan, însă a precizat că șeful CJ Bihor a avut întâlniri cu toți consilierii județeni ai PSD pentru a-i convinge să voteze exproprierile pentru inelul metropolitan.

În context, Bara a repetat că și-a dat votul pentru exproprierile necesare inelului metropolitan deoarece nu se mai putea uita „în ochii oamenilor, care nu înțeleg de ce tergiversăm un proiect de asemenea anvergură”.

„În repetate rânduri”

Cel de-al doilea consilier județean PSD care a votat exproprierile joia trecută, iar a doua zi a renunțat la această calitate, Ciprian Anta, a declarat și el BIHOREANULUI că s-a întâlnit de mai multe ori cu președintele CJ Bihor pe tema acestui proiect, adesea împreună și cu primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza.

„Eu nu știu ce au făcut ceilalți colegi, dar eu m-am întâlnit cu dl. Bolojan în repetate rânduri, inclusiv cu dl. Laza, și cu proiectantul (n.r. – viitoarei șosele), eu fiind administrator public al comunei Sânmartin. Am fost împreună în repetate rânduri pe teritoriul comunei, am agreat împreună traseul, pe toată lungimea lui”, a spus Anta.

Întrebat, la rându-i, dacă Bolojan i-a făcut vreo ofertă în schimbul votului, acesta a negat vehement: „Nu. Nici nu sunt genul de persoană, nici nu mă interesează. Dar am considerat că este cea mai bună decizie pentru bihoreni, după ce am constatat că partidul nu urma o anumită direcție. N-am avut nicio divergență, nici cu dl. primar Laza, am și discutat ce prostie (n.r. – opoziția la proiect), adică administrația PSD a comunei Sânmartin agreează proiectul, a stabilit traseul, pe toată lungimea lui, iar la județ eu trebuia să mă opun”.

Anta, care cel puțin deocamdată nu a fost exclus din PSD Bihor, afirmă nu doar că nu pleacă în PNL, ci și că după ce organizația județeană va avea o altă conducere, va avea din nou o voce în partid. „Dacă actuala conducere a partidului își dă seama că greșește și se dă la o parte, probabil o să avem din nou un cuvânt de spus în PSD”, a declarat Ciprian Anta.

No comment

Până la această oră, președintele CJ Bihor nu a putut fi contactat, deși BIHOREANUL a încercat în mod repetat, pentru a arăta dacă le-a făcut vreo propunere celor doi reprezentanți ai PSD din Consiliul Județean Bihor. „Vă voi suna eu”, a transmis Bolojan, prin sms.

Pe de altă parte, surse ale BIHOREANULUI afirmă că în încercarea de a-i convinge să voteze inelul metropolitan, acesta s-ar fi întâlnit cu toți consilierii județeni ai PSD, inclusiv cu liderul de grup, Bujor Chirilă, precum și cu liderul grupului de consilieri UDMR, Borsi Lorant.

UPDATE

A vorbit inclusiv cu Mang și Cseke

Ulterior publicării știrii, președintele CJ Bihor a revenit telefonic și a arătat că a discutat proiectul inelului rutier metropolitan, încă de la început, nu doar cu consilierii județeni și cu liderii de grup ai acestora, Bujor Chirilă (PSD) și Borsi Lorant (UDMR), ci și cu președinții celor două formațiuni de opoziție, Ioan Mang și Cseke Attila. „Le-am prezentat proiectul, dar din discuții a reieșit că (n.r. – pentru aceștia) este o decizie de tip politic”.

Bolojan afirmă că după ce exproprierile au fost „trântite” prima oară, în luna iulie, a continuat să încerce să-i convingă pe consilierii județeni și „am avut discuții și cu alți consilieri județeni”, cărora le-a explicat că „traseul e pe la marginea satului Cheriu, nu trece prin sat, am discutat clar modul în care se iau asemenea hotărâri în privința indicatorilor tehnico-economici, că trebuie respectată regula celui mai avantajos traseu, precum și stadiul proiectului, că suntem în faza de licitație și că nu putem face de bun simț altceva decât să dăm drumul la proiect”.

Deși BIHOREANUL i-a solicitat președintelui CJ Bihor să nominalizeze consilierii județeni cu care s-a întâlnit în încercarea de a-i convinge, Bolojan a repetat doar că „m-am întâlnit cu mai mulți consilieri județeni”, precizând că nu le-a făcut niciun fel de oferte în schimbul votului.

Totodată, el a sugerat că cei doi din rândul PSD care au votat exproprierile, Ioana Bara și Ciprian Anta, au putut fi convinși datorită situației lor particulare, referindu-se însă doar la cel din urmă. „Cred că dl. Anta a și avut o situație de disconfort personal. Traseul și toate detaliile au fost stabilite în prezența dânsului, pentru comuna Sânmartin, dânsul a văzut care sunt problemele, care sunt constrângerile și care sunt blocajele. A fost pus într-o situație proastă, pentru că dumnealui a contribuit la proiect ca reprezentant al administrației din Sânmartin, dar a fost nevoit să voteze împotriva proiectului în Consiliul Județean”.

„Au tot respectul”

„Din partea mea, toți consilierii județeni care au votat, inclusiv colegii de la PSD, au tot respectul, pentru că ei au votat nu proiectul lui Bolojan sau proiectul lui Anta sau al unui partid, ci un proiect important în interesul bihorenilor”, a mai spus președintele CJ Bihor, adăugând că „orice proiect de acest tip trebuie susținut indiferent de partid, pentru că altfel trec ani din viețile noastre și ratăm șansele de a face ceea ce trebuie făcut. Dintr-un blocaj pierde toată lumea, nu câștigă niciun partid, nici cel care propune proiecte, nici cele care le blochează, dar mai ales pierd bihorenii”.

Nu în ultimul rând, Bolojan a arătat că discuțiile între un președinte de Consiliu Județean și consilierii județeni, inclusiv de opoziție, sunt legitime, la fel procedând și când a condus Primăria Oradea. „Și în calitate de primar, și în calitate de președinte al CJ Bihor, am prezentat de fiecare dată proiectele majore liderilor grupurilor de consilieri județeni, inclusiv din opoziție, pentru că proiectele majore transced unui ciclu electoral și cred că toate forțele care pot contribui la continuarea lor trebuie să fie informate. Asta nu înseamnă că totdeauna i-am convins pe toți consilierii să voteze, dar am încercat pentru că este o chestie de normalitate”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Metoda e veche!
Acum 2000 de ani Iugurtha, aflat in razboi cu Roma, a mers in fata senatului roman de buna voie. Toti il vedeau mort, dar n-a patit nimic. Secretul a fost magarul care-l insotea! Nu era orice magar, era unul incarcat cu aur.
Postat 28 Septembrie 2022, 13:04 de pinonel
Tradatori?
Dar pe cine au tradat? Pe cei care au tradat interesul general. Prin urmare, cei doi consilieri sunt in situatia clasica de "negare a negatiei", prin urmare se contituie in entitati pozitive. PSD-ul si UDMR-ul persevereaza in evidenta ticalosie, iar "perseverare diabolicum".
Postat 28 Septembrie 2022, 07:41 de marginan
Bravo lor pt vot
Cu toate ca eu nu am sa folosesc drumul acela poate de cel mult 5 ori în viața asta, sunt oameni pt care acel drum reprezintă o ușurare. Nu as mai fi vrut sa se facă drumul pt ca să am pe cine arata cu degetul ( oricum o sa arat spre PSD ) . Probabil cei 2 au făcut sa nu scadă asa mult PSD la următoarele alegeri. Orice drum , pod , pasaj, parcare, parcări roșii își dovedesc utilitatea. Am văzut PSD și UDEMEREU la județ. După cum se vede în poza erau la un suc pt a o convinge sa voteze pt drum, nu ca Emilian Pavel PSDși Bunoiu USR la cafea pt al denigra pe Bolojan, drept urmare USR 3% . Cred ca cei 2 vor fi primiți în PNL ( eu nu-mi doresc asta ) . Doar ca la următoarea campanie PSD și UDEMEREU o să-și atribuie contribuția la acest drum în stilul MANG :::)))
Postat 27 Septembrie 2022, 20:56 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON