URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Februarie 2018, 18:14

Atracţii de primăvară: Teatrul şi Filarmonica vor găzdui comedii, spectacole neconvenţionale, concerte de tangouri şi muzică de filme

Atracţii de primăvară: Teatrul şi Filarmonica vor găzdui comedii, spectacole neconvenţionale, concerte de tangouri şi muzică de filme TRILOGIE. După "Episodul Hamlet" şi "Episodul Lear" (foto), regizorul Gavriil Pinte, triplu câştigător al Premiului UNITER, se întoarce la Oradea pentru a continua ineditul proiect "În inima nopţii" cu "Episodul MacBeth". La fel ca primele două spectacole, şi acesta se va juca într-un spaţiu neconvenţional, pe o scenă mobilă şi cu publicul foarte aproape
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cea de-a doua parte a stagiunii 2017-2018, Teatrul Regina Maria şi Filarmonica de Stat pregătesc câteva oferte interesante, unele chiar de neratat, pentru amatorii de teatru şi melomanii orădeni.

Actorii vor juca un nou spectacol inspirat dintr-o piesă contemporană, precum şi o comedie despre "arta adulterului", în timp ce orchestra Filarmonicii va interpreta lucrări celebre alături de invitaţi de seamă.

Provocările lui Megan

După ce pe 21 ianuarie şi-a chemat publicul la premiera spectacolului "Sufocare (Jurnalul unui sinucigaş cronic)", despre un escroc care pe deasupra este şi dependent de sex, Teatrul Regina Maria pregăteşte şi alte noutăţi în a doua parte a stagiunii 2017-2018, când vor fi rejucate, însă, şi spectacole "hit", cum este musicalul "Scripcarul pe acoperiş".

În materie de noutăţi, au început repetiţiile la un spectacol după piesa "Noduri şi plăci" a scriitoarei britanice contemporane Nicola Wilson. Povestea se învârte în jurul unei femei, Megan, pe care spectatorii o văd în diferite stadii ale vieţii. Piesa abordează un subiect sensibil, boala Alzheimer, care deseori are origini familiale.

"Este mai bine să ştii sau să nu ştii dacă cineva este afectat genetic? Şi, odată ce persoana în cauză ştie, cum şi când le spune copiilor săi?", se arată în descrierea spectacolului regizat de Horia Suru, în distribuţia căruia se vor afla, între alţii, Richard Balint, Ioana Dragoş Gajdo, Eugen Neag şi Georgia Căprărin. Premiera va avea loc pe 11 martie, la Sala Mare.

Shakespeare, în episoade

regizor Gavriil PinteIubitorii de teatru vor vedea şi continuarea proiectului "În inima nopţii", unul dintre cele mai nonconformiste ale Teatrului Regina Maria, datorită faptului că celebre piese de Shakespeare sunt prezentate inedit, cu dialog minimal, pe o scenă mobilă, cu publicul alături. Cunoscutul regizor Gavriil Pinte (foto) se întoarce la Oradea şi, după "Episodul Hamlet" şi "Episodul Lear", va monta "Episodul MacBeth", care va fi jucat, în avanpremieră, în aprilie, premiera oficială fiind programată pe 23 aprilie în Festivalul Shakespeare de la Craiova.

Actorii le pregătesc orădenilor şi o comedie, "Arta adulterului", după piesa "Hotel Mimoza" de Pierre Chesnot, în regia lui Daniel Vulcu. "Cuplul căsătorit are parte de o relaţie disfuncţională. Soţul are peste zece ani de când investeşte timp într-o relaţie paralelă. Amanta locuieşte într-o casă înconjurată de mimoze. Factorul declanşator al... afacerii este momentul în care soţia îi propune soţului să petreacă împreună o scurtă vacanţă la Hotelul Mimoza, spaţiul splendid unde el se cazează când călătoreşte în interes de serviciu", transmit organizatorii despre premiera programată în primăvară. "Sperăm să fie un spectacol cu viaţă lungă, la fel ca «Şi miniştrii calcă strâmb»", afirmă directorul artistic al trupei Iosif Vulcan, Victoria Balint.

Invitaţi celebri

Şi Filarmonica orădeană va avea un program atractiv în a doua parte a stagiunii. Pe 27 februarie îl va găzdui pe flautistul Matei Ioachimescu care, alături de pianistul venezuelean Alfredo Ovalles, va interpreta concertul "La vida loca", descris drept "o celebrare a muzicii şi a vieţii nebune din America Latină". Câteva zile mai târziu, melomanii vor avea parte de o nouă seară pe ritmuri latino-americane. Concertul "Tango simfonic" este programat pe 1 martie şi cuprinde piese celebre de A. Piazzolla, C. Gardel şi J. C. Cobián, invitaţi fiind solista Analia Selis şi pianistul Mariano Castro, ambii argentinieni.

violonist Roman KimPe 26 aprilie, la Oradea va dirija Tiberiu Soare, iar pe 10 mai celebrul violonist Roman Kim (foto) va interpreta "Concertul nr. 1 pentru vioară" de N. Paganini, la o vioară Giovanni Battista Zanoli din 1750. "Am avut sprijinul unui sponsor ca să-l putem aduce aici, altfel nu am fi reuşit", spune directorul artistic al Filarmonicii, Vasile Foica.

Pe 14 şi 15 iunie stagiunea se va încheia în forţă, sub bagheta ungurului Werner Gábor, cu două concerte "populare" ce vor cuprinde melodii din coloanele sonore ale unor filme celebre, însoţite de proiecţii video din producţiile respective. Ca la un cinema muzical…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Arta adulterului"?
Finantam din bani publici de la Consiliu Judetean Bihor spectacole ce sa promoveze astfel de comportamente? Astea ne sunt tintele si valorile? Sa facem reclama ("atrage atentia asupra...", exprimarea corecta politic) minciunii , furtului, sinuciderii, pedofiliei, ce urmeaza?
Postat 03 Februarie 2018, 19:50 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON