URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2018, 19:40

Atenţie la viruşi! Epidemie de gripă, răspândită la pacienţii bolnavi de cancer. Boala poate fi letală

Atenţie la viruşi! Epidemie de gripă, răspândită la pacienţii bolnavi de cancer. Boala poate fi letală foto generic, jurnalul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gripa face ravagii în ţară. Este alertă la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, după ce 11 bolnavi de cancer au luat şi gripă, starea lor fiind şi mai precară. De altfel, chiar luni seară unul dintre ei, o femeie bolnavă de leucemie care a făcut și gripă, a decedat.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, reprezentanţii Institutului au declarat, luni, că în spital a fost instituită carantina după ce a fost confirmată prezenţa virusului gripal AH1N1.

"Dintre aceşti pacienţi, la care a fost descoperită prezenţa virusului AH1N1, doar cinci sunt în stare mai gravă. Dintre cei cinci, trei sunt intubaţi. În general, starea lor este stabilă, dar destul de gravă, luând în considerare că vorbim despre pacienţi care au sistemul imunitar extrem de slăbit", a declarat, în cursul după amiezii, Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi.

Reprezentanţii unităţii medicale au luat decizia restricţionării accesului în Institut, după ce săptămâna trecută a fost restricţionat accesul doar la secţiile de Hematologie şi Terapie Intesivă.

În acelaşi timp, angajaţii Institutului care nu se imunizaseră au primit 50 de vaccinuri antigripale.

Primul caz de gripă s-a înregistrat în cazul unui pacient internat în 9 ianuarie, care a prezentat simptomele gripei în 21 ianuarie şi a fost diagnosticat în 24 ianuarie. "Este vorba despre un pacient care a avut mai mulţi vizitatori, familie, prieteni, şi este posibil să fi luat virusul din afară", a precizat, sursei citate, managerul Mirela Grosu.

Aglomerație la Urgențe

Mediafax mai notează că medicii fac faţă cu greu sutelor de pacienţi care se prezintă zilnic la camerele de gardă ale spitalelor din toată ţara. Cei mai mulţi dintre bolnavi sunt copii. Virusul s-a răspândit mai uşor în ultimele zile, din cauza temperaturilor ridicate, spun specialiştii, medicii atrăgând atenția că boala poate deveni letală.

Conform sursei citate, oraşele cu cele mai multe cazuri de gripă sunt Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Baia Mare, Cluj şi Sibiu. Cea mai bună armă împotriva virusului rămâne imunizarea. Cu toate acestea, mulţi români aleg să nu îşi facă vaccinul antigripal.

De altfel, gripa face ravagii la nivel european, atrage atenţia Ministerul Sănătăţii, care face apel pentru vaccinarea împotriva virusului gripal, deşi este deja luna februarie. Până la sfârşitul săptămânii trecute, în ţară, opt persoane au murit, în timp ce din cele 154 de îmbolnăviri aflate în evidență tot până atunci, jumătate sunt cu virus B, arată adevarul.ro.

"Suntem, în plină epidemie de gripă la nivel european, iar cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este în continuare vaccinarea", a declarat profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.

De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 9 decese confirmate cu virus gripal, faţă de 17 în sezonul precedent.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON