URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2018, 20:06

Atenţie la cifre! Contrar lăudăroşeniei guvernanţilor, în Bihor anul trecut a scăzut numărul de angajaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai recent raport anual de activitate al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, pentru anul 2017, dat publicităţii miercuri, indică un fenomen greu explicabil.

În condiţiile în care firmele din Oradea sunt în permanentă căutare de personal – adus nu doar din comunele din Zona Metropolitană, dar recrutat inclusiv din alte regiuni ale ţării, inclusiv din oraşe mari precum Cluj, Timişoara, Bucureşti şi Braşov, ba chiar şi din alte ţări, precum Ungaria, Cehia ori Polonia – Bihorul a început să înregistreze scădere a numărului de salariaţi.

Mai puţini angajaţi

Potrivit documentului ITM, până în ultima zi a anului trecut, baza de date centrală a Inspecţiei Muncii a consemnat în judeţul Bihor un număr de 21.039 angajatori activi, mai mare decât la 31 decembrie 2016, când erau înregistraţi 20.639 angajatori, dar numărul salariaţilor activi a scăzut de la 170.783 persoane la finele anului 2016 la 169.619 în ultima zi a anului trecut.

Tot Raportul ITM pe anul 2017 relevă şi o scădere a numărului contractelor individuale de muncă active: în ultima zi a anului trecut, în Bihor acest număr se ridica la 191.146 contracte, mai puţine cu aproape 1.500 decât cele 192.587 contracte existente la finele anului 2016.

„Nu pot să-mi explic acest fenomen”, a răspuns BIHOREANULUI şeful ITM Bihor, Marius Rotar, care a ţinut să precizeze că „în Oradea există deficit de forţă de muncă calificată şi firmele caută mereu angajaţi”.

Controale intensificate

O posibilă explicaţie a scăderii numărului contractelor de muncă şi a celui al salariaţilor este, în contextul scumpirii muncii, revenirea la fenomenul „muncii la negru”, cu toate riscurile implicate de această practică.

Anul trecut, inspectorii ITM Bihor au controlat 4.023 unităţi şi au aplicat 5.266 sancţiuni totalizând amenzi de 6,557 milioane lei (doar după 5% dintre controale au fost emise amenzi, în rest fiind date avertismente), din care 2.496 sancţiuni au vizat relaţiile de muncă, pentru încălcarea legislaţiei în acest domeniu fiind emise 557 amenzi în valoare totală de 5,896 milioane lei şi 1.939 avertismente.   

„Aproape o zecime, mai precis 9,52% din totalul angajatorilor controlaţi, foloseau forţă de muncă fără a avea întocmite forme legale de angajare”, arată Raportul ITM pe anul 2017. Conform documentului, munca la negru este mai frecventă în construcţii, confecţii, textile, încălţăminte, alimentaţie publică, panificaţie, servicii de curăţenie şi transporturi rutiere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De aici se vede incompetenta celor de la INS, cu sondajele lor cu tot !?!
Scade numarul angajatilor si a somerilor ... dar a crescut spectaculos, dupa mintea manipulatoare a sondorilor, numarul de locuitori in Oradea noastra ce se "dezvolta exploziv", de la an la an !?!
Postat 19 Ianuarie 2018, 09:54 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON