URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Ianuarie 2018, 20:06

Atenţie la cifre! Contrar lăudăroşeniei guvernanţilor, în Bihor anul trecut a scăzut numărul de angajaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai recent raport anual de activitate al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, pentru anul 2017, dat publicităţii miercuri, indică un fenomen greu explicabil.

În condiţiile în care firmele din Oradea sunt în permanentă căutare de personal – adus nu doar din comunele din Zona Metropolitană, dar recrutat inclusiv din alte regiuni ale ţării, inclusiv din oraşe mari precum Cluj, Timişoara, Bucureşti şi Braşov, ba chiar şi din alte ţări, precum Ungaria, Cehia ori Polonia – Bihorul a început să înregistreze scădere a numărului de salariaţi.

Mai puţini angajaţi

Potrivit documentului ITM, până în ultima zi a anului trecut, baza de date centrală a Inspecţiei Muncii a consemnat în judeţul Bihor un număr de 21.039 angajatori activi, mai mare decât la 31 decembrie 2016, când erau înregistraţi 20.639 angajatori, dar numărul salariaţilor activi a scăzut de la 170.783 persoane la finele anului 2016 la 169.619 în ultima zi a anului trecut.

Tot Raportul ITM pe anul 2017 relevă şi o scădere a numărului contractelor individuale de muncă active: în ultima zi a anului trecut, în Bihor acest număr se ridica la 191.146 contracte, mai puţine cu aproape 1.500 decât cele 192.587 contracte existente la finele anului 2016.

„Nu pot să-mi explic acest fenomen”, a răspuns BIHOREANULUI şeful ITM Bihor, Marius Rotar, care a ţinut să precizeze că „în Oradea există deficit de forţă de muncă calificată şi firmele caută mereu angajaţi”.

Controale intensificate

O posibilă explicaţie a scăderii numărului contractelor de muncă şi a celui al salariaţilor este, în contextul scumpirii muncii, revenirea la fenomenul „muncii la negru”, cu toate riscurile implicate de această practică.

Anul trecut, inspectorii ITM Bihor au controlat 4.023 unităţi şi au aplicat 5.266 sancţiuni totalizând amenzi de 6,557 milioane lei (doar după 5% dintre controale au fost emise amenzi, în rest fiind date avertismente), din care 2.496 sancţiuni au vizat relaţiile de muncă, pentru încălcarea legislaţiei în acest domeniu fiind emise 557 amenzi în valoare totală de 5,896 milioane lei şi 1.939 avertismente.   

„Aproape o zecime, mai precis 9,52% din totalul angajatorilor controlaţi, foloseau forţă de muncă fără a avea întocmite forme legale de angajare”, arată Raportul ITM pe anul 2017. Conform documentului, munca la negru este mai frecventă în construcţii, confecţii, textile, încălţăminte, alimentaţie publică, panificaţie, servicii de curăţenie şi transporturi rutiere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De aici se vede incompetenta celor de la INS, cu sondajele lor cu tot !?!
Scade numarul angajatilor si a somerilor ... dar a crescut spectaculos, dupa mintea manipulatoare a sondorilor, numarul de locuitori in Oradea noastra ce se "dezvolta exploziv", de la an la an !?!
Postat 19 Ianuarie 2018, 09:54 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON