URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2023, 13:50

Atenție dacă mergeți în vacanță! Apa Mării Negre, contaminată cu E.Coli. Ce spun autoritățile

Atenție dacă mergeți în vacanță! Apa Mării Negre, contaminată cu E.Coli. Ce spun autoritățile foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În plin sezon estival, măsurătorile calităţii apei în Marea Neagră făcute de Direcţia de Sănătate Publică Constanţa au indicat o valoare ridicată de infestare cu periculoasa bacterie E.coli, pe mai multe plaje. Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila susține, însă, că situaţia a fost una izolată, iar oamenii nu ar trebui să-şi facă griji, atât timp cât respectă normele de protecţie sanitară. Totuși, mare atenție în special la copii! Înghițirea acestei ape poate fi foarte dăunătoare pentru sănătate!

Concentraţii mari de Escherichia Coli au fost descoperite în apa mării din staţiunile Eforie Nord şi Năvodari. În weekend valorile au depăşit 1.300 de unităţi/100ml, în Năvodari.

Totuşi, cea mai mare concentraţie a acestei bacterii care poate provoca infecţii intestinale grave a fost înregistrată, în această vară, în punctul Eforie NORD II - peste 7.600, conform Radio România Constanţa.

Ministerul Sănătăţii a venit miercuri cu precizări:

"Prezenţa E.coli în apa de îmbăiere reprezintă un parametru de calitate al apei stabilit obligatoriu pentru a fi monitorizat. Valorile determinate prin analize de laborator se raportează la criteriile de calitate ale apei stabilite prin HG 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere, respectiv:

- până în 250cfu/100 ml pentru calitate excelentă

- până la 500cfu /100 ml pentru calitate bună

- peste 500cfu/100 ml pentru calitate satisfăcătoare".

Cu alte cuvinte, în urma testelor de laborator, rezultatul ce depăşeşte 500 de mililitri de colonii formatoare de colonii pe 100 de ml de apă reprezintă o calitate a apei „satisfăcătoare”.

Chiar dacă valorile măsurate au mult mai mari în unele cazuri, specialiştii din sănătate nu au declarat pragul peste care calitatea apei devine periculoasă pentru populație.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat într-o emisiune la B1 TV (video jos) că cel mai probabil cauza prezenţei bacteriei în apa mării o reprezintă deversările care se fac în Marea Neagră.

"Există mai mult sau mai puţin probabil deversări din conducte de canalizare sau din zonele agricole care ajung în apa mării. Prezenţa ei în apă indică faptul că există o poluare fecală care este acceptabilă în anumite limite pentru apa de îmbăiere. Depăşirea unei limite de 500 de bacterii sau unităţi formatoare de colonii cum se numeşte în limbaj medical pe 100 de ml indică faptul că apa nu este bună de îmbăiere. Acest lucru trebuie să în mod constant constatat, adică la mai multe determinări consecutive să existe acest parametru", a explicat ministrul Sănătății.

Cu privire la situaţia de la Năvodari şi Eforie, Alexandru Rafila a lămurit că depăşirile au fost accidentale, iar măsurătorile se fac în mod constant în apa Mării Negre.

"A fost o situaţie punctuală, în anumite zone, pentru o scurtă durată de timp, aceşti indicatori au fost depăşiţi", a punctat Rafila. 

Evitați scufundările cu capul sub apă!

Ministerul Sănătăţii recomandă, totuși, turiştilor să evite înghiţirea apei şi scufundările cu capul sub apă, să facă baie doar în zonele amenajate şi monitorizate, să facă duş înainte şi după îmbăiere, să utilizeze corect grupurile sanitare şi să se spele pe mâini după folosire.

De asemenea oamenii trebuie să respecte normele generale de igienă şi să consume apă potabilă doar din surse sigure şi monitorizate.

"Problema legată de apa mării ţine foarte mult de igiena individuală, dar şi de comportamentul celor care au grijă să nu deverseze conducte de canalizare direct în apa mării, pentru că lucrul acesta duce la contaminarea fecală cu Escherichia Coli", a conchis Alexandru Rafila.

Specialiştii din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică vor realiza o analiză în dinamică a calităţii apei de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre, în colaborare cu specialiştii din cadrul Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină "Grigore Antipa", pentru a depista cauzele care au generat această situaţie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Urmari
Probabil urmarile de la barajul din Ucraina distrus de explozie.
Postat 20 Iulie 2023, 17:12 de Riviera
...
Covid să nu fie.
Postat 20 Iulie 2023, 16:41 de Maikeltroll
nimic nou
Sunt conducte de canalizare cu deversare in mare. Nu e nimic nou. Ca sa fie pachetul complet....unele "doamne" vindeau namol la sticla....care....era defapt colectat din mizeria colmatata la deversarea conductelor. Pe mine m-a busit rasul cand am vazut lume data cu namol si expusa la soare, stiind de unde provine namolul.
Postat 20 Iulie 2023, 16:04 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON