URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Mai 2023, 15:01

Atenție, bihoreni! Locuitorii din 38 localități au termen să revendice acte de proprietate pe terenuri din zonele necooperativizate

Atenție, bihoreni! Locuitorii din 38 localități au termen să revendice acte de proprietate pe terenuri din zonele necooperativizate foto generic, arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O recentă modificare a legii fondului funciar permite românilor să solicite titluri de proprietate pentru terenurile necooperativizate, care nu au făcut obiectul retrocedărilor prevăzute în legislația de până acum deoarece nu au fost preluate de statul comunist în perioada cooperativizării agriculturii, dar nici nu au rămas în proprietatea oamenilor.

Pentru aceasta, însă, Prefectura Bihor avertizează că oamenii au la dispoziție o perioadă limitată de timp și cere primăriilor să informeze cetățenii cu privire la acest drept.

Nici private, nici ale statului

Potrivit legislației vizând fondul funciar, în cele trei decenii trecute după sfârșitul regimului comunist românii au putut să reintre în proprietatea terenurilor care au fost preluate cu acte de imobile în perioada 1945 – 1989, însă legile au omis să reglementeze situația acelor terenuri din zonele necooperativizate, adică unde nu au fost înființate Cooperative Agricole de Producție, astfel că deși terenurile au încetat să mai fie în proprietate privată, ele nu au trecut în proprietatea statului.

O recentă modificare a Legii fondului funciar, nr. 18/1991, operată prin Legea 123/2023, reglementează dreptul foștilor deținători ai terenurilor necooperativizate și al moștenitorilor acestora de a le revendica, însă într-o perioadă limitată de timp, mai precis în următoarele 6 luni.

Întrucât modificarea legislației nu este cunoscută publicului, Prefectura Bihor a anunțat primăriile a 38 de unități administrativ-teritoriale din județ pe raza cărora există astfel de terenuri să informeze cetățenii cu privire la acest drept.

Ce prevede legea

Concret, prin recenta modificare a legislației se stipulează că:

Deținătorii sau moștenitorii acestora care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producție, nu au predat sau nu li s-au preluat la stat terenurile prin acte translative de proprietate, pot solicita, la cerere, comisiei județene emiterea titlului de proprietate în condițiile prezentei legi, astfel:

    a) dacă deținătorii sau moștenitorii acestora figurează cu terenul în registrele agricole sau registrele cadastrale și în evidențele fiscale;

    b) pentru terenul în cauză nu a fost deschisă carte funciară în baza Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

    c) terenul nu face obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane și nici nu s-a eliberat anterior titlu de proprietate cu privire la acesta.”

Modificarea legislativă a intrat în vigoare vineri, 19 mai, iar cererile trebuie depuse în termen de 6 luni, respectiv până în data de 19 noiembrie 2023, la primăria localității în a cărei rază teritorială se află terenul, precizează Prefectura.


În Bihor, este vorba despre terenuri aflate în următoarele 38 unități administrativ-teritoriale:

1 – Nucet - satul Băița

2 – Vașcău – satele Colești, Câmp și Câmp-Moți

3 – Aștileu – satul Călățea

4 – Aușeu – satul Codrișoru

5 – Bratca

6 – Budureasa

7 – Bulz

8 – Cărpinet

9 – Brusturi – satele Orvișele și Loranta

10 – Buntești – satele Săud, Ferice, Dumbrăvani și Brădet

11 – Ceica – satele Ceișoara, Cotiglet și Corbești

12 – Câmpani – satele Câmpani, Fânațe, Hârșești, Sighiștel și Valea de Sus

13 – Copăcel – satele Bucuroaia, Poiana Tășat și Surduc

14 – Curățele – satele Beiușele, Cresuia și Pocioveliște

15 – Derna – satul Sacalasău Nou

16 – Dobrești

17 – Drăgănești – satul Talpe

18 – Drăgești – satele Strahoș și Topești

19 - Finiș – satele Finiș, Fiziș și cătunul Brusturi

20 – Lăzăreni – satele Calea Mare și Gruilung

21 – Lazuri de Beiuș

22 – Lugașu de Jos – cătunul Termezău

23 – Lunca – satele Briheni, Seghiște și cătunul Ursești

24 – Măgești – satul Gălășeni

25 – Pietroasa

26 – Pomezeu – satele Sitani, Vălani de Pomezeu, Câmpani de Pomezeu și Vidiș

27 – Remetea – satul Meziad

28 – Rieni – satul Valea de Jos

29 – Roșia – satele Roșia și Lazuri

30 – Șinteu

31 – Șoimi

32 – Șuncuiuș

33 – Tărcaia – satele Tărcăița și Mierag

34 – Tileagd – satele Tilecuș și Bălaia

35 – Țețchea

36 – Uileacu de Criș

37 – Vadu Crișului

38 - Vârciorog

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mai e de luat teren.
Au descoperit niște "băieți deștepți" că-i rost de împărțit suprafețe de teren care nu mai au nici măcar "foști proprietari" ... așa că-i momentul să invoce niște edili că-s născuți din "sămânță de grofi" și doar acum și-au adus aminte ce bogați erau bunicii și străbunicii lor cândva.
Postat 19 Mai 2023, 23:20 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON