URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2023, 07:35

„Armonii Celeste”, cu compoziții semnate de Ceaikovski, Vivaldi și Bartók, la Filarmonica din Oradea

„Armonii Celeste”, cu compoziții semnate de Ceaikovski, Vivaldi și Bartók, la Filarmonica din Oradea sursa foto: Facebook / Filarmonica de Stat Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitați joi, de la ora 19, la concertul „Armonii Celeste”, dat de corul și orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, sub bagheta dirijorului Alexey Mikhaylenko.

Seara va fi deschisă cu „Dansuri populare românești”, de Béla Bartók, programul continuând cu „Serenada pentru orchestră de coarde, op. 48”, de P. I. Ceaikovski, și cu „Gloria RV 589”, de A. Vivaldi. 

Solistele serii vor fi Ancuța Măslină-Pop (soprană), Maria Duțu (soprană) și Silvia Nagy (mezzosoprană).

„Se spune că muzica provine din sfere îndepărtate și că toate corpurile celeste creează o mișcare sonoră, care se numește «muzica sferelor». Această filozofie datează din Antichitate, iar singura certitudine pe care o avem cu toții este aceea că muzica ne mișcă sufletele prin sunetele ei, ne gâdilă auzul și ne creează o stare de bine”, transmit organizatorii.

Béla Bartók nu doar că a apreciat folclorul românesc, și cu precădere pe cel transilvănean, dar l-a și analizat și l-a redat în forme proprii. Lucrarea „Dansuri populare românești” a fost compusă în 1915, „conținând șase piese de pian scurte, care au fost orchestrate doi ani mai târziu pentru un ansamblu mic. Compozitorul a auzit piesele cântate la vioară sau fluier. Acestea sunt: Jocul cu bâta, Brâul, Pe loc, Buciumeana, Poarga Românească și Mărunțel”. 

„Serenada pentru orchestră de coarde” a lui Piotr Ilici Ceaikovski a fost scrisă în vara anului 1880. Filarmonica Oradea subliniază că, prin această lucrare, Ceaikovski l-a onorat pe unul dintre predecesorii săi austrieci. De altfel, compozitorul a mărturisit că prima mișcare este „un omagiu către Mozart”.

„Ceaikovski a încercat să asimilizeze echilibrul și farmecul lui Mozart, regăsit în repertoriul său cameral, dar și să creeze o lucrare în patru părți cu armonii luxuriante și profunde. El a încercat de asemenea să combine structuri clasice mai largi cu elemente ale valsului vienez de secol XVIII, cu o elegie emoționantă și un final care redă teme populare rusești, aducând împreună lumi disparate, solemnitate și bucurie, într-o singură lucrare”, se arată în comunicatul instituției de cultură.

Piesa „Gloria RV 589” face parte din repertoriul sacru al compozitorului Antonio Vivaldi, fiind scrisă probabil în 1715. Lucrarea a devenit una dintre cele mai frecvent interpretate piese din Baroc. „Antonio Vivaldi a scris cel puțin trei compoziții cu numele de «Gloria», care servesc ca un imn «Gloria in excelsis Deo», ale căror versuri datează probabil din secolul IV și reprezintă o parte a slujbei religioase. Două dintre cele trei lucrări presupuse au supraviețuit: RV 588 și RV 589. O a treia, RV 590, este doar menționată în catalogul Kreuzherren și se presupune că a fost pierdută”, transmit gazdele.

Biletele pentru concertul de joi al Filarmonicii din Oradea s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la casa de bilete a instituției.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON