URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2024, 12:00

Arii renumite în Gala Rossini, joi, la Filarmonica Oradea

Arii renumite în Gala Rossini, joi, la Filarmonica Oradea Foto: Facebook / Filarmonica Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În programul concertului de joi al Filarmonicii Oradea, care va începe la ora 19, se regăsesc doar lucrări ale compozitorului Gioachino Rossini, în interpretarea orchestrei și a soliștilor invitați: Aleksandra Szmyd, Mihaela Ișpan, Alexander Utkin. „Gala Rossini” va fi condusă de dirijorul permanent la instituției orădene, Jankó Zsolt.

Seara va începe cu uverturile lucrărilor Barbiere di Siviglia, Italiana in Algeri, La Gazza Ladra. Continuă apoi cu mai multe arii: Aria Semiramidei din „Semiramide”- Bel raggio lusinghier, a Clorindei din „La Cennerentola” – Cenușăreasa, „Sventurata mi credea” și Duetul Pisicilo; Aria Isabelei din „L’ italiana in Algeri” – „Cruda sorte” și Aria Angelinei din „La Cennerentola” – Cenușăreasa – „Nacqui all’affanno… Non piu mesta”. Apoi Aria lui Don Basil din „Bărbierul din Sevilla” – La Calunnia, Aria lui Mustafa din „L’ Italiana in Alger” – „Gia d’insolito ardore” și se încheie cu Duetul Isabella – Taddeo din l’Italiana in Algeri – „Ai Cappricci della sorte”.

„Creația lui Rossini pare umplută cu bucurii exuberante, un entuziasm debordant și o voioșie permanentă. Totuși, între toate acestea se ascunde mereu sâmburele de mister, de necunoscut, poate chiar un iz de teamă. Însă, desigur, muzica lui reprezintă una dintre cele mai strălucite creații de belcanto, de o vivacitate și agilitate rară, stârnind râsul prin comicul regăsit în subiectele operelor, în replicile personajelor și în mai toate elementele din care se compun lucrările sale scenice”, transmit organizatorii, adăugând că „Rossini înveselește în fiecare zi milioane de ascultători de pe întreg globul, eliberând prin muzica sa o energie fascinantă și o stare de bucurie și extaz de neegalat”.

Mezzosoprana Mihaela Ișpan a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a participat la mai multe cursuri de măiestrie, a câștigat premii și a cântat pe mai multe scene importante din țară și străinătate. Este solistă a Operei Naţionale Bucureşti, unde a debutat în rolul Rosina din „Il Barbiere di Siviglia” de Gioachino Rossini.

Aleksandr Utkin s-a născut în sudul Rusiei și a absolvit Conservatorul de Muzică din Sankt Petersburg, intrând apoi în programul pentru tineri artiști al Teatrului Bolshoi. În vara anului 2017 a debutat la Rossini Opera Festival în Pesaro cu rolul Antonio din „Il viaggio a Reims”. În toamna anului 2018 a făcut parte din studioul de operă din Tenerife, sub conducerea lui Giulio Zappa.

Aleksandra Szmyd a absolvit Academia de Muzică din Cracovia, urmând apoi cursurile masterale la Viena, a primit o serie de distincții la competiții internaționale. Repertoriul sopranei s-a îmbogățit recent cu roluri precum „Violetta” (La Traviata, G. Verdi), Musetta (La Boheme, G. Puccini), „Gilda” (Rigoletto, G. Verdi) și „Clorinda” (La Cenerentola, G. Rossini).

Biletele s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON