URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2021, 09:01

Apărătoarea Ungariei! Am trăit s-o vedem şi pe asta: inspectoare şcolară din Oradea, premiată de Ministerul Apărării din Ungaria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost consilier local UDMR în Oradea, acum inspector şcolar pentru învăţământul în limba maghiară, profesoara Kecse Gabriella de la Şcoala Gimnazială Szacsvay Imre, unde a fost şi director adjunct, a adunat zilele trecute sute de mesaje de laude şi felicitări, după ce a fost premiată de Ministerul Apărării din Ungaria cu distincţia "Pentru apărare".

Titlul onorific se acordă civililor, laolaltă cu o medalie împodobită cu o coroană de lauri, iar orădeanca a primit-o pentru că, în calitatea ei de dascăl, i-a învăţat pe elevi despre sacrificiile făcute de strămoşii lor pentru patrie. Care patrie anume, lesne de înţeles că este Ungaria.

De asemenea, Kecse organizează de 10 ani un concurs de desen pentru elevi pe teme militare, pesemne inspirate tot din victoriile ungurilor, ceea ce i-a determinat pe oficialii maghiari să o decoreze.

Inspectoarea a primit premiul în 2020, dar din cauza pandemiei nu a putut şi să-l ridice personal, făcând-o însă la finele lunii trecute.

Că profesoara slujbaşă a statului român tânjeşte după Ungaria Mare o sugerează şi faptul că soţul ei distribuie cu aplomb pe Facebook hărţi cu Ungaria de dinainte de 1918.

Bihorel îi reaminteşte, totuşi, madamei că, lună de lună, e plătită în lei, nu în forinţi... Cel puţin oficial.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@Socrate
Nu eu am zis de Nobel. Pt mine nici nu conteaza, sunt multe minti luminate de ambele parti dar cu cativa oameni deosebiti/secol nu se face primavara. Pe mine unul nu ma intereseaza Nobel si campioni la discutia asta. Pe mine ma intereseaza ca toti copiii sa beneficieze de o educatie de calitate, toti copiii sa aiba acces la sport ca sa aiba sanse mai mari sa devina oameni seriosi si sanatosi. Deocamdata e greu cu ambele.
Postat 14 Iulie 2021, 09:16 de nihil
@marginan
Sunt convins. Am spus ca si romanii sunt in aceiasi situatie. Atat dascalii cat si copiii prefera povestiri istorice in locul educatiei adevarate, la cum e facuta acum. Ce sa zic...vom avea un viitor stralucit ambele etnii daca continuam asa.
Postat 14 Iulie 2021, 09:09 de nihil
Daca,fereasca Dumnezeu...
...as fi in situatia ei, as fi incantat sa fac pentru romanitate ce a face ea pentru maghiarime.
Postat 13 Iulie 2021, 23:48 de marginan
Nihil
Da, au fost 13 laureati ai premiului Nobel, dar majoritatea erau evrei. Asa cum si spuma medicinii americane o reprezintă tot evreii!
Postat 13 Iulie 2021, 23:23 de Socrate
@iahim
Poate daca ai intelege ce am scris ai reformula. Nu am spus ca natia maghiara e de *, din contra, eu i-i apreciez. Iti spun ca rezultatele scolii(educatiei) in limba maghiara din Romania sunt execrabile. Evident nu toti dar marea parte. La fel si la romani dar suntem mai multi aici in Romania asa ca se mai atenueaza oarecum, tot nu e bine inca. Ia zi-mi ce Nobel sau inventii are scoala in limba maghiara din Romania? Eu iti spun ce se intampla in fapt - iar asta ar trebui sa fie un semnal. Eu iti spun clar ca inteleg chestia cu nationalismul dar ca nu are de-a face cu economia, matematica, informatica, chimia, comunicare in limbi straine, geografia, istoria UNIVERSALA, etc tu vorbesti despre natie, credinta(in Dumnezeu) ca fiind esenta drepturilor. Confirma si asta multe din comentariul meu anterior. Nici macar nu iti pasa ca eu vorbesc de lucrurile care chiar le folosim in fiecare zi iar tu vorbesti despre povestiri istorice. Banuiesc ca stii sa-l desenezi pe Horty cu lux de detalii dar habar nu ai ce e "sull'aria". Nu ma dau nici un dashtept iti spun constatarea mea amaruie. Stai linistit ca toti isi invata meseriile pana la sfarsit dar nu multumita educatiei in 'limba materna' asa cum e ea promovata si exercitata acum. Se trezesc tinerii pe parcurs si isi dau seama ca seful canadian sau neamt nu da doi bani pe desenele lor din 'povestiri istorice'. Nici macar seful lui ungur nu prea da cine stie ce atentie cand problemele zilnice sunt cu totul altele. Pax!
Postat 13 Iulie 2021, 14:08 de nihil
Nihil
Nimic, emani doar urã, ca un adevãrat patriot, care urãste tor ce nu a facut el si pe toti pe care nu/i cunoaste. Fiecare individ isi apãrã credinta si neanul, ceea ce crede este dreptul lui, oriunde s-ar afla! In alta ordinede idei, dacã tot faci pe superiorul, nestiutorii si nepregatitii fac parte dintr-o natie care are treisprezece premiati Nobel.
Postat 13 Iulie 2021, 13:39 de iahim
mai
exista o diferenta intre a-ti cunoaste si respecta tara originara si istoria ancestorilor pe o parte, lupta pt educatie universala in toate limbile pe de alta parte, si bataie de joc in educatie pe a 3-a parte. Avem in fiecare an interni de etnie maghiara la firma si sunt foarte slab pregatiti, ca romanii de altfel. Ma refer la cultura generala, vocabular, capacitate de intelegere. Deci de mine daca vrea sa scoata iredentisti din copii aia n-are decat sa le predea tot felul de mizerii. Cu toata grohaiala udmr, au un invatamant si niste rezultate de tot rahatul si asta nu tine de nici un drept. Sunt execrabili la limbi straine si comunicatie, jenanti la stiinte exacte, aproape iliterati si in general dezorientati si prost pregatiti pt viata. As vrea sa se concentreze si pe alte stiinte decat istoria ungurilor ca pamantul se roteste din alte motive.
Postat 13 Iulie 2021, 11:46 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON