URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2019, 22:36

Apărare împotriva viiturilor: ABA Crişuri a făcut supraînălţări cu saci de nisip pe văile care ameninţă bihorenii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este stare de alertă în mai multe sate din zona Marghita, după ce Valea Fâneţelor, un afluent al Barcăului, este sub cod roşu de inundaţii, ameninţând să inunde gospodăriile oamenilor.

O viitură s-a format deja, iar din pricina ei traficul rutier de pe DN 19 A, în satul Sarcău, a fost deviat, şoseaua fiind acoperită cu o lamă de apă de 20 cm.

Pentru a-i proteja pe bihoreni, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a declanşat acţiuni de apărare. Peste 20 de angajaţi au folosit 1.000 de saci de nisip, pentru a supraînălţa digul şi a diminua revărsarea Văii Fâneţelor pe drumul comunal Spinuş-Brusturi.  

"De mai bine de 2 săptămâni, ploile au pus stăpânire pe bazinul hidrografic Crişuri. În acest timp zilnic au fost emise sau actualizate avertizări hidrologice, dar acum este pentru prima dată când se atinge codul roşu de inundaţii. Prin urmare în zona Sărsig, A.B.A Crişuri a mobilizar echipe de intervenţii şi a acţionat cu 1000 de saci pentru a supraînălţa digurile. La ora 18, cotele au început să scadă, dar până la normalizarea situaţiei echipele vor rămâne în teren", a declarat Sorin Guler, director A.B.A Crişuri.

Valea Fâneţelor rămâne sub alertă cod roşu de inundaţii până sâmbătă, la ora 6 dimineaţa. Aşa cum BIHOREANUL a scris, populaţia din zonă a fost rugată să evite zona şi să "îşi ia măsurile de autoprotecţie şi adăpostire", printr-un SMS transmis prin aplicaţia "Alerte de urgenţă".

Probleme la Sălard şi Fegernic

Tot pentru limitarea efectelor inundaţiilor, au fost intervenţii şi pe valea Viţeilor, din apropierea satului Sălard. Aici, angajaţii ABA Crişuri au folosit 1.000 de saci cu nisip, 50 de pari din lemn şi piloni şi folie de polietilenă, pentru a opri revărsările de ape. Tot în Sălard, formaţia de intervenţie rapidă ABA Crişuri a folosit, vineri, două motopompe de mare capacitate şi un buldoexcavator pentru pomparea apei în râul Barcău, peste coronamentul digului.

Probleme sunt şi în satul Fegernic, comuna Sârbi. Acumularea de aici, de pe valea Almaş (foto jos), a adunat un volum atât de mare de apă, încât ABA Crişuri a trebuit să deschidă evacuările de la golirea de fund, turnul deversor şi deversorul lateral. "O astfel de situaţie nu s-a mai produs din anul 1977", se arată într-un comunicat al ABA Crişuri.

Acumulare Fegernic

Cifrele dezastrului

ABA Crişuri a făcut şi bilanţul inundaţiilor de joi şi vineri. În total, au fost afectate 45 de localităţi, 388 de case, 43 de poduri, 751 de fântâni, iar 125 de animale au murit. "De asemenea, cu ajutorul personalului ISU Crişana au fost evacuate în total 149 de persoane", a transmis Administraţia.

Angajaţii instituţiei continuă să monitorizeze lucrările hidrotehnice şi să facă măsurători în zonele cu ape mari.

Citeşte pe această temă şi articolele:

"COD ROŞU pe Valea Fâneţelor în Bihor: Risc de viituri majore, populaţia e rugată să se adăpostească!"

"Pompierii au salvat 25 de bihoreni aflaţi în pericol din cauza inundaţiilor. O casă a fost distrusă (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON