URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2020, 18:14

Anunţ important făcut de ministrul orădean Marcel Boloş: Patru mari proiecte axate pe cercetare şi tehnologii revoluţionare, pe fonduri europene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anunţ important făcut de ministrul orădean al Fondurilor Europene, Marcel Boloş. Acesta a dezvăluit, într-un interviu pentru G4Media, că România pregăteşte patru mari mari proiecte axate pe cercetare şi tehnologii care să o poziţioneze în tendinţele globale din domeniu.

Potrivit G4media.ro, fiecare proiect este estimat la 150 milioane de euro.

Proiectele sunt:

1. Obţinerea vaccinului tetravalent (cu patru tulpini) la Institutul Cantacuzino
2. Înfiinţarea unui institut de cercetare pe medicină genetică
3. Înfiinţarea unui Institut de Inteligenţă Artificială pentru zona de robotică, automatizări industriale şi IT
4. Institutul pentru Tehnologiile Viitorului (nanotehnologii, microelectronică, fotonică, materiale şi tehnologii de fabricaţie avansate)

Conform sursei citate, cele patru mari proiecte au fost deja prezentate premierului Orban şi vor intra în circuitul de avizare ca proiecte strategice la nivel naţional. Urmează formalizarea finanţării din viitorul buget al UE (2021 - 2027) şi demararea lor propriu-zisă.

"Când le-am fundamentat, am avut această gândire orientată spre viitor. Nu va fi suficient pentru România să-şi dezvolte proiectele de infrastructură de transport dacă nu face ceva din perspectiva viitorului. Altfel vom rămâne o ţară cu un specific pronunţat pe consum. Trebuie să depăşim acest stadiu şi să ne creăm potenţial de business în zonele economice cu valoare adăugată mare, mai ales că resursa umană există. Dacă acest lucru reuşeşte, peste 10 ani discutăm de o altă Românie", a spus Boloş în interviul pentru G4Media.ro.

Întrebat ce înseamnă mai exact medicina genetică, Boloş a răspuns că "tratamentele personalizate pe pacienţi". "Cu ajutorul medicinei genetice şi a secţionării ADN-ului - nu sunt specialist, dar am reţinut această idee de bază - se poate stabili tipul de tratament la care răspunde pacientul", arată ministrul orădean.

Citiți mai mult pe g4media.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Robert
Nu înțeleg care-i știrea. Pt Oradea cel puțin nu are nicio relevanta. Ah ca cei din Cluj, Iași și București vor primi câteva zeci de milioane de euro pt construit sedii pompoase și buget de tocat (ca dc ai institut nu e garantat ca și face ceva) nu-mi pare un mare motiv de bucurie.Din aceste institutii nu are de câștigat tara doar orașele care le vor gazdui.Asa ajungem sa tot umflam doar câteva locuri din tara și sa coste În Cluj un apartament cu trei camere cât o vila în Oradea.Ca doar aici în vest tot ce e investiție de interes național și regional aterizează la Cluj.Bolojan pare incapabil sa ridice orașul la un rang mai înalt pt a putea vreodată sa beneficieze și Oradea de investiții de genul. La noi știrea e ca nu știu ce firma din parcul industrial mai face o hala sa producă componente de plastic pt mașini. Cam asta e nivelul! Deci sa ne bucuram!
Postat 22 Ianuarie 2020, 12:14 de Robert
@crisdumi
Il cunosc pe Bolos de prin 1995. Crede-ma ca stiu ce vorbesc! Zici ca l-ai inventat pe Bolos in urma cu ceva ani. Sa stii ca si eu am patit la fel cu Bolojan. Eu l-am inventat ca prefect, dupa aia m-a sapat si am cazut in fund, eu l-am inventat ca primar si apoi m-a sapat iarasi si iarasi am cazut in fund. Acuma o sa-l inventez presedintele CJB si pun pariu ca o sa ma sape din nou. Si pe Regele Mihai l-am inventat! Du-te ma unde vezi cu ochii. Daca ai fi cu adevarat cineva destept si important in masura sa-l inventezi pe Bolos, nu ti-ai varsa zoaiele p'acilea sub nick name. Scrie editoriale la Crisana! :) Ai cojones si zi-ne cum te cheama si dovedeste ca tu l-ai inventat pe Bolos. Pana atunci tot ce spui este egal cu zero. Barat!
Postat 22 Ianuarie 2020, 11:42 de Kid
Kid, ești dus cu pluta sau te prefaci că nu cunoști subiectul !?!
Eu l-am "inventat" pe Boloș în urmă cu mai mulți ani, în materie de fonduri europene, așa că știu cum a ars etapele cunoașterii, rămânând gol de conținut !?! Iar după ce l-am "avansat" ... m-a săpat la greu ca să ajungă în locul meu !?! Tipul nu e de ieri în domeniu ... a fost șeful Autorității de Management din cadrul MT cu rang de secretar de stat, fix pe instrumente structurale ale UE, iar mai apoi directorul general Agenției de Dezvoltare Regională NV, taman pe fonduri structurale !?! Cei de la minister îl numeau "secretarul de stat minus" ... iar cei de la regiune că e "generalul non-euro" !?! Așa că, lumea ar fi mai bună fără amatori ca el și ca tine, habarniști prin definiție !?! Proverbial a rămas momentul în care Boloș, la prima desemnare ca secretar de stat, a avut un mic discurs scăpat din puțul gândirii lui, în care i-a mulțumit pentru susținere ... domnului Eduard Hellvig !?! Iar ultima "scăpare", că nu există bani europeni pentru autostrăzile din România nici în viitor ... va rămâne în analele "istoriei" !?!
Postat 22 Ianuarie 2020, 08:22 de CrisDumi
@crisdumi
De obicei nu intru in polemici cu alti comentatori dar pt tine fac inca o mica exceptie. Realizezi ca Bolos e ministru de doar doua luni? Deja il improsti cu zoaie si il faci cel mai slab ministru! Ai un discurs de politician, plin de venin! Asta denota o rautate si o prostie fara margini. Vedem la finalul mandatului cat de bun ministru a fost Bolos! As fi curios daca ai sta fata in fata cu Bolos la o dezbatere pe orice tema din politica, administratie, fonduri europene si orice alt domeniu din zona asta, cam ce s-ar intampla! Te face varza monser! Te poti lua de mana cu sandu. Daca voi doi ati disparea de p'acilea, crede-ma, ar fi o lume mai buna.
Postat 22 Ianuarie 2020, 06:55 de Kid
Autobahn
Cu autostrazile s-ar putea sa fie treaba mai complicata,asa ca mai bine ne ocupam de flecustete."Comisia Europeană a schimbat structura finanțărilor, adică nu mai alocă grosul la infrastructură, ci la mediu, taman la timp cît să mai pierdem zece-douăzeci de ani...Acum a dat peste noi ecologia. Pe ultima sută de metri, cînd toți ceilalți au infrastructura terminată, economiile puse la punct, industriile amortizate, noi sîntem somați să îngrijim insecte"(textul complet: www.catavencii.ro/editorial/pe-cale-de-disparitie/ )
Postat 21 Ianuarie 2020, 20:53 de excalibur
Back to the future
Bine ca am scapat de "torment"-ul de a face haine,mobila si pantofi.Ne vom salva cu aceste minunatii numite :medicină genetică,nanotehnologii,Inteligenţă Artificială,fotonică,automotive...Cit despre autostrazi,omul s-a produs intr-adevar pe un kanal zilele trecute,ar fi ceva autostrada de vreo 8mld.€...timp de vreo 8 ani.Doar sa avem rabdare,dureaza vreo 2 ani studiile de fezabilitate,vreo 2 ani prospectiuni,alti 2 ani licitatii si abia la urma autostrada propriu-zisa.
Postat 21 Ianuarie 2020, 20:23 de excalibur
Și ce legătură are Boloș cu inteligența celor de la institutul Cantacuzino care e al MpAN, spre exemplu !?!
Se face Boloș purtătorul de cuvânt al mințiilor deștepte ale României ... sau crede că, dacă e ministru la fonduri europene, are vreun rol marcant în managementul acestor proiecte ?!? Zero implicare, vorbește ca să dea impresia că și gândește !?! Băi, răspopitule, dar cu autostrăzile cum stai ... ai cerut restructurarea bugetului alocat României de UE, cu alocări clare și consistente la infrastructura rutieră !?! Sau tot ca până acum ... vorbim despre ce fac alții și ce ar trebui făcut de altcineva ?!? Cel mai slab ministru pe fonduri europene din istoria contemporană a României ... rușinea guvernării liberale !?!
Postat 21 Ianuarie 2020, 20:07 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON