Universitatea din Oradea a deschis, luni, anul universitar 2018-2019, printr-o ceremonie care a avut loc nu în campus, ci la Teatrul Regina Maria. Accesul spre Universitate este îngreunat, din pricina lucrărilor de construcţie a noului pod peste Peţa, astfel că universitarii au decis ca în această toamnă, când se împlinesc 55 de ani de învăţământ superior continuu la Oradea, să celebreze într-o clădire simbol a oraşului.
„Venim în faţa dumneavoastră într-o universitate altfel, pe care sperăm să o gustaţi şi să o savuraţi”, a spus amfitrionul evenimentului, prorectorul Ligia Burtă, în faţa publicului format din câteva sute de cadre didactice, studenţi şi părinţi. Pe scenă, locul actorilor l-au luat rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului, Sorin Curilă, prefectul Ioan Mihaiu, episcopul ortodox Sofronie, viceprimarul Oradiei, Florin Birta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, preşedinta studenţilor din Senat, Mădălina Cseh, boboaca Oana Hepuţiu. În spatele lor, au „completat” decorul toţi membrii Consiliului de Administraţie, respectiv şefii de comisii din Senat.
Dare de seamă
Aşa cum obişnuieşte în fiecare an, rectorul Constantin Bungău a prezentat, în debutul discursului său, cifrele care caracterizează Universitatea din Oradea. Astfel, s-a aflat că în acest an facultăţile orădene au 4.918 boboci, din care 3.314 la studii de licenţă, 1.431 la masterat şi 166 la doctorat. Numărul bobocilor este mai mare decât anul trecut, când 4.720 de tineri începeau studiile la Oradea, evoluţie subliniată şi de Bungău.
Rectorul a mai precizat că, potrivit clasamentului Scimago, bazat pe rezultatele activităţii ştiinţifice, Universitatea este pe locul 722 în lume, iar Oradea, ca centru universitar, ocupă a şasea poziţie din ţară. Deşi în clasament Universitatea orădeană este pe locul 16, toate universităţile din faţa ei sunt din doar cinci oraşe. „Suntem azi în faţa Craiovei, Constanţei, Galaţiului, Ploieştiului, Sibiului, Sucevei sau Piteştiului, ca să enumăr numai centrele similare”, a declarat Constantin Bungău.
În acest moment, Universitatea are 1.402 angajaţi, din care 910 sunt cadre didactice titulare. Totodată, a precizat Bungău, 11 dascăli s-au pensionat şi pot fi, în acest an universitar, cel mult cadre didactice asociate: Teodor Leuca, Nagy Ştefan, Letiţia Filimon, Emil Mărginean, Tiberiu Pop, Adriana Belba, Radu Pantea, Eugen Roşu, Lustun Liana, Tamara Romocea şi Andrei Indrieş.
„Misiunea noastră este de a transforma universitatea într-un mediu de învăţare avansat şi atractiv, în pas cu noile evoluţii globale, atât pentru studenţii din România, cât şi pentru cei din străinătate”, le-a mai spus Constantin Bungău universitarilor, amintind că la Oradea învaţă în prezent 860 de studenţi străini. De asemenea, rectorul a vorbit despre investiţiile care se vor face în campus, finanţate de Primărie şi de Compania Naţională de Investiţii.
Aplauze pentru „tradiţionali”
În timp ce anunţul rectorului privind numărul mai mare de boboci nu i-a determinat pe universitari să aplaude, „performanţa” i-a aparţinut preşedintelui Senatului, Sorin Curilă. Răsplata nu a fost, însă, pentru o afirmaţie legată de Universitate...
„Cultivăm respectul faţă de valorile naţionale româneşti. Avem datoria de a ne adresa tinerilor, explicându-le care sunt reperele poporului român, pentru a-i informa în legătură cu ce s-a întâmplat pe meleagurile noastre. Sistemul pe care îl promovăm cuprinde valori naturale, pământul ţării noastre, pe care s-a format poporul român şi limba română, instituţii ca valori, familia românească, familia tradiţională, constituită prin căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, aşa cum a lăsat-o pe pământ bunul Dumnezeu”, a declarat Curilă, făcând propagandă unui răspuns pozitiv la referendumul care va avea loc în weekend şi stârnind aplauzele publicului.
Un îndemn similar a avut şi episcopul Sofronie, care le-a spus tinerilor că în anii de studenţie trebuie să înveţe şi să fie responsabili şi „să trăiţi după regulile democraţiei”. Aşadar, le-a spus episcopul ortodox, nu trebuie să asculte îndemnurile „celor care n-au înţeles nimic din democraţie”, ci să meargă în weekend la vot, la referendum. „Votaţi aşa cum vă dictează conştiinţa”, a mai spus Sofronie.
Chef cu „Jdierii”
După ce au luat cuvântul şi ceilalţi invitaţi, iar decanii, aşa cum obişnuiesc în fiecare an, au premiat simbolic primii studenţi admişi la fiecare facultate, a urmat a doua parte a ceremoniei, cea artistică. Mai bine de două ore, au urcat pe scenă profesori, studenţi şi alţi angajaţi ai Universităţii, care au cântat şi au dansat.
De pildă, o studentă de la Medicină a făcut o demonstraţie de kangoo-jumps, Claudia Ignat, angajată a Biroului Comunicare, a dansat pe ritmuri indiene, iar prorectoriţa Ligia Burtă, alături de alţi membri ai ansamblului folcloric al Universităţii au dansat pe muzică populară bihorenească.
Cu toţii au părut că au făcut doar încălzirea însă pentru recitalul trupei rock Fraţii Jdieri, o formaţie din Oradea, cu doi membri studenţi la FMF. Deşi sala a fost pe jumătate goală, căci mulţi dintre spectatori n-au rezistat spectacolului prea lung, rockerii şi-au făcut treaba. Astfel, într-o zi de luni, la o oră neobişnuită pentru un concert - 15.30 -, decibelii au zguduit sala Teatrului, „Jdierii” reuşind să-i readucă la viaţă pe studenţii „amorţiţi” de discursurile din prima parte a festivităţii, dar şi pe profesorii care au dovedit, astfel, că sunt fani de muzică rock.
Atât de mult au gustat tinerii muzica, încât după a treia piesă au urcat pe scenă şi au dansat cu muzicienii. Timid, li s-au alăturat şi folcloriştii recent coborâţi de pe scenă, astfel că, aproape firesc, când Fraţii Jdieri au început piesa „Cântă cucu-n Bucovina”, zeci de studenţi şi profesori şi-au prins mâinile şi au făcut o horă în jurul rockerilor. Aşadar, anul universitar a început în forţă la Oradea...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.