URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Octombrie 2017, 11:47

"Am trecut la ora de iarnă!": A nins în zonele montane din Bihor (FOTO)

'Am trecut la ora de iarnă!': A nins în zonele montane din Bihor (FOTO) foto: Facebook / Muntii Bihor Vlădeasa
'Am trecut la ora de iarnă!': A nins în zonele montane din Bihor (FOTO) foto: Facebook / Muntii Bihor Vlădeasa
'Am trecut la ora de iarnă!': A nins în zonele montane din Bihor (FOTO) foto: Facebook / Muntii Bihor Vlădeasa
'Am trecut la ora de iarnă!': A nins în zonele montane din Bihor (FOTO) sursa foto: Jandarmeria Bihor
'Am trecut la ora de iarnă!': A nins în zonele montane din Bihor (FOTO) sursa foto: Jandarmeria Bihor
'Am trecut la ora de iarnă!': A nins în zonele montane din Bihor (FOTO) sursa foto: Jandarmeria Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum meteorologii au previzionat, dimineaţa de duminică a adus vreme "albă" în munţii din Bihor. Începând cu ora 10, este în vigoare un cod portocaliu de vânt puternic şi ninsori în toate zonele montane din ţară.

Potrivit salvamontiştilor bihoreni, în zona Glăvoi din Munţii Apuseni s-a depus deja un strat de zăpadă. De altfel, o fotografie postată pe pagina de Facebook "Munţii Bihor Vlădeasa", făcută duminică în Glăvoi, arată cât de tare a albit locul. "Am trecut la ora de iarnă!", este mesajul fotografului.

La altitudini de peste 1.500 de metri a nins încă de vineri, iar mai jos a început să cadă lapoviţa sâmbătă seară, transformată peste noapte în zăpadă. Pe aceeaşi pagină de Facebook sunt imagini cu zăpada şi de pe Vârful Vărăşoaia, tot din Munţii Apuseni.

"Ninge slab şi în Vârtop, dar vântul este puternic. Pe creastă, însă, a nins bine. De asemenea, şi jos în Stâna de Vale a prăfuit cu zăpadă", a declarat şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan, duminică, pentru BIHOREANUL.

Întrucât multe din traseele montane sunt închise sau parţial impracticabile din pricina copacilor căzuţi în urma furtunii din 17 septembrie, salvamontiştii le recomandă bihorenilor să nu se aventureze pe munte decât dacă sunt experimentaţi şi bine echipaţi. "Sunt anumite trasee care se pot parcurge, dar doar de cei cu experienţă, nu de începători. De asemenea, este obligatoriu să fie bine echipaţi pentru iarnă şi pregătiţi pentru situaţii deosebite", a mai spus Pinter.

Avertizarea ANM tip cod portocaliu de ninsoare şi vânt puternic este valabilă de duminică dimineaţă, ora 10, până luni seară, la ora 23. Totodată, în acelaşi interval, zonele deluroase şi de câmpie din Bihor se află sub un cod galben de vânt, disconfort termic şi precipitaţii mixte.

UPDATE:

Deşi vântul este puternic, iar precipitaţiile, în zona de munte mai ales, abundente, până la ora 12.30, în Bihor vremea rea nu a cauzat probleme deosebite.

În schimb, şoseaua care urcă de la Pietroasa la Cabana Padiş a fost blocată câteva zeci de minute de un copac căzut peste carosabil. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Bihor, Daniel Bizău, doi jandarmi montani s-au deplasat la locul cu pricina şi au degajat trunchiul copacului de pe carosabil, permiţând turiştilor blocaţi pe drum să avanseze. "Jandarmii au intervenit astfel pentru deblocarea a 30 de persoane din 15 autoturisme", a declarat Bizău, pentru BIHOREANUL.

De asemenea, şoferii care au vrut să ajungă din Vârtop în Arieşeni au fost obligaţi fie să se întoarcă, fie să aştepte. La fel ca la Padiş, drumul între cele două localităţi a fost blocat de câţiva copaci doborâţi de vânt, iar până când trunchiurile arborilor au fost degajate, şoferii n-au putut trece.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Limba Română
Așadar meteorologii nu prevăd, ei previzionează ! Da' ?!? Asta e exprimare demnă de doctorand la școala ajutătoare de jurnalieri, zic....
Postat 29 Octombrie 2017, 17:58 de Vlaicu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON