URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2017, 11:47

"Am trecut la ora de iarnă!": A nins în zonele montane din Bihor (FOTO)

'Am trecut la ora de iarnă!': A nins în zonele montane din Bihor (FOTO) foto: Facebook / Muntii Bihor Vlădeasa
'Am trecut la ora de iarnă!': A nins în zonele montane din Bihor (FOTO) foto: Facebook / Muntii Bihor Vlădeasa
'Am trecut la ora de iarnă!': A nins în zonele montane din Bihor (FOTO) foto: Facebook / Muntii Bihor Vlădeasa
'Am trecut la ora de iarnă!': A nins în zonele montane din Bihor (FOTO) sursa foto: Jandarmeria Bihor
'Am trecut la ora de iarnă!': A nins în zonele montane din Bihor (FOTO) sursa foto: Jandarmeria Bihor
'Am trecut la ora de iarnă!': A nins în zonele montane din Bihor (FOTO) sursa foto: Jandarmeria Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum meteorologii au previzionat, dimineaţa de duminică a adus vreme "albă" în munţii din Bihor. Începând cu ora 10, este în vigoare un cod portocaliu de vânt puternic şi ninsori în toate zonele montane din ţară.

Potrivit salvamontiştilor bihoreni, în zona Glăvoi din Munţii Apuseni s-a depus deja un strat de zăpadă. De altfel, o fotografie postată pe pagina de Facebook "Munţii Bihor Vlădeasa", făcută duminică în Glăvoi, arată cât de tare a albit locul. "Am trecut la ora de iarnă!", este mesajul fotografului.

La altitudini de peste 1.500 de metri a nins încă de vineri, iar mai jos a început să cadă lapoviţa sâmbătă seară, transformată peste noapte în zăpadă. Pe aceeaşi pagină de Facebook sunt imagini cu zăpada şi de pe Vârful Vărăşoaia, tot din Munţii Apuseni.

"Ninge slab şi în Vârtop, dar vântul este puternic. Pe creastă, însă, a nins bine. De asemenea, şi jos în Stâna de Vale a prăfuit cu zăpadă", a declarat şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan, duminică, pentru BIHOREANUL.

Întrucât multe din traseele montane sunt închise sau parţial impracticabile din pricina copacilor căzuţi în urma furtunii din 17 septembrie, salvamontiştii le recomandă bihorenilor să nu se aventureze pe munte decât dacă sunt experimentaţi şi bine echipaţi. "Sunt anumite trasee care se pot parcurge, dar doar de cei cu experienţă, nu de începători. De asemenea, este obligatoriu să fie bine echipaţi pentru iarnă şi pregătiţi pentru situaţii deosebite", a mai spus Pinter.

Avertizarea ANM tip cod portocaliu de ninsoare şi vânt puternic este valabilă de duminică dimineaţă, ora 10, până luni seară, la ora 23. Totodată, în acelaşi interval, zonele deluroase şi de câmpie din Bihor se află sub un cod galben de vânt, disconfort termic şi precipitaţii mixte.

UPDATE:

Deşi vântul este puternic, iar precipitaţiile, în zona de munte mai ales, abundente, până la ora 12.30, în Bihor vremea rea nu a cauzat probleme deosebite.

În schimb, şoseaua care urcă de la Pietroasa la Cabana Padiş a fost blocată câteva zeci de minute de un copac căzut peste carosabil. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Bihor, Daniel Bizău, doi jandarmi montani s-au deplasat la locul cu pricina şi au degajat trunchiul copacului de pe carosabil, permiţând turiştilor blocaţi pe drum să avanseze. "Jandarmii au intervenit astfel pentru deblocarea a 30 de persoane din 15 autoturisme", a declarat Bizău, pentru BIHOREANUL.

De asemenea, şoferii care au vrut să ajungă din Vârtop în Arieşeni au fost obligaţi fie să se întoarcă, fie să aştepte. La fel ca la Padiş, drumul între cele două localităţi a fost blocat de câţiva copaci doborâţi de vânt, iar până când trunchiurile arborilor au fost degajate, şoferii n-au putut trece.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Limba Română
Așadar meteorologii nu prevăd, ei previzionează ! Da' ?!? Asta e exprimare demnă de doctorand la școala ajutătoare de jurnalieri, zic....
Postat 29 Octombrie 2017, 17:58 de Vlaicu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON