URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 07 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este prima măsură care ar trebui luată de urgență de autorități pentru limitarea creșterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). Î
09 Ianuarie 2020, 16:29

Ajutorul public judiciar pentru derularea unui proces: Cine pot fi beneficiarii

Ajutorul public judiciar pentru derularea unui proces: Cine pot fi beneficiarii Foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum am arătat anterior, legislaţia noastră prevede posibilitatea ca statul să acorde facilităţi persoanelor care nu pot să îşi permită cheltuielile pricinuite de desfăşurarea unui proces civil.

Din păcate, legislaţia în materie nu a mai fost corelată cu noile realităţi economice din România, nici măcar cu repetatele creşteri din ultimii ani ale cuantumului salariului minim pe economie. Astfel, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 51/2008 care reglementează ajutorul public judiciar în materie civilă, beneficiază de ajutor public judiciar persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.

Este de remarcat faptul că suma de 300 de lei a fost prevăzută printr-o lege de modificare din 2011, anterior acestei date suma de referinţă fiind de 500 lei!

Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.

Totuşi, legea prevede şi faptul că ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România.

Mai concret, pot beneficia de ajutor public judiciar şi persoanele care, chiar dacă nu se încadrează în limitele absurde ale legii, pot face dovada în concret că nu beneficiază de un real acces la justiţie, urmând ca judecătorul să aprecieze în fiecare speţă concretă.

Legea mai prevede că ajutorul public judiciar se acordă, independent de starea materială a solicitantului, dacă prin lege specială se prevede dreptul la asistenţă judiciară sau dreptul la asistenţă juridică gratuită, ca măsură de protecţie, în considerarea unor situaţii speciale, precum minoritatea, handicapul, un anumit statut şi altele asemenea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ca bine graiesti...
Din salariile lor cu 4 zerouri sa fie obligati toti dreptii sa verse 10% intr-un fond de risc, al lor,inamovibil.Cind calca pe bec,despagubirea o acopera fondul,iar judele primeste citeva buline.La un numar de buline,dinainte stabilit,esti invitat sa incepi o viata noua,de exemplu in Bihor, denumit in argou B.D.(brigada"diverse" aka batalion disciplinar,pentru cunoscatori)
Postat 09 Ianuarie 2020, 23:26 de excalibur
#Justiție dreaptă
Dupa modelul asigurărilor obligatorii: RCA și PAD, AOJI(Asigurarea Obligatorie a Justiției Independente) ar putea fi un mod de asigurare a unei justiții corecte pentru tot românul. Costurile intregului proces(avocați, judecatori, etc) să fie plătite de către Fondul de asigurare, urmând a fi recuperate, după caz, de la cei care au pierdut procesul. În felul acesta, inspecția judiciară nu ar mai avea caracter politic, ci unul economic și social. Apoi, asemeni polițelor RCA(Răspundere Civilă Auto), cuantumul polițelor pentru acoperirea dezastrelor civile, ori penale, să se aplice diferențiat, în funcție de predispoziția și capacitatea indivizilor de a le provoca. De exemplu, cu cât un individ îndeplinește o funcție publică mai înaltă(parlamentar, primar, etc) cu atât polița asigurării să-i fie mai mare. Nu mai vorbesc că, în unele țări civilizate, polița asigurării auto se stabilește și în funcție de culoarea mașinii. De asemenea, pentru recidiviștii de orice soi, polița să crească exponențial. Nu de altceva dar, cu simpla prezumție de nevinovăție, țara noastră nu a ajuns decât în coada Europei. Pe toate planurile.
Postat 09 Ianuarie 2020, 22:18 de FaBULA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0751 RON
  • 1 EUR = 4.8359 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON