URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2023, 19:22

Ai un teren și vrei să obții bani pentru împădurire? Specialiștii Universității din Oradea te învață cum

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii care dețin terenuri pretabile pentru împăduriri pot afla detalii despre finanțările alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență în cadrul unui eveniment organizat de Departamentul de Silvicultură și Inginerie Forestieră al Facultății de Protecția Mediului din Oradea.

Întâlnirea cu specialiștii va avea loc marți, la sediul facultății, pe strada General Magheru, nr. 26, din Oradea.

„Invităm, pe această cale, în mod special, deținătorii privați de teren pretabil pentru împădurire: persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, societățile comerciale, asociațiile și fundațiile, asocierile fără personalitate juridică, care fac dovada deținerii terenurilor, reprezentate de un lider de asociere, alte persoane juridice de drept privat, precum și formele asociative ale acestora, pentru a le prezenta acest program de finanțare”, explică șef lucr. dr. ing. Ruben Budău, organizatorul și moderatorul evenimentului.

Invitatul întâlnirii va fi Horia-Marius Dărăștean, șef de serviciu în cadrul Gărzii Forestiere Oradea și responsabil de programe de împădurire și monitorizarea acestora.

Participarea la întâlnire este gratuită, însă doritorii trebuie să se înscrie în prealabil telefonic sau prin mesaj pe WhatsApp la numărul 0769-538.549 sau prin e-mail la adresa rubenbudau2014@gmail.com.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ca să-ți faci parc la tine în curte ...
... ai nevoie de niște bani pentru puieți. În rest nu-i mare scofală. Iar dacă faci mai multe aliniamente de plantații, cu caracter de gard viu ... poți să-i tai legal când sunt mari, la o înălțime standard de 2 m, asigurându-ți astfel lemn de foc. O politică similară în Franța, în perioada 1950-2000, a făcut ca statul francez să încurajeze rărirea plantațiilor forestiere în toată jumătatea nordică a țării, de la începutul secolului XXI până în 2030, pentru încălzirea individuală a locuințelor cu lemne. Trăiască Revoluția Franceză ... 2023.
Postat 25 Martie 2023, 09:46 de KP
Codul silvic.
Padurile private se supun unui regim silvic, pot fi administrate individual, in asociatii sau in concesiune. Gospodarirea se face prin amenajamente silvice, altfel e infractiune.
Postat 25 Martie 2023, 05:29 de User anonimizat
Te învață desigur cu toții...
După legile actualizate nu mai ai dreptul să tai lemn din propria ta curte, darămite dacă plantezi o pădure, posibil pădurea ta va fi până la maturitate după care ceau calu intră în sistemul de stat silvic, așa că stați voi liniștiți în băncile voastre, și dați terenul eventual în arendă la privați, dar privați serioși nu samsari.
Postat 25 Martie 2023, 00:31 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON