URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 August 2017, 18:00

Aeroportul Oradea va lua un împrumut de 6,7 milioane lei pentru noul terminal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aeroportul Internaţional Oradea urmează să se împrumute cu o sumă considerabilă, 6,7 milioane lei, pentru a putea amenaja un al doilea terminal de pasageri.

Legislaţia europeană privind ajutoarele de stat obligă Aeroportul să asigure 25% din suma necesară ridicării şi dotării noului terminal, aceasta fiind de 22 milioane lei. Guvernul a alocat 8 milioane lei în bugetul pe 2017 pentru această investiţie.

Terminal pe împrumut

Consilierii judeţeni vor fi chemaţi, marţi, să aprobe garantarea de către CJ Bihor unei linii de finanţare de tip revolving în valoare de 6,7 milioane lei pentru finanţarea proiectului "Construire, extindere şi modernizare terminale de pasageri la Aeroportul Oradea".

Aeroportul trebuie să se împrumute deoarece nu are un buget suficient pentru a asigura co-finanţarea impusă de legislaţia europeană pentru ridicarea terminalului.

"Regulamentul UE 2017/1084 al Comisiei Europene din 14 iunie 2017 (…) în ceea ce priveşte ajutoarele pentru infrastructurile portuare şi aeroportuare prevede că intensitatea maximă a ajutorului de stat să nu depăşească 75% din costurile eligibile. Rezultă o diferenţă de 25% din costurile eligibile care trebuie asigurată de Aeroportul Oradea", se arată în raportul de specialitate al proiectului.

Practic, Aeroportul trebuie să-şi plătească partea pentru a nu putea fi acuzat de alte aeroporturi că a fost favorizat de Guvernul României.

"Întrucât Judeţul Bihor nu poate subvenţiona această diferenţă de finanţare, Aeroportul Oradea în calitate de autoritate contractantă trebuie să acopere 25% din costurile eligibile. Din veniturile proprii, Aeroportul Oradea nu poate asigura această diferenţă, se impune contractarea unui credit bancar care poate fi garantat prin veniturile proprii ale judeţului Bihor", se mai precizează în document.

Investiţie de 22 milioane lei

Creditul va fi luat pe o perioadă de 15 ani din care primii 3 ani perioadă de graţie, cu trageri şi rambursări multiple, respectiv 12 ani de rambursare a soldului creditului existent la finalul perioadei de tragere. Perioada de tragere din credit este de 1 an.

"Se pregăteşte începerea lucrărilor la noul terminal. Se iau măsurători. Decontările le vom face pe parcursul lucrărilor, 75% din ajutorul de stat şi 25% din linia de credit, pentru a nu putea fi contestaţi de nimeni", a spus luni, într-o conferinţă de presă, directorul Aeroportului Internaţional Oradea, Gheorghe Paşc.

Contractul pentru ridicarea celui de-al doilea terminal s-a semnat, la finalul lunii iulie, între Aeroport şi asocierea de firme care a câştigat licitaţia, UTI Grup SA şi Eldiclau SRL, suma alocată investiţiei fiind de 22 milioane lei. Din aceşti bani, pentru 2017, Guvernul a alocat 8 milioane lei, iar Aeroportul va plusa cu partea lui de 25%.

Urmează să se construiască o clădire cu suprafaţa de 2.925 mp, capabilă să găzduiască aproximativ 600 de pasageri în acelaşi timp. Contractul presupune şi amenajarea terminalului vechi, care va prelua doar pasagerii care se vor îmbarca pentru cursele internaţionale.

Constructorul va amenaja şi o parcare nouă, cu 128 locuri pentru autoturisme, 3 locuri autocare, 6 locuri staţionare autobuze, 5 locuri parcare autoturisme persoane cu mobilitate redusă şi 14 locuri pentru taximetre. 

În altă ordine de idei, directorul Gheorghe Paşc a precizat că zborurile regulate deschise de companii anul acesta de pe Aeroportul Oradea vor fi operate şi anul viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON