URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2023, 21:21

Discuții despre „blat”. Federația de Baschet a început o investigație după meciul pe care CSM Oradea l-a câștigat la o diferență de 82 de puncte

Discuții despre „blat”. Federația de Baschet a început o investigație după meciul pe care CSM Oradea l-a câștigat la o diferență de 82 de puncte Dinamo n-a avut pivot în meciul cu Oradea (sursa foto: CSM Oradea / Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Federația Română de Baschet, prin forurile de integritate, a început o investigație în cazul unei serii de meciuri care s-au încheiat cu diferențe enorme de puncte în prima fază a Cupei României, printre care partida dintre CSM Oradea și Dinamo București, disputată duminică la Oradea Arena și încheiată cu scorul zdrobitor de 121-39. Informația a apărut pe site-ul de știri sportive Baschet.ro.

Celelalte meciuri din Cupa României care au fost tranșate cu diferențe mari de scor au fost: CSM Corona Brașov vs. ABC Laguna București, scor 102 la 49, respectiv CSM Constanța vs. CS Vâlcea, scor 93 la 53.

Culmea, o declarație făcută de antrenorul orădenilor, Cristian Achim, ar fi stat la baza investigației deschise de FRB, după cum a precizat președinta forului, Carmen Tocală, pentru Baschet.ro. 

Concret, duminică, după meciul câștigat de CSM la o diferență de 82 de puncte, jurnaliștii aceluiași site l-au întrebat pe tehnicianul orădenilor cum comentează speculațiile din mediul online privind un posibil „blat”, adică un meci aranjat, pentru ca Oradea să ajungă în „final 8” al Cupei României. Acesta a negat categoric o asemenea ipoteză.

Achim a spus pentru Baschet.ro: „Pot să vă garantez 100% despre noi […că nu a fost cazul de blat]. Nu pot să mă pronunț despre alte echipe. Repet, aceasta a fost o situație fericită în care Dinamo practic nu a avut niciun om mare. Noi n-am vrut să umilim echipa adversă, dar, mă scuzați, nici invers nu e valabil. Nici ei nu ne-au lăsat. Dacă ne-ar fi lăsat, ar fi făcut-o la o diferență de puncte necesară. În primul rând eu nu pot să cred asta, deși știu că există în lumea asta meciuri trucate sau jucători care truchează meciuri. Nu pot să concep pur și simplu asta. Muncești o viață ca să îți pătezi imaginea? Nu știu ce s-a întâmplat, sincer. Poate echipele respective (n.r. cele învinse la diferențe mari) n-au avut nicio șansă sau, cine știe, au jucat așa cum a făcut-o azi Dinamo cu noi. N-am nici cea mai vagă idee. Sincer, nu e treaba mea și nici nu mă interesează acest aspect. Îmi văd de echipa mea și ceea ce am încercat să facem noi astăzi.”

După ce articolul a apărut pe site-ul menționat, Baschet.ro a fost contactat de Emil Kosztelnik, ofițerul de integritate al FRB, care a cerut înregistrarea declarației lui Cristian Achim și a precizat că a început să vizioneze meciurile de duminică. 

Ulterior, contactată de jurnaliștii menționați, Carmen Tocală a confirmat începerea unei investigații, fără a da prea multe detalii, însă a menționat conceptul de „fixing games”, adică aranjarea de meciuri.

„Aveți declarații pe site-ul dumneavoastră care nu corespund integrității baschetului românesc, motiv pentru care noi ne-am adresat forurilor superioare. Avem ofițer de integritate. Am declanșat, în urma declarațiilor apărute pe site-ul baschet.ro, procedura de investigație. Nu mai am voie să dezvălui. Din momentul acesta s-a declanșat procedura de investigație. Nu mai pot să discut despre. În urma declarațiilor și, evident, se desfășurau meciurile, dar am avut o declarație. În declarație sunt cuvintele spuse și scrise, deci sunt oameni care știu despre ce este vorba. Dacă au declarat, au știut despre ce este vorba. De altfel, cred că v-a contactat imediat ofițerul de integritate. Vor fi analizate de către cei ce se ocupă de integritate și de ceea ce înseamnă lupta împotriva fixing games”, a precizat pentru Baschet.ro Carmen Tocală.

Amintim că Oradea a avut nevoie de o victorie la diferență mare de scor pentru a trece de faza grupelor Cupei României, după ce a cedat meciul disputat cu U BT Cluj-Napoca.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Analfabeți funcționali
Am citit declarația domnului Achim de mai multe ori, nu reiese de nicăieri că ar şti că au fost meciuri aranjate în baschetul romanesc. El a spus "deși știu că există în lumea asta meciuri trucate sau jucători care truchează meciuri. Nu pot să concep pur și simplu asta. Muncești o viață ca să îți pătezi imaginea?" Eu nu am înțeles ce a înțeles doamna Tocală. Pentru că dânsa a declarat "În declarație sunt cuvintele spuse și scrise, deci sunt oameni care știu despre ce este vorba. Dacă au declarat, au știut despre ce este vorba". Deci în concluzie, sunt oameni care stiu despre ce e vorba, dar sunt si oameni care citesc o declarație, şi habar nu au ce au citit.
Postat 20 Septembrie 2023, 16:34 de Profesorul1
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON