URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2023, 17:30

4 milioane de euro pentru bibliotecile din Bihor. Cea din Oradea va deveni una modernă, unde cititorii vor putea împrumuta sau returna cărți singuri (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste câțiva ani, Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai ar putea deveni un spațiu în care fiecare membru al unei familii de bihoreni își va găsi ceva de făcut.

Alături de Consiliul Județean Bihor, conducerea bibliotecii a pregătit un proiect important, în valoare de peste 4 milioane de euro, care vizează atât modernizarea sediului central, cât și reînființarea bibliotecilor din Sântandrei, Sânmartin și Oșorhei. Totodată, alte 26 de biblioteci din Bihor vor fi dotate cu aparatură IT.

Spații regândite

Proiectul a fost prezentat marți, într-o conferință de presă, de vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan și de directoarea Bibliotecii, Ancuța Șchiop. Împreună cu 29 de primării din Bihor, cele două instituții vor să aplice pentru finanțare în Programul Național de Redresare și Reziliență, cu un proiect în valoare totală de 4,1 milioane euro, din care 1,5 milioane de euro va fi contribuția județului.

„Este un proiect care completează această viziune strategică de dezvoltare (n.r. a directoarei Ancuța Șchiop) și care în fapt își propune să redefinească rolul pe care conceptul de bibliotecă îl are în interiorul comunității bihorene”, a declarat Mălan.

Sediul central al Bibliotecii, aflat în Oradea pe Calea Armatei Române nr. 1A, va intra în șantier, pentru a se transforma într-un spațiu modern, pe placul oamenilor de azi.

O simulare grafică făcută de specialiști arată că tavanul existent acum în zona de intrare va fi demolat, iar zonele pentru public vor fi complet regândite.

La parter va fi amenajată o cafenea și un mic amfiteatru, lângă scările ce duc la etajele superioare, iar toate zonele amenajate pentru copii vor fi relocate la acest prim nivel.

Cu cafenea și studio de podcast

Pe scări sau cu un lift panoramic, cititorii vor ajunge la primul etaj, unde cărțile nu vor fi disponibile doar în secțiile de împrumut, ci pe diferite rafturi răspândite prin toată biblioteca, dorința fiind ca cititorii care intră în instituție să poată să-și aleagă singuri o carte și să se așeze cu ea oriunde își găsește un loc pe plac, fie că este vorba de mesele de lucru, amfiteatru ori cafenea.

„Etichetarea cărților se va face cu un sistem magnetic și porțile vor fi, de asemenea, magnetice”, a explicat directoarea Ancuța Șchiop.

Astfel, niciun cititor nu va putea fura cărți, pentru că porțile vor avea avertizări sonore, similare celor din magazine.

„La etajul doi, va fi amenajată și o terasă în aer liber, foarte bine amplasată pe umbră, astfel încât cei care vor să stea, să citească ziarul, să converseze la o cafea, să poată să o facă”, a precizat Mircea Mălan.

Biblioteca va mai avea un atelier de creație, unde copiii vor putea participa la lecții din zona artelor, o sală de conferințe și un studio de podcast, care va putea fi folosit de abonați.

Arhitectul Valentin Dolog a explicat că lucrările ar putea dura 2 ani, dar au fost în așa fel gândite încât să se facă fără a închide biblioteca.

Cititorii, pe cont propriu

Modernizarea va include și schimbări în interacțiunea cu abonații. Cărțile vor putea fi și împrumutate fără interacțiune cu bibliotecarii, prin niște aparate care vor cumpărate de instituție.

Mai mult, cititorii vor putea returna singuri cărțile, în niște tonomate anume concepute și la care vor avea acces chiar și în afara orelor de program ale Bibliotecii, în baza cardului de abonat.

Tot prin acest proiect, Biblioteca va cumpăra și scanere performante care vor ajuta la digitalizarea cărților și ziarelor vechi, ce vor putea fi accesate de la distanță de către cititori. Pentru asta, instituția are nevoie și de îmbunătățiri pe site-ul propriu și în infrastructura digitală deținută, lucru la care deja se lucrează, după cum a precizat directoarea.

„Ne gândim să transformăm Biblioteca Județeană într-un hub cultural, educațional, informațional”, a precizat Șchiop.


Fosta bibliotecă din Băile Felix va redeveni un spațiu al lecturii

Investiții în județ

Pe lângă modernizarea sediului central, proiectul mai vizează reînființarea bibliotecilor din Sânmartin, Sântandrei și Oșorhei, ale căror clădiri vor fi reabilitate și dotate.

În alte 26 de localități unde există biblioteci funcționale, CJ Bihor va achiziționa aparatură IT necesară, adică laptopuri, imprimante, scanere, în valoare de 10.000 de euro pentru fiecare. Este vorba de bibliotecile din Aștileu, Borș, Bratca, Budureasa, Căpâlna, Chișlaz, Curtuișeni, Diosig, Drăgești, Finiș, Mădăras, Nojorid, Pocola, Răbăgani, Roșia, Tăuteu, Tinca și Tulca.

În plus, pentru că este o componentă obligatorie a proiectului, CJ Bihor și Biblioteca Județeană vor organiza și cursuri gratuite de alfabetizare digitală pentru bihoreni, în care oameni din toate cele 29 de localități implicate în proiect vor învăța cum să folosească un calculator, cum să caute informații pe internet și alte lucruri similare.

Șchiop și-a arătat convingerea că, transformând acest spațiu într-unul modern, mai mulți bihoreni vor fi atrași spre Bibliotecă, iar numărul celor 4.000 de abonați din prezent va crește. Ea a mai precizat că proiectul a fost inspirat din modele văzute în străinătate.

Vicepreședintele Mircea Mălan a subliniat că susținerea financiară asigurată de CJ Bihor, de 1,5 milioane de euro, este un efort semnificativ pentru județ, dar care se face cu încrederea că zona culturală și educațională are nevoie de asemenea investiții. Cofinanțarea va fi supusă votului consilierilor județeni în ședința programată pentru ziua de miercuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON