URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2023, 10:50

39 de grade la umbră! Codul galben de caniculă s-a „transformat” în cod portocaliu în Bihor. Restricții pe drumurile naționale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Meteorologii au schimbat avertizarea de tip cod galben de val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat în una mai serioasă, de tip cod portocaliu. Atât sâmbătă, cât și duminică, temperaturile vor fi și mai mari decât estimaseră inițial, ajungând până la 39 de grade. Compania Națională de Drumuri anunță restricții pe drumurile din județ.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, sâmbătă sunt așteptate temperaturi de până la 38 de grade în mai multe județe din țară (vezi imaiginea principală).

Atenție, însă, temperaturile resimțite la soare vor fi mult mai mari, având în vedere că măsurătorile se fac la umbră!

„În Banat, cea mai mare parte a Crișanei, sudul Olteniei și al Munteniei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37...38 de grade, iar minimele se vor situa între 19 și 26 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, arată ANM.

Duminică, vremea va fi și mai toridă, gradele din termometru urmând să urce la 39! În plus, codul portocaliu a fost extins pentru mai multe județe (harta jos).

„În Maramureș, vestul Transilvaniei, Crișana, Banat, sudul Olteniei și al Munteniei și în nord-estul Moldovei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37...39 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 26 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat”, arată meteorologii.

Și duminică indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Restricții pe drumurile naționale din Bihor

Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat că sâmbătă și duminică, respectiv 26 - 27.08.2023, în intervalul orar 11:00 – 20:00, se vor institui restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t pe sectoarele de drum național, drumuri expres și autostrăzi din Bihor, dar și din județele: Călărași, Ilfov, București, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș – Severin, Hunedoara, Timiș, Arad, Alba, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Mramureș, Botoșani și Iași.

 

„Măsura este adoptată pentru protejarea și conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformațiilor majore ireversibile (ce implică și pierderea stabilității straturilor rutiere) care pot apărea pe rețeaua rutieră, ca efect al desfășurării traficului greu în condițiile climatice de caniculă”, explică CNAIR într-un comunicat.

Ca de obicei, vor fi exceptate de la această măsură vehiculele destinate transporturilor de persoane, transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală, vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră, transporturi funerare, transporturi poștale, transporturi de echipamente de prim ajutor, transporturi pentru distribuire de carburanți, transporturi de mărfuri sub temperatură controlată, transporturi pentru tractări vehicule avariate, transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate, transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării, transporturi apă îmbuteliată, transporturi produse provenite din exploatări agricole, transporturi militare implicate în exerciții multinaționale.

„De asemenea, pe perioada restricțiilor vor fi exceptate utilajele proprii ale CNAIR, cât și utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare”, explică informarea.

 

Sfaturile medicilor și punctele de prim ajutor din Bihor

În acest context, Direcția de Sănătate Publică face un apel la populație să se protejeze, să evite ieșirile și activitatea în aer liber între orele 11 și 18, să se hidrateze, să-și adapteze alimentația și să evite consumul de alcool. 

De asemenea, DSP face publică și lista punctelor de prim ajutor și distribuire a apei, în contextul în care temperaturile vor depăși 35 de grade.


Sfaturile DSP, mai jos:

Evitați ieșirile și activitatea fizică (sport, grădinărit, munci mai grele) între orele 11-18.  Încercați să stați cât mai mult în locuri răcoroase, cu umbră. Este indicat ca plimbările să se facă dimineața și seara. 

- Dacă este necesar să ieșiți, încercați să stați sau să mergeți mai mult prin zonele cu umbră. Protejați-vă capul, fața și ochii cu ajutorul unei pălării și a ochelarilor de soare. Purtați haine de culoare deschisă, subțiri, comode; de preferat sunt cele din in și bumbac; evitați-le pe cât se poate pe cele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului. Este bine să aveți la îndemână o sticlă cu apă. 

- Consumați cel puțin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe și legume) fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 min. Lichidele nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul. Foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, mușețel, sunătoare, urzici, călduțe sau la temperatura camerei, ușor îndulcite.  

- Alimentația trebuie să fie una ușoară, să conțină alimente proaspete, fără prea multe calorii - sunt recomandate carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele, precum și cât mai multe fructe și legume care, prin apa, sărurile minerale și vitaminele pe care le conțin, asigură în mod constant hidratarea organismului (o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă). Evitați sau măcar limitați consumul de grăsimi și dulciuri concentrate. 

- Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de apărare a organismului împotriva căldurii. Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. 

- Faceți cât mai des dușuri cu apă călduță. Se pot utiliza spray-uri cu apă minerală pentru hidratarea pielii. 

- În interiorul locuinței stați în camerele cele mai răcoroase. Dacă nu aveți o cameră răcoroasă, apelați la un ventilator sau la un aparat de aer condiționat pentru a răcori atmosfera. 

- Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 °C.  Dacă nu aveți aer condiționat în locuință, la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (cinematografe, spații publice, magazine). 

Limitați creșterea temperaturii în locuințe:  

- țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință;  

- închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile; deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din  locuință; 

- întrerupeți lumina artificială sau scădeți intensitatea acesteia; 

- închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie

- Evitați expunerea la soare (plaja) între orele 11,00-18,00 când razele soarelui sunt foarte puternice. Nu uitați de protecția capului, a ochilor, a buzelor. În cazul în care suferiți de anumite afecțiuni, cereți sfatul medicului înainte de a vă expune la soare. 

- Dacă ați făcut insolație, aveți nevoie de săruri minerale pe care le puteți asigura prin consumul de supe de legume și sucuri de fructe. Se mai recomandă alimente cu aport mare de potasiu și magneziu, cum ar fi: bananele, pepenele galben, lintea, cartofii, mazărea, fasolea boabe și soia. Evitați expunerea la soare câteva zile, utilizați produse pentru calmarea arsurilor solare, iar dacă simptomele se agravează sau se prelungesc, consultați medicul. 

Cei care muncesc trebuie să cunoască faptul că au anumite drepturi: astfel, angajatorii sunt obligați să asigure condiții propice de muncă salariaților în vreme de caniculă, să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, în care există curenți de aer, să reducă intensitatea și ritmul activităților fizice.

Dacă temperatura exterioară depășește 37 grade C cel puțin 2 zile consecutiv, pentru menținerea stării de sănătate a salariaților, angajatorii sunt obligați să asigure: apă minerală 2-4 l/persoană, echipament de protecție, ventilarea locului de muncă, posibilitatea de a face dușuri (în anumite situații). Dacă nu se pot realiza aceste condiții, se va stabili reducerea duratei zilei de lucru, eșalonarea acesteia până la orele 11 și după orele 17 și chiar întreruperea colectivă a lucrului, cu menținerea activității doar acolo unde ea nu poate fi suspendată. 

Aveți grijă de persoanele dependente de dumneavoastră (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Nu lăsați copiii în încăperi insuficient ventilate sau în autoturisme staționate la soare. Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate. 

- Evitați deplasările pe distanțe lungi, în mașini fără climatizare

Puncte de prim ajutor în Bihor, în caz de temperaturi de 35 grade sau mai mult:

Puncte de distribuire apă potabilă în Bihor:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON