URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2023, 20:10

12,8 milioane de euro prin PNRR. Oradea va cumpăra încă două tramvaie şi va izola termic nouă clădiri şcolare

12,8 milioane de euro prin PNRR. Oradea va cumpăra încă două tramvaie şi va izola termic nouă clădiri şcolare foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea va achiziţiona încă două tramvaie moderne şi va izola termic alte nouă şcoli şi grădiniţe pe bani europeni.

Primarul Florin Birta a semnat cu miercuri cu ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, bihoreanul Cseke Attila, încă 10 contracte de finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, fondurile atrase se ridică, în total, la circa 63 milioane de lei, echivalentul a 12,8 milioane de euro.

Oradea va mai cumpăra tramvaie

Lista proiectelor depuse de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională este deschisă de etapa a doua de modernizare a flotei de tramvaie (20,5 milioane lei).

„Se vor achiziţiona două tramvaie noi care vor corespunde normelor europene cu privire la zgomot şi vor asigura confortul călătorilor. Acestea vor avea podeaua coborâtă 100% şi vor recupera energie la frânare. Acţionarea se va realiza prin invertoare şi motoare electrice asincrone, prevăzute cu sistem antipatinare", a transmis Primăria.


Birta și Cseke semnează noile contracte de finanțare prin PNRR (sursa foto: Primăria Oradea)

Investiţii în creşterea eficienţei

Cea mai mare parte a banilor vor merge însă pe creşterea eficienţei energetice a nouă şcoli şi grădiniţe orădene. Pe lista imobilelor care vor intra în lucru se numără Liceul de Arte (13,8 milioane lei), Liceul Sanitar Vasile Voiculescu (7 milioane lei) şi Colegiul Naţional Mihai Eminescu (1,2 milioane lei).

Urmează să fie reabilitate termic și școala gimnazială Dimitrie Cantemir, cu clădirile de pe străzile Sextil Puşcariu (4,5 milioane lei) şi Dimitrie Cantemir (4,2 milioane lei), școala Ion Bogdan, împreună cu grădiniţa 14 (2,2 milioane lei), şi Ioan Slavici (995.800 lei).

În ceea ce priveşte grădiniţele, vor intra în lucru cele cu numerele 14 (1,7 milioane lei) şi 46 (6,5 milioane lei).

Lucrările vor viza, printre altele, reabilitarea termică a faţadelor, acoperişului şi subsolului, înlocuirea tâmplăriei, montarea de instalaţii termice şi electrice eficiente energetic şi gestionarea inteligentă a energiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
adi13-bolnăvel
Nu mor de ciudă fraiere, pt ca nu eu sunt ăla ::::))) idiotule cu I mare ::::)))
Postat 21 Aprilie 2023, 20:58 de Sandu2100
sandu mincinosu, Pinochio
Sandu2100 mori de ciuda ca te stie toata lumea cine esti. Cum stai cu Bianca, tot cu posterul pe tavan ai ramas? Dar cu Mercedesul, ca un cocalar adevarat te comporti??? Atat stii sa intoxici lumea ca in Braila nu sunt masini, de asta nu exista parcari. Afla mai destepule ca si pe strada mea inainte se parca la liber, apoi au pus indicator de plata, si acum trebuie sa platim . La tine asta inseamna crearea de locuri de parcare , cand vii pui tabla si iei banii. Afla mai sluga ca exista orase unde se percepe taxa de parcare, nu pt ca nu sunt masini cum ai tu tupuel sa minti, tu doar minti si faci propaganda mai sluga cu sutana.
Postat 21 Aprilie 2023, 19:58 de adi13
::::))))))
Unul si același cont
Postat 21 Aprilie 2023, 15:20 de Sandu2100
sandu mincinosu, Pinochio
Ia auzi iar la postacul popa Sandu2100, ca in Braila si Vaslui nu sunt masini si de aia nu au parcari. Vai da prost mai esti, da sandupopa , te credem aia in Braila si Moldova nu au masini, merg cu calul. Incredibil cat poti sa minti pentru un popa, adica asa sunteti voi mincinosi si turnatori
Postat 21 Aprilie 2023, 14:41 de adi13
Mihaita
Hai să-ți explic puțin ::::)))) lasă propaganda de-o parte si încearcă sa te bucuri de Oradea.
Postat 21 Aprilie 2023, 13:52 de Sandu2100
@Sandu 2100
Vai da prostovan mai esti. Tu te auxi ce minciuni scoti pe gura? Bai prostovane, hsi sa iti explic in Brsila sau alte oase ofiunde parchezi nu platesti nimic. Si nimeni nu moare de foame, in Oradea jumate di salar se duce pe taxe, impozite etc. In alte orase poate nici 10%. Si ce crezi ca aia is msi saraci ca noi sau ce? Vorbesti ca un spalat pe creier.
Postat 21 Aprilie 2023, 10:20 de Mihaita
Mihaita
Aia sunt mai săraci, au mai multe parcări decat mașini, vezi tu Oradea e plină de mașini si ăștia ca tine comentează ca Oradea e săracă ::::))))) . Daca nu ai înțeles, din banii de parcări se fac parcări, ce nube bine explicate, ca nu prea se intelege, nu ai semnal.
Postat 21 Aprilie 2023, 09:39 de Sandu2100
@Sandu 2100
Esti prost, sau asa te-o puiat? Si sia in Vaslui unde parcheaza? Si in Braila e gratis parcarea. Si atunci osmenii unde parcheaza dupa tine, pe slta planeta. E gratis parcarea tampitule. Ca nu su parcari supraetajate e altceva, dar acolo poti parca oriunde gratis. Si in Oradea sunt strazi unde e gratis parcarea
Postat 21 Aprilie 2023, 08:44 de Mihaita
Mihaita
Dar ce legătură are salariul cu Orașul ??? Apropo de parcări, acolo nu plătești parcări pt ca nu ai.
Postat 20 Aprilie 2023, 20:32 de Sandu2100
SANDU VASLUI
Cu ce e mai bine in Oradea ca in Vaslui? Aceleasi salarii le au ambele orase, doar ca acolo nu platesti parcarea, intretinerea e mai ieftina, taxele mai mici, drumurile acolo sunt mai bune ca la noi? Aeroport, nu au nici ei. Universitatea o face la Iasi, noi la Cluj. La spital se merge in Iasi sau Cluj, deci exact ca la noi. Cu ce e mai bine aici, cu ce o duce omul de rand mai bine in Oradea, care sunt capitolele la care excelam? La propaganda, sau ce? Pentru vinituri ca tine Oradea e ceva metropola, e ceva normal pentru taranoi sa caste gura cand vad un oras.
Postat 20 Aprilie 2023, 15:01 de Mihaita
SIEMENSURILE???
CE E CU SIEMENSURILE? DE CE NU MAI CIRCULA?
Postat 20 Aprilie 2023, 14:57 de Mihaita
CT
Comparatia e ca la Vaslui nu se poate mai mult , Oradea e departe, daca nu am fi avut un cârmaci bun, am fi fost ca Vaslui, de acolo am pornit. Cate unu spune ca Astra stau in garaj, Siemens e la casat, dar astia nu vor sa le vada pe strada, cand ele acolo sunt. Cand a cumparat 20 de Astra noi, genul de oameni nu au primit vestea bine ::::))))
Postat 20 Aprilie 2023, 10:36 de Sandu2100
Cat de retarda e comparatia cu Vasluiul, un oras de patru ori mai mic…
Daca nu as fi convis ca Sandu face pe prostu, baga “argumentele” astea doar sa intarate, as rade bine. Altfel, ne-am putea compara cu Iașul, dupa sute de milioane/miliarde investiti (in functie de moneda), evident ca nu putem! Viena care are o flota consistenta de Siemens-uri ULF, cu trei sau cinci module, vinde din ele de cand Bombardier a castigat contractul de inlocuire a flotei, de peste jumatate de miliard de euro, nu fara polemici in ce priveste licitatia. Poate ar trebui inlocuite Tatra-urile cu Siemens second? Siemensuri impecabile, doar la ei se construiesc, se intretin (alta cultura). In fond, tehnic sunt inca superioare celor Astra. Nu sunt eligibile prin pnrr, dar poate banii aia ar trebui indreptati spre scoli si spitale, tramvaiele luate de la buget. In fond, nu mai avem mult si va trebui sa invatam sa traim de la buget…
Postat 20 Aprilie 2023, 10:19 de User anonimizat
Unde sunt Siemensurile ULF?
De ce nu mai circula tramvaiele Siemens? Pentru ca le-a cumparat Filip?
Postat 20 Aprilie 2023, 06:08 de Petre93
Zimensurile...
...multe au fost deja tăiate și date la fier vechi, după ce am plătit o groază de bani ca și contribuabili.
Postat 20 Aprilie 2023, 01:11 de Morometul
@Sandu2100
Pentru ca acolo unde esti tu nu se vede - te luminez eu: Tatra modelul KT4Dm e tramvaiul ala vechi galben de circula in numar de vreo 10-15 in fiecare zi de la 4:30 la 23 prin orasul Oradea. Au fost aduse in 2018 ca de noi pentru fraieri dar totusi second-hand din Berlin. Nu tii minte astfel de reusite? e totusi destul de recent. -> Legat de linia de tramvai: In Vaslui (orasul mentionat de tine) a disparut linia de tramvai inainte de a se inaugura vreodata tramvaiul. Si ca sa iti explic si gluma ca e clar ca ai nevoie: o mare parte din populatia din regiunea istorica Moldova se muta in Oradea(pentru ca inca la noi e mai bine) - dar nu de ei imi e frica ca o sa fure si in Oradea linia ci de cei mai vechi locuitori ai orasului care au si experienta si blaturi la politie. -> Nu stiu de ce am scris atat - sunt cam multe cuvinte pentru tine.
Postat 19 Aprilie 2023, 23:46 de ionelul
Ionelule
In articol e specificat unde merg banii , sau e deranjant?? Cine a furat linia de tramvai din Oradea si care ?? Tramvaie Tatra nu am mai vazut de mult prin oraș, dar poate tu vezi si autobuze Ikaru sau Barkas, in rest faci propagandă, și ești inca unul cu state vechi pe aici care și-a mai facut un cont de propagandă.
Postat 19 Aprilie 2023, 23:18 de Sandu2100
@Sandu2100
articolul
Postat 19 Aprilie 2023, 22:09 de ionelul
Ionelule
Confunzi orașul.
Postat 19 Aprilie 2023, 21:41 de Sandu2100
@Sandu2100
Încă - încă - la Oradea nu a furat nimeni toată linia de tramvai, dar la cum arată oamenii noi de prin oraș și la cați infractori erau oricum înainte și la ce sentințe ușoare se dau în Oradea și în toată țara nu ar fi mare lucru să dispară într-o seară pentru un control judiciar + domiciliu 2 ani...
Postat 19 Aprilie 2023, 21:11 de ionelul
Ionelule
Vorbesti de Orasau Vaslui??
Postat 19 Aprilie 2023, 20:57 de Sandu2100
cumpara pentru cine?
Dai inca 20 mil RON ~ 4 mil EURO pentru tramvaie noi dar orasul e plin doar de amaratele alea de Tatra KT4DM din 1977. Progres. Au 30 de tramvaie moderne (20 Astra si 10 Siemens - care nu le-a mai vazut nimeni de ani de zile) si serves practic 2 linii care se suprapun de 12 luni dar ei circula cu tramvaie de 50 de ani..Asta e respectul OTL pentru calatori.
Postat 19 Aprilie 2023, 20:27 de ionelul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON