URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2013, 11:30

Zoo în curtea şcolii: La Centrul Don Orione, picii orădeni pot face cunoştinţă cu raţe, gâşte, iepuraşi, dar şi un căprior! (FOTO)

Zoo în curtea şcolii: La Centrul Don Orione, picii orădeni pot face cunoştinţă cu raţe, gâşte, iepuraşi, dar şi un căprior! (FOTO) VEDETA. De departe cel mai răsfăţat animal din ţarcul Don Orione este căpriorul găsit de o familie şi donat centrului
Zoo în curtea şcolii: La Centrul Don Orione, picii orădeni pot face cunoştinţă cu raţe, gâşte, iepuraşi, dar şi un căprior! (FOTO) LECŢIA DE IUBIRE. Părintele Mihai Fechetă îi învaţă pe copii respectul şi iubirea faţă de necuvântătoare, parte a operei lui Dumnezeu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duminică de duminică, curtea centrului Don Orione din Ioşia se umple de pici zburdalnici. Nu doar toboganele ori leagănele îi atrag pe micuţi, ci şi ţarcul cu felurite animale pe care preoţii greco-catolici l-au amenajat acolo.

Dându-şi seama că mulţi dintre copiii orădenilor nu mai au ocazia să vadă pe viu animale domestice banale, cum sunt găinile ori iepuraşii, membrii Congregaţiei Don Orione au adunat fel de fel de vietăţi în curte, iar copiii vin să le viziteze bucuroşi. Printre necuvântătoare se numără inclusiv un căprior, la care nu doar micuţii se uită cu drag, ci şi părinţii acestora.

Miei sau pisici?

Primele animale din curtea Don Orione au fost doi miei, primiţi de preoţi în urmă cu patru ani. "Îi ţineam aici, nu ştiam ce să facem cu ei. Într-o zi am auzit-o pe o mămică zicându-i copilului ei: "Uite ce pisică mare!". Atunci mi-am dat seama că trebuie să le facem cunoştinţă copiilor cu animalele domestice, fiindcă nu le cunosc", povesteşte părintele Mihai Fechetă, unul din responsabilii Centrului Don Orione.

Zis şi făcut. Gazdele au amenajat un ţarc pentru cei doi miei în curtea centrului, unde zi de zi părinţii îşi aduceau copiii să vadă "neobişnuitele" animale. Micuţii se bucurau mai ceva ca de-o jucărie nouă doar punând mâna pe lâna moale a mieilor, aşa că vizitatorii s-au permanentizat în curtea şcolii.

"Vedeta" din ţarc

Apoi, dornici să sprijine iniţiativa părintelui, orădenii au început să facă donaţii cu animale. Astfel, ţarcul din curtea Don Orione s-a mărit considerabil, iar azi găzduieşte zeci de gâşte, raţe, găini, păuni, porumbei, fazani, curcani, dar şi iepuraşi şi căţei. Iar de un an, în mini-grădina zoologică şi-a făcut apariţia şi un căprior, care a devenit rapid vedeta adăpostului.

"L-am primit în urmă cu un an. O familie l-a găsit, rănit fiind, într-o pădure. Era micuţ şi părăsit, aşa că noi l-am hrănit cu biberonul", povesteşte părintele Fechetă. Acum căpriorul s-a înzdrăvenit. Însă, crescut fiind aproape de oameni, părintele ştie că nu s-ar mai putea adapta în pădure. Aşa că îl păstrează în curtea centrului, spre bucuria copiilor, dar şi a părinţilor şi a bunicilor care vin în vizită.

Acces liber

"Mulţi dintre copii aici văd prima oară o gâscă sau o raţă", spune şi managerul Liceului Don Orione, Martin Miheller. În plus, pe lângă că au ocazia să cunoască animale domestice, micuţii învaţă şi să îngrijească animalele, dar şi să nu se teamă de ele. Micuţii au tendinţa să se sperie de căţeii care latră ori de cocoşii care îşi apără teritoriul, însă părintele Fechetă stă lângă ei şi le arată cât de blânde sunt animalele, dacă nu sunt atacate. Iar copiii uită de frică...

Oricine e binevenit să viziteze animalele din ţarcul Don Orione, porţile centrului fiind deschise pentru fiecare copil, indiferent că învaţă la această şcoală sau nu. Iar în condiţiile în care Grădina Zoologică a Oradiei încă nu e deschisă publicului, nici nu-i de mirare că în fiecare duminică mica Zoo din curtea şcolii e plină de copii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
excelent
o idee excelenta, ar putea lua exemplu mai multi directori, mai ales din cadrul invatamantului prescolar si primar.
Postat 27 Februarie 2013, 12:05 de ioan si nu ion
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON