URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2016, 19:15

Zilele Cetăţii Oradea debutează cu inaugurarea Muzeului Pâinii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zilele Cetăţii (29 iunie – 3 iulie) vor debuta, miercuri după amiaza, cu vernisajul mai multor expoziţii, unele temporare, iar altele permanente amenajate în mai multe corpuri ale fortăreţei orădene.

Unul dintre punctele importante de pe agenda primei zile a evenimentului este deschiderea Muzeului Pâinii (ora 17), cu cuptoare tradiţionale, situat în Corpul H. De la aceeaşi oră, în Corpul C va fi deschisă o expoziţie de marame.

Tot miercuri, de la ora 18, în Corpul M al Cetăţii va fi vernisată expoziţia "Alegorie" în cadrul căreia vor fi prezentate lucrările de pictură semnate de şapte tineri artişti: Diana Suiugan, Tiziana Cellino, Horea Sălăgean, Dates Câmpeanu, Remus Ilisie, Florentiu Ilie şi Dan Hora.

Joi, de la ora 14.30, pianistul Thurzó Zoltán, în parteneriat cu Primăria Oradea şi Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, va vernisa expoziţia tematică "Note, lumini şi amprente. Documente muzicale din arhiva familiei Thurzó".

Acest eveniment va fi găzduit de către Palatul Princiar, Corpul A, Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea şi se va deschide cu o scurtă expunere a demersului (Corp A, etaj II, Sala de conferinţe), continuându-se cu un recital de pian al pianistului Thurzó Zoltán, susţinut în zona Lapidariumului de la parterul clădirii.

Piesele expuse, peste 700 la număr, au fost adunate şi selectate de către Thurzó Zoltán din arhiva familială şi vor fi expuse în 6 încăperi, pe mai multe sute de metri pătraţi. Au fost selecţionate curiozităţi şi rarităţi din istoria vieţii muzicale clasice a oraşului Oradea. Între exponatele prezentate se numără manuscrise, scrisori, poze, corespondenţă, afişe legate de personalităţi muzicale care au trăit ori concertat în Oradea. Se vor putea admira şi cele 26 goblenuri realizate de Thurzó Margit.  

În aceeaşi zi, de la ora 18, în Corpul A va avea loc vernisajul "Student Design Expo" care promovează lucrările studenţilor de la Facultatea de Arte, specializarea Design. Totodată, va fi prezentată expoziţia "Atelier Deschis" care aparţine studenţilor de la Pictură.

Pe de altă parte, organizatorii Zilelor Cetăţii Oradea au anunţat şi o modificare în programul inaţiei Vunk.

Vezi programul evenimentului în articolul: Călătorie în timp: Zilele Cetăţii aduc trupe medievale şi meşteşugari în Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON