URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2010, 12:55

Uzul de droguri III - Despre LSD

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Descoperirea efectelor psihedelice ale LSD (dietilamina acidului lisergic) din anul 1947 în S.U.A., a culminat cu un abuz de tip epidemic în cursul ani- lor '60. Impunerea unor limitări legale în privinţa fabricării şi distribuţiei a-cestuia precum şi pericolul pentru sănătate, au dus la o scădere semnificativă a abuzului. LSD este un drog puternic, efectele apărând la doze mici (20 mi-crograme) după câteva minute de la administrarea orală (tahicardie, hiper-tensiune arterială, tremor, dilataţia pupilelor şi creşterea temperaturii). După circa 30 de minute de la administrare apar modificări de dispoziţie, stări con-flictuale bizare, chiar şi iluzii optice. Acţiunea poate persista timp de 12-18 ore. Toleranţa se dezvoltă rapid atunci când drogul este folosit în mod abu-ziv. Nu s-au semnalat cazuri de deces prin efectele directe ale LSD. Reacţiile adverse ale consumului cronic de LSD includ riscul mărit de psihoze şi tul-burări de memorie.

Phenciclidina (PCP) este o substanţă de uz veterinar, folosită în scopul i- mobilizării pe perioade scurte a animalelor mari. Se utilizeză pe cale orală, fumat sau intravenos. Este cunoscută sub numele de "angel dust" şi se pre- zintă ca o pudră albă, granulată, care conţine între 50 şi 100% drog. Dozele mici (5 miligrame) produc agitaţie, excitaţie, analgezie şi tulburări de vorbi- re. Supradoza determină modificări psihice majore ce pot duce la sinucidere, hipertensiune arterială, chiar comă, fapt ce impune asistenţă medicală în ser- viciile de terapie intensivă.

Abuzul multiplu de droguri este o realitate. Deşi consumatorii de droguri afirmă că au o preferinţă pentru un anumit drog, folosirea diverselor combi- naţii este des întâlnită. Consumul concurent de droguri este foarte periculos datorită cumulării efectelor, riscul toxic devenind astfel mai mare. Există frecvente asocieri ale abuzului de opioide, sau de alcool cu fumatul de tutun, dar nu s-au semnalat asocieri ale abuzului de alcool cu consumul de mariju-ana.

ATENŢIE! Consumul combinat de cocaină, heroină şi alcool măreşte riscul efectelor toxice cu mult mai mult decât consumul unui singur drog. Tratamentul adecvat al abuzului de droguri multiple, ca şi al altor forme de abuz, presupune servicii medicale speciale, în care primul pas este dezintoxicarea, care este un proces dificil ce necesită internare şi supraveghere, mai ales în perioada de abstinenţă.

REŢINEŢI! Se acceptă azi ideea că abuzul, ca şi consumul multiplu de droguri, este consecinţa facilităţii procurării şi a costului acestora. Combaterea traficului de droguri şi educaţia sanitară a copiilor şi tinerilor, alături de măsuri de or-din politic, social şi administrativ, pot determina scăderea consumului şi re-ducerea dependenţilor. Recuperarea acestora este grea, rareori reuşindu-se reintegrarea completă socio-familială.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
corectare
corect este, dietilamida acidului lisergic. O seara placuta.
Postat 19 Noiembrie 2010, 18:28 de marius
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON