URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2016, 12:11

"Victima" victimei: Orădeanul care şi-ar fi violat propria fiică timp de trei ani susţine că ar fi fost victima acesteia

'Victima' victimei: Orădeanul care şi-ar fi violat propria fiică timp de trei ani susţine că ar fi fost victima acesteia CASĂ DE COŞMAR Din decembrie 2014, Iosif Şimon (foto) a fost locatar al Centrului Candeo, destinat tinerilor proveniţi din centrele de plasament, mutându-se anul acesta în august când, datorită recomandărilor favorabile primite din partea consilierei şi psihologului, i-a fost repartizată o garsonieră în căminul social din strada Atelierelor (fundal). De aici a şi fost ridicat pe 18 octombrie de către poliţişti
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un caz înspăimântător a fost făcut public săptămâna trecută de BIHOREANUL: din 2013, o fetiţă de 12 ani din Oradea a fost sistematic bătută şi supusă la perversiuni sexuale de propriul tată, profitând de faptul că mama celor trei era plecată în străinătate, teoretic la muncă.

Sătulă de abuzuri, copila a fugit de acasă astă-vară, fiind adăpostită într-un centru al Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţie Socială a Copilului Bihor. Dat de asistenţii sociali pe mâna procurorilor, tatăl incestuos, Iosif Şimon, a fost inculpat pentru viol, agresiune sexuală şi rele tratamente aplicate minorului, fiind trimis în spatele gratiilor, deocamdată în arest preventiv. Deşi bărbatul respinge acuzaţiile, scrisorile trimise din arest unui fost vecin, ajunse acum şi în posesia BIHOREANULUI, îl dau de gol...

"I-a suflat organele"

Scrisorile au fost făcute publice chiar de destinatar, Ionel Moisuc, care a copilărit cu Şimon la o casă de copii din Beiuş iar apoi, din 2014, i-a fost vecin în Centrul Candeo din strada Iuliu Maniu, destinat tinerilor proveniţi din centre de plasament, familişti şi singuri deopotrivă. În epistolele trimise din arest, Şimon îi cere lui Ionel să-i ducă bani şi coli pentru a putea scrie, dar şi să nu spună nimănui ce i s-a întâmplat. "Tu acum şti de ce sunt aicea, te rog nu mai zi la nimeni de mine", l-a instruit bărbatul.

Şimon se plânge în scrisori de copiii săi, care i-au dat abuzurile în vileag, cele mai grave fiind comise împotriva fiicei sale, pe care a obligat-o la acte sexuale orale şi la tot felul de perversiuni. "Atât pot să zic că am văzut declaraţiile martorilor. R. (fiica lui Şimon -  n.r.) a scris şi ce-o mâncat acus 4 ani, şi aia o scris", spune bărbatul despre fiica sa. 

Bărbatul e supărat şi pe fiul său de 10 ani. "La C. i-a suflat organele de stat ce să scrie, aşa vreo 3 pagini unde el specifică amănunţit, adică a scuipat tot, însemnând că cică el a văzut tot ce s-a întâmplat şi mai ales că i-am bătut şi i-am pus să muncească pentru mine şi să şi cerşească, că nu le-am dat libertate mai multă cât îşi dorea ei. Crede-mă, nu-s disperat, o să mă obişnuiesc cu ideea că ei au vrut să scape de mine ca să se simtă mai liber", spune Şimon, victimizându-se şi ameninţând totodată angajaţii DGASPC cu judecata: "O să am nevoie de tine s-o dau pe... aia de Maliţa în judecată pe motivul falsificării declaraţiilor minorilor".

"I-a dat sângele pe gură"

Destinatarul scrisorilor susţine însă că ameninţările individului sunt nefondate, deoarece acuzaţiile copiiilor sunt cât se poate de întemeiate. Asta pentru că, în timp ce în faţa străinilor Şimon poza drept un părinte exemplar, în realitate era abuziv şi violent. "L-am văzut într-o seară cum lovea fata cu bocancul în burtă, de i-a dat sângele pe gură. Abia l-am oprit. Îi bătea de multe ori pe copii", povesteşte Ionel.

Despre abuzurile sexuale, acesta spune că Şimon avea obiceiuri stranii. "În centru, fiecare familie are o cameră. Baia şi bucătăria sunt comune. El se închidea în cameră cu ea, o chema în baie să-l spele pe spate. Când i-am atras atenţia că nu-i normal ce face, a zis că io nu ştiu nimic, că aşa-i în familie". Incidentele, spune Ionel, le-a adus şi la cunoştinţa consilierei care supraveghează Centrul Candeo, Georgeta Parasca, dar funcţionara nu i-a dat atenţie. "Mi-a zis să-mi văd de familia mea".

O familie normală

Consiliera susţine că n-a ţinut cont de reclamaţiile lui Moisuc pentru că familia Şimon "părea o familie normală", şi n-a avut indicii că bărbatul şi-ar fi neglijat ori abuzat copiii. Dimpotrivă, părea un tată model. "Lucra, îi îngrijea şi-i supraveghea. Era el mai sever, dar să-i abuzeze? Suntem şocaţi de acuzaţiile care i se aduc. Ne-am gândit chiar că i-a fost înscenat totul", spuse Parasca, argumentând că în cei aproape doi ani în care Şimon şi cei trei copii ai săi au locuit în centru, fetiţa nu s-a plâns niciodată de tatăl său. "Am avut multe discuţii cu ea şi nu a zis nimic. A fost mama lor acasă în decembrie, de sărbători, şi a stat cu ei o lună. Dacă i s-ar fi plâns, mă gândesc că nu i-ar mai fi lăsat pe copii cu el", zice consiliera.

Putea să-i păcălească fetiţa pe psihologii DGASPC, care au întocmit expertiza de specialitate pentru dosarul penal deschis pe numele tatălui ei? Directorul adjunct al instituţiei, Szarka Arpad, susţine că acest lucru e, categoric, imposibil. "Sunt teste laborioase, care nu pot fi păcălite. Dacă tatăl contestă procedura şi doreşte să ne dea în judecată, e dreptul lui. Dar oricât de incredibil ar părea, tot ce a spus fetiţa este real. E un copil abuzat!", spune Szarka despre cazul care arată, încă o dată, că viaţa poate bate filmul. Chiar şi pe cele de groază...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ai fost victima...
CENZURAT
Postat 16 Noiembrie 2016, 16:11 de AgentulTermic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON