URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2016, 07:39

Szabo "antimaghiarul": Preşedintele executiv al UDMR Bihor, reclamat pentru incitare la ură chiar de către un etnic maghiar

Szabo 'antimaghiarul': Preşedintele executiv al UDMR Bihor, reclamat pentru incitare la ură chiar de către un etnic maghiar ŞOVIN ŞI CU AI LUI. Nu grija maghiarimii îl preocupă pe preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon (foto), ci spaima că aceasta nu-i mai votează partidul, spune preşedintele Asociaţiei Pro Tărcaia, Gabor Francisc. Deoarece Szabo a băgat zâzanie între maghiarii din această comună, bărbatul cere autorităţilor să-l amendeze, dar şi să-l oblige să publice pedeapsa primită, ca să afle cât mai mulţi maghiari ce hram poartă politicianul care pretinde că-i reprezintă şi apără
Szabo 'antimaghiarul': Preşedintele executiv al UDMR Bihor, reclamat pentru incitare la ură chiar de către un etnic maghiar CU DOUĂ FEŢE. Deşi românilor le cere să fie înţelegători cu maghiarii, Szabo Odon se dovedeşte el însuşi intolerant cu aceştia, numindu-i "trădători care, categoric, nu au ce căuta între noi" pe cei care nu votează UDMR
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele executiv UDMR Bihor, Szabo Odon, nu are nici pe departe aura unui campion al "naţiei" sale, ci doar o vrea încolonată în acest partid, ca şi când, din naştere, maghiarii şi-ar pierde dreptul la alte opţiuni.

Acuzaţia aparţine chiar unui etnic maghiar care cere Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) sancţionarea lui Szabo, deoarece incită la ură în sânul propriei comunităţi. "Din cauza lui ajungem să ne batem între noi", spune Gabor Francisc, preşedintele Asociaţiei Pro Tărcaia.

Un sălăjan face carieră

Născut acum 41 de ani la Carastelec (Sălaj), Szabo Odon a ajuns la Oradea în 1993 ca student al Facultăţii de Geografie-Istorie. Inteligent şi extrem de ambiţios, îl descria unul dintre profesorii săi, Mihai Drecin. La un an după terminarea studiilor, de-a lungul cărora se remarcase ca şef al Asociaţiei Tinerilor Maghiari, s-a angajat la Institutul Reformat Sulyok Istvan, pentru ca după încă un an să devină muzeograf la Muzeul Ţării Crişurilor.

N-a profesat, însă, nici această meserie. În 2000 a devenit consilier judeţean, afirmându-se ca "locotenent" al preşedintelui UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss. Cum acesta nu prea stătea la birou, instituţia o conducea de facto Szabo. Singurul care a dezvăluit că nu-şi merita salariul de la Muzeu fiindcă toată ziua era ba la Consiliu, ba la partid, a fost un alt tânăr maghiar: Csomortanyi Istvan, preşedintele PPMT Oradea, pe care UDMR-istul îl "pictase" că e pe jumătate român, prin mamă. O zicere reprezentativă pentru Szabo, în ochii căruia păcat mai mare decât să nu fii ungur pur-sânge e doar să fii "corcitură" cu rădăcini româneşti...

Etno-bişniţar

Szabo a acumulat rapid funcţii, putere, bani: a devenit preşedintele executiv al UDMR Bihor, preşedintele Asociaţiei Tinerilor din Carastelec şi directorul a două fundaţii de partid, Partium şi Mecena, fapt ce i-a atras criticile altui conaţional, fostul episcop Laszlo Tokes. Motivul? Mecena a deturnat o finanţare de 800.000 euro oferită de Guvernul Ungariei pentru un centru cultural Ady Endre în satul natal al poetului, ca să ridice în Oradea, între Ştrandul Dinamo şi cel Municipal, o clădire pentru evenimentele UDMR, pe care în final, fiindcă n-a plătit taxe şi impozite, Fundaţia a pierdut-o în favoarea Primăriei. UDMR, spunea Tokes, este un partid "etno-business", iar tripleta Alexandru Kiss–Szabo Odon–Rozalia Biro foloseşte apartenenţa la maghiarime doar pentru a se îmbogăţi.

Că nu greşea o arată şi felul cum s-a rostuit Szabo: ca simplu chiriaş al Primăriei într-un apartament ultracentral, şi-a "lipit" la el încă unul, al cărui locatar decedase, iar apoi le-a cumpărat la pachet, achiziţionând totodată şi 0,2 hectare de teren intravilan. Totul din leafa de muzeograf şi în condiţiile în care soţia, cu care are cinci copii, a stat în concedii fie prenatale, fie pentru îngrijirea acestora. Deşi are o firmă, Gubeur SRL, ce oferă consultanţă unei societăţi a Guvernului de la Budapesta (ITDH) pentru a facilita expansiunea firmelor ungare în Transilvania, UDMR-istul nu şi-a declarat niciodată câştigurile astfel obţinute.

Mai mult, în 2007 Szabo a pus mâna şi pe o casă de minimum 200.000 de euro în buricul Oradiei, de la parohia romano-catolică Szent Laszlo. Practic, profitând că era membru în consiliul parohial, a pus-o pe numele unei rude din Carastelec, pentru ca în final să-şi instaleze în ea mama, adusă din Sălaj.

Propovăduieşte pacea...

Ales deputat din 2012, Szabo a avut un singur hop în carieră, dar l-a depăşit cu sprijinul altor lupi tineri din UDMR: anul trecut a căzut în dizgraţia lui Kiss, care aflase că a complotat pentru a-i lua locul. În final, însă, încolţit de DNA, bătrânul baron a renunţat la preşedinţia UDMR Bihor, iar discipolul a rămas şeful suprem, flancat de Cseke Attila, uns formal preşedinte, de Pasztor Sandor, pus preşedinte la CJ cu ajutorul PSD, şi de Szabo Jozsef, un alt sălăjan, avansat administrator public al judeţului.

Permanent, în discursurile publice Szabo a avut grijă să pledeze pentru buna înţelegere între români şi maghiari. "Eu sunt maghiar din România, loial naţiei mele şi ţării în care trăiesc. Să terminăm discursurile care ne învrăjbesc", spunea, de pildă, în 2013, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. "Majoritatea românească şi minoritatea maghiară trebuie să găsească împreună o soluţie, iar primul pas ca să găseşti soluţii este să-l înţelegi pe celălalt", clama şi anul trecut, când se discuta despre o statuie a Sf. Ladislau în Piaţa Unirii.

... dar seamănă războiul

Problema e că ori înţelepciunea pe care o afişa n-a fost sinceră, ori l-a părăsit după alegerile locale din vară, când UDMR a avut cel mai prost rezultat din istorie, pierzând funcţia de viceprimar în Oradea (unde are doar 4 consilieri, faţă de 7 înainte), iar la Consiliul Judeţean (unde deţine 7 mandate, faţă de 9 anterior) a obţinut funcţia de preşedinte nu de la alegători, ci de la şefii PSD şi ALDE, dispuşi la orice în războiul anti-PNL.

Că situaţia nu e roz şi că UDMR e nemulţumită că maghiarii nu-i mai livrează voturile precum odinioară, Szabo a arătat-o toamna aceasta într-un colţ al judeţului departe de Oradea. Participând pe 4 septembrie la Zilele Maghiarilor din Depresiunea Beiuşului, organizate la Tărcaia, el a urcat pe scenă alături de Cseke pentru a rosti un discurs considerat de mulţi inacceptabil, jignitor, umilitor. În condiţiile în care comuna are populaţie majoritar maghiară, dar de 12 ani edilul este un român, Szabo a certat maghiarii tărcăieni fiindcă n-au votat candidatul UDMR, ba chiar i-a numit trădători care trebuie excluşi din comunitate.

Gabor Ferenc"La serbare s-au adunat sute de oameni ca să petreacă, nu să-i asculte pe politicieni. De pe scenă, Szabo ne-a criticat că nu avem primar UDMR şi a spus că asta-i din cauza trădătorilor care nu trebuie să mai aibă loc între noi. A instigat la ură chiar între noi, maghiarii", a relatat BIHOREANULUI Gabor Francisc (foto), etnic maghiar şi preşedinte al Asociaţiei Pro Tărcaia.

"A produs indignare şi ură"

Pe 10 octombrie, Gabor a trimis CNCD o petiţie prin care a solicitat amendarea lui Szabo, dar şi obligarea sa la publicarea în presă a sancţiunii primite, în temeiul articolului 15 al OUG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea discriminării, ce taxează "orice comportament manifestat în public având caracter de propagandă naţionalist-şovină, de instigare la ură rasială sau naţională" ori "care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii sau crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane sau a unui grup".

"Contest afirmaţiile dlui Szabo prin faptul că a produs indignare şi ură între membrii comunităţii maghiare, făcând discriminare politică între membrii comunităţii maghiare! Nu consider că aceia care nu am votat candidatul UDMR suntem trădători!", a explicat Gabor Francisc, ataşând, ca dovadă a faptei incriminate, şi cotidianul Bihari Naplo din 6 septembrie, care îl cita astfel pe politician: "În timp ce la Beiuş avem un consilier local, la Tărcaia ne-au lipsit două sute şi ceva de voturi pentru a avea primarul nostru. De aceea, categoric, trădătorii nu mai au ce căuta între noi!".

La bătaie

Gabor mai vrea să depună ca probe la CNCD şi "declaraţiile a cel puţin doi martori", precizând că după discursul UDMR-istului doi localnici - unul care îi dădea dreptate lui Szabo şi altul care îl contrazicea - "erau gata să se ia la bătaie". "Acest om în nenumărate rânduri a instigat la ură şi a dezbinat comunitatea", afirmă tărcăianul, convins că maghiarii trebuie să trăiască în pace atât unii cu alţii, indiferent de opţiunile politice, cât şi cu vecinii români cu care nu s-au certat niciodată, ceea ce i-au şi făcut să prefere candidaţilor UDMR un primar român.

Cât despre preşedintele executiv al UDMR Bihor, acesta a refuzat răspicat să comenteze faptul că a ajuns pe mâna "poliţiei" anti-discriminare după reclamaţia făcută chiar de un etnic maghiar. "Este o procedură în derulare, mă voi apăra la CNCD", e tot ce-a declarat deputatul Szabo Odon. Numai să nu-l ia din nou gura pe dinainte şi să se apere, cum face de obicei, atacând. Fie politicieni români, fie (ne)alegători  maghiari...


HOŢIE MONUMENTALĂ
Lobby-ist pentru un crâşmar

Gabor Francisc nu se află la prima confruntare cu Szabo Odon, în 2014 acuzându-l că a furat, pur şi simplu, Monumentul Martirilor construit de localnici în memoria a 91 de înaintaşi ucişi aici de civili români în aprilie 1919. "Eu personal am făcut toate demersurile pentru edificarea monumentului. În fiecare primăvară tărcăienii se adună la monument pentru a-şi aminti de morţi şi niciodată nu au fost probleme. La fiecare manifestare au participat şi primarii români, iar noi am comemorat victimele în pace, fără să jignim pe nimeni", povestea Gabor BIHOREANULUI, indignat că UDMR s-a întabulat pe monument deşi localnicii îl donaseră Primăriei.

De altfel, Szabo i-a luat la ochi pe tărcăieni încă din 2000. Pe atunci simplu "cărător de geantă" al lui Alexandru Kiss, actualul deputat voia să transforme căminul cultural din comună în berărie pentru un prieten de-al lui, dar localnicii s-au opus, iar afaceristul a trebuit să-şi facă crâşma la Finiş. De altfel, atunci au părăsit UDMR 63 de tărcăieni, inclusiv Gabor Francisc, care conducea organizaţia locală, unii intrând în partide româneşti sau în PCM, alţii lecuindu-se de politică. UDMR a divizat, însă, comunitatea. "În timp ce localnicii comemorează martirii în Vinerea Mare, ziua, pe lumină, UDMR îşi face acţiunea pe 19 aprilie, seara, pe întuneric", spune Gabor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
problemele
au apărut cu ocazia revoluţiilor paşoptiste,nu?
Postat 09 Noiembrie 2016, 10:09 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON