URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2014, 17:59

Sociologul Adrian Hatos: "Ideea domniei legii e eminamente străină românului de rând"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Între două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale, BIHOREANUL a încercat să afle cum interpretează un profesionist sondajele de opinie, prestaţia principalilor candidaţi şi a partidelor care îi susţin, să pătrundă în mecanismele care fac, parcă fatalmente, ca acestea să nu ne ofere cele mai bune "produse", pentru a avea din ce alege.

Este vorba de prof.univ.dr. Adrian Hatos de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, cadru al Departamentului de Sociologie-Asistenţă Socială al Universităţii orădene, fost decan şi prodecan. În vârstă de 42 de ani, Hatos e un sociolog preocupat de viaţa politică şi problemele comunităţii, acordând, în trecut, şi consultanţă politică. "Nu şi în campania asta!", precizează el...

- Urmăriţi de mult timp campaniile electorale. Cum o consideraţi pe aceasta, pentru alegerile prezidenţiale 2014? Ce are ea în comun şi prin ce diferă de celelalte?

- Ca totdeauna avem doi candidaţi relevanţi: "incumbentul" (n.r. - deţinătorul primei poziţii) şi "challengerul" (n.r. - cel de pe locul II), iar situaţia de acum e asemănătoare cu cele din 2004 şi în 2009, când Băsescu a fost pe locul II şi în final a câştigat. E foarte probabil ca acum să se întâmple la fel, challengerul să câştige în faţa incumbentului. Dar avem şi diferenţe categorice: pe dreapta sunt mai mulţi candidaţi, unii dintre ei "iepuraşi" inventaţi de deţinătorul primei poziţii, în timp ce pentru locul III se bate şi Tăriceanu, şi Udrea, şi Macovei. Locul III poate fi "king-makerul" care, prin numărul de voturi obţinute în primul tur de scrutin, poate răsturna rezultatele în turul doi. A doua particularitate a acestei campanii e lipsa totală a dezbaterilor, rezultat al strategiei candidatului de pe locul I, care le-a refuzat dintr-un motiv simplu: PSD s-a fript data trecută cu Geoană şi acum suflă şi-n iaurt. Ei vor să se ferească, să ştie că nu se mai întâmplă niciun accident. Se tem că se pot trezi în faţa unor teme riscante, că undeva circulă un element surpriză care îi poate pune în pericol. Să nu uităm, în al treilea rând şi de prezenţa în top 5, pentru prima oară, a două candidate femei!

- Din 2012 electoratul contrazice sondajele de opinie, în sensul că rezultatele la alegeri au contrazis estimările, care aveau erori mult peste marjele declarate. Cum se fac sondajele, cât de precise sunt, câtă încredere au politicienii în ele, ca instrument de lucru? Dar alegătorii, în conturarea intenţiilor de vot?

- Problema e complicată. Marjele de eroare se calculează în funcţie de tipul şi mărimea eşantioanelor. Autorii sondajelor au probleme serioase în realizarea de eşantioane aleatorii. Trebuie să aibă o listă din care să extragă probabilistic persoane şi apoi să se ducă la ele să le pună întrebările. Pentru a scădea costurile, nu se mai procedează totdeauna aşa, chiar dacă metoda era mai precisă. Acum se fac mai ales sondaje telefonice, care sunt mai ieftine, dar nu au cadrul de eşantionare care să asigure şanse calculabile pentru toţi de a fi incluşi în eşantion. Au baze de date, liste cu numere de telefon, care adesea sunt adunate de pe internet, dar cuprind persoane despre care nu ştii cu ce se ocupă, din ce zone geografice sunt, ce vârste au etc.

Pe de altă parte, odată ce ai respondentul, probabilitatea să refuze răspunsul e tot mai mare. Cei mai mulţi evită să răspundă la sondaje, iar cei care nu evită sunt altfel decât cei care evită, ceea ce înseamnă că automat ai un eşantion distorsionat. Aici funcţionează de multe ori spirala tăcerii: unii consideră că e ruşinos sau riscant să spui că votezi cu cineva, iar atunci nu spun. De pildă, să zici acum că eşti băsist, să spui prin Covasna că votezi PRM, sau prin Moldova că votezi cu Iohannis. Alţii, din contră, sunt mândri de ceea ce votează, şi aceştia sunt mai predispuşi să răspundă. Asemenea comportament distorsionează rezultatele sondajelor inclusiv a exit-poll-urilor, la ieşirea de la vot.

"DNA este Vlad Ţepeş"

- Românii par neîncrezători nu doar în partide, ci şi în instituţii, mai nou însă cu o excepţie notabilă: DNA, Justiţia în general. Care sunt explicaţiile?

- Oamenii nu au încredere în sistem pentru că îl văd ca fiind corupt, pe lângă faptul că e ineficient, iar DNA e perceput ca instituţia care pedepseşte corupţii. Este Vlad Ţepeş.

- Există în politica românească diferenţe reale între stânga şi dreapta, în afara comportamentelor în anumite momente-cheie?

- Există. Diferenţa o dau chiar segmentele de alegători pe care se bazează fiecare grupare politică. Unii cetăţeni vor cât mai puţine reglementări, cât mai multă libertate în iniţiativă, alţii vor solidaritate socială, adică transfer de la cei care au către cei mai nevoiaşi. Amândouă perspectivele au valoarea lor. Dar e eronat să te aştepţi, simplist, să ai în partidele de stânga lideri care îşi rup de la gură ca să dea la săraci, iar în cele de dreapta numai întreprinzători.

- Care sunt bolile cele mai grave ale partidelor din România?

- Că fac o selecţie negativă, ceea ce îi determină pe mulţi oameni de calitate să nu adere la partide, iar asta perpetuează cercul vicios. Avem un exemplu recent de partid nou, privit la început cu speranţă, dar în care s-a dovedit că nu se poate promova decât în cadrul clasic: Mişcarea Populară. Intelectualitatea de dreapta a sperat în această mişcare, dar cei care sunt la conducerea ei nu pot admite ca intelectualii să aibă opinii proprii, văd acest lucru ca deviaţionism sau oportunism. În orice caz, spiritul critic sau dezbaterea degajată nu se împacă prea bine cu organizarea şi activităţile partidelor de acum.

"Cât e de mare, Parlamentul nu există"

- Unii au şi sesizat că după o "republică prezidenţială" în "regimul Băsescu", în perioada Ponta avem o "republică guvernamentală". Care e păcatul de a nu avea un Parlament real?

- Nu este Parlamentul de vină, pentru că el practic nu există, chiar dacă e uriaş, sau poate tocmai de aia. El doar legiferează ce îi spune Guvernul. De multă vreme, noi avem de-a face în actul legislativ aproape exclusiv cu exprimarea voinţei arbitrare a Guvernului, a primului-ministru şi a grupului acestuia. Dacă reuşeşti să-ţi asiguri docilitatea propriei armate, prin funcţiile şi contractele pe care le dai, ca prim-ministru nu mai ai vreo grijă. Şi atunci începi să dai ordonanţe de urgenţă care mai de care mai nejustificate. Dacă analizăm temele OUG-urilor, în majoritatea cazurilor nu putem demonstra care a fost urgenţa în afara interesului de moment al celor care controlează Guvernul.

- Se poate spera într-o schimbare a politicii? Dacă da, de unde poate porni? De la primenirea cadrelor şi instaurarea meritocraţiei sau de la schimbarea sistemului electoral, de pildă prin revenirea la votul pe liste?

- Sistemul politic a fost şi este într-un echilibru sub-optimal, cum ar zice economiştii. Asta înseamnă că niciodată n-au fost toţi mulţumiţi cei implicaţi, ceea ce a dus la mici reforme, dar acestea, în loc să îmbunătăţească sistemul, l-au înrăutăţit. Nu trebuie decât să ne gândim la cei 600 de parlamentari, rezultatul unor compromisuri făcute în 2008 pentru redesenarea sistemului electoral. Deci nu sunt optimist şi nu văd cum să fie schimbat sistemul politic în sensul sporirii eficienţei, transparenţei şi onestităţii sale. Schimbarea ar fi posibilă, poate, prin acte voluntariste ale unui preşedinte curajos sau ale unui premier curajos, care să forţeze reformele necesare. Dar şi un preşedinte, şi un premier curajos poate fi dat repede jos de majoritatea transpartinică a establishmentului, cum a fost Guvernul Ungureanu într-un moment când a sesizat probleme grave în ce priveşte retrocedările. Sigur, explicaţia pentru public a fost alta, cu gaze de şist, cu altele...

"Bodyguarzii intră în costul pâinii"

- Există în acest moment pericolul ca în România să se reinstaureze un Partid-Stat?

- Evident, dacă ai un guvern monocolor poţi spune că ai un partid-stat, pentru că el controlează toate instituţiile din subordinea sa, dar într-un sistem pluralist ai autorităţi locale în opoziţie, şi societate civilă, şi mass-media. Riscul posibil, cum îl văd eu, e să se întâmple şi la noi ceva ca în Rusia ori Ungaria, adică să avem un autoritarism bazat pe naţionalism, pe exacerbarea pericolului duşmanului extern. Există un potenţial ca, mai ales dacă cealaltă parte tace, aceste teme să ocupe şi să domine spaţiul public. Mai ales că sunt mulţi idioţi utili, gata să adere la o chestie aparent romantică, convinşi că luptă împotriva imperialismului american, împotriva gazelor de şist, că fac o faptă bună, dar care s-ar putea să nu ştie, de fapt, pentru cine luptă.

- Apropo de Roşia Montană: avem un premier Ponta care susţine proiectul şi un deputat Ponta care nu-l sprijină. Cât de eficient poate fi dublul limbaj în faţa unui electorat care nu pare foarte deranjat de minciună? Credeţi că tema "jos hoţia" poate influenţa rezultatul acestor alegeri?

- O parte din electorat nu e deranjată, deoarece crede că acuzele privind corupţia fac parte din războiul electoral, e obişnuit cu ele. Pe de altă parte, putem merge antropologic cu trimiteri la baladele cu haiduci, pentru că electoratul de stânga e convins că distribuţia bogăţiei este nedreaptă. Omul nevoiaş de multe ori crede că e justificat să ocoleşti legea, pentru că aceasta este făcută să protejeze avuţia celui bogat. Dacă o să discutaţi cu managerii firmelor din România, o să constataţi că una din problemele acestora este furtul: se fură mult şi de către angajaţi, şi de către cei cu care firma intră în contact. Asta creşte costul investiţiilor, pentru că firmele cheltuiesc în pază, iar fluctuaţia personalului e mare. Bodyguarzii din supermagazine, de pildă, intră în costul pâinii. Dar, revenind, ideea statului de drept, a domniei legii, e eminamente străină românului de rând, e o idee moştenită din revoluţiile burgheze, care voiau relaţii sociale bazate pe contract şi contracte protejate de legi. Clasa muncitoare nu are neapărat interesul ăsta. Ea vrea în primul rând să trăiască bine, în siguranţă şi cât de cât demn, indiferent în ce fel, chiar şi cu un tătuc care să ia de la cei bogaţi şi să dea la săraci.

"Dacă eu nu votez, votează oricum alţii"

- Românul preferă maşină nemţească, admiră hărnicia şi eficienţa germană, dar cei mai mulţi nu ar vrea un conducător neamţ, reguli şi rigoare nemţească. Ce explicaţie au sociologii că una visăm şi alta practicăm?

- Studiile sociologice arată că nemţii sunt cea mai admirată minoritate din România, chit că li se reproşează că nu ştiu să se distreze. Din punctul ăsta de vedere, Iohannis corespunde profilului de neamţ. Nu doar că este neamţ, dar pare un pic greoi, cum ţi-l închipui pe un bavarez. Dar eu nu cred că e o contradicţie. S-ar putea ca rezultatul alegerilor în turul II să confirme stereotipul românilor despre nemţi. Românii cărora li se cere votul pentru Iohannis nu gândesc în termeni naţionalişti, tocmai pentru că au avut dintotdeauna o admiraţie pentru nemţi. Poate tocmai din cauza asta echipa lui Ponta nici nu a marşat prea mult pe naţionalitatea lui Iohannis, ci pe poveştile cu casele, cu copiii...

- Aţi fost la vot? V-aţi îndemnat studenţii s-o facă? Cu ce argumente?

- Vă spun de ce am votat eu. Am fost la toate alegerile din 1990 încoace. Pur şi simplu îmi dau seama că, dacă eu nu votez, votează oricum alţii. Nu că ar fi foarte important votul meu, dar dacă toată lumea ar gândi că votul lui nu e important, rezultatele ar fi decise numai de o mână de nebuni care votează indiferent ce. Logica mea e cea a reciprocităţii generalizate: sunt politicos cu oricine totdeauna, chiar dacă nu îmi foloseşte, sperând că şi ceilalţi vor fi politicoşi altădată. Dacă încet-încet lumea face chestia asta, viaţa ne va fi mai bună.


CINE ŞI CE
Caracterizări în trei cuvinte

Victor Ponta - lupul tânăr alfa?

Klaus Iohannis - maşina nemţească fabricată în România

Elena Udrea - un alt lup tânăr din haită

Monica Macovei - surprinzător, un politician foarte abil

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
@un tip oarecare
bai, nea frana, tu esti postacul pupincurist-udemerist de serviciu. IQ-ul tau nu-l depaseste pe pe cel al unui magar oarecare. Acum, l-ai prin pe hatosul asta "la lustruit" prin partile dorsale.
Postat 08 Noiembrie 2014, 17:24 de Stii tu bine.
unui tip oarecare
Bănuiesc că eşti vreun postac hun, sau doar cineva cu neuronu' perforat , e posibil să mai scrie şi cîte un pesedist p'aicea, da' pe creier trist unguresc, e mult prea mult să-l faci "universitar". Şi oricum Iudemereu, e un fel de etnoPSD. Celălalt partid hun e vax barat şi el. Acuma totuşi, Ludas Matyi ăsta, "socializează" pe la UO, nu la vreun pol cultural european. Şi a şi început la Debreţin.... Să admiri un astfel de ipochimen trivial, care se remarcă numai prin tâmpeniile pe care le regurgitează despre români, spune multe şi despre tine, un prost-educat oarecare.
Postat 08 Noiembrie 2014, 09:38 de exorcistul
:)
Cred că domnul Hatoş râde copios citind comentariile postacilor PSD. A fi înjurat de oameni pentru care Durkheim e rudă cu Klaus iar Weber e o marcă de maşini trebuie să fie de-a dreptul ilar. Agramaţi cu 6 clase explicându-i unui universitar chestii.
Postat 07 Noiembrie 2014, 18:42 de Un tip oarecare
Caracterizări şi recomandări pt "al 6-lea", ş.a.
Caracterizări în cîteva vorbe: Hatoş Adriean, Caracterizare 1. Un hun mic născut în zona defavorizată cunoscută de români, drept aşazisul "ţinut secuiesc"... Caracterizare 2. Un semidoct plicticos, cu cariera începută în Orbanistanul de câmpie (Debreţin), degrabă amestecător de clişee banal-triviale, despre români, preluate din frustratul mental colectiv al pulimii nomade, băutoare de unicum... Cîteva recomandări: Recomandare 1. (pt. dl. Bungău Costache, rector UO): Se impune o concediere de urgenţă a unui individ care vă dispreţuieşte atât personal, cum dealtfel urăşte orice român "manelist". Altfel, mi-e teamă că SRI o să considere că l-aţi promovat pe băeţaş... Recomandare 2. (pt. Hatoş Adriean) Fiacskam, după ce tragi o beţie cu Silaghi Joltika(0,56%), eventual şi cu Lacika Teoucheiş (cu produse de provenienţă hună, evident), eşti liber (ar fi chiar indicat) să ejectezi din Oradea şi România, dimpreună cu veninul pe care-l expectorezi zilnic pe gură dar şi prin toţi porii tăi de hun (săcui) mic. Oricum, nu te merităm, măi kolozsvarikaposzta... Recomandare 3. (pt Mircea Chirilă, şeful lui A. Criş)Sperăm să fie ultima oară cînd un subindivid de aşa o calitate îndoielnică, apare în "Bihoreanul". Domle, da'Abrudan ăsta face chiar orice la ziaru ăsta ?!? Sau şi matale eşti hoaver cu sociologul săcui ?!?
Postat 07 Noiembrie 2014, 11:42 de Weissmuller Ioan (Johnny)
Cine este acest Hatoș ?
A scris cineva un comentariu mai jos, comentariu cat se poate de civilizat, in legatura cu cine este individul acesta. Forumistul a dat un titlu aparut, culmea, tot in "Bihoreanul" dar scris de altcineva nu de Cris sau Chirila. Titlu articolului: " Despărţire cu forţa: elevii români "rupţi" de cei maghiari fiindcă sunt violenţi şi manelişti 23.11.2010, 08:12". In acest articol se spune primarul udemerist din Salonta, Laszlo Torok, bine cunoscut si din presa locala datorita sovinismului care il caracterizeaza, a "comandat" un studiu controversat prin care isi justifica segregationismul in invatamant. Cine credeti ca a fost cel care a realizat "studiul" scotandu-i vinovati si jignindu-i pe copii romani ? Idividul respectiv este, da ati ghicit, tot acest Hatoș cel care s-a pus si acum sa denigreze, de data asta pe toti romanii: "Ideea domniei legii e eminamente străină românului de rând", plus multe alte asemenea mizerii pe care le gasiti in articol daca aveti rabdarea sa-l cititi. Ei bine, pt faptul ca forumistul a amintit despre "studiul" respectiv scris de individ, studiu care a starnit dezacordul parintilor si copiilor romani jigniti de Hatoș, "conform căruia elevii români manelişti, bătăuşi şi needucaţi îi umilesc şi agresează pe colegii maghiari, chiar sub ochii profesorilor". comentariul a fost sters !!!!!!!!!!! In ce a constat "studiul" facut de Hatoș ? "Studiul porneşte de la ideea că elevii maghiari care învaţă într-o şcoală mixtă, chiar şi la secţia maghiară, iau note mai mici decât românii. Hatos susţine că, minoritari fiind, aceştia suferă de "o absenţă a puterii" şi dezvoltă o reacţie negativă faţă de şcoală, iar profesorii maghiari sunt mai exigenţi şi dau note mai mici. Dar, cum el însuşi constată că diferenţa între mediile claselor române şi maghiare e prea mică pentru a avea relevanţă ştiinţifică, autorul apelează în final la argumentul violenţei: maghiarii sunt abuzaţi în şcoală(...) Sociologul a organizat în octombrie la Primăria Salonta două discuţii de grup cu 8 elevi de clasa a XI-a şi a XII-a din liceul salontan, respectiv cu 11 părinţi, toţi de etnie maghiară. Dincolo de faptul că grupul e total nereprezentativ pentru o comunitate de peste 10.000 de maghiari din cei 18.000 de locuitori, concluziile discuţiilor sunt răvăşitoare prin absurdul lor. Practic, toate amintirile maghiarilor despre şcoala mixtă sunt umilitoare şi dureroase(...) Un alt argument pentru segregare este faptul că deşi şcoala se numeşte Arany Janos, după numele poetului salontan, omagiat printr-o statuie la intrarea în clădire, maghiarii sunt deranjaţi de amplasarea "nepotrivită", la palierul dintre cele două etaje, a bustului poetului Mihai Eminescu" ! sursa: ebihoreanul
Postat 07 Noiembrie 2014, 01:43 de sursa: "ebihoreanul"
Cenzura revizionismului unguresc
Fratilor, ati vazut cum functioneaza cenzura revizionismului unguresc pe site-ul lui Pircea Ghirila ? Se scriu articole jignitoare la adresa romanilor dupa care revizionistii unguri incep sa scrie comentarii jignitoare, defaimatoare la adresa romanilor. Cand li se raspunde, civilizat si argumentat separatistilor (revizionisti-iredentisti) unguri, comentariile romanilor patrioti sunt sterse, lasand-se doar comentariile mincinoase, jignitoare, defaimatoare ale revizionistilor unguri. Este un exemplu foarte bun si concludent a ceea ce ar vrea revizionismul unguresc in Transilvania, respectiv distrugerea a tot ceea ce e roman si romanesc. Incepand cu limba, cultura, religia, elitele, etc ale romanilor. Exact asta s-a intamplat si in trecut pe timpul vremelnicei ocupatii unguresti din Ardeal. Acum avem ocazia sa vedem cu ochii nostri cat de pervers si ce va "coace" revizionismul unguresc. Intrati pt mai multe informatii pe site-ul: FORUMUL CIVIC AL ROMANILOR DIN COVASNA, HARGHITA SI MURES, ca sa vedeti cu ce se confrunta romanii, discriminari si abuzuri, in Europa mileniului trei, in Romania, acolo unde separatismul, revizionismul unguresc a acaparat puterea.
Postat 07 Noiembrie 2014, 01:09 de Q.E.D.
@ardeleanu romanesc
Cele doua fraze scurte pe care te-ai chinuit mult sa le intelegi si le reinterpretezi dupa imaginatia ta, nu au legatura cu "teza superioritatii ardelenilor". Am afirmat doar, pornind de la propriile perceptii, ca in Ardeal exista inca traditii legate de respect, demnitate, cinste, fara sa exclud posibilitatea ca valori similare sa existe in restul tarii, ci doar in PSD. Iar acel "snobism" pe care il observi la prea multi ardeleni, se numeste MANDRIE.
Postat 06 Noiembrie 2014, 12:47 de Petcu
Felicitări!
Doamne, multă răutate este în lumea asta! Îl cunosc pe domnul prof. Hatos, m-aş bucura ca măcar 10 % din cei care comentează aici să aibă inteligenţa lui. Cred că cei care îl vorbesc de rău sunt invidioşi pe inteligenţa lui :-)
Postat 06 Noiembrie 2014, 11:35 de Raluk
noroc ca "cercetarile" cu sute de mii de euro au rezultatele si impact zero
altfel, aia de la adevarata Sorbone ar fi aflat ca au o surioara mica pe malurile raului, Le Petite Sorbonique, si l-ar fi transferat pe acest minunat profesor al nostru, care azi-maine va da nastere unui curent numit Scoala Hatoshiana, si Europa va fi invadata de merituosii studenti croiti aici, care sunt fabricati de vreo 20 de ani, numai li s-a impus ca talentul si valoarea sa si-l tina secret mult, mult, mult ... pana la adanci batranete. Felicitari, adevarata valoare se vede si din fotografia asta, un adevrat intelectual fin
Postat 06 Noiembrie 2014, 11:26 de Tony Blair Witch
@petcu
În fraza chinuită a lui petcu, de mai jos, există mai multe fracturi logice... de ex. "în PSD nu există respect nativ fata de lege faţă de Ardeal unde există tradiţii".... Îţi reamintesc că, partidul continuator al PCR are filiale puternice în tot Ardealu'. Despre ardeleanul, Janoş Mang-aliţă marele alb, ce să mai vorbim, el zice că a câştigat... La Bucureşti Ponta a avut un scor de 31,74%, Iohanis 27,24%, iar Macovei 12,00%. Deci dacă facem o simplă adunare vedem că B, nu e chiar aşa de roşu..Sunt convins că în turul 2, Iohanis va câştiga mai categoric la B, decât la BH. Iar teza asta vânturată toată ziua, în legătură cu presupusa superioritate a ardelenilor (preluată de la unguri), e doar o dovadă în plus a snobismului de care dau dovadă prea mulţi ardeleni. Dacă va reuşi să mobilizeze lumea la vot în marile oraşe neamţul va câştiga, dacă nu, nu...
Postat 06 Noiembrie 2014, 11:19 de ardeleanu românesc@petcu
@WinDos
Sunt de acord ca in PSD nu exista respect nativ fata de lege si ca suprematia legii in state in care puterea este exercitata in regim oligarhic, nu poate fi asigurata decat cu forta. Totusi in Ardeal, exista inca traditii legate de respect, demnitate, cinste chiar daca unele "vinituri" nu inteleg aceste valori.
Postat 06 Noiembrie 2014, 10:26 de Petcu
Străin eşti tu Haitoş !!!
O asemenea afirmaţie vine de regulă de la unul care stă toată ziua cu nasul în "phablet" şi nu a reuşit să iasă prea des din satul lui !!! Respect faţă de lege nu are nimeni, nicăieri în lume, decât prin impunerea ei treptată !!! Opţional nu există nicăieri, nici chiar acolo unde sistemele educaţionale sunt orientate direct către un asemenea scop !!!
Postat 06 Noiembrie 2014, 09:14 de WinDos
o fi fost?
Cand era Transilvania principat,dupa cate am citit,am inteles ca aici se traia mai bine decat dincolo de Carpati,era mare rusine a fura,a insela sau a nu ti plati lucratoru de orice etnie era omu.
Postat 06 Noiembrie 2014, 07:40 de moshu
Felicitari!
Felicitari, domnule profesor!
Postat 06 Noiembrie 2014, 07:21 de ioana
Asta habar nu are
Domnule Cris, daca pe habarnistul asta ai ajuns sa-l consulti si sa-l publici inseamna ca esti mai prost ca si el. Pai, nu vezi ca nulitatea asta nu stie pe ce lume traieste ? Nu vezi ca e total pe langa subiect ? :) Ce are sula cu prefectura ("Forme asociative de organizare în agricultura de tranzitie") cu analiza socio-culturala. Domnule, asa incompetenti ca si asta si ca si dumneata mai rar. Asta si la cursuri e pe dinafara de orice problema. In capul lui e un ghiveci de prostii auzite de la unul si altul. Vorba celor de mai jos. Repeta ca si papagalul niste clisee de om prost.
Postat 06 Noiembrie 2014, 01:13 de student
agri_cultura?
Nu mai e nevoie, am gasit: "Forme asociative de organizare în agricultura de tranzitie". La prima vedere mi se pare un titlu cel putin ciudat! Dar ma rog, omul a aboslvit totusi la Cluj!
Postat 06 Noiembrie 2014, 00:57 de TDS
corectare
Revin, corect este "cum se intituleaza" teza...
Postat 06 Noiembrie 2014, 00:50 de TDS
teza
Unde a absolvit domunul HATOS? Si eventual, daca stie cineva cum se numeste teza de doctorat! Nu de alta dar poate trebuie cercetata(evident voi cauta si eu pe net!).
Postat 06 Noiembrie 2014, 00:48 de TDS
hatos incompetentul
hatosule, incompetentule, romanii care il voteaza pe neamt sunt aceia care l-au votat in 2000 si pe Vadim Tudor. Daca in 2000 ar fi contat doar voturile din Transilvania, Vadim Tudor ar fi fost presedinte! Transilvania, voteaza constant anti-coruptie si anti-aliati udmr, formatiune anti-romaneasca (desigur, exceptie fiind Har-Cov, zona unde separatismul si revizionismul unguresc este majoritar). hatosule, incompetentule tu esti specialist asa cum sunt eu chinez.
Postat 05 Noiembrie 2014, 23:35 de Oradea azi
sa fim seriosi...
ia spune lumii cati bani (mii de euroi !) incasezi lunar din "proiecte" derulate de Universitate ? lasa vrajeala asta de campanie si zi cum ai prevazut tu in buget 5-6 lei pentru masa, dar sute si mii de euro pentru salariile tale si ale celorlalti ! ;) iham !
Postat 05 Noiembrie 2014, 22:15 de Bear Sterns
Eh
Şi din nou, postacii PSD-ului fac pe schizofrenicii în comentarii... Vă vindeţi ţara pentru 15 RON/oră.
Postat 05 Noiembrie 2014, 20:55 de Eh
....
eşti o varză plină de clişee jalnice.
Postat 05 Noiembrie 2014, 18:03 de exorcistul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON