URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2016, 18:00

Realizări pe jumătate: ADP nu găseşte "gazde" pentru localurile din Aquapark şi Piaţa Rogerius (FOTO)

Realizări pe jumătate: ADP nu găseşte 'gazde' pentru localurile din Aquapark şi Piaţa Rogerius (FOTO) ÎN ALB. Pentru că ADP Oradea a impus condiţii prea exigente potenţialilor investitori, în zona de food-court a Pieţei Rogerius şi în restaurantele din Aquapark sună a gol şi la final de sezon, fără ca cele două obiective să fi adus oraşului încasări de măcar un leu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un proverb românesc spune că lucrul bine început e pe jumătate făcut. Păcat că străbunii nu au lăsat şi indicaţii clare despre cum trebuie procedat pe mai departe.

Cu clădirile finalizate, autorităţile bâjbâie acum în căutarea unor soluţii pentru popularea a două obiective majore, Piaţa Rogerius şi primul Aquapark, în care s-au investit în total circa 20 milioane euro. Rezultatul? Etajul I al pieţei este gol de aproape opt luni, iar deţinătorii de restaurante se feresc să se implice în pregătirea şi servirea mâncării în Aquapark.

Inaugurate şi… atât

În ultimul an, o bună parte din proiectele majore ale Primăriei Oradea, realizate şi pe bani europeni, au fost finalizate, de la reabilitarea Cetăţii, Dealului Ciuperca şi Pieţei Unirii până la modernizarea Pieţei Rogerius şi construirea Aquapark-ului. După terminarea lucrărilor, însă, se dovedeşte că problemele de ordin tehnic din timpul derulării lor nu sunt singurele hibe, de vreme ce ultimele două obiective nu-şi îndeplinesc funcţiunile.

Noua Piaţă Rogerius a fost dată în folosinţă în decembrie 2015 după o investiţie de 5,2 milioane euro, urmată de o mică revoltă a comercianţilor, care s-au plâns că ADP ar practica tarife de mall pentru închirierea spaţiilor, deşi i-a ţinut în frig aproape toată iarna. La etajul întâi, Piaţa a fost prevăzută cu un spaţiu de circa 770 metri pătraţi, unde trebuia deschis un food-court cu 10 unităţi fast-food, similar celor existente în malluri.

După opt luni şi patru licitaţii, însă, spaţiul e tot pustiu. Vizând venituri cât mai consistente, ADP a stabilit preţuri de pornire prea mari: 180 lei/mp/lună pentru spaţiile de pregătire a mâncării şi 55 lei/mp pentru cele cu mese şi scaune destinate servirii. Pentru un spaţiu mic, de 27 mp, asta ar fi însemnat o chirie de 4.860 lei/lună fără TVA, iar pentru unul de 35 mp, chiria ar fi fost de 6.300 lei/lună. Şi, atenţie, preţurile sunt doar pentru zonele de pregătire a mâncării, nu şi pentru cele de servire.

Nu, mulţumim! 

Deşi nimeni nu s-a înscris la cele patru licitaţii, reprezentanţii ADP susţin şi totuşi că preţurile nu sunt exorbitante. "Spaţiile de la parter s-au adjudecat la preţuri mult mai mari", spune directorul Liviu Andrica (foto). Acelea, însă, nu au specific de alimentaţie publică, şi nici nu sunt la etaj. Pe de altă parte, zona Pieţei e plină de cafenele, restaurante, cofetării şi fast-food-uri. "Chiria e mare, iar spaţiile mici. Nu cred că ne-am permite să mergem acolo", spune patroana unui astfel de restaurant. De altfel, nici lanţuri precum McDonald’s şi KFC, cu care ADP a purtat discuţii, n-au fost interesate să se înfigă şi în Piaţa Rogerius.

La licitaţiile a doua, a treia şi a patra, ADP a renunţat să pretindă chirie pentru zona de servire, dar tot degeaba. Abia după ratarea celei de-a patra licitaţii, societatea va micşora preţul de 180 lei/mp pentru spaţiile destinate pregătirii mâncării. "Potrivit legii putem scădea preţul până la 50%. În perioada următoare vom decide procentul exact", spune Andrica. Dacă nici la a cincea licitaţie nu va găsi muşterii, ADP ia în considerare schimbarea destinaţiei spaţiilor în scop comercial. După un an de încăpăţânare…

Aqua-amăgire

Situaţia nu e mai roz nici la Aquapark-ul finalizat, după mai multe amânări, la sfârşitul lunii mai. Ba din contră, obiectivul nici măcar nu a fost inaugurat. "Aquapark-ul nu ne-a fost predat la cheie. Au fost necesare multe lucrări de finisare şi de testare, şi au trebuit făcute mai multe achiziţii", se apără Andrica. Potrivit şefului ADP, noul termen este "jumătatea lunii septembrie".

Pregătirile pentru deschidere sunt îngreunate, însă, şi de faptul că nu reuşeşte să găsească muşterii pentru închirierea restaurantului interior şi a celor două exterioare. În cazul acestora, ADP Oradea a ales o varianţă hibridă. Nici n-a scos la licitaţie spaţiile de alimentaţie publică, dar nici nu şi-a asumat să le administreze. Susţinând că vrea să aibă control asupra hranei servite şi preţului ei, aşa încât să fie de calitate şi pentru toate buzunarele, ADP a pregătit caiete de sarcini ce presupun ca firmele interesate să asigure atât pregătirea şi servirea mâncării, cât şi curăţenia spaţiilor. În schimb, ADP asigură tot inventarul necesar, bucătăriile fiind deja dotate la standarde înalte, precum şi aprovizionarea cu alimente. "Noi credem că ar fi o variantă convenabilă pentru firme, căci noi am asigura totul", zice Andrica.

În cazul restaurantului interior, ADP a impus prin caietul de sarcini ca firmele interesate să aibă minim 28 angajaţi (6 bucătari, 4 casieri, 4 barmani etc.), pe care însă să-i plătească Administraţia cu cel mult 63.000 lei pe lună. Totodată, firmele ar trebui să pretindă cel mult 20% din profitul realizat, net, după scăderea tuturor cheltuielilor, de la salarii şi utilităţi până la chiria pentru utilizarea spaţiului, 90 lei/mp/lună. Asta deşi, culmea, ar însemna inclusiv că ADP, ca participant la afacere, şi-ar plăti sieşi chirie. "Nu suntem o instituţie, ci o societate comercială. Trebuie să ne gândim la profit şi la asigurarea întreţinerii Aquapark-ului", argumentează Andrica.

Totuşi, cel mai simplu ar fi fost să scoată la licitaţie închirierea spaţiilor, iar câştigătorul să se organizeze singur, de la plata salariaţilor până la stabilirea preţurilor de vânzare.

Bad business

Deocamdată, varianta pentru care a optat ADP a dat chix. O primă licitaţie - lansată abia în luna iulie, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, dar nepromovată şi prin anunţuri în presa locală - a fost anulată din lipsă de concurenţi. Singura ofertă depusă fusese incompletă şi, deci, neeligibilă.

Totuşi, procedura a fost reluată în aceleaşi condiţii, caietele de sarcini fiind republicate pe 12 august, urmând ca săptămâna aceasta să se deschidă ofertele. Dacă, bineînţeles, vor exista. "Pe de o parte, e convenabil, căci nu am face investiţii şi n-am plăti chirie. Dar nici nu avem vreo garanţie că vom face profit. Mascat, ei caută de fapt pe cineva care să le asigure bucătari şi barmani, personal greu de găsit şi păstrat", spune reprezentanta unei firme de catering care a citit caietele de sarcini, dar a zis "pas".

La fel, patronul unui restaurant din oraş consideră nepotrivit felul în care ADP a ales să populeze restaurantele. "E ca şi cum m-aş muta într-o chirie şi proprietarul mi-ar spune să mănânc ce-mi cumpără el. În meseria noastră sunt importanţi furnizorii, preţurile pe care le negociem cu ei şi calitatea produselor. Or, în varianta propusă de ADP, nu am avea control asupra lor. Cum am putea calcula un profit?", spune acesta.

Culmea e că directorul ADP susţine în continuare că soluţia propusă e cea corectă şi crede că a doua licitaţie va avea succes. Dacă nu, se vor născoci alte soluţii. 


FĂRĂ "PEŢITORI"
Fortăreaţa semi-pustie

Inaugurată de aproape un an după o modernizare care a costat circa 20 milioane euro, Cetatea se dovedeşte şi ea neatractivă pentru firme. Fortăreaţa are 10 spaţii destinate unor cafenele, restaurante, anticariate, ceainării etc., însă după două licitaţii numai trei asemenea spaţii şi-au găsit chiriaşi: un cafe-bar bistro în Corpul J, un magazin de antichităţi şi o mini-cafenea lângă Muzeul Cetăţii.

Asta deşi, culmea, pentru spaţiile de alimentaţie publică preţul de pornire a fost mai mult decât rezonabil, de numai 21 lei/mp/lună, iar  în primii doi ani chiria se plăteşte la jumătate, pentru ca firmele să se poată dezvolta. De ce nu le vor afaceriştii? Pentru că, zic ei, nu au fost bine compartimentate, iar lor li se cere chirie inclusiv pe depozite, holuri, vestiare şi duşuri. Din acest motiv, Direcţia Patrimoniului Imobiliar pregăteşte o a treia licitaţie, în care pentru dependinţe nu se va cere chirie, ci doar pentru spaţiile folosite efectiv la pregătirea şi servirea mâncării şi băuturilor. Poate aşa Cetatea se va mai înviora şi ea.


UPDATE: De la publicarea articolului, ADP Oradea a anunţat, luni, că va inaugura primul aquapark din Oradea pe 10 septembrie, deşi încă nu au fost achiziţionate serviciile de alimentaţie publică aferente acestuia. Află mai multe detalii aici: Anunţ oficial: Aquapark-ul din Oradea se deschide pe 10 septembrie!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Serios?
tinas, creierul tau e la pamant si nimic mai mult...auzi la "desteapta" asta, Oradea e la pamant :)))))) Cica nu sunt locuri de munca cu 3 parcuri industriale care sunt aproape plina. Bah, tu esti mai tampa decat idolul tau!
Postat 24 August 2016, 00:06 de hateretards
.....
...pai la ce chirii aveti, cine dracu o sa fie fraier sa munceasca pentru a va imbogati pe voi????....ok..nici gratis cum vor unii dar nici sa platesti niste chirii exorbitante....cat despre aquapark....mai bine il deschideti de mos craciun...tot un drac e....vara trecu...:)))
Postat 23 August 2016, 13:08 de ironi-k
Doamne da-le minte
Nu stiu cum pot gandi unii asa anapoda. Cati angajati sa fie, cine sa le fie furnizori.... Sa inchirieze spatiul si sa-si vada de alte treburi primaria. Vor ajunge sa deschida strandul in noiembrie sau decembrie ....
Postat 23 August 2016, 10:11 de Iolanda
Mars ma...
Oradea e la pamant...se vede f. clar piata...vanzari , cumparari..etc...nimeni nu mai investeste in nimic...oamenii care au bani si-i pastreaza...locuri de munca in consecinta ioc....bravo boloban..Ai reusit...
Postat 22 August 2016, 21:26 de Tinas
Oradea oras sarac
Pentru situatia de fata exista doua explicatii: posibilii investitori sunt constienti de puterea scazuta de cumparare a oradenilor si nu vor sa riste in investitii inutile, ori in Oradea nu exista investitori cu bani. Bineinteles ca prima varianta e valabila. Nici un investitor sanatos la cap nu si-ar risca banii lui (munciti din greu) sau ai bancii intr-o afacere care l-ar putea ruina. Cel mai bun exemplu sunt abc-uril buticarului sef, de prin Alejd si Vadu Crisului pe care le-a falimentat si abandonat pentru a face politica (e mai rentabil)
Postat 22 August 2016, 19:10 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON