URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2010, 12:05

Războiul vorbelor

Războiul vorbelor RĂZBOI TOTAL. Pentru că în şedinţele pe comisiile de specialitate nu are nimeni de comentat, întâlnirile din plenul Consiliului Local încep să semene a teatru de luptă, unde se blochează iniţiativele municipalităţii, într-un joc purtat în detrimentul orădenilor, în care vârf de lance e Corcheş (medalion), liderul grupului PDL...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Scandalul mocneşte de mult, dar a răbufnit pe faţă vinerea trecută. După acalmia din întâlnirile pe comisii, discuţiile din plen pe marginea proiectului de buget al Oradiei au răbufnit precum pocnitorile. Zgomotos şi inutil.

BIHOREANUL vă prezintă în exclusivitate radiografia unui război în care puterea şi opoziţia din Consiliul Local se acuză reciproc de lipsă de transparenţă şi bună credinţă, dar a cărui miză este de fapt blocarea primarului Ilie Bolojan, astfel încât la următoarele alegeri să se poată spune că nu a făcut nimic.

Comisia bla-bla

Între dezbaterile Consiliului Local, aleşii orădenilor sunt adunaţi pe comisii de specialitate: juridică, de sănătate, de urbanism, pentru cultură şi de finanţe. Ca să nu iasă o brambureală, pentru temele juridice sunt preferaţi juriştii, pentru sănătate medicii, şi aşa mai departe. Întâlnirile pe comisii au ca scop identificarea problemelor din proiectele promovate de conducerea Primăriei şi adoptarea unui punct de vedere unitar al "specialiştilor", pentru ca în şedinţa din plen "profanii" să poată delibera în cunoştinţă de cauză.

11 borbei.jpgNumai că lucrurile nu stau aşa. Cum şedinţele pe comisii se ţin fără public, iar punctul de vedere al comisiei e consultativ, deci nu obligatoriu pentru plenul Consiliului, prea puţini aleşi le iau în serios. Iar asta intenţionat! "La şedinţele pe comisii nimeni nu are obiecţii. "O să discutăm proiectele după-amiază la partid şi mai vedem ce votăm şi ce nu!", mi-a zis o dată un consilier", povesteşte Eugenia Borbei (foto), directorul juridic al Primăriei.

Fenomenul apare la toate comisiile de specialitate. "Nici nu mai merg la şedinţele pe comisii, îmi văd de treabă şi, dacă printr-o minune consilierii au nevoie de mine, atunci mă cheamă pentru lămuriri", spune un alt director din Primărie.

No comment

Efectul pervers al faptului că la şedinţele pe comisii nu merge presa este transformarea lor într-o formalitate. Angajaţii municipalităţii povestesc că de multe ori consilierii nici nu vin la dezbateri sau întâlnirea nu se mai ţine, pur şi simplu. O analiză a foii de observaţie pe care ar trebui să o prezinte comisia pentru şedinţa din plenul Consiliului arată că la o ordine de zi cu peste 100 de proiecte de hotărâri abia dacă se formulează o observaţie sau două la fiecare comisie.

Spre exemplu, pentru şedinţa din februarie au fost formulate doar 9 propuneri pentru 55 de chestiuni aflate pe ordinea de zi. Proporţia e aceeaşi şi la şedinţa din noiembrie, iar pentru cea din octombrie, la cele 70 de puncte de pe ordinea de zi, au avut intervenţii doar doi consilieri. Şi exemplele ar putea continua.

Dacă unele expuneri sunt pertinente, de genul "consilierul local Sarkozi Zoltan propune renegocierea tarifelor de închiriere a Bazinului Olimpic pentru asociaţiile sportive şi cluburi, deoarece consideră că tariful de 40 lei pe oră e prea mic", altele sunt extrem de vagi, precum: "consilierul Dorin Corcheş nu este de acord cu materialul". Şi gata! Fără nicio motivaţie. Pentru că au toate motivele ca proiectele de hotărâri să iasă bine, consilierii PNL şi UDMR formulează de obicei în comisii cele mai multe amendamente şi, după cum era de aşteptat, democrat-liberalii cele mai puţine.

11 Ghilea.jpgEfectul surpriză

Motivul e simplu: consilierii PDL nu sunt interesaţi să dezbată problemele în comisii, ca să aibă apoi pretexte să facă scandal în şedinţele publice, unde presa este de faţă. "Scopul lor este ca materialul propus de conducerea Primăriei să treacă prin şedinţa pe comisii fără discuţii, iar în şedinţa din plen să iasă tămbălău şi să te prindă pe picior greşit, că nu ai lămurit cine ştie ce probleme care se puteau limpezi în comisii în 5 minute", povesteşte unul dintre directorii municipalităţii.

Aşa au trecut, de exemplu, fără probleme prin şedinţele de comisii proiectul de buget pe 2010, proiectul sensului giratoriu din intersecţia Pieţei Independenţei cu Cele Trei Crişuri, sau taxa specială pentru amenajarea faţadelor clădirilor monument. Dar ulterior, pe toate aceste teme a ieşit scandal în plenul Consiliului, în conferinţele de presă de la sediul PDL sau în anunţurile prefectului Gavrilă Ghilea (foto), provenit din PDL, privind atacarea în contencios administrativ a proiectelor Primăriei. Asta, la sugestia discretă sau chiar la indicaţia clară a foştilor colegi de partid...

În ultima clipă

Războiul dintre opoziţia şi puterea locală a început să implice deja inclusiv instituţiile statului. Spre exemplu, în decembrie, hotărârea de Consiliu Local prin care se modifica regulamentul de aplicare a taxei speciale pentru reabilitarea faţadelor clădirilor-monument (regulament adoptat încă din august) a fost adoptată cu unanimitate de voturi şi fără niciun comentariu. Deci nici măcar PDL-iştii nu s-au împotrivit!

Şi totuşi, săptămâna trecută, chiar înainte ca hotărârea să intre în vigoare, reprezentanţii PDL au declarat, în conferinţa de presă a partidului, că hotărârea este ilegală. "O taxă specială se încasează doar de la beneficiarii, persoane fizice sau juridice, ai unor servicii publice", a descoperit, brusc, Dorin Corcheş.

Ca urmare, PDL a cerut Prefecturii să nu dea aviz de legalitate hotărârii şi, având în vedere că prefectul este fostul lor coleg de partid, e de aşteptat ca actul să fie returnat Consiliului Local spre noi dezbateri, iar ulterior să fie atacat în contencios. Asta după ce hotărârea a început să producă efecte, municipalitatea comandând un studiu privind starea tehnică a tuturor faţadelor din zona centrală, şi organizând întâlniri cu orădenii pentru a-i convinge să-şi repare proprietăţile înainte ca ele să cadă în capul trecătorilor...

N-am ştiut!

Corcheş pretinde că PDL-iştii n-au nicio vină pentru situaţia creată şi, cu microfoanele presei în faţă, minte fără să clipească. "S-a întâmplat din cauza modului abject în care executivul plănuieşte şi ne furnizează materialele ce urmează a fi dezbătute în plen. E inacceptabil să primim unele materiale chiar în timpul şedinţei de Consiliu", a declarat consilierul, deşi e vorba de proiecte care au fost supuse dezbaterilor publice cu mult înaintea adoptării. La fel şi-a motivat Corcheş opoziţia şi faţă de proiectul bugetului local: "Proiectul ar fi trebuit să ne fie dat cu 72 de ore înainte de şedinţa din plen şi l-am primit abia cu o oră înainte de începerea dezbaterilor, ceea ce constituie o încălcare gravă a legii".

11 Bolojan.jpgPrimarul Ilie Bolojan (foto), cataloghează, însă, drept "aberaţii" spusele consilierului. "Bugetul a fost discutat în şedinţele pe comisii, a fost postat pe site-ul Primăriei şi a constituit obiectul unei dezbateri publice. Deci nu numai consilierii au avut acces la document, ci toţi orădenii. Dar la dezbatere, în afară de jurnalişti, nu a venit nimeni", arată Bolojan.

Înverşunarea reprezentanţilor celor două tabere din Consiliul Local arată că războiul e abia la început şi e greu de estimat cine va câştiga din această gherilă politică. Dar în mod cert, de pierdut vor pierde orădenii...


TOTUŞI, SE POATE!
Dezbateri cu repetiţie

În ciuda războiului din Consiliul Local, există şi semne că sunt şanse ca proiectele municipalităţii să nu mai fie blocate în instanţă. Un bun exemplu este proiectul de regulament privind închirierea locului de parcare la domiciliu. Deşi aşteptat de orădeni, acesta a fost retras deja de două ori de pe ordinea de zi, chiar în deschiderea şedinţei de Consiliu Local. Întâi în luna februarie, iar a doua oară săptămâna trecută.

"Acum două săptămâni l-am retras pentru că au fost consilieri care au cerut unele modificări. Acum l-am retras din nou, deoarece chiar înainte de şedinţă a venit doamna Adelina Coste să ne spună că are obiecţii. Nu e nicio problemă, vom ţine cont de ele, dar pentru asta trebuie să cunoaştem ce obiecţii sunt", a declarat vinerea trecută primarul Ilie Bolojan.

Retragerea materialului pentru completări e şi o măsură asiguratorie. Cum consilierul Adelina Coste este concomitent şi şeful cancelariei prefectului Gavrilă Ghilea, deci cea care poate bloca hotărârile împotriva cărora votează în Consiliu, este de aşteptat să nu declare nelegal tocmai regulamentul la care a trudit personal. Deşi n-ar fi exclus...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
chiar asa !
porches e rusinea clasei politice romanesti. huo, bai, obezule!
Postat 21 Martie 2010, 19:09 de oradean
felicitari
Bine ca cineva mai da in vileag toate abjectiile la care se dedau consilierii PDL, in dauna oradeanului. Mai limpede de-atat nici nu se putea.
Postat 19 Martie 2010, 12:57 de solo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON