URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 August 2013, 07:57

Răsplată pentru omenie: Orădeanca amendată de controlorii OTL fiindcă a intervenit în apărarea unei fete a primit banii înapoi de la tatăl copilei

Răsplată pentru omenie: Orădeanca amendată de controlorii OTL fiindcă a intervenit în apărarea unei fete a primit banii înapoi de la tatăl copilei CIOCU' MIC! Pe 27 iunie, în timp ce mergea cu tramvaiul spre serviciu, Aurica Roşu (medalion) a văzut plângând o fată înconjurată de controlori OTL şi, pentru că le-a spus acestora să se poarte mai uman, s-a trezit chiar ea amendată cu 300 lei. Chipurile, i-a "obstrucţionat în serviciu"...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, iar zicala i s-a potrivit perfect orădencei Aurica Roşu. Amendată fiindcă le-a cerut controlorilor OTL să fie mai blânzi cu o fată care plângea în hohote, Aurica a primit, totuşi, săptămâna trecută, o răsplată neaşteptată.

După ce a citit articolul din BIHOREANUL şi a aflat numele femeii, tatăl adolescentei a căutat-o pentru a-i da banii. Între timp, ancheta internă declanşată de conducerea OTL în acest caz stagnează...

"Ce te bagi?"

În numărul trecut, BIHOREANUL prezenta păţania Auricăi Roşu, amendată cu 300 lei după ce controlorii OTL i-au imputat că îi "obstrucţionase în serviciu". De ce? Doar pentru că - susţine femeia şi o vecină de-a ei - le-a cerut să vorbească mai frumos cu o fată pe care o prinseseră fără bilet şi pe care o coborâseră din tramvai la Piaţa Decebal.

"Din tramvai am văzut că fata plângea în hohote şi o controloare gesticula lângă ea. În staţie m-am dus la uşă şi i-am spus: «Doamnă, vorbiţi mai frumos!» Mi-a zis: «Ce te bagi?». Eu i-am răspuns doar că nu procedează bine", povestea Aurica Roşu. Imediat a fost legitimată, deşi controlorii erau în staţie, iar ea în tramvai, şi - cum îşi ţinea buletinul în aceeaşi folie cu abonamentul - un controlor i l-a smuls din mână, forţând-o astfel să coboare.

Fără a fi avut ecusoane, aceştia i-au înregistrat datele şi i-au întocmit proces verbal de contravenţie pentru că "a jignit personalul OTL". Deşi se ştia cu dreptatea de partea sa, Aurica s-a dus să achite amenda, căci în 48 de ore cuantumul acesteia cobora la 125 lei. Totuşi, le-a şi făcut o reclamaţie controlorilor la sediul OTL.

Descoperită în ziar

În timp ce conducerea companiei i-a răspuns că, odată întocmit, un proces verbal poate fi anulat doar în instanţă, demarând în schimb în cadrul societăţii şi o anchetă internă pentru analizarea situaţiei, Aurica a avut săptămâna trecută o surpriză plăcută.

După ce a citit în ziar povestea în care fusese implicată fiica sa şi a descoperit cine e femeia care i-a luat apărarea, tatăl acesteia a căutat-o pe Aurica Roşu cu ajutorul BIHOREANULUI. "M-a găsit şi a venit să-mi dea banii de amendă. Am fost foarte surprinsă, căci nu mă aşteptam la astfel de recunoştinţă, nu pentru asta am intervenit", a spus, mirată, femeia.

Bărbatul, care a preferat să rămână anonim, recunoaşte că fiica lui nu avusese bilet, dar spune că angajaţii OTL nici n-au lăsat-o să-l sune după ce a fost prinsă. De ce, nu se ştie. "Fetiţa ieşise de la examen şi mergea cu colegii la un suc. Controlorii nu au jignit-o, dar au luat-o mai tare, iar ea nu suportă situaţiile conflictuale".

Tânăra i-a povestit că Aurica Roşu nu i-a înjurat şi nu i-a jignit cu nimic pe controlori. "Am vrut să-i plătesc doamnei amenda în primul rând pentru că e aberant să nu-ţi poţi spune părerea. Nu-i de mirare că oamenii nu intervin în cazuri mai grave", zice orădeanul.

Încă în anchetă

Deşi şeful Departamentului Comercial al OTL, Vasile Labanc, cel care se ocupă de reclamaţia Auricăi Roşu, a declarat săptămâna trecută că vrea să organizeze o înfăţişare între aceasta şi controlori, deocamdată ancheta nu a avansat. "Nu am apucat încă să stabilesc întâlnirea", spune Labanc, care, prin intermediul BIHOREANULUI, a primit datele de contact ale tatălui fetei implicate, căci acesta e dispus să prezinte şi versiunea fiicei.

Cum Aurica n-a vrut să se înhame la un proces, amenda rămâne, indiferent de rezultatul anchetei. Şi asta pentru că, potrivit unei Hotărâri a Consiliului Local din 2009, controlorii, fiind agenţi constatatori împuterniciţi prin dispoziţie a primarului, pot constata şi sancţiona inclusiv o faptă îndreptată asupra lor, mai exact "comportamentul necivilizat în raport cu personalul OTL". Culmea, cum s-a întâmplat în cazul orădencei, chiar şi atunci când nu există alţi martori! "La o primă vedere, HCL este interpretabilă în privinţa constatării unei astfel de contravenţii, căci doar se subînţelege că agenţii OTL o fac. Nu se specifică nici ce înseamnă comportamentul necivilizat", spune Alice Lupeş, jurista Prefecturii Bihor, instituţie care, însă, a dat HCL avizul de legalitate. Cu alte cuvinte, cine se pune rău cu "boacterii" se poate trezi amendat, iar dacă se simte nedreptăţit n-are decât să-i dea în judecată.

Doar că - atenţie! - exemplul Auricăi Roşu, al vecinei şi al tatălui fetiţei din povestea BIHOREANULUI arată că oamenii sunt tot mai dispuşi să ia atitudine...

Citiţi despre poveste, în articolul: "Taxată pentru omenie: O orădeancă a fost amendată de controlorii OTL pentru că le-a spus... să nu certe o fetiţă"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
ATENTIE
Dece sunte-ti asa figuranti aici?,cand va dau controlori jos sunte-ti ca si legumele...Mai nou au dreptul sa cheme Jandarmeria...deci cine are curaj sa se puna cu ei?,oricum toti au spate care sunt acoolo...la Politia Locala,la MAI,la Jandarmerie...tot ce faci impotriva lor nu o sa ai dreptate,tot ei au...deci concluzia?,nu te opui lor...ca tot tu esti devina...ei au mereu dreptate
Postat 02 Aprilie 2014, 09:45 de Xfx
CONTROLORII
voi astia cu gura mare de ce nu va vorbiti sa va intilniti si sa ii invatati minte pe acesti controlori...de ce?ca va e frica...numai gura e de voi,daca eu ca parinte as afla ca un controlor mia batut copilul as da de el cumva si intro seara de iarna cind e intuneric ....ias indrepta spatele cu o ...coada de lopata...nici multumesc nu iasi zice.pina ce nu au de ce sa le fie frica pina atunci nu AU DE CE SA LE FIE FRICA?de ce nu contorleaza rromi?ca o iau peste bot...sau ca si ei sunt rromi....DAR ADEVARUL E CA SUNT SI UNII OAMENII CARE MERITA SA FIE TRATATI CUM II TRATEAZA CNTROLORII!
Postat 21 August 2013, 21:20 de pip
Politia Locala
Politia Locala Oradea cea care agreseaza fizic,verbal stapanii de animale stau la panda ca si sacalii noaptea si iti sar in fata sa dea amenzi,rusine lui Bolojan si cateilor lui!
Postat 16 August 2013, 22:03 de Remus
hartuitori
cei de la OTL sunt agresivi cu oamenii care muncesc,nu se leaga niciodata de tigani,nu le cere bilet,nu-i da jos din tramvai,autobuz,in schimb daca prind un roman si nu rrom se leaga de el,atentie se leaga numai de femei tinere,barbati neputinciosi evita cei inalti musculosi sau batranii cauta anumite victime femei mai tinere sau baieti tineri bine imbracati
Postat 16 August 2013, 17:46 de elena
Vai si amar
Fix acum 2 saptamani am vazut o faza de genu,Un tanar a primit o palma de la controlori pe motiv ca nu a vrut sa se legitimeze...ceeeeee????Eu as da OTL in judecate,si plangere penala Controlorilor.As cere Daune de zeci de mii de euro.
Postat 16 August 2013, 17:17 de Razvan
dobitoci
mu istii astea de controlori ...daca eram in locul tatalui fetei le rupeam mainile si picioarele pe rand ii asteptam in fata casei pe fiecare fw tuva in gura tot neamul bine ca nu am fost martor la asa ceva aveau un concediu medical prelungit
Postat 15 August 2013, 18:51 de pop mircea
jos ciusi !
jos lobonc !
Postat 15 August 2013, 09:30 de jos bolovan !
jos ciuzii !!!!!!!l
jos cu leprele iudemeriste numite politic, fara concurs, la ciolan !!!!!!!!!!!!!!
Postat 15 August 2013, 03:58 de demisia lui ciuzii !
made in oradea
jegosii * i`as calca pe cap la cat sunt controlorii de smardoi prinsi pe rand si capsati sunt prea figuranti
Postat 14 August 2013, 18:24 de aurel
Legea strazii
Solicitarea sau retinerea actului de identitate cum deseori se-ntampla celor ce nu cunosc legea nu este permisa controlorilor care am observat ca folosesc metoda -doar organele de politie au acest drept (legitimare sau retinere) De multe ori interpelarea si controlul se face in statie , adica tramvaiul opreste lumea coboara si in statie oamenii sunt luati la purificat de ceata de contol - e o totala lipsa de bun simt daca nu e si ilegal actiunea lor nedesfasurandu-se in mijl. de transport. Alta data un pensionar avea o copie xeros color cu buletinul si legitimatia infoliate impreuna - un abil angajat a lui Csuzi Istvan a smuls omului actul cu multumirea celui ce a descoperit frauda anului , precis ca omul la cei aproape 70 de ani isi falsificase legitimatia ... rusine celor ce procedeaza astfel ....
Postat 13 August 2013, 23:31 de Sanda
prostia doare?!
@aauuuu: ce are, mah boule, primarul cu chestia asta?! mare dobitoc poti fi!
Postat 13 August 2013, 22:38 de dan oradeanul
jionica fara...minte
uha..ce tari sunt ei cu cei albi, oare au acelasi curaj ci cu cei colorati genetic???? va spun eu....ori da ei o bere la colorati,ori o iau in bot.....:))
Postat 13 August 2013, 16:29 de uha
primarul este oglinda orasului!!
daca un primar dezastru a doua mandate a decis atributii de politist ce mai vreti si oricum nu dau nimic pe .... care imbraca o uniforma si vorbeste vulgar sa cu un ton de sef, in prezenta lor fiti blegi dar in rest nu uitati sa i loviti cand nu sunt in program, invatam sa ne aparam nu sa inghitem, eu pltesc 350 tu platesti 3500, e o regula, eu pierd pierzi si tu, ce educatie intr o lume sakbatica!!
Postat 13 August 2013, 11:24 de oglinda !!!
conduita controlorilor in sec. XXI
Criteriile de angajare a controlorilor pe ce se bazeaza? scoala, examen psihologic, cunoasterea drepturilor omului, educatie, civilizatie, conduita ce e neaparat necesar, doar suntem in secolul XXI. Punerea in activitate a mediatorilor pentru reglementarea conflictelor! Reputatia OTL-ului se pune mult sub semnul intrebarii avand controlori care punctual celor mai sus mentionate nu le detin! toate aceste intamplari sunt lectii de care trebuie sa luam act si sa facem sa nu se repete! prin propozitii scurte, la subiect si atat, fara prea multe discutii pe langa! Atitudinea si impulsul de aparare a celui slab , e bine ca exista persoane care o fac si nu e permis sa fie taxat! Sa nu uitam ca, controlorilor le place scandalul sa atraga atentia tuturor care se afla in apropierea lor, pentru intimidarea si umilirea celui in cauza! acest lucru trebuie sa dispara cu desavarsire!!!
Postat 13 August 2013, 11:11 de KJ
ne intoarcem in salbaticie
unde este omenia in lipsa de educatie civica a oradenilor? habar au ce trebuie sa faca decat dca platesc n birocratii deci ciocu mic nu vedeti, nu auziti si scapa cine poate, asta e Oradea, in ungaria intra nopate pe tine da cu spray dormi si gasesti casa goala, deci politiza si avocatim nu mai mvaloreaza nimic acolo, credeti ca in ORADEA mai valoreaza ceva? invatati sa depindeti de voi, lasati pe fiecare sa faca singur ce vrea nu mai instigati, fata are familie sa se descurce , ca nu suntem noi JUSTITIARI SAU bodyguard platiti:))) scapa cine poate !
Postat 13 August 2013, 10:53 de ce bine imi pare
Vai,vai...
Alo prefectura?Labanc asta activistul udemerist unde lucreaza?La pro Solution ,OTL?Ca semneaza 2 state de plata agariciul in acelasi timp8-16 zlinic.....Opriti hatia,smecheria lui Lobonnz Vasile..alo PREFECTURA???????????
Postat 13 August 2013, 08:51 de ion maciuca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON