URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2015, 07:55

Prin noi înşine! Primăria vrea să administreze singură noul CET pe gaz, Aquaparkul şi Cetatea

Prin noi înşine! Primăria vrea să administreze singură noul CET pe gaz, Aquaparkul şi Cetatea CONTROL TOTAL. Primarul Ilie Bolojan e hotărât să păstreze în subordinea municipalităţii noul CET pe gaz, pentru a avea control asupra preţului gigacaloriei. „Gestionarea în regim propriu e cea mai bună soluţie. În condiţii de monopol, un operator privat are tendinţa de maximizare a profiturilor”, explică edilul
Prin noi înşine! Primăria vrea să administreze singură noul CET pe gaz, Aquaparkul şi Cetatea AVEM EXPERTIZĂ! La fel ca noul CET, Aquaparkul Nymphaea şi Cetatea vor fi administrate tot de municipalitate. „Avem expertiza necesară să le gestionăm în interesul orădenilor”, spune primarul Ilie Bolojan, chit că această „expertiză” n-a depăşit niciodată faza administrării unui banal ştrand
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Municipalitatea va rămâne doar în acele sectoare în care nu există un interes privat. Nu de alta, dar statul s-a dovedit un prost administrator, iar Primăria, care lucrează cu banii orădenilor, este tot o firmă de stat”, spunea primarul Ilie Bolojan în octombrie 2008.

Şapte ani mai târziu, s-a răzgândit. Cu doar patru luni înainte de termenul limită pentru finalizarea lucrărilor, conducerea municipalităţii a hotărât să ţină sub control direct noul CET, Aquaparkul Nymphaea şi Cetatea. Invocând interesul orădenilor...

Nimănui, nimic!

Decizia a fost luată, urmează să fie stabilită modalitatea de aplicare concretă. „În lunile următoare vom supune dezbaterii Consiliului Local modalitatea de gestionare a fiecărui serviciu în parte”, spune primarul Ilie Bolojan. Potrivit edilului, viitorul CET pe gaz va fi administrat de o structură aflată în subordinea municipalităţii. „Externalizarea unui serviciu de monopol, cum este termoficarea, lasă populaţia la mâna operatorului privat. Chiar dacă ar impune contracte cu clauze ferme, după câţiva ani, prin acte adiţionale, Primăria ar putea pierde controlul”. Spre deosebire de cea a municipalităţii, raţiunea de a exista a unei firme este să facă profit. Iar cea mai simplă modalitate ar fi să scumpească încălzirea!

În acest context, noul CET ar putea fi operat de Electrocentrale, dacă societatea va scăpa de faliment la procesul din 30 septembrie, când va fi supus aprobării planul de reorganizare. Alternativa ar fi ca serviciul să fie preluat de către distribuitorul Termoficare, aflat în plin proces de licenţiere ca producător de energie termică. Balanţa înclină, oricum, către acesta din urmă. Primul pas a şi fost făcut în iunie, când Consiliul Local a concesionat societăţii Termoficare cele 4,5 hectare de teren aferente noii centrale.

„Nu e cazul!”

Gestionarea noii termocentrale în regie proprie este susţinută şi de city-managerul Eduard Florea (foto). „Externalizarea merită pusă în discuţie doar în condiţii excepţionale: fie că se doreşte reabilitarea sistemului şi proprietarul nu are fonduri pentru investiţii, fie că se urmăreşte eficientizarea lui şi nu ştie cum s-o facă. Noi nu suntem în niciuna din aceste situaţii”, explică administratorul public.

Pe de o parte, sistemul de termoficare orădean se află în plin proces de retehnologizare. Investiţiile se ridică la 77,7 milioane euro şi includ o centrală nouă pe gaz, dar şi înlocuirea a 17,5 kilometri din reţelele magistrale 1 şi 3 de termoficare. Pentru anul viitor sunt deja în pregătire investiţii de alte 33,5 milioane euro pentru modernizarea a încă 28,3 kilometri de reţea magistrală.

Pe de altă parte, eficientizarea sistemului va avea loc natural. Numărul celor peste 500 de angajaţi care operează actualul CET pe cărbune se va reduce sub 200 anul viitor, când va intra în funcţiune noua centrală pe gaz. Iar city-managerul consideră că aceste argumente sunt valabile pentru toate serviciile municipalităţii aflate în modernizare...

Fără căutare

Spre exemplu, varianta externalizării Aquaparkului Nymphaea, investiţie de 20 milioane euro aflată în derulare pe o suprafaţă de 7 hectare, nu are căutare. „Am contactat operatori cu experienţă din Ungaria şi nu s-au arătat interesaţi de preluarea lui”, zice Florea.

Ungurii au învăţat pe propria piele că după boom-ul de la deschidere, când se bulucesc mai mult localnicii, clientela scade sensibil, iar aquaparkul încheie primii ani pe pierdere. Mutarea afacerii într-o zonă profitabilă presupune investiţii masive în promovare şi servicii oferite la pachet cu operatorii de turism.

„Nu degeaba Aquaworld Budapesta, unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din Europa, este gestionat în parteneriat cu Ramada, iar vizitatorii au acces la bazine direct din hotel”, spune city-managerul.

Parteneriat cu hotelierii

În Oradea, Double Tree by Hilton a făcut încă din iulie demersuri pe lângă Primărie pentru amenajarea pe cheltuială proprie a unei căi de acces direct la Aquapark. La fel, Lotus Center, noul proprietar al clădirilor fostului Centru Ady, situate alături de viitorul complex Nymphaea, şi-a manifestat deja interesul pentru amenajarea unui tunel între clădire şi parcul acvatic.

În acest context, primarul Bolojan a decis ca acesta să fie gestionat de Administraţia Domeniului Public, fie şi pentru că aceasta gestionează deja Ştrandul Ioşia. Directorul Liviu Andrica are ordin să viziteze aquaparkurile similare din Europa, pentru a avea exemplu de bune practici şi a-şi însuşi mecanismul prin care acestea reuşesc să facă profit. „În principiu, decizia a fost luată. Vom gândi varianta atragerii unui partener privat doar dacă ADP nu va avea forţa să gestioneze Aquaparkul”, spune edilul.

Cetatea non-profit

În ce priveşte Cetatea, municipalitatea nici nu şi-a bătut capul cu externalizarea. Conform contractului semnat cu finanţatorul european, în primii 5 ani de la darea în folosinţă monumentul nu trebuie să aibă profit, pentru a putea rămâne la dispoziţia unor ONG-uri şi instituţii de cultură.

Investiţiile pe bani europeni făcute în primele două etape de reabilitare a fortificaţiei se ridică la 20 milioane euro şi vizează, între altele, refacerea clădirilor din incintă şi dotarea cu utilităţi. Primăria vrea să atragă încă pe atât pentru refacerea zidurilor, aşa că va păstra monumentul în gestiune proprie. „Probabil vom înfiinţa o asociere având ca asociat principal Primăria, după modelul Eurobusiness Parc”, spune viceprimarul Istvan Huszar (foto).

Asocierea va avea ca scop întreţinerea Cetăţii, promovarea ei şi organizarea de evenimente. De altfel, majoritatea monumentelor similare funcţionează în regim „bugetar”: Cetatea Diosgyor din Ungaria e administrată de un ONG al municipalităţii, Cetatea Râşnov de Primărie, iar Cetatea Făgăraşului este gestionată de Muzeul Ţării Făgăraşului. Municipalitatea orădeană a hotărât să nu facă excepţie. Poate că gestionând un monument renovat „la cheie” va reuşi să dezmintă şi prejudecata că statul e cel mai prost administrator...


„Aserţiunea referitoare la faptul că statul este cel mai prost administrator este valabilă în condiţii de concurenţă liberă, dar CET-ul nu este în această situaţie. În condiţii de monopol privatul se poate comporta chiar mai dezastruos decât statul, pentru că va fi interesat doar de creşterea tarifelor”

Ilie Bolojan, primarul Oradiei


EXCEPŢIA!

Concurenţă pentru Ciuperca

Singura investiţie europeană pe care Primăria vrea s-o transfere unui partener privat este grădina publică de pe Dealul Ciuperca. „Spre deosebire de celelalte obiective, nu avem niciun serviciu al Primăriei căruia să-i putem da în administrare punctul de alimentaţie publică care va funcţiona pe Dealul Ciuperca. Singura variantă rămâne externalizarea”, spune viceprimarul Mircea Mălan, cel care urmăreşte lucrările de reamenajare a zonei.

Investiţia în valoare de 4,9 milioane lei va trebui finalizată până la sfârşitul lunii decembrie. „Până atunci, probabil va fi o licitaţie pentru a desemna un partener capabil să întreţină cele 3,8 hectare de teren şi să plătească Primăriei o redevenţă în schimbul dreptului de a administra localul şi punctul de informare turistică”, spune Mălan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@tsd
Atrentie! Hotilor le-a crescut tupeul si parca vad cum vei fi chemat sa dai declaratii pt. ca ai calomniat!
Postat 11 Septembrie 2015, 14:56 de pinonel
corectura
...Consoarta...
Postat 10 Septembrie 2015, 19:11 de TDS
FB
@pinonel: OK, de putut e clar ca poate dar nu cumva a fost pusa acolo ca sa colecteze? Zic si eu....Eu unul n-as pleca din sistemul bancar privat la ADP! Doar veniturile se vad in Declaratia de avere! Dar cineva trebuie sa verifice si concordanta dintre veniturile realizate si ceea ce expui! Mai esti si suficient de tembel sa pui poze pe FB cu excursiile din strainatate! City manager-ul nu mai are cont de FB, consoarya ( mai ) are!
Postat 10 Septembrie 2015, 19:08 de TDS
Din pacate afacerea va fi condusa de ali baba si de cei 40 de hoti!
Ideea este fireasca si de bun simt, doar ca in mintea stramba si lucrul drept se stramba! Sper ca am fost inteles! @tsd De ce? PENTRU CA POATE !
Postat 10 Septembrie 2015, 16:13 de pinonel
????????????
Eu zic să o punem pe D-na Simona Florea ceva! Că tot a vrut să treacă din sistemul bancar ( cu salarii atractive ) la ADP! Nu încetez să mă întreb DE CE?
Postat 10 Septembrie 2015, 10:16 de TDS
bolovan
spaga cat o luat nebunul ? vrem unirea cu birtir
Postat 10 Septembrie 2015, 09:01 de pop2
Ei vor, da' nu se stie daca si pot s-o faca...
Calitatile de buni administratori ale celor din Primarie sunt de notorietate...Iar cu asemenea "talente" in ale administratiei - rezultatele sunt usor previzibile... Ramane de vazut....
Postat 10 Septembrie 2015, 08:26 de Danutz
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON