URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2016, 08:22

Primărie de vânzare! Sediul Primăriei Popeşti, scos la licitaţie în contul unor datorii

Primărie de vânzare! Sediul Primăriei Popeşti, scos la licitaţie în contul unor datorii MIZĂ PE "ABSENTEISM". Deşi un executor judecătoresc a programat licitaţia pentru vânzarea clădirii Primăriei Popeşti (foto) pe luna viitoare, primarul Dorin Curtean (medalion) speră ca execuţia silită să dea chix. "Cine să cumpere o clădire în Popeşti, cu 15 miliarde de lei? Ce să facă cu ea?", zice edilul, trăgând nădejde că nu se va găsi niciun muşteriu interesat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un primar a semnat contractul, succesorul lui l-a prelungit dar nu l-a onorat, iar cel de acum plăteşte oalele sparte la suprapreţ. Se întâmplă în Bihor, la Popeşti, unde sediul Primăriei va fi vândut prin licitaţie taman în "luna cadourilor", în baza unei sentinţe judecătoreşti de executare silită în favoarea Societăţii de Pază şi Protecţie Bihor, care are de recuperat de la administraţia locală aproape 1,2 milioane lei, reprezentând penalităţi aferente datoriilor acumulate prin neachitarea serviciilor de pază a comunei.

Felul în care s-a ajuns la suma astronomică, penalităţile depăşind de 7 ori debitul principal, arată cât de "responsabili" sunt nişte aleşi care pot rămâne în istoria comunei pentru că au lăsat Primăria fără sediu...

Gardieni şi cămătari

 Iosif IuhaneacImpasul în care a ajuns administraţia locală din Popeşti îşi are originile în anul 2005, când primarul de atunci, PDL-istul Iosif Iuhaneac (foto), încheia cu fostul Corp al Gardienilor Publici Bihor, aflat în subordinea Consiliului Judeţean, un contract pentru paza comunei. Pe de o parte legea îl obliga pe edil să asigure acest serviciu, pe de alta Direcţia Publică de Pază Bihor se angaja să-l presteze la cel mai scăzut preţ, pentru doar 7,5 milioane lei vechi pe lună. Atât doar că actul semnat pe 23 iunie 2005 de edil şi de şeful DPP Bihor, Viorel Diaconu, stipula că "beneficiarul se obligă la plata unor penalităţi de 0,5% pe zi de întârziere calculate la suma datorată".

Adrian MagaAceastă prevedere contractuală era standard, inclusă în toate actele de acest fel întocmite între Direcţia de Pază şi beneficiarii serviciilor, în general instituţii publice. Astăzi, însă, când Primăria Popeşti e în pericol să rămână fără sediu, edilul Dorin Curtean crede că procentajul asumat la calcularea penalităţilor este, pur şi simplu, unul de cămătar. Detaliul, însă, aproape nici nu mai contează. Cert e că succesorul lui Iuhaneac, PSD-istul Adrian Maga (foto), a prelungit contractul, cu aceleaşi prevederi, pe 21 februarie 2011, deşi nu plătise nici un leu aferent lui, din 2008.

Cu conturile blocate

"Maga nu a mai achitat contractul, pe care fosta Direcţie de Pază (n.r. - devenită între timp societate comercială cu numele Societatea de Pază şi Protecţie Bihor) l-a reziliat tocmai din cauza asta în 2012. În acelaşi an, când am fost ales primar, am găsit conturile Primăriei poprite la solicitarea Direcţiei. Datoria pentru serviciile de pază ajunsese la 1,5 miliarde lei vechi", afirmă Curtean.

Cu chiu, cu vai, susţine acesta, Primăria a început să-şi plătească obligaţiile. "În total, am reuşit să plătesc aproape 3 miliarde lei, cu penalităţi". Acum, însă, constată că a făcut-o cam degeaba, pentru că SCPP Bihor i-a calculat penalităţi de nici mai mult, nici mai puţin decât 1,192 milioane lei. Primăria le-a contestat în instanţă, dar a pierdut procesul şi e bună de plată pe întreaga sumă, ce depăşeşte de 7 ori debitul principal. Definitiv şi irevocabil...

Penalităţi la penalităţi

Procesul a început în 2012 la Judecătoria Marghita, căreia administraţia locală îi ceruse anularea înştiinţării de poprire pe conturile deschise la Trezorerie şi la bănci, pentru un debit care în acel moment era de 177.184 lei noi, plus anularea penalităţilor de întârziere şi încetarea procedurii de executare silită declanşate prin Biroul Executorului Judecătoresc Gîrdan Marius Florin. Cum administraţia a pierdut procesul, pe 29 decembrie 2014 a achitat SCPP Bihor 278.616 lei.

Anul trecut, însă, în 28 octombrie, a fost înştiinţată că datoria ajunsese, de fapt, la 1,192 milioane lei, suma reprezentând "penalităţi de întârziere de 0,5% pe zi calculate până la 31 decembrie 2014". Primăria a deschis un nou proces, arătând că "se găseşte în situaţia de a fi obligată la plata unor sume despre care nu avea cunoştinţă că au fost calculate, fiind nelegal solicitate", deoarece sentinţa din procesul anterior nu ar fi dispus "plata de penalităţi la penalităţi". "La 5 august 2014, suma a fost mult mai mică, iar după câteva luni, la 31 decembrie 2014, era de cinci ori mai mare", acuza Primăria Popeşti.

Buni de plată

În replică, SCPP a susţinut că în baza sentinţei precedente a încasat doar parţial sumele din titlul executoriu, ultima încasare fiind înregistrată la 5 ianuarie 2015, când Primăria i-a virat 284.629 lei, stingând datoria "numai în ce priveşte facturile neachitate". Dar, cum prin sentinţă se dispusese şi plata penalităţilor de 0,5% pentru fiecare zi de întârziere, datoria totală a ajuns la 1,192 milioane lei. Urmarea? Judecătoria a respins cererea administraţiei locale, care nu a mai atacat sentinţa la Tribunalul Bihor, aceasta rămânând definitivă, irevocabilă şi executorie.

Ioan Sala, director SPP BihorDe la finele anului trecut, SCPP a căutat să identifice bunurile Primăriei Popeşti pe care le-ar putea executa. "Am găsit nişte terenuri şi o maşină de salubrizare, dar valoarea lor nici nu se apropie de suma pe care o avem de recuperat", spune directorul SCPP Bihor, Ioan Sala (foto).

Singura proprietate pe care putea s-o execute a rămas, astfel, chiar clădirea instituţiei. "Nu ne facem un titlu de glorie că executăm Primăria Popeşti, dar dacă nu am lua măsuri pentru recuperarea banilor, Curtea de Conturi ne-ar lua la răspundere pentru că nu ne facem datoria", explică Sala motivul pentru care s-a ajuns la scoaterea la licitaţie a imobilului.

La licitaţie

Acesta constă într-un teren de 1.853 metri pătraţi, cu parter, etaj şi mansardă, pe o suprafaţă desfăşurată de 873 mp. Imobilul a fost evaluat la 1,528 milioane lei, iar licitaţia pentru vânzare a fost stabilită pentru data de 7 decembrie, preţul de pornire fiind cel rezultat în urma evaluării.

Ioan Sala spune că, dacă executorul va reuşi s-o vândă, viitorul proprietar va putea încheia un contract de închiriere cu Primăria, pentru ca instituţia să nu fie evacuată. De cealaltă parte, primarul Dorin Curtean speră să nu existe niciun doritor interesat. "Cine să cumpere o clădire în Popeşti, cu 15 miliarde de lei? Ce să facă cu ea?", zice edilul, convins că sediul instituţiei nu ar folosi nici drept casă de locuit, nici ca sediu de firmă, tocmai din cauza preţului, de peste 330.000 euro.

Culmea e că, în tot acest timp, singurul care nu-şi bate capul cu nimic este cel care a adunat datoriile, fostul primar Adrian Maga. Pe principiul că dacă nu mai e în funcţie, nici responsabil nu este...


NEGLIJENŢĂ
Primărie neprotejată

În judeţul Bihor, vânzarea prin executare silită a unui sediu de primărie este o acţiune fără precedent, chiar dacă în ultimii 26 de ani unele administraţii locale au acumulat datorii care le-au depăşit posibilităţile proprii, fiind ajutate să le stingă fie cu fonduri de la Guvern, fie de la Consiliul Judeţean.

Directorul SCPP Bihor, Ioan Sala, susţine că pentru a evita această situaţie, a încercat să convină cu primarul din Popeşti o eşalonare a plăţii datoriei "pe 2-3 ani", dar Dorin Curtean nu şi-a luat niciun angajament în acest sens, argumentând că suma reprezintă veniturile proprii ale comunei pe un an, aşa că dacă n-ar mai avea bani nici pentru plata salariilor angajaţilor, necum pentru vreo lucrare. Pe de altă parte, comuna nici nu mai poate spera să primească fonduri suplimentare de la CJ ori de la Guvern, deoarece a fost deja sprijinită anii trecuţi cu sume importante pentru a nu fi silită să returneze fonduri europene nerambursabile aferente unui proiect pe care nu l-a putut duce la bun sfârşit.

În mod normal, sediul unei instituţii publice nu ar putea fi executat silit. Conform legii, domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale ori al statului este insesizabil, adică nu poate face obiectul unei acţiuni judecătoreşti, şi inalienabil, adică nu poate fi înstrăinat, dar de-a lungul anilor toţi edilii perindaţi la conducerea comunei au uitat să transfere sediul Primăriei în domeniul public, lăsându-l în domeniul privat, deci expus inclusiv acţiunilor de executare silită. "Am observat detaliul în acte şi am reuşit să pun sechestru pe clădire la Oficiul de Cadastru înainte ca primarul să convoace o şedinţă de Consiliu Local în care se putea hotărî transferul imobilului din domeniul privat în domeniul public al comunei", recunoaşte directorul SCPP Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
O porcarie patronata de cj Bihor!
De acest debit urias nu sunt straini presedintii cj Bihor, mai vechi si noi. Niciun primar, cat ar fi el de prost si sunt destui primari prosti, nu semneaza un asemenea contract, ca gardienii nu erau banca sau societate de telefonie! Doar daca acel contract n-a venit ,,cu dedicatie", la schimb comuna primind ceva, o asfaltare, o renovare de scoala/gradinita, adica un os de ros pt. primar si consilieri.
Postat 01 Decembrie 2016, 10:41 de pinonel
...simplu
...neglijenta in serviciu, pentru toti cei care pana acum sau jucat cu banii statului si, daca statul, indiferent cine o fi el nu ia haturile in maini si nu ii trage la raspundere ne vom trezi ca maine poimainie ne luam bocceluta in spate si trecem muntii ca....... Apoi daca cei care fac paza au fost trecuti din gardieni, SC de ce a continuat contractul cu ei. A luat si de acolo bani. Iar daca astia de la SPPB sunt acum ai CJ, daca ii impune sa faca paza la obiectivele din administratia lor, am ajuns sa ne luam banii uni de la altii. Bravo....tara de KKT
Postat 01 Decembrie 2016, 10:13 de FLORIN64
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON