URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Primăria Oradea, not found! Vor smart-city, dar jumătate din hotspoturile WiFi nu funcţionează

Primăria Oradea, not found! Vor smart-city, dar jumătate din hotspoturile WiFi nu funcţionează SE CONECTEAZĂ... Turiştii momiţi în centru cu promisiunea că vor avea internet gratis pentru a trimite un e-mail sau a posta o poză pe reţelele de socializare vor rămâne dezamăgiţi. Cele cinci hotspot-uri, montate la intrările în Pasajul Vulturul Negru, în staţia de tramvai din Piaţa Unirii şi la statuia lui Mihai Eminescu, sunt nefuncţionale. Singurul mesaj pe care primesc turiştii pe telefon, tabletă ori laptop va fi "Primăria, se conectează...". Dar nu la realitate!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La hotspot-ul lăudat să nu te duci cu smartphone-ul! Lansat în 2013, proiectul pentru înfiinţarea de puncte WiFi cu internet gratuit în cele mai aglomerate zone din Oradea s-a blocat înainte de încheierea perioadei de cinci ani convenite cu finanţatorul european.

La începutul lunii mai, jumătate din cele 50 de hotspot-uri erau scoase din uz. Când s-au stricat? Nimeni nu ştie. Pentru că, deşi a plătit pentru aceste servicii, Primăria n-a verificat niciodată dacă sunt şi prestate...

Internet pentru toată lumea

Cristian Delcea, manager de proiect Primăria OradeaUna dintre cele mai lăudate iniţiative ale Primăriei, proiectul european privind "Stabilirea de WiFi şi puncte hotspot de acces gratuit la internet în Oradea şi Debrecen" a făcut vâlvă la vremea lui. Câştigat de municipalitate în parteneriat cu firma Info Park IT din Debreţin, proiectul în valoare de 235.592 lei a vizat amenajarea a 50 de hotspot-uri în Oradea şi 80 în oraşul partener. "Pentru ca numărul celor care beneficiază de această investiţie să fie cât mai mare, am vizat în primul rând zonele de parcuri din oraş, cele din jurul obiectivelor turistice, locaţiile unor evenimente sportive, staţiile de tramvai şi autobuz, dar şi zone precum dealul Ciuperca şi Teatrul Regina Maria", declara la acea dată managerul de proiect Cristian Delcea (foto).

Din cei 74.500 euro câţi au revenit municipalităţii orădene, circa 45.000 euro au fost plătiţi firmei RCS&RDS. Firma de telefonie, cablu şi interent şi-a asumat identificarea celor mai potrivite puncte de acces, realizarea infrastructurii şi furnizarea de internet pentru WiFi vreme de cinci ani. Conform contractului, care expiră la sfârşitul lui 2017, hotspot-urile trebuiau fie active pe o rază de 300 metri şi să ofere o viteză de internet de 16 mb/s, insuficientă pentru activităţi de download, dar suficientă pentru accesul la informaţii sau expedierea unui email.

"Tratament" cu tablete

Proiectul Primăriei a avut şi o latură educativă. În februarie 2013, municipalitatea a anunţat că preia cereri de înscriere la un curs gratuit de folosire a internetului. Cum fiecare dintre cei 100 de solicitanţi care luau parte la cursuri urma să primească gratuit o tabletă Eboda X80 Supreme, s-a lăsat cu îmbulzeală. Orădenii s-au aşezat la coadă încă de la ora 3 dimineaţa şi au făcut listă de aşteptare. La 8:30, când au început oficial înscrierile, deja peste 170 persoane aşteptau la rând.

Inevitabil, s-a lăsat cu scandal între orădenii veniţi doar la deschiderea ghişeelor din Piramidă, care au contestat legitimitatea listei de aşteptare, şi cei care s-au trecut pe lista de ordine. Zarva din Primărie şi scandalul mediatic care i-a urmat l-a făcut pe primarul Ilie Bolojan să îşi muştruluiască subordonaţii. "Nu vreau să mai văd astfel de proiecte. Primăria nu este făcută să dea pomeni", ar fi spus edilul. Aşa că aceştia au omorât proiectul...

Mentenanţă "pe încredere"

Conform evidenţelor municipalităţii, de la montarea hotspot-urilor până în martie 2013, la inauguarea sistemului, s-au conectat gratuit la internet 24.580 de smartphone-uri, tablete şi notebook-uri. "Cam 370 aparate diferite accesează zilnic internetul prin intermediul hotspot-urilor", declara atunci Delcea.

Marius Moş,  şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională OradeaAstăzi nu ştie nimeni despre ce trafic de date este vorba. Delcea a părăsit Primăria în 2016 pentru o carieră în mediul privat, iar proiectul a rămas baltă. Cum nimeni nu a verificat dacă RCS&RDS chiar prestează serviciul pentru care şi-a luat banii, asigurarea mentenanţei a stat în bunăvoinţa operatorului şi în... vigilenţa orădenilor. "Nu am avut pe cineva anume care să verifice funcţionarea hotspot-urilor. Am sesizat RCS&RDS de câte ori am primit reclamaţii că acestea nu funcţionează, iar în aceeaşi zi firma a trimis pe teren echipe de intervenţie", spune şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş (foto).

În patru ani, însă, Primăria a primit doar trei sesizări. "În 2013 am avut o reclamaţie că nu funcţionează hotspot-ul din Cantemir, iar în 2014 că nu merg cele din Parcul Brătianu şi din strada Sovata. Toate problemele au fost remediate", povesteşte consilierul DMPFI, Claudia Ardelean.

Funcţionale pe sărite

Numărul avariilor este, însă, mult mai mare. La începutul acestei luni, BIHOREANUL a descoperit că din cele 50 de hotspot-uri funcţionează doar jumătate. Cele mai importante obiective turistice - precum Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand şi intrarea pe strada Republicii în zona pasajului Madacs - sunt fără acoperire WiFi. Tot nefuncţionale sunt şi hotspot-urile din Ştrandul Ioşia, Arena Antonio Alexe, de la intersecţia bulevardelor Dacia şi Decebal, din Parcul Magnoliei şi cele din pieţele Rogerius şi Ioşia. La fel, sunt scoase din uz cele din staţiile de tramvai de pe străzile Olimpiadei, Coposu, Cantemir (la statuie) şi Nufărul (la bisericuţă).

În şanţul Cetăţii, unde ar trebui să existe un hotspot, nu este internet deloc. În schimb, turiştii se pot conecta online printr-un sistem care oficial nu există, aflat în incinta fortificaţiei.

Funcţionează, chiar dacă suficient de slab încât utilizatorului să-i vină să dea cu tableta de pământ, hotspot-urile din Piaţa Bucureşti (la gară), Cele Trei Crişuri (în spatele Colegiului Gojdu) şi parcurile 22 Decembrie şi Nicolae Bălcescu.

Cel mai bun semnal îl au punctele WiFi de la Universitate, din Orăşelul Copiilor, din staţia de taximetre 1 Decembrie şi din staţia de tramvai de la capătul liniei OTL din Nufărul.

"Vom face un inventar"

Din păcate, până şi acolo unde punctele hotspot sunt funcţionale, acestea stau nefolosite. Cu rare excepţii, tăbliţele cu simbolul WiFi ce semnalizează punctele hotspot au dispărut, astfel că turiştii nici nu au de unde să ştie că pot beneficia, măcar teoretic, de internet gratuit. "Vom face un inventar şi vom încerca să găsim surse de finanţare pentru a înlocui tăbliţele furate", promite Claudia Ardelean.

Funcţionara afirmă că a sesizat RCS&RDS cu privire la neregulile descoperite de BIHOREANUL, iar reprezentanţii firmei au promis că vor lua măsuri: "Unele hotspoturi au fost scoase din funcţiune de lucrările din zona centrală. Echipele de intervenţie vor verifica toate zonele cu probleme şi vor lua măsuri de remediere a situaţiei". Rămâne de văzut dacă şi când se va întâmpla asta. Pentru că, la cum îşi verifică Primăria contractorii, sunt destule şanse ca sistemul să funcţioneze în continuare doar pe hârtie...


SMART CITY
Oradea online

Abandonarea hotspot-urilor din Oradea e cu atât mai surprinzătoar cu cât, declarativ, Primăria vrea să transforme oraşul într-un smart-city. Primăria a plătit 130.000 lei Asociaţiei Cluj IT pentru elaborarea unei strategii de informatizare a municipiului care până în 2020 să permită realizare unei baze de date prin care orădenii să aibă acces la informaţii privind toate impozitele şi facturile, implementarea unui iluminat public inteligent care să funcţioneze noaptea în regim economic, implementarea de sisteme de irigaţii automate în funcţie de umiditatea din aer şi altele.

Dacian Palladi, city manager OradeaÎn ciuda unor obiective atât de ambiţioase, nimeni din Primărie nu ştie se va întâmpla cu banalele hotspot-uri după decembrie 2017, când se va încheia contractul cu RCS&RDS. "În 2013 era o noutate. Astăzi, când toată lumea are internet gratuit pe telefon, nu ştiu dacă se mai justifică", spune un funcţionar. De altfel, DMPFI nici nu a cerut Direcţiei Economice prelungirea contractului. "Nu am primit nicio solicitare cu privire la angajarea de servicii WiFi pentru spaţiile publice, aşa că nu avem prevăzute sume în buget pentru aşa ceva", spune directorul economic Eduard Florea.

Doar city-managerul Dacian Palladi (foto) e optimist. "Nu s-a pus niciodată problema desfiinţării punctelor hotspot. La sfârşitul anului vom face o analiză şi vom vedea cum putem oferi pe viitor orădenilor acest serviciu". Dacă va fi prestat ca până acum, mai bine nu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
stupid
Din oacate, dl Bolojan continua sa se inconjoare de oameni care doar latra (poate si ling?). Acest domn Palladi este un exemplu elocvent, Maci este altul si lista poate continua. Am certitudinea ca dl Palladi nu intelege ce inseamna un oras smart. Daca ar intelege, ar fi facut ceva concret, dar nici macar hartii nu stie sa faca. El stie sa vorbeasca, dar nu stie sa faca. Ba mai incurca si pe altii, de teama sa nu faca cineva ceva, el nefiind in stare sa faca nimic. In concluzie decat "ca până acum, mai bine nu...". Arivederci signore Palladi.
Postat 26 Mai 2017, 13:22 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON