URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2016, 18:17

Poveste împuţită: O firmă din Oradea a pus în vânzare peste 10.000 kg de peşte congelat căruia îi prelungise ilegal termenul de valabilitate

Poveste împuţită: O firmă din Oradea a pus în vânzare peste 10.000 kg de peşte congelat căruia îi prelungise ilegal termenul de valabilitate VALABIL CÂT VREM. Pentru profit, firma Seamar Europe, prin patronul ei, olandezul Marc de Kruijff, a comandat file de şalău de Nil, "de origine Tanzania", care expira în luna septembrie, cerând unui intermediar din Olanda să reeticheteze toate cutiile cu peşte congelat aşa încât valabilitatea acestuia a fost prelungită din pix cu şase luni, până în martie 2017
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu denumiri exotice şi ambalaje atrăgătoare, alimentele aflate în vânzare pe piaţa din România pot fi otrăvitoare.

O firmă din Oradea, deţinută de un afacerist olandez cu câteva falimente la activ, a reuşit să vândă lanţului de hipermarketuri Selgros peste 10 tone de peşte congelat, împachetat în cutii de câte 6 kilograme, al cărui termen de valabilitate fusese prelungit "din burtă" în Olanda. Totul pentru profit, iar pentru client, bătaie de joc şi riscuri de sănătate...

Pârât din răzbunare

Povestea şalăului de Nil importat din Tanzania prin Olanda n-ar fi ajuns în atenţia publică dacă Victor van Oosterzee (foto), intermediar pe piaţa produselor din peşte, nu ar fi trimis sesizări atât Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor şi Direcţiei Antifraudă Oradea, cât şi BIHOREANULUI.

Supărat că un fost colaborator, compatriotul Marc de Kruijff, care după ce a dat faliment în ţara natală a deschis la Oradea firma Seamar Europe SRL, nu i-ar fi plătit comisionul de intermediar şi i-ar datora bani şi din afaceri mai vechi, van Oosterzee a decis să "toarne" din culisele unei afaceri recente ce putea avea consecinţe grave asupra consumatorilor români.

Concret, ca să poată cumpăra şalăul de Nil din Tanzania la preţ mic şi să-l vândă apoi în România, de Kruijff ar fi comandat reetichetarea ilegală a acestui produs în Olanda. Cum în mod normal peştele congelat are termen de valabilitate de până la 2 ani, iar cel în cauză primise doar un an şi jumătate la producţie, olandezul a hotărât, de la sine putere, să prelungească termenul cu încă 6 luni.

Termene la comandă

Victor van Oosterzee susţine despre Marc de Kruijff (foto) că a decis să cumpere aceste loturi de peşte pentru că aveau preţ bun. "Peştele avea data de expirare 26 septembrie 2016 şi era la 4,30 euro kilogramul. Seamar mi-a spus să pun etichete noi pe peşte şi alte informaţii în engleză şi română", susţine van Oosterzee. Potrivit acestuia, nu el a pus noile etichete, ci angajaţii unui depozit din Olanda unde era păstrat peştele, lipindu-le peste etichetele originale. "Data expirării a fost schimbată la 26 martie 2017", a explicat van Oosterzee BIHOREANULUI.

Deşi practic el a intermediat schimbarea etichetelor, "denunţătorul" se disculpă. "Schimbarea etichetelor a fost o acţiune coordonată 100% de Seamar Europe. I-am avertizat să rămână în legalitate, dar au insistat să schimbe eticheta pentru că erau presaţi de timp", zice olandezul. Or, conform normelor stabilite la nivelul UE, reetichetarea unui produs ambalat se poate face doar în anumite cazuri şi sub supravegherea autorităţilor sanitare, care trebuie să gireze pentru calitatea produsului.

Eliminate din Selgros

Conform informaţiilor furnizate de către denunţător, peştele ar fi ajuns pe piaţa din România la finalul lunii iulie, intrând în reţeaua de magazine Selgros, unde a fost pus în vânzare cât încă era în termenul iniţial de valabilitate, dar continuând şi după acest termen, până când angajaţii Selgros din Braşov au sesizat etichetele suprapuse. Deja se vânduseră circa 1.700 kilograme din totalul de 10.224 kilograme.

"De la descoperirea produsului neconform provenit de la furnizorul Seamar Europe SRL a fost nevoie de numai 24 de ore pentru ca toate cantităţile de produs din lotul incriminat să fie retrase de la raft şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor să primească toate informaţiile în detaliu", a explicat, la solicitarea BIHOREANULUI, directorul de comunicare al Selgros, Antoaneta Galeş, adăugând că această colaborare cu autorităţile "ne-a permis să luăm toate măsurile pentru evitarea oricăror incidente privind sănătatea clienţilor noştri".

Patron... mazilit

Reprezentanţii Seamar Europe din Oradea încearcă, în schimb, să minimalizeze situaţia. La insistenţele repetate ale BIHOREANULUI, directoarea financiară, Rodica Ghitea, a transmis un punct de vedere în care susţine că, de fapt, achiziţia mărfii s-ar fi făcut în septembrie şi că abia "ulterior livrării către una dintre societăţile revânzătoare a fost depistată ca având termenul de valabilitate expirat de 15 zile".

"Precizăm că întreaga cantitate a fost retrasă imediat de la comercializare, neutralizată în unităţile specializate, iar analizele efectuate pe 27 octombrie la laboratorul DSVSA Bihor au avut rezultat fizio-chimic şi microbiologic negativ, neexistând vreun potenţial pericol la adresa sănătăţii publice", a susţinut reprezentanta firmei, precizând şi că olandezul Marc de Kruijff nu mai are, brusc, nicio legătură cu aceasta: "Persoana care se face responsabilă de achiziţie nu mai lucrează la societatea noastră şi nu mai are nicio calitate în firmă". Asta, chit că este şi unic asociat, şi administrator.

Peşte distrus

Cert e că pe 3 noiembrie DSVSA Bihor a amendat firma cu 45.000 lei, constatând că a vândut 10.224 kg peşte congelat ce avea o etichetare "cu date incorecte faţă de cele aplicate de producător". În ce priveşte cele 8.524 kg oprite de la vânzare în Selgros, această cantitate a fost trimisă la distrus.

Din fericire, în acest caz, problema a fost depistată (aproape) la timp, dar învăţătura e clară: românii ar trebui să fie foarte atenţi la ce cumpără din magazine. Pentru că negustorii, fie ei şi străini, încearcă să se îmbogăţească fie şi cu preţul sănătăţii populaţiei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
romanii
nu mai au decat magazine straine....stie Celentano
Postat 04 Decembrie 2016, 03:20 de ADINA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON