URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2016, 07:46

Moarte la colet: O nouă grupare de traficanţi de etnobotanice a făcut 250 de victime

Moarte la colet: O nouă grupare de traficanţi de etnobotanice a făcut 250 de victime TRUPA “ETNO”. De la stânga la dreapta, Kovacs Zsolt, fosta lui soţie, Andreea Varga, Julieta Sakal şi iubitul ei, Sorin Feraru, sunt patru din cei opt membri ai filierei de traficanţi de etnobotanice, trimişi în faţa instanţei. La bine şi la greu... (sursa foto: PartyOradea.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de pagini de declaraţii, expertize, interceptări telefonice s-au strâns între coperţile dosarului penal deschis de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pe numele uneia dintre cele mai bine organizate reţele de traficanţi de etnobotanice care a acţionat în ultimul an în Oradea.

Filiera, din care făceau parte opt persoane, era coordonată de orădeanul Kovacs Jozsef Zsolt, condamnat deja în două rânduri pentru trafic de droguri, în România dar şi în Spania. În mai puţin de un an şi-a făcut o clientelă de peste 250 de persoane şi un profit de peste 100.000 lei!

Vechi în branşă

Ancheta a început în luna mai 2015, spun procurorii în rechizitoriul întocmit pe 19 septembrie a.c. Totul a pornit în urma unui pont primit de poliţiştii antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea, ce anunţa “intrarea” în oraş a unei noi grupări care distribuia atât droguri de mare risc (amfetamină), cât şi etnobotanice.

Poliţiştii primiseră şi câteva nume. Unul dintre distribuitori era orădeanul Kovacs Jozsef Zsolt, 33 ani, client vechi al procurorilor antidrog. Fusese eliberat din Penitenciarul Satu Mare în octombrie 2014, după 2 ani şi 7 luni de detenţie încasaţi în două dosare, tot pentru trafic de etnobotanice, asta după ce în 2007 fusese încarcerat şi în Spania pentru trafic de cocaină pe relaţia Madrid - Tenerife.

În afacere, ziceau sursele poliţiştilor, intrase şi soţia de atunci a lui Kovacs, Andreea Varga, pe vremuri şi ea “cărăuşă” de cocaină în Spania, Sorin Feraru, un bărbat din Călăraşi, eliberat condiţionat în 2011 din Penitenciarul Slobozia şi mutat la Oradea, dar şi Bara Atilla, abia ieşit din Penitenciarul Satu Mare, unde fusese o vreme coleg cu Kovacs.

Clientelă numeroasă

Pentru a afla de unde vin drogurile dar şi cât de extinsă era reţeaua, procurorii DIICOT au decis să-i supravegheze pe cei patru membri ai grupării, infiltrând în reţeaua de clienţi şi trei investigatori sub acoperire.

Patricia Vâlcan, traficantă de etnobotaniceÎn timpul anchetei, întinsă pe mai bine de un an şi jumătate, anchetatorii au descoperit o vastă reţea de 250 de consumatori în Oradea ce se aprovizionau de la acest grup. Care, pentru a putea satisface clientela numeroasă, s-a “înmulţit” cu încă patru distribuitori: Julieta Alexandra Sacal, prietena lui Feraru, Patricia Vălcan (foto), fosta iubită a interlopului Răzvan Parfene din clanul Neguş (amanta lui Kovacs şi apoi prietena oficială, după divorţul acestuia de Andreea), Carmela Beatrice Vadas şi Ioan Ivanyi.

Prafuri prin curier

Cercetările au arătat că prafurile folosite pentru prepararea etnobotanicelor erau comandate de Kovacs de pe internet. Livrările erau efectuate cu firmele de curierat rapid în Oradea, pe numele unor cunoştinţe, cărora bărbatul le dădea în prealabil bani ca să achite contravaloarea coletelor, fără însă să le spună ce conţin. Apoi le prelua, lăsându-le un comision generos pentru deranj: 300 lei pentru un colet în valoare de 1.000-1.500 lei.

Substanţele erau porţionate şi scoase pe piaţă în pliculeţe de 0,5 grame sau de 1 gram la preţul de 40-50 lei/plic, pentru clienţii care preferau să le prizeze sau să le injecteze. Pentru cei care voiau să fumeze, prafurile erau dizolvate în apă sau acetonă şi pulverizate peste frunze de ceai pe care bărbatul le cumpăra tot de pe net, de astă dată în nume propriu.

“Dintr-un gram de pulbere cumpărată la 50 lei/gramul, inculpatul stropea între 15-20 grame de ceai, pe care îl vindea mai apoi la 30 lei/gramul. Dintr-un singur gram de substanţă, achiziţionat cu 50 lei, inculpatul făcea un profit de 600 lei şi, într-un singur an de „activitate”, a avut un venit de 108.000 lei”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

Nici dealerii nu se puteau plânge, căci, spun procurorii, Kovacs i-a dotat cu telefoane mobile în care a salvat numerele principalilor clienţi, le-a pus la dispoziţie maşină, iar lui Bara Atilla i-a închiriat chiar un apartament, plătindu-i şi chiria lunară. În plus, oamenii primeau un “comision” de 10 lei pentru fiecare plic vândut, câştigul fiind consistent în condiţiile în care, doar în perioada în care au fost supravegheaţi, membrii grupării au vândut cel puţin 6.000 de plicuri.

În arest

Afacerile au fost oprite de procurorii DIICOT Oradea în primăvara acestui an, pe 30 martie toţi membrii grupului fiind ridicaţi de la casele lor şi reţinuţi pentru 24 de ore în Arestul Poliţiei Bihor.

În urma percheziţiilor domiciliare, poliţiştii antidrog au găsit şi confiscat 1,5 kg materie vegetală, peste 600 grame de prafuri halucinogene, aproximativ 30 grame de cannabis, cântare digitale şi alte ustensile utilizate pentru prepararea şi porţionarea substanţelor.

La finalul percheziţiilor, cei opt membri ai reţelei de distribuţie au fost prezentaţi Tribunalului Bihor, care a dispus arestarea lor pentru 30 de zile, măsură menţinută până la finalul lunii iulie, când au fost plasaţi în arest la domiciliu.

Victime sigure

Fermitatea judecătorilor e de înţeles. Din probele prezentate de procurori a reieşit că toţi clienţii grupării erau orădeni, tineri de situaţie materială bună, mulţi dintre ei minori, elevi de liceu şi chiar gimnaziu, cel mai mic fiind chiar un copil de 13 ani. Nu mai puţin de 100 dintre ei sunt acum martori în dosar.

De asemenea, substanţele psihoactive din plicuri s-au dovedit extrem de periculoase. “Gradul de pericol social al faptelor inculpaţilor cercetaţi în prezenta cauză este unul extrem de ridicat”, au arătat procurorii în faţa judecătorilor, dând ca exemplu cazul unuia dintre clienţii grupării, un tânăr orădean de doar 20 ani care, în 17 februarie a.c., în încercarea de a scăpa de dependenţă, s-a internat voluntar la Spitalul de Neuropsihiatrie din Oradea, dar într-un moment de sevraj, nefiind supravegheat, s-a spânzurat în curtea spitalului.

Praf de comă

Până şi liderul traficanţilor, Kovacs Zsolt, a simţit pe pielea lui efectele substanţelor cu care şi-a otrăvit clienţii. Pe 15 septembrie, cu doar câteva zile înainte de a fi trimis în judecată, bărbatul, plasat în arest domiciliar, a ajuns cu convulsii la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, din cauza unui “consum de substanţe neidentificate”, după cum aveau să noteze medicii.

Pentru a-l salva, doctorii l-au ţinut în comă indusă timp de două zile, după care l-au transferat la secţia de Neurologie, unde a stat până pe 27 septembrie. Până să fie externat, Kovacs a postat pe Facebook mai multe fotografii de pe patul de spital, iar în discuţiile online cu prietenii săi a recunoscut că se bucură că trăieşte, după “un infarct şi 11 atacuri epileptice”. Cauza acestor probleme, însă, n-a mai spus-o, minţind că au fost “complicaţiile unei pneumonii netratate”.

Odată ajuns acasă, Kovacs va trebui să se prezinte în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bihor, unde atât el cât şi ceilalţi 7 membri ai grupării vor răspunde pentru constituire de grup infracţional organizat, preparare şi operaţiuni cu produse psihoactive, infracţiuni reţinute ca fiind în concurs, circumstanţă agravantă care va spori pedeapsa. Oricât de grea va fi însă aceasta, pentru cel pe care l-au “ucis” cu fumul otrăvitor al etnobotanicelor va fi, oricum, mult prea puţin. Şi mult prea târziu...


MILIONARI DIN FUMURI
Euphoria după gratii

De departe cea mai profitabilă reţea de traficanţi de etnobotanice din Bihor a fost cea a  fraţilor Ciprian (stânga) şi Ovidiu Iova (dreapta), patronii celebrului magazin de etnobotanice Euphoria. Cei doi au fost trimişi în faţa instanţei în 2012 pentru îndemn la consum ilicit de droguri, după o anchetă a poliţiştilor antidrog, coordonată de procurorii DIICOT Oradea.

În timpul investigaţiilor, anchetatorii au stabilit că fraţii Iova au obţinut, doar într-un singur an, un profit net de 1.242.122 lei din comercializarea ilicită a produselor psihotrope. După un proces întins pe 4 ani, pe 16 februarie a.c. Ciprian Iova a încasat 2 ani şi 9 luni de închisoare, în vreme ce fratele său, Ovidiu, a primit 2 ani şi 1 lună de închisoare, în regim de detenţie. Instanţa a dispus, de asemenea, confiscarea a 621.061 lei de la fiecare din inculpaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON