URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2012, 08:31

Matei, pericol public: După CET, şeful ANRSC ameninţă OTL

Matei, pericol public: După CET, şeful ANRSC ameninţă OTL UN FLEAC, V-AM CIURUIT! După o carieră politică începută în 1991, Mircea Matei a înregistrat cel mai mare succes săptămâna trecută, când şi-a folosit funcţia de preşedinte ANRSC pentru a închide, în premieră naţională, tocmai CET-ul din Oradea. Chiar dacă a făcut din orădeni victime colaterale, PDL-istul poate fi satisfăcut: a marcat, în sfârşit, un gol spectaculos în lungul său "meci" cu primarul Ilie Bolojan
Matei, pericol public: După CET, şeful ANRSC ameninţă OTL JURĂMÂNT UITAT. Deşi în 2008, când intra pentru a doua oară în Consiliul Local, jura să facă "tot ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor Oradiei", Mircea Matei, s-a lepădat de legământ, folosindu-şi funcţia de şef al ANRSC pentru a se război cu Primăria. Chiar dacă, prin închiderea CET, îi transformă pe toţi orădenii, inclusiv pe cei care l-au votat, în victime colaterale...
Matei, pericol public: După CET, şeful ANRSC ameninţă OTL PE DREAPTA. Şeful ANRSC a dat de ştire că, după CET, urmează şi oprirea OTL, căreia vrea să-i retragă licenţa dacă nu achită la Bucureşti 0,75% din cifra de afaceri. Deşi nicio altă regie sau societate de transport în comun din ţară nu plăteşte birul, Matei vrea să vadă pe linie moartă autobuzele şi tramvaiele, inclusiv Siemens-urile exorbitante comandate de fosta administraţie PDL, pentru care abia acum începe plata ratelor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mircea Matei nu s-a împăcat nici acum cu pierderea alegerilor locale din 2008. Dimpotrivă, setea de răzbunare i-a crescut atât de mult încât, pentru a-i stârni pe orădeni împotriva actualului primar, fostul lider al PDL Oradea, devenit preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Publice Comunitare, a ordonat închiderea CET-ului în maxim 90 de zile.

Bazată pe rezultatele a trei controale desfăşurate în cascadă şi finalizate cu descoperirea unor nereguli minore, dintre care unele au şi fost corectate, decizia e unică în România şi a fost luată înainte să expire termenele fixate chiar de ANRSC pentru ca Electrocentrale să-şi rezolve problemele. BIHOREANUL a aflat că Matei nu are de gând să se oprească aici, ci plănuieşte încă o lovitură, care să ducă şi la blocarea OTL!

Potop de acuze

Miercuri, 14 martie, printr-un comunicat remis presei locale (nu şi BIHOREANULUI), preşedintele ANRSC, orădeanul Mircea Matei, anunţa că a emis un Ordin de retragere a licenţei Electrocentrale (valabile până în 2014) pentru transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice şi a apei calde în Oradea "ca urmare a încălcării flagrante şi repetate a legislaţiei, nerealizării măsurilor de conformare dispuse şi nerespectării condiţiilor asociate licenţei", problemele fiind descoperite după trei controale efectuate în decembrie 2011, ianuarie şi februarie 2012.

Conform ANRSC, CET e vinovată că în decembrie a întrerupt apa caldă şi căldura consumatorilor din Ioşia preluaţi de la Transgex, dar şi că a practicat tarife neunitare, adică mai mici pentru Ioşia (193 lei/gigacalorie) decât pentru restul orădenilor (235,52 lei). De asemenea, arăta ANRSC, niciun contract cu clienţii nu respectă contractul-cadru, deoarece toate ar conţine "clauze abuzive", fără însă a le enumera ori arăta măcar un singur exemplu.

În fine, CET ar fi încasat necuvenit 1,7 milioane lei, pentru cetăţenii şi firmele racordate la reţeaua primară de transport (adică dotaţi cu puncte termice proprii) facturând gigacaloria la un preţ mai mare (261,69 lei) decât cel reglementat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi de ANRSC (188,91 lei). În concluzie, niciun dubiu: CET şi-a abuzat consumatorii şi i-a furat grosolan, astfel că pedeapsa părea meritată cu vârf şi îndesat.

"O execuţie publică"

04 Ilie Bolojan_2.jpgÎn aceeaşi zi, la solicitarea BIHOREANULUI, primarul Ilie Bolojan (foto) declara că, în urma retragerii licenţei, municipalitatea e obligată ca în cel mult 90 de zile să desemneze alt operator pentru frunizarea de apă caldă şi căldură, dar adăuga că decizia va fi contestată. Motivul? A fost "o execuţie publică" fără precedent, justificată strâmb, cu nereguli care pot fi descoperite la orice alt CET. Mai mult, nu a fost precedată de o pedeapsă mai uşoară, ca de pildă o amendă, conform principiului sancţionării graduale. "Decizia este abuzivă. Am verificat şi am constatat că în ultimii 20 de ani ANRSC nu a mai retras nici o licenţă de operare, nicăieri în ţară, deci e clară ţintirea Oradiei. A fost o execuţie publică, pentru că preşedintele comisiei de licenţe care a "judecat" Electrocentrale a fost înainte în control la Oradea (n.r. - era, deci, în incompatibilitate, căci deja îşi exprimase poziţia prin actele de control). Ceilalţi patru membri ai comisiei, când au ridicat mâna să voteze, au şi coborât capul în pământ", a mai dezvăluit primarul.

Bolojan a calificat ca regretabil gestul lui Matei întrucât, măcar pentru că e orădean, dacă nu de dragul legii, putea colabora cu autorităţile locale dacă voia cu adevărat să pună lucrurile în ordine. "Dovedeşte o lipsă de susţinere faţă de oraşul care l-a trimis într-o funcţie de conducere la Bucureşti, şi a nu-ţi păsa de cel mai important proiect al Oradiei arată cât de mult îţi pasă de fapt de oraş. Dacă un om nu poate face bine, măcar să nu facă rău", spunea primarul, referindu-se la alt pericol. Şi anume ca retragerea licenţei să lovească în cel mai important proiect al oraşului, prin care Oradea vrea să-şi facă o termocentrală nouă şi să-şi repare reţelele cu 77 milioane euro de la UE.

La început a fost Ioşia...

Pentru a afla cine minte şi cine spune adevărul, BIHOREANUL a verificat toate notele de control încheiate în urma celor trei descinderi ale ANRSC, descoperind că dacă scopul primei verificări a fost punctual (rezolvarea situaţiei locuitorilor din Ioşia), ulterior - pe măsură ce ele s-au înteţit - obiectivul a devenit, tot mai clar, luarea măsurii extreme: anularea licenţei.

Primul control a avut loc pe 29 decembrie, pe fundalul nemulţumirii locuitorilor din Ioşia. Pentru că aceştia avuseseră contracte cu Transgex, dar firma privată nu avea licenţă de furnizare, oamenii au fost obligaţi în baza Legii 51/2006 privind serviciile publice şi a unei Hotărâri de Consiliu Local (HCL 620/2011), să-şi rezilieze contractele cu firma şi să încheie altele, cu Electrocentrale, singura societate licenţiată. Supăraţi că în acest fel trebuiau să achite 185 lei pe gigacalorie după ce anterior plătiseră la Transgex doar 103 lei, oamenii au refuzat să semneze contracte cu CET, aşa că nu li s-au furnizat servicii decât după ce s-au prezentat la sediul societăţii pentru încheierea contractelor.

Pe lege

04 Tigan.jpg"Controlul din decembrie l-au făcut doi inspectori mandataţi să verifice dacă asigurăm apa caldă şi căldura la consumatorii preluaţi de la Transgex", spune directorul de termoficare al CET, Daniel Ţigan (foto). Conform notei de control, inspectorii au constatat că "Electrocentrale a întrerupt furnizarea în perioada 1-31 decembrie la Punctul Termic 512 timp de 75 de ore şi 45 de minute, la PT 513 timp de 2 ore şi 45 de minute, iar la PT 514 timp de 23 de ore", stabilind ca măsură de conformare să se asigure "de îndată reluarea furnizării". În plus, au mai constatat că CET "nu deţine o procedură proprie de stabilire şi facturare a consumurilor de energie termică aprobată de ANRSC".

Ce s-a întâmplat ulterior? Administratorii asociaţiilor din Ioşia (reprezentând 3.500 de familii) au cedat şi au semnat contractele cu CET, iar societatea a început să le furnizeze serviciile. "Noi am răspuns ANRSC că am fi încălcat Legea 325/2006 şi Legea 51/2006, privind serviciile publice, numai dacă am fi furnizat servicii unor consumatori cu care nu aveam contracte, căci nu puteam emite nimănui facturi fără contract", explică directorul Ţigan. În ce priveşte lipsa procedurii de stabilire şi facturare, conducerea Electrocentrale a amintit că a înaintat la Bucureşti încă din 2010 o propunere în acest sens, dar aceasta nu a fost aprobată, şi s-a angajat "să reanalizeze şi să retrimită documentaţia către ANRSC spre aprobare".

Repetir "de îndată"

A doua verificare a fost efectuată de aceiaşi inspectori (Doru Ciocan şi Dragomir Câmpan) pe 4 ianuarie 2012 (prima zi lucrătoare a noului an), obiectivul fiind, conform notei de control, acelaşi: "verificarea respectării măsurii de conformare cu termen scadent "de îndată" dispuse prin nota din 29 decembrie 2011". Concluzia descinderii a fost că "Electrocentrale nu a îndeplinit măsura de conformare dispusă de ANRSC, respectiv că va asigura "de îndată" continuitatea furnizării" pentru locuitorii din Ioşia.

"Practic inspectorii spuneau că nu am executat "de îndată" măsura dispusă în decembrie, adică imediat după ce au semnat ei nota de control. Or, în condiţiile în care am reluat furnizarea în câteva ore după semnarea contractelor, am început să căutăm în legislaţie ce se înţelege prin "de îndată". În legile româneşti nu am găsit nicio referire, ci doar în jurisprudenţa europeană a CEDO, care spune că într-un diferend dintre o companie şi clienţi prin "de îndată" se înţelege un "termen rezonabil de 4 zile". Altfel spus, ne-am încadrat", spune directorul Ţigan.

Disputa semantică a fost singura dintre reprezentanţii ARSC şi cei ai CET. În rest, cum arată nota de control, inspectorii nu au pomenit de nicio altă "hibă" şi, din nou, nu au stabilit nicio sancţiune. Într-un paragraf au menţionat doar că "nerespectarea măsurilor stabilite cu ocazia activităţilor de control constituie contravenţie" şi se poate sancţiona fie cu amendă de la 30.000 la 50.000 de lei, fie cu suspendarea ori chiar retragerea licenţei, însă nu au propus aplicarea nici uneia din aceste sancţiuni.

La purecat

Cel de-al treilea control a avut loc între 28 februarie - 2 martie, dar nota de control a fost încheiată pe 1 martie. De data aceasta, însă, la Oradea a descins mâna dreaptă a lui Matei, vicepreşedintele ANRSC Iulian Băndoiu, cel care pe 14 martie avea să şi conducă şedinţa comisiei de licenţe. Obiectivele controlului s-au înmulţit: "verificarea respectării dispoziţiilor privind facturarea", "verificarea respectării clauzelor contractului-cadru aprobat de ANRSC" şi "verificarea fundamentării tarifelor pentru transportul şi distribuţia energiei termice solicitate de Electrocentrale". Altfel spus, CET-ul a fost luat la bani mărunţi, tocmai pentru a i se găsi nereguli care să justifice cea mai dură sancţiune.

Prima neregulă găsită a fost că în perioada octombrie 2011-ianuarie 2012 CET "a facturat energia către operatorii economici care nu sunt autorizaţi de ANRSC pentru prestarea activităţii de distribuţie alimentaţi din reţeaua de transport la un preţ mai mare decât cel reglementat". Spus simplu, CET a tarifat cu 261,99 lei gigacaloria, în loc de 188,91 lei, pentru agenţii economici care au propriile puncte termice (SCT Felix şi Secţia de Gospodărire Comunală şi Locativă Sânmartin), rezultatul fiind "încasarea necuvenită a 1,44 milioane lei". La fel, în ce priveşte populaţia deservită de puncte termice proprii, ANRSC a afirmat că CET trebuia s-o tarifeze tot cu 188,91 lei, nu cu 235,52 lei, "ceea ce a dus la încasări necuvenite de 314.885 lei".

"A fost o greşeală a noastră, într-adevăr, dar nu voită, ci din dorinţa de a practica un tarif unitar, cum tot ANRSC ne ceruse, bazată pe Hotărâri ale Consiliului Local. Practic, am aplicat un tarif unitar atât pentru consumatorii care au, cât şi pentru cei care nu au puncte termice proprii", explică Daniel Ţigan. De altfel, CET şi-a şi reparat din proprie iniţiativă greşeala, însăşi nota de control arătând că deja "a stornat contravaloarea consumurilor" facturate greşit, scăzându-le din valoarea facturilor pe lunile următoare.

Protecţie

Tot pe 1 martie, reprezentanţii ANRSC au imputat CET că "nu a înaintat utilizatorilor preluaţi de la Transgex, în conformitate cu contractul-cadru aprobat de ANRSC, acte adiţionale de modificare a contractelor existente, care necesitau doar schimbarea părţii contractante cu calitatea de furnizor, din SC Transgex, în SC Electrocentrale". Altfel spus, ANRSC pretindea că, în loc să încheie contracte noi, CET trebuia să încheie simple acte adiţionale la contractele dintre consumatori şi Transgex. "E o aberaţie juridică, nu poţi să faci act adiţional cu o entitate care nu mai este şi nici nu poate fi parte a contractului", explică Ţigan. Altfel, e ca şi cum ai legaliza o căsătorie în trei.

Mai departe, ca şi când problema nu ar fi fost rezolvată încă din decembrie, vicepreşedintele ANRSC a reproşat, din nou, că în decembrie CET "a întrerupt furnizarea" către Ioşia, dar şi că a practicat două tarife la nivelul oraşului: unul mai mic pentru consumatorii preluaţi de la Transgex, şi altul mai mare pentru restul oraşului. Directorul Daniel Ţigan afirmă că observaţia ANRSC în această chestiune este întemeiată, deoarece CET-ul a facturat gigacaloria în oraş cu 235,52 lei, în timp ce pentru Ioşia cu doar 193 lei.

Dar, spune el, a practicat aceste tarife diferenţiate în baza unei Hotărâri a Consiliului Local (HCL 621/29 septembrie), întrucât consilierii au decis ca pentru locuitorii din Ioşia să atenueze şocul scumpirii gigacaloriei faţă de tariful achitat de aceştia anterior către Transgex (de numai 103 lei), suportând o subvenţie mai mare pentru ei de la bugetul local (diferenţa între 193 lei, cât li s-a facturat, până la 266,91 lei, cât e costul real al gigacaloriei), în timp ce pentru restul oraşului subvenţia este mai mică (de 31,39 lei, adică diferenţa între preţul real de 266,91 lei şi cel facturat de 235,52 lei).

În plus, ANRSC a imputat Electrocentrale că le-a încheiat atât clienţilor din Ioşia, cât şi "tuturor utilizatorilor din Oradea contracte care nu sunt întocmite în conformitate cu clauzele din contractul-cadru al ANRSC". Ca atare, întreaga activitate a CET, faţă de toţi clienţii, ar fi în ilegalitate. Culmea e că în prima notă de control, din decembrie, ceilalţi inspectori ai ANRSC arătaseră, fără ca acesta să fie un obiectiv al verificărilor, că dimpotrivă, contractele "sunt conforme cu cele prevăzute în contractul-cadru aprobat de ANRSC". La final, controlul s-a încheiat cu noi măsuri de conformare fixate CET, pentru unele aspecte până la data de 10 martie, pentru altele până la 30 aprilie.

Picioare-n cur pentru şefu' Bolojan

Directorul Daniel Ţigan afirmă că, după ultimul control, Electrocentrale a depus luni, 10 martie, un plan de conformare la ANRSC, dar pe 14 martie a şi fost programată şedinţa comisiei de licenţe în care deja se decidea dacă societatea va fi sancţionată sau nu şi, dacă da, în ce fel.

"Pentru noi a fost şi n-a fost o surpriză că ne-au ridicat licenţa. Domnul Matei ne-a ameninţat pe diferite canale, prin telefoane date la Primărie şi la CET, că asta va face, dar nu credeam. În fond, ANRSC are şi atribuţii de îndrumare, deci ne putea spune cum să lucrăm mai bine, nu doar să ne sancţioneze. Iar dacă voia să ne dea o sancţiune putea alege fie amenda, fie suspendarea licenţei. A preferat direct retragerea licenţei", spune directorul.

04 Eduard Florea_2.jpgConvingerea că totul a fost doar o mascaradă o are şi şeful Direcţiei Economice a Primăriei, Eduard Florea (foto), care a participat la "judecata" de la sediul ANRSC, rămânând şocat de atitudinea lui Matei. PDL-istul era satisfăcut pentru ceea ce urma să facă, dar dezamăgit când a văzut că primarul Ilie Bolojan nu făcea parte din delegaţie. "Abia am ajuns acolo că ne-a luat la mişto. Ne-a spus: "Bine măi, da' voi, pălmaşii, aţi venit? Să vină şefu', că pentru el îs picioarele-n cur"", povesteşte Florea.

Funcţionarul afirmă că însuşi un reprezentant al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Alexandru Moise, prezent la "judecată" ca invitat, a încercat să ia apărarea orădenilor, spunând că "totuşi, au fost prea dese controalele la Oradea". Însă degeaba. "Din 2 ore şi 45 de minute, cât a durat totul, domnul Băndoiu a vorbit 2 ore. Când ziceam şi noi ceva, el dicta secretarei ce să scrie în procesul-verbal, dar nu cum spuneam noi, ci cum voia el. Nimeni altcineva din comisie n-a mai vorbit, iar la sfârşit, când s-a votat, el a fost primul care a ridicat mâna. Celelalte patru doamne din comisie, când au ridicat şi ele mâna, au lăsat ochii în pământ", spune Florea.

Cireaşa de pe tort a pus-o, după încheierea şedinţei, Matei însuşi, care a revenit în sala de "judecată" şi a exclamat că "ăsta-i numai începutul, urmează OTL-ul".

Sâc-sâc la BIHOREANUL

Publicaţia noastră a încercat să afle şi punctul de vedere al preşedintelui ANRSC, dar în zadar. La o primă solicitare, transmisă încă pe 9 martie, când doar se zvonea că este posibil să ia o decizie extremă, Matei a refuzat să comunice BIHOREANULUI o copie a notelor de control desfăşurate la CET, pretextând că "se exceptează de la liberul acces informaţiile privind activităţile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere principiului concurenţei loiale, şi informaţiile cu privire la datele personale".

Răspunsul, evident, a fost nu doar sfidător la adresa ziarului (pe care PDL-istul nu-l înghite de când i-a dezvăluit relaţia amoroasă cu fosta şefă a ITM-ului şi mojiciile faţă de fosta nevastă, căreia voia să-i ia jumătate din casă), ci şi nelegal. Asta fiindcă documentele vizau o societate publică, Electrocentrale, şi o instituţie publică, ANRSC, a căror activitate este, fireşte, tot publică, nicăieri în documente nefiind vorba nici despre date financiare secrete, nici despre date personale.

După 14 martie, când Matei a furnizat tot discriminatoriu comunicatul despre retragerea licenţei, BIHOREANUL a mai făcut două încercări în scris, solicitându-i să arate motivele care au stat la baza deciziei, dacă ANRSC a mai luat hotărâri similare şi dacă CET-ului i s-au aplicat sau nu sancţiuni graduale. Rezultatul a fost, însă, acelaşi, Matei amânând să răspundă.

Pe penal

Conducerea CET şi cea a Primăriei afirmă că vor contesta Ordinul de retragere a licenţei la autoritatea emitentă, aşa cum cere legea, adică la ANRSC. Dar, pentru că nimeni nu-şi face iluzii că Matei şi-ar recunoaşte abuzul, concomitent va fi deschisă şi o acţiune în justiţie, la instanţa competentă să judece asemenea proces, Curtea de Apel Bucureşti, cerând suspendarea aplicării Ordinului până la judecarea pe fond.

Abia dacă solicitarea va fi respinsă de judecători, deşi juriştii Electrocentrale şi ai municipalităţii sunt convinşi că dreptatea este de partea lor, Consiliul Local, ca proprietar al CET-ului, va putea fi obligat ca în cel mult 90 de zile să desemneze alt operator pentru furnizarea serviciilor de apă caldă şi căldură în Oradea. Pe de altă parte, însă, juriştii Electrocentrale consideră că, în paralel, ar fi oportun să formuleze şi o plângere penală împotriva lui Mircea Matei, pentru abuz în serviciu, iar colegii lor de la Primărie iau şi ei în calcul această variantă.

Dacă nu neapărat pentru a-l trimite pe Matei după gratii, măcar pentru a-l potoli şi a-l învăţa minte că, oricât de puternică ţi-ar fi funcţia, nu ai voie să te foloseşti de ea încălcând legea şi bătându-ţi joc de un oraş întreg...


SABOTAJ
Împotriva banilor de la UE

Deşi ANRSC nu are nicio competenţă în proiectele prin care primăriile ori societăţile de interes local din subordinea lor atrag fonduri europene pentru modernizarea serviciilor, Mircea Matei a încercat să saboteze inclusiv proiectul de 77 milioane euro în baza căruia urmează ca Oradea să construiască o termocentrală nouă. BIHOREANUL a aflat că, pentru a opri proiectul, Matei a trimis în ianuarie o scrisoare Autorităţii de Management POS Mediu (cea care gestionează proiectele de modernizare a CET-urilor), reclamând că Primăria a furnizat cifre false în documentaţia pentru accesarea fondurilor. Amestecul primitiv prin care Matei şi-a depăşit competenţele a ajuns la cunoştinţa Primăriei doar pentru că în AM POS Mediu activează şi tehnocraţi responsabili, care au realizat că prin această ingerinţă se pun piedici absorbţiei de fonduri.

04 Marcel Bolos_5.jpg"Am primit şi noi răspunsul pe care AM POS Mediu l-a dat ANRSC, şi aşa am aflat despre interesul domnului Matei de a bloca proiectul", spune Marcel Boloş (foto), director în cadrul Primăriei. "El susţinea că am fi folosit în documentaţii cifre nereale, dar nu ştia ce spune. Concret, susţinea că preţul cu care vindem gigacaloria către populaţie, de 235,52 lei, stabilit prin HCL, depăşeşte preţul local de referinţă cuprins în studiul de fezabilitate pentru viitoarea termocentrală pe gaz. Spunea că acest preţ era maximal, ceea ce ar însemna că nu respectam contractul de finanţare, dar răspunsul pe care i l-a dat AM POS Mediu a fost că, dimpotrivă, preţul local de referinţă este minimal, şi deci nu contravenim cerinţelor finanţatorului, care nu ne lasă să coborâm gigacaloria la vânzare sub preţul de referinţă, adică sub 179 lei", spune Boloş.

În plus, precizează funcţionarul, în proiectul Primăriei pentru accesarea fondurilor europene "nu există nicio clauză care să condiţioneze acordarea acestora de Electrocentrale ca operator licenţiat al serviciilor de termoficare", riscul sabotajului lui Matei fiind, deci, nul.


OTL ÎN COLIMATOR
Oradea, somată să cotizeze!

04 Csuzi Istvan.jpgManagerul OTL, Csuzi Istvan (foto), a confirmat pentru BIHOREANUL că Mircea Matei are o "preocupare specială" şi pentru societatea de transport în comun. "Anul trecut, deşi noi nu suntem reglementaţi de ANRSC, a venit cineva de la ei la OTL, dar nu ni s-a imputat încălcarea vreunei legi", spune managerul. Cu câteva săptămâni în urmă, însă, Matei l-a sunat pe Csuzi şi l-a avertizat că pune "tunurile" şi pe OTL. "Mi-a spus că există o lege din 2002, nu ştiu care, cum că trebuie să plătim la ANRSC o taxă anuală de 0,75% din cifra de afaceri, ceea ce ar însemna câteva sute de mii de euro pe an", spune managerul.

Csuzi afirmă că, după convorbirea cu Matei, s-a interesat la mai multe regii şi societăţi de transport urban din ţară, aflând că niciuna nu plăteşte vreo taxă de acest tip. Cu toate acestea, se aşteaptă ca şeful ANRSC să găsească un nod în papură pentru a-i îngreuna ori opri de tot funcţionarea. Ce altă mândrie ar fi mai mare pentru Matei decât ca, în plină campanie electorală, să nu circule în Oradea nici un autobuz şi nici un tramvai? Nici măcar Siemens-urile comandate de administraţia PDL, pe care orădenii abia acum încep să le plătească în rate?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
cet
JIGODIA PENALA SI BETIVUL DE MATEI TREBUIE ALUNGAT DEFINITIV DIN ORAS,SI IMBARLIGATORUL DE VUSCAN LA FEL,ACESTIA NU AU FACUT NIMIC PENTRU ORADEA,DE FAPT NICI UN PEDELIST N-A FACUT NIMIC,NISTE OAMENI MURDARI FARA CARACTER
Postat 22 Martie 2012, 08:55 de unul din iosia
cet
Auzi Matei sa nu te mai intorci in orasul asta niciodata ia-l cu tine si pe excrocul de Vuscan si mutati-va cit mai departe, eu sint un simplu cetatean nu am prea multa carte dar daca voi faceti atita rau orasului in care traiesc si unde m-am nascut vai de voi ,nesimtitilor,o sa va arat eu ce inseamna dreptatea
Postat 22 Martie 2012, 08:45 de sani
electrocentrale
SA-TI FIE RUSINE MIRCEA MATEI,ITI BATI JOC DE CONCITADINII TAI,TI-AI BATUT JOC DE FAMILIA TA, DACA TE PRIND IN ORADEA PUN LUMEA SA TE SCUIPE PE STRADA CA ASTA MERITI.DACA PICA BASE O SA AJUNGI UN CIINE COMUNITAR BETIVULE
Postat 22 Martie 2012, 08:34 de trifa
matei, toate bolile din lume sa le incerci!
ce gun.oi de om, promit ca dc il vad pe strada, ce am in mana arunc dupa el, rosii, pietre, pizza, ce o fi. sper sa-l dea primaria in judecata pt abuz in serviciu, caz penal pe matei ca persoana, nu institutia anrsc-ul ca oricum o mai conduce cateva luni.
Postat 20 Martie 2012, 23:58 de anonim
Bravo Matei!
Pacat ca primarul se lasa prostit de a schimba poe gaz CET-ul! E CEA MAI MARE EXCROCHERIE = esc-roc BOLOS!!! L-a excrocat si pe Filip P! ii are la mana popa-caklugarituyl excrochristul-academician. Bravo Matei! ai facut treaba buna cu licenta cetului care directorsa isi aranjaeaza cu primarulploile la vacile care le are pe mosiea operspnala cum trateaza si oamenii din cet ca pe sclavii lui personali! Baga DNEa-ul pe ei!
Postat 20 Martie 2012, 23:14 de gogui pintenogu
pentru Matei!
Mircea, dormi linistit? N-ai facut nimic, da' NIMIC, pentru orasul asta si acum iti bati joc? Amar sa-ti fie, nemernicule!
Postat 20 Martie 2012, 22:58 de aurelius
A INVENTAT HOTIA PERFECTA
PENTRU PENALI HOTI SI GUNOIIERI, MATEI NU A TAIAT RETURUL DE LA APA CALDA DIN TOT ORASUL ,DIMINEATA CAND TE SCOLI INTRUN BLOC DE PATRU S-AU ZECE ETAJE DAI DRUMUL LA APA CALDA SI PE CONDUCTA ITI VINE APA RECE TIMP DE ZECE MINUTE IAR PARTIDUL PENAL CONDUS DE PRIMARUL bolovan TE TAXAEAZA PE TIMP DE IARNA CU APA CALDA TRIPLU CA PE TIMP DE VARA , ACEST PARTID DE DOI LEI S-A NE LASE CU TOT FELUL DE ABURELI ,DRAGI ORADENI GANDITIVA CAT VA FURAT ACEST PARTID PENAL IN ACEASTA IARNA NUMAI DIN APA CALDA .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 20 Martie 2012, 22:21 de JIGODIA PENALA
Pulyfliciul de serviciu
FELICITARI! FOTOGRAFIA SPUNE TOTUL DESPRE EL!Cred ca l-ati surprins intre un RAGAIT si un sughitat duhoros, Niciodata un bihorean ( de orice culoare)propulsat politic nu a \\"excelat\\"prin atata nesimtire, incapacitate, meschinarie, sete de razbunare, prostie,idiotenie, lipsa de caracter, promiscuitate, prostitutie, alcoolism, incompetenta, gretosenie, libidinosenie . Se vede limpede dezinteresul public si este evidenta folosirea functiei pentru razbunarile unui neputincios impotent si alcoolic. Se cere destituirea lui! Un motiv ar fi incompatibilitatea din perioada 2009-2010 cand a cumulat o functie publica cu functia politica de secretar general al PDL Bihor incalcand flagrant Legea 161 si legea 188! BOLO, TREBUIE SA SESIZEZE PARCHETUL SI PRIMUL MINISTRU REFERITOR LA ACEST ASPECT! Speram ca acesta a fost \\"cantecul lebedei\\" pentru aceasta creatura care seamana din ce in ce mai mult cu un TROLL!!!! Trimiteti-l sa-si reia slujba de \\"gurar\\" pa la nunti, la plata cu ora in vin
Postat 20 Martie 2012, 20:53 de ddp
Bolojan si CET-ul????????
Dar impotriva deciziei lui Bolojan Si a UDMR-ului de a incalzi CET-ul pe gaz nu stiti sa aduceti acuze? Va fi vai si amar de capul nostru pentru ca gazul se v-a scumpi cu 200%. Atunci sa vedem cu ce vom plati?Atunci v-a plati Bolojan facturile noastre? Acest aspect este foarte important dar se pare ca Oradenii nostri au treburi mult mai importante decat problema CET-ului,problema care ne arde pe toti la buzunare. Nu vom avea salarii cat vom plati pe o luna pe timp de iarna.Asa ca deschideti-va ochii ,oameni buni.
Postat 20 Martie 2012, 18:31 de AAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Parerea mea este ca
trebuie oprit si acest Matei dar si cetul trebuie desfintat cat mai repede.
Postat 20 Martie 2012, 14:29 de able
intrebare
Bolos nu mai pupa poala lui Matei? Parca asa era pe vremuri......Acu se da tare-n.........Vai de noi.....
Postat 20 Martie 2012, 14:02 de soso
Trist dar adevarat
Constat cu uimire ca ungurii ajunsi in guvern(Cseke, Rittli) aduc bani multi in Bihor si Oradea(si fara sa-si traga partea leului!!!), iar romanii se intorc impotriva noastra.De altfel atitudinea lui Matei este tipica la PDL Bihor.Acestia nu au facut nimic de cand sunt la guvernare, si culmea vor sa distruga si ceea ce este.Cred ei ca se pot impune in acest fel? Se inseala amarnic.Vor pierde si bruma de incredere pe care o mai aveau(daca mai aveau asa ceva!)
Postat 20 Martie 2012, 12:29 de Boom
gunoiu
Matei asta, inainte de a fi angajat la Luxten nici macar nu a avut un loc de munca pe undeva. Si totusi a fost numit sef al unei agentii guvernamentale. Asta-i un lucru simptomatic pentru toti golanii pusi in functii calde pentru singurul motiv ca sunt membri de partid. Anul asta golanii sunt de la PDL, apoi probabil vor fi de la PNL, PSD, PC, probabil chiar si de la PPDD. Singurii golani care nu se schimba sunt cei ai UDMR. In rest politica este aceeasi. Omul simplu ar putea teoretic sa ii sanctioneze la vot, dar nici macar de acest drept nu este romanul suficient de istet sa profite. Concluzia este una singura: avem liderii pe care ii meritam si atata vreme cat o sa ne prosternam in fata unor exemplare ca Matei asta (si unii de la Bihoreanul stiu despre ce vorbesc, doar erau hoaveri de pahar cu baiatu mai demult), o sa avem parte de aceeasi insi. In rest, presa nu face altceva decat un joc de imagine, inclusiv Biho, joc din care, cel putin anul asta ies banuti frumosi. Dormiti mai departe dragi romani, iar daca cumva o sa va treziti in frig, mai puneti o patura pe voi.
Postat 20 Martie 2012, 12:15 de un baiat
CAINII PE CARE......
Cainii pe care ii gonesti de pe langa casa sunt mai periculosi !!!
Postat 20 Martie 2012, 12:08 de oradean
Fara partide
Uitati-va la el cum arata, umflat cred ca de la bautura, dar trebuie sa nu uitam ca acet gen de persoane sunt bune la partid, partidele se bazeaza pe astfel de indivizi, eu nu m-as baza pe el nici sa-mi mature in fata casei, partidul il tine ca om de baza, la asa oameni asa partide.
Postat 20 Martie 2012, 11:35 de petru
securistu
Si inca ceva, la alegerile din acest an, oradenii or sa isi spuna si ei cuvantul, legat de tot ce a facut PDL in Oradea. Pariem ca ajung la nivelul PRM???
Postat 20 Martie 2012, 11:28 de securistu
securistu
Daca il vad in Oradea, il scuip ca pe ultima lighioana turbata! Apoi urmeaza fiecare pedelist in parte! Nu stiecurul asta securist cu cine se pune!
Postat 20 Martie 2012, 11:27 de securistu
Trebuie linsat
Trebuie linsat, trebuie linsat.
Postat 20 Martie 2012, 11:18 de Observer
la puscarie cu el
Cine se crede mascariciul asta? si cum poate un incult sa strice viata unui oras intreg? Din cate stiu, CET-ul ne incalzeste, sau cumva acest Matei o sa vina sa ne incalzeasca locuintele iarna? Nu mai ascultati de inapti de astia care stiu doar sa distruga...
Postat 20 Martie 2012, 10:24 de david
la parnaie cu matei/jidvei!
Da, e uimitor cat de mare **** poate fi matei. Si pe fatza, fara sa-si faca probleme de nici un fel. Asta ar trebui sa infunde puscaria pe buna dreptate pentru toate abuzurile pe care le-a facut pana acum. Trebui oprit cu orice pret!
Postat 20 Martie 2012, 09:18 de mia
parjolit
Trebuie parjolit ca porcul.De altfel toate jigodiile!
Postat 20 Martie 2012, 09:11 de Rashela
multumiri
ii multumim pe aceasta cale dl. Matei pentru modul in care a reusit sa isi bata joc de un oras intreg.Multumim colegilor din PD a dansului pentru ca l-au invatat si l-au incurajat sa faca asemenea gest. Intr-un final speram ca sa se faca dreptate, iar daca dl. Matei nu are dreptate, sa se mute definitiv la Bucuresti, impreuna cu amanta lui.
Postat 20 Martie 2012, 09:04 de 201b
erata
se va citi: CET/cesionar de contract
Postat 20 Martie 2012, 09:00 de TDS
minunea lumii
am ajuns sa o spun si pe asta: decat aberatiile lui matei, atunci mai bine proiectul promovat de parinte! cel putin in cazul parintelui pare a fi o abordare diferita(cu care poti fi de acord sau nu)dar totusi nu e vorba de rautate! cat priveste acele acte aditionale despre care se face vorbire, cred ca de fapt s-ar fi dorit sa se spuna ca trecerea de la transgex la CET se putea face prin cesiunea acelor contracte(asta presupunand intocmirea unui act de cesiune cu trei partie: transgex/cedent de contract, Ce/cesionar si clientii beneficiari). pana la urma era cam acelasi lucru, diferenta era doar sub aspect strict juridic!
Postat 20 Martie 2012, 08:58 de TDS
la lupta
Trebuie sa iesim la lupta demonstrand pasnic la sediul PD-L bihor si pichetand prefectura.Matei este presedinte la ANRSC la propunerea organizatiei judetene BIHOR a PD-L si trebuie sa raspunda politic pentru abuzurile sale.Asa ca propun pichetarea de catre oradeni a sediului PD-L Bihor si pedepsirea PD-L prin vot in alegerile din acest an
Postat 20 Martie 2012, 08:58 de tero
la puscarie cu matei!
Opriti-l pe acest nemernic de matei sa-si faca mendrele pana la capat! Apelati la justitie, domnule primar! Nu-l lasati sa-si bata joc de noi! Tot amarasteanul de contribuabil suporta consecintele acestor iresponsabili. Numai asta au facut pana acum pedistii astia sinistrii! Ajunge!!!
Postat 20 Martie 2012, 08:44 de man
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON