URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2013, 10:13

La loc comanda! Funcţionarii care au dat administraţia Bolojan în judecată şi-au recâştigat locurile de muncă

La loc comanda! Funcţionarii care au dat administraţia Bolojan în judecată şi-au recâştigat locurile de muncă LA TRIBUNAL! În ultimii patru ani au părăsit Primăria Oradea 250 de funcţionari. Dintre cei puşi pe liber, puţinii care au apelat la instanţă şi-au recâştigat locurile de muncă şi plata salariilor retroactive. "Disponibilizările s-au făcut abuziv. Dacă disponibilizaţii ar fi dat Primăria în judecată, nu spun că toţi, dar peste 100 îşi recuperau locurile de muncă", spune unul dintre lefegii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană e bună de plată. Funcţionarii care au dat Primăria în judecată după disponibilizările din primul mandat al lui Ilie Bolojan au câştigat în instanţă reîncadrarea pe post şi plata retroactivă a salariilor.

Gheorghe Seica, fostul director al Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanelor (SEIP), a şi revenit vinerea trecută la birou, spre mirarea colegilor. "Normal că am venit la lucru. În fond, pentru această reabilitare profesională am şi intentat proces", a declarat Seica pentru BIHOREANUL.

Reduceri cu ghiotura

Dacă în aprilie 2008 Primăria şi instituţiile subordonate aveau 962 de angajaţi, mai mult decât o uzină, în aprilie 2010 numărul fusese redus la 722. Din ordinul primarului Ilie Bolojan, disponibilizările s-au făcut în valuri succesive, pentru ca Primăria să nu fie nevoită să plătească salarii compensatorii. Iniţial, "lista neagră" au făcut-o şefii de compartimente, care îşi cunoşteau subalternii cel mai bine. Ulterior, decizia a luat-o conducerea instituţiei, din acelaşi motiv.

În primă fază, reducerile au vizat personalul de execuţie, după care au urmat, prin restructurare, şi şefii. Aşa au ajuns pe liber Valeria Macrea, directoarea Creşelor, instituţie trecută în subordinea ASCO cu denumirea Centrul de Îngrijire şi Educaţie Timpurie (CEIT), Teodor Mara, coordonatorul Secretariatului Consiliului Local, transformat în compartiment, şi Gheorghe Seica, directorul SEIP, devenit serviciu în cadrul Primăriei.

Judecaţi la Timişoara

Acum, municipalitatea e bună de plată. Dacă simplii executanţi au plecat să-şi caute de lucru fără să facă gură, şefii şi-au cerut posturile înapoi prin instanţă, susţinând că ele le reveneau de drept în continuare, chiar şi după transformarea structurilor. Acum, potrivit sentinţelor, Primăria va trebui să le plătească celor trei despăgubiri reprezentând salarii neîncasate în valoare de peste 100.000 lei. În plus, instituţia a fost obligată şi să-i reangajeze! Macrea s-a prezentat la post în aprilie 2012, după o absenţă de doi ani şi două luni, iar pentru că vechiul post de director a fost desfiinţat a trebuit să se mulţumească cu cel de coordonator al CEIT.

La rândul lor, Mara şi Seica au câştigat procesele la sfârşitul anului trecut. Pentru a-şi spori şansele, cei doi şi-au stabilit domiciliul în Timişoara, unde s-au şi judecat. "Am considerat că e mai bine să ne judecăm pe teren neutru", spune Mara. Şi a mizat bine, instanţa dispunând plata salariilor retroactive apreciate de economiştii municipalităţii la circa 33.000 lei, plus reîncadrarea pe post. "Voi vedea dacă accept sau nu despăgubirile, pentru că mi-au dat foarte puţin. De întors, nu mă întorc însă în Primărie!", zice Mara, refugiat la Prefectură încă din 2010. Pentru el, ar fi o prostie să lase un post sigur în Prefectură pentru unul nesigur în Primărie, şi-ncă cu un şef ca Bolojan!

Cu plata în rate

11 Gheorghe Seica.jpgGheorghe Seica (foto), în schimb, nu s-a lăsat intimidat. Funcţionarul s-a prezentat vinerea trecută la muncă, preluând prin Hotărâre de Consiliu Local postul de şef serviciu ocupat până săptămâna trecută de Cristian Popescu, plecat la rându-i, de două săptămâni, într-un subit concediu de boală. Relaţiile dintre cei doi sunt de altfel tensionate: Popescu fusese "adus" în Primărie de Seica, iar acesta s-a simţit "săpat" atunci când protejatul i-a "suflat" scaunul.

Seica nu are încă un birou al său, fapt pentru care deocamdată s-a instalat în arhiva SEIP şi nu a dat încă ochii cu primarul Bolojan pentru a afla în ce ape se scaldă. "Eu sper să avem o relaţie normală", spune noul şef, care va afla săptămâna aceasta cât e dispusă municipalitatea să-i plătească pentru cei doi ani în care a fost "liber de contract".

Banii nu-i va vedea însă prea repede. Conform unei legi a fostei puteri, plata despăgubirilor se face în cinci ani, în primul an justiţiabilul putând primi 5% din suma câştigată, în al doilea 10%, în al treilea şi al patrulea câte 25%, iar "grosul" de 35% în ultimul an. Iar până în 2017 se pot întâmpla multe. Mai ales într-o primărie ca a Oradiei!


ÎN MARJA DE EROARE
"Vom plăti!"

Deşi e pusă la plată, primarul Ilie Bolojan spune că despăgubirile la care a fost obligată municipalitatea intră la capitolul "pierderi controlate". "Am concediat 250 de funcţionari şi am economisit anual 2 milioane euro. Din aceşti bani s-a făcut podul Sovata, s-au amenajat drumuri şi locuri de parcare. În schimb, probabil va trebui să plătim 20.000 euro unor funcţionari care ne-au dat în judecată. Eu zic că nu încape comparaţie", spune primarul.  "Raportat la cei 250 de funcţionari disponibilizaţi, cei trei sau patru pe care instanţa ne-a obligat să-i reîncadrăm intră în marja de eroare. La cât de interpretabile sunt legile în România, era de aşteptat ca unii să mai şi câştige procesele. Vom plăti şi îi vom reîncadra, deşi n-am văzut ca în lipsa lor Primăria să dea rateuri", a completat Bolojan, cu ironie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Bolojan îşi "MUŞCĂ URECHILE"de ciudă.
-Felicitări celor trei foşti angajaţi ai P.M.O.!! Domnii Seica Gheorghe;Mara Teodor şi D-na.Macrea Valeria,care au "LUPTAT" în Instanţele de judecată atâta timp,cu sistemul ticăloşit a lui Bolojan Ilie-Gavril ( Îi ironizează el ),dar nu suflă nici un cuvânt Bolojan,că după ce a disponibilizat în cele (6.)valuri peste 250.de persoane,personalul angajat al Primăriei,în primul său mandat de Primar al Oradei,a angajat o grămadă de persoane noi în Primăria Oradea în locul celor disponibilizaţi,pe criterii şi condiţii doar de el ştiute ????!!!! UN FOST DISPONIBILIZAT DIN PRIMĂRIA ORADEA ÎN LUNA MARTIE 2010.!!
Postat 07 Aprilie 2013, 16:47 de Cotrău Alexandru-Ovi
Lista
Minciuni. Nu au fost dati afara decat 18 persoane. Restul au fost mutati prin tot felul de institutii sau a fost schimbat sediul prin alte cladiri din oras. Daca ar fi adevarat sa publice lista celor dati afara din primarie.
Postat 07 Aprilie 2013, 14:13 de petru
@ jigodii
Iar latrati in cor si injurati pentru ca Bolojan a facut ceea ce trebuia sa faca? Primaria functioneaza mult mai bine decat inainte, chiar cu un numar mai mic de angajati, asa ca masura de disponibilizare a celor 250 a fost una corecta. Se vede ca aia erau doar balast si spagari. Dupa parerea voastra de postati la norma, era mai bine sa mareasca numarul de angajati cu 250 de persoane? V-as fi vazut atunci ce laturi ati mai fi aruncat in capul chel al lui Bolojan!
Postat 07 Aprilie 2013, 13:00 de Oradean
ttttttttt
Acu fuge dupa ouale cainilor cu stapani.....ca cei fara n-au de unde sa scoata milionul....fireai a dreacu de tampit...Legatura dintre tembel si anumite instante din Oreadea nu o vede DNA..ORI POATE TREBUIE ANUNTAT BUCURESTIUL...Ar fi momentul
Postat 07 Aprilie 2013, 09:44 de doi
Cea mai mare zdreantza a orasului
Cine ??? Bolojan si echipa lui de pupincuristi !
Postat 07 Aprilie 2013, 02:09 de eu
penibil
bolo, aici esti marsav si faci campanie in continuare. E josnic sa spui ca ai facut podul ala din salariile celor dati afara. acum vrei sa ii ridici pe cei ce iti adora podulcontra celor ce te-au castigat in instanta. Pentru prima data in 5 ani de cand esti primar, spun cu tarie, RUSINE BOLO!!!
Postat 06 Aprilie 2013, 23:55 de cipri
aa
Un angajat al primariei castiga intre 800-1200 lei. "Sefii" castiga mai mult. 3000 lei nu stiu daca au salar nici macar directorii (desi e posibil). Undeva pe site-ul primariei sunt declaratiile de avere a angajatilor by the way.
Postat 06 Aprilie 2013, 22:14 de a
bolomouye
zbolojane...spalate-ar pe picioare POMPELE FUNEBRE sa te spele cum ai marit tu impozitele si taxele locale ca sa iti bagi in primarie satra.....spanzura-te de mustata
Postat 06 Aprilie 2013, 20:23 de mouyebolo
bolomouye
zbolojane...spalate-ar pe picioare POMPELE FUNEBRE sa te spele cum ai marit tu impozitele si taxele locale ca sa iti bagi in primarie satra.....spanzura-te de mustata
Postat 06 Aprilie 2013, 20:23 de mouyebolo
Salar
2000000/250=8000 euro/an/angajat primarie, 8000*4,5=36000lei/an/angajat primarie, 36000/12=3000 lei/luna/angajat primarie. Domnule primar, acum inteleg nepasarea angajatilor din primarie in ceea ce priveste munca. 3000 lei/luna angajat primarie este o suma. Oare este mare sau mica ?
Postat 06 Aprilie 2013, 19:44 de petru
alt gunoi mizerabil
Ponta cum reduce salariile nesimtite daca ii trebuie masini de 1 milion de euro cadouri pentru Primari si Ministri ?
Postat 06 Aprilie 2013, 15:06 de cum face USL parte
fara vot nesimtiti nu se mai satura
noi votam ca sa ne reprezinte nu sa l ingrase pe X sau Y la ordin politic si oricum in viitor in 2014 trebuie sa nu mai iesim deloc la vot si sa schimbam totul, daca nu vine al 3 lea razboi mondial !
Postat 06 Aprilie 2013, 15:02 de fara vot
a
toti lenesii si spagarii angajati pe pile care nu au lucrat o zi la privat
Postat 06 Aprilie 2013, 14:58 de a
numai natura ne poate salava, legea in nici untr un caz!!
ce nu intelegeti diplomele cumparate de asa zizi juristi in functii, munca este un instrument al instigarii la spalarea de bani, ce nu intlegeti va mai prefaceti mult ca Primaria are LICENTIATI cu MINTE, nici vorma, managerial BOLOJAN a HOTARAT ca 20.000 euri sunt mai putini decat 2.000.000 de banii spalati in salarile nesimtite dar chiar in halula asta se fura si DNA nimic, va place cum fura POLITICA banii si ii duce in casa ? LEGEA nu respecta cetateanul, unul moare de foame altul se imbuiba, ce faceti, fooocccuuul sa va arda maruntaile, nu se stie niciodata ce urmeaza poate un vulcan bun va topeste oasele de ... cum politic poti fura cu legea in mana ?
Postat 06 Aprilie 2013, 14:57 de natura va invinge
Cine se scuza se acuza !
Primaria putea sa ramana cu banii astia in cont, terminand si podul Densuseanu, daca avea ceva in cap. Chiar daca datul ilegal afara al unor functionari nu are nici o legatura cu podul Sovata, ca doar nu de aceea i-a matrasit, inlocuindu-i cu membri PNL, ca nu se face nici o economie in acest fel. Se vede ca Sula si Prefectura nu au acelasi sef.
Postat 06 Aprilie 2013, 11:52 de Podul primariei
Să plătească vinovaţii din banii lor, nu din bugetul de taxe şi impozite aplicate contribuabililor
Lucrurile sunt mult mai simple şi mai logice decât rezultă din articol, pentru că plata despăgubirilor, odată stabilite prin hotărâri judecătoreşti irevocabile, primează în faţa normelor de eşalonare date de foştii guvernanţi. Ca exemplu al ignoranţei şi pupincurismului actorilor, cazul lui Seica este relevant. Primarul, înconjurat de nişte aşa zişi jurişti, susţinut fiind de consilierii locali care au votat la unison, au adoptat o hotărâre de desfiinţare a Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor şi transformarea în Serviciu, pentru a se scăpa de directorul de acolo. Intenţia şi aplicarea măsurilor arată nivelul de inteligenţă din municipalitatea orădeană. Acum, fiind vorba de mai multe persoane în aceeaşi situaţie, primăria şi consiliul o scaldă, ca să nu trebuiască să pună banii din buzunar, că doar noi contribuabilii nu avem nici un amestec în povestea asta. Orice cetăţean normal la cap ar trebui să refuze plata de taxe şi impozite, dacă din aceşti bani se înceaecă plata despăgubilirlor în cazuri de acest fel. Ruşine Bolojan, ruşine consilieri locali şi ruşine personal de specialitate din primărie, care răspundeţi întocmai la dorinţele revanşarde ale unui descreierat.
Postat 06 Aprilie 2013, 11:42 de Carp III
aa
20.000 euro pierderi controlate? Pai da ... ii recupereaza in 2 saptamani de la oradeni prin amenzi date de angajatii de la Parcari si de cei de la Politia Locala. Primaria nu simte aceste "pierderi controlate", le simte cetateanul dar ce conteaza? Felicitari celor care au avut curaj si rabdare sa-si castige dreptatea in instanta.
Postat 06 Aprilie 2013, 10:57 de a
Bravo
Crapa Bolojan,,,noroc cu ioana care-i mare economista..Bravo Seica!!!!!!!
Postat 06 Aprilie 2013, 10:19 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON