URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2016, 07:36

Încălzire de lux: Înconjuraţi de păduri, bihorenii se confruntă cu criza lemnelor de foc

Încălzire de lux: Înconjuraţi de păduri, bihorenii se confruntă cu criza lemnelor de foc ALUNGAŢI. Anii trecuţi, samsarii de lemne aveau locuri fixe în Oradea, unde îşi etalau "marfa" cumpărată la negru de la poalele Apusenilor. Cea mai cunoscută "piaţă" era parcarea de lângă Oradea Plaza, "curăţată" după numeroasele razii ale poliţiştilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iarna asta, orădenii care se încălzesc cu lemne ori îşi vor goli portofelele, ori vor răbda frigul. Deşi înconjuraţi de păduri, bihorenii se confruntă cu cea mai gravă criză a lemnelor de foc din ultimii ani, preţurile explodând nu doar în depozite, ci şi la samsarii care vând lemn la negru.

Proprietarii şi administratorii pădurilor dau vina pe "campania populistă împotriva tăierilor ilegale" declanşată de Guvern, care a înăsprit sancţiunile pentru infracţiunile forestiere, dar nu a adus nicio îmbunătăţire în activitatea silvicultorilor sau măsuri de protecţie a populaţiei.

Acesta e motivul criticat şi de Romsilva. Căci dacă în trecut ocoalele silvice din judeţ asigurau cea mai mare parte a necesarului de lemne de foc pentru populaţie, acum pădurarii nu mai au voie să culeagă nici vreascuri pentru propriile cantoane! Urmarea? Explozia preţurilor pentru lemnul de foc, dublate practic în ultimii 2 ani.

Preţuri şi preţuri

În depozite specializate, un palet de 0,8 metri cubi de lemn pentru foc costă între 400-500 lei, în funcţie de specie, preţ pe care majoritatea bihorenilor nu şi-l permit. Nici pe piaţa neagră nu e mai ieftin. În sate, lemnul de foc se vinde cu 180-200 lei/mc, după ce anul trecut era între 80-130 lei, iar în 2014 doar 50 lei. La oraş, lemnul de foc a ajuns chiar un lux. Dacă în 2014 un camion cu butuci (10 metri steri, cca 6,5 mc), necesar pentru încălzirea unei gospodării medii, se vindea cu 800-1.000 lei, anul trecut preţul a urcat la 1.200-1.500 lei, iar acum a atins 2.000 lei, adică aproape 500 euro, la care se adaugă şi serviciile de tăiat, alţi 200 lei.

Direcţia Silvică Bihor, care până anul trecut asigura grosul necesarului de lemne de foc pentru populaţie, la costuri mult sub cele de pe piaţa liberă, refuză acum toate cererile. "N-avem!", zice directorul (proaspăt demisionar - nr) Adrian Florescu, care - la fel ca proprietarii de păduri - pune explozia preţurilor pe seama unei legislaţii "populiste şi heirupiste". "În loc să se oprească defrişările ilegale, s-a lovit în populaţie", crede el.

De la stat, nimic

Unul dintre actele normative criticate e HG 924/2015 privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, care a redus drastic cotele de lemn de foc pentru nevoile populaţiei. Conform HG-ului, ocoalele silvice pot vinde marfa către persoane fizice doar dacă nu reuşesc s-o plaseze agenţilor economici în urma a două şedinţe de licitaţie publică şi a alteia de negociere directă.

Efectul? Potrivit Direcţiei Silvice, fiecare ocol silvic de stat din Bihor are solicitări de 4.000-5.000 mc de lemn din partea populaţiei, adică aproximativ 1.000 de maşini/ocol. "În total ar fi 60.000 mc de lemn pentru nevoile populaţiei. Dacă împărţim la 100 de primării, înseamnă circa 600 mc. Era insuficient şi dacă se aproba, dar măcar ţineam preţurile la un nivel acceptabil. Acum avem dreptul să tăiem numai 15% din cantitatea necesară. Firmele îl exportă în UE la 100 euro plus TVA paletul. Interesul lor e să facă profit, nu protecţie socială", explică Adrian Florescu.

HG-ul din 2015 a fost întărit anul acesta, pe 31 august, şi de o Ordonanţă de Urgenţă care nu doar că dublează amenzile pentru contravenţiile silvice enumerate în vechile acte normative, ci mai şi introduce alte 100 noi sancţiuni.

Şi bine, şi rău...

Pe de o parte, actul normativ e binevenit, deoarece instituie pedepse şi pentru administratorii pădurilor, atât de stat, cât şi private, precum şi amenzi "piperate" pentru defrişările ilegale din pădurile virgine, între 20.000-30.000 lei. Pentru firmele de exploatare s-a introdus şi un sistem de penalizare pe puncte, asemănător Codului Rutier, iar operatorii care încalcă legea riscă suspendarea dreptului de a participa la licitaţiile pentru masă lemnoasă chiar şi pe 6 luni.

Atâta doar că noile măsuri punitive nu vor rezolva problemele. Într-o scrisoare deschisă transmisă recent premierului Dacian Cioloş de Federaţia Proprietarilor de Păşuni şi Păduri şi de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, acestea atenţionează că era necesară mai degrabă simplificarea şi corelarea legislaţiei la nevoile populaţiei şi a firmelor. Totodată, organizaţiile au propus o serie de măsuri, solicitând între altele "o dezbatere publică a eficienţei măsurilor de combatere a tăierilor ilegale, a stării pădurilor şi a industriei lemnului".

Până una alta, propunerile sunt doar în fază de discuţii, iar criza lemnului continuă. "Va fi dezastru, mai ales dacă va veni o iarnă grea", crede şeful unui post de Poliţie din zona muntoasă a judeţului, care se aşteaptă la un val de defrişări ilegale mai ales din partea romilor, care nu-şi vor putea cumpăra lemne de foc la preţuri "de lux", aşa că vor intra cu securile în păduri. Iar pentru ei, amenzile, oricât de mari, vor fi degeaba...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
alba neagra
Ca sa vedeti cat era de fapt evziunea in domeniu. Normal ca acum nu-l mai interesaza pe Gica padurarul sa aibe partide pt persoane fizice. Cand dadea bon pe 1 mc si mai vindea 4 la negru era bine. Evaziunea asta a distrus toate firmele di domeniu care nu putea concura cu smecherii. Asteptam primarii sa gaseasca solutii, sa vanda lemne legal. Paduri sunt, de exploatat se poate si ese de unde.
Postat 22 Septembrie 2016, 11:01 de un_cetatean
Muntii nostri aur poarta
Mna, pai si petrol si gaze si hidrocentrale si multe altele (mai ) are tara asta si cu toate astea preturile 'energiilor " au crescut,cresc si vor creste in continuare. Deci,nimic nou pe frontul de vest. da' ce apreciez in mod deosebit este onestitatea si seriozitatea pe plan profesional a dlui. Florescu. Un model . Na, in rest, cine nu greseste ?!
Postat 22 Septembrie 2016, 08:58 de Iness
gaz nu, lemne nu, avem CET!
Cred ca se freaca pe maini nebunu' la astfel de stiri. A reusit sa interzica gazul la nivel local, la nivel central interzicem lemnele, asa ca romanii vor ramane sclavii sistemelor centralizate si a capuselor din primarii, in vreme ce la 2o km de Oradea (dar spre Vest) are tot taranu' teava de gaz in casa, intr-o tara care nu are resurse de gaz cum avem noi. "Multumim" tuturor celor care le poarta "de grija" romanilor.
Postat 22 Septembrie 2016, 08:42 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON