URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2016, 14:39

Gavrilă Ghilea, senator PNL, candidat la Camera Deputaţilor: "Cel mai uşor e să împrăştii banii, greu e să-i produci"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 16 ani în politică, Gavrilă Ghilea a ajuns la finalul primului mandat parlamentar, fiind în ultimii doi ani cel mai activ dintre reprezentanţii grupului PNL din Senat.

Membru al Comisiei economice, pentru industrie şi servicii, secretar al Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială, semnatar pe 54 de proiecte legislative (vizând legea întreprinzătorilor, pensiile publice, asigurările, transparenţa în funcţiile publice, intabularea terenurilor agricole şi silvice, drepturile persoanelor cu handicap etc.), Ghilea a avut 93 de declaraţii politice (despre siguranţa alimentară, investiţiile publice, infrastructură, problemele IMM-urilor), 288 interpelări şi întrebări pentru miniştri (mai ales privind DN76 şi Autostrada Transilvania), 12 interpelări adresate premierilor (despre, de pildă, recuperarea bunurilor Fundaţiei Gojdu) şi 117 luări de cuvânt în plenul Senatului.

La capătul mandatului, Ghilea se pregăteşte pentru un altul, deschizând lista candidaţilor PNL Bihor pentru Camera Deputaţilor, la scrutinul din 11 decembrie. Care îi sunt rezultatele de până acum, de ce mai candidează, din ce motiv nu vrea să fie "băgaţi toţi politicienii în aceeaşi găleată" şi pe ce îşi bazează optimismul că PNL poate ajunge la guvernare, explică în interviul acordat BIHOREANULUI înaintea unei campanii despre care crede că va decide soarta României dincolo de anul 2020. "De alegerile din 11 decembrie depinde dacă românii vor trăi într-o ţară care se dezvoltă sau într-una care dă înapoi", consideră liberalul.

- La ce foloseşte un parlamentar? Cum poate el ajuta comunitatea?

- O persoană e trimisă în Parlament prin votul cetăţenilor, la care se întoarce pentru a discuta periodic problemele, iar apoi acţionează cu mijloacele pe care le are - proiecte de legi, interpelări şi întrebări - fie pentru a institui reguli în domenii nereglementate, fie pentru a îndrepta sau actualiza legi existente. Dacă face parte dintr-o formaţiune la guvernare, şansele de a satisface solicitările electoratului sunt, sigur, mai mari.

- De ce, după 4 ani în Senat, vă "mutaţi" la Deputăţie?

- În Senat am activat, zic eu, cu eficienţă. Au fost discuţii în partid şi am ajuns la această înţelegere, dar n-aş vrea să discut despre asta. Eu doar sper şi îmi propun să fiu cel puţin la fel de eficient şi ca deputat.

- De ce în comisia economică şi cea socială?

- Mi-am dorit să lucrez în aceste comisii, mai ales că primul domeniu îl stăpânesc foarte bine, cunosc realitatea de la "firul ierbii". Venind din mediul economic, ştiu care sunt problemele agenţilor economici şi am încercat să fac tot ce a depins de mine pentru ca aceştia să beneficieze de un cadru legal cât mai corect. M-am întâlnit cu firmele din Bihor de câte ori s-au confruntat cu probleme ce puteau fi soluţionate în Parlament. De exemplu, când administrarea fiscală a firmelor mijlocii a fost mutată la Cluj, am preluat nemulţumirile lor fireşti. Când transportatorii s-au confruntat cu scumpirea excesivă a asigurărilor, am luat poziţie, pentru că îşi pot pierde competitivitatea comparativ cu cei din alte ţări. La fel, am reacţionat când întreprinzătorii autohtoni au fost trataţi de organele fiscale altfel decât multinaţionalele. Tocmai de aceea, în viitoarea legislatură consider că aş fi util în această comisie, deşi mi-ar plăcea să activez în amândouă.

"Sunt total împotriva pensiilor speciale"

- Aveţi anumite obiective pentru viitorul mandat?

- Vreau să instituim un comportament nediscriminatoriu al instituţiilor în ceea ce-i priveşte pe întreprinzătorii români faţă de cei străini şi să-i sprijinim mai mult pe cei locali, pentru că ei dau cea mai mare parte a taxelor şi impozitelor, şi nu îşi exportă beneficiile, nu pleacă în alte ţări. Pe lângă asta, sigur, voi fi între parlamentarii care vor acţiona pentru aplicarea programului PNL, concentrat pe trei direcţii mari: conformarea politicilor publice la nevoile cetăţenilor, soluţionarea urgenţelor sociale şi o relaţie mai directă cu oamenii. În campanie vom intra în detalii...

- Parlamentul actual, cel mai detestat, a votat adesea împotriva cererilor procurorilor de a ancheta deputaţi şi senatori. Dvs cum aţi votat?

- Vă spun din start, mie nu-mi convine că toţi politicienii sunt băgaţi în aceeaşi oală. Eu, personal, Ghilea Gavrilă, şi colegii mei din PNL - se poate verifica pe site-ul Senatului şi pe al Camerei Deputaţilor - am votat totdeauna ca justiţia să-şi facă treaba, chiar şi când a fost vorba de colegi din partidul nostru. Parlamentul nu trebuie să fie un scut pentru parlamentari, ci locul unde se fac şi se îmbunătăţesc legile.

- Dar la legea pensiilor speciale pentru parlamentari, cum aţi votat?

- Şi aici se poate verifica. Sunt total împotriva pensiilor speciale, şi nu numai pentru parlamentari. Nu pentru că vreau eu să nu aibă cineva pensii mai mari decât alţii, ci pentru că pensiile speciale dezechilibrează sistemul şi creează nedreptăţi sociale. Riscăm să ajungem peste câţiva ani, mai ales dacă va continua nebunia asta cu pensiile speciale şi cu pomeni electorale, să nu mai putem plăti pensiile. Chiar şi acum sistemul este în grav dezechilibru, pentru că fondul de pensii, creat prin contribuţiile angajaţilor, e prea mic şi se completează de la bugetul de stat. Cercul vicios trebuie rupt. Soluţia corectă e să avem un sistem unitar, în care pensia fiecărui om care a muncit să fie conformă cu contribuţia pe care a avut-o la fondul de pensii.

"Guvernarea PSD a fost catastrofală"

- Nu vă enervează că PNL-ului îi lipseşte o conducere mai fermă?

- Din punctul meu de vedere, conducerea PNL este hotărâtă. Credeţi, de exemplu, că Ilie Bolojan, secretarul general al PNL, ar fi o persoană lipsită de fermitate? Îi putem noi reproşa altceva, dar nu asta. Iar dacă a fost cooptat în conducere, înseamnă că se doreşte o conducere fermă la nivel naţional.

- La prezentarea candidaţilor din Bihor v-aţi declarat convins că PNL poate câştiga alegerile. Ce vă justifică optimismul, care nu e reflectat întocmai de sondaje?

- Mă bazez pe faptul că guvernarea Ponta, contrar afirmaţiilor PSD, a fost catastrofală. A blocat toate investiţiile publice în toată România - în Bihor putem da exemplul DN76, al Autostrăzii, amenajările pe Criş şi multe altele. Toate au însemnat locuri de muncă mai puţine şi salarizare mai scăzută. Sigur, PSD s-a lăudat cu excedentul bugetar, adică banii "economisiţi", pe care i-a băgat rapid în pomeni. Cel mai uşor lucru e să împrăştii bani, greu este să-i produci. În fond, asta e deosebirea: dreapta produce plusvaloarea, stânga o toacă. Iar eu cred că românii s-au maturizat şi înţeleg. Pe asta mă bazez, şi pe faptul că bihorenii sunt cu capul pe umeri, că înţeleg că degeaba măreşte PSD pensia dacă banul nu mai are valoare, putere de cumpărare. Le vom aminti când s-au făcut în Bihor investiţiile mari, în guvernările de dreapta, şi că în guvernările de stânga nu s-a făcut nimic. Vom încerca să le explicăm că sănătos, pentru interesul lor, este să voteze dreapta.

- Revenind la listele PNL pentru Parlament, cum au ajuns pe ele şi primarii cei mai importanţi, de la Oradea până la cel din Ştei?

- Am ajuns la această formulă pentru că avem primari de foarte bună calitate, începând de la Bolojan, continuând cu cel din Sântandrei, reales cu peste 80%, sfârşind cu cel din Ştei. Sunt oameni cu foarte bune rezultate şi integri, cu reputaţie în comunităţile lor, iar pentru noi sunt un vector de imagine, transmit mesaj de încredere şi către ceilalţi de pe listă.

"E şi vina presei"

- Unii spun că toate partidele sunt "aceeaşi mizerie", iar PNL i se impută că nu s-a reformat, la fel ca PSD...

- Nu sunt de acord cu generalizările. Uitaţi-vă, concret, la fiecare dintre cei şase candidaţi de acum, fiecare e împlinit material şi profesional, nu a intrat nici unul în politică cu gânduri ascunse. Aici e şi vina presei, să ştiţi, că generalizează. Greşeşte când spune că toţi sunt o apă şi-un pământ, şi nici presei, nici societăţii nu-i foloseşte acest lucru. Generalizările folosesc doar celor care au probleme şi vor să creadă lumea că toţi au probleme. În presă toţi jurnaliştii sunt la fel? Într-o echipă de fotbal toţi sunt împiedicaţi sau leneşi? Presa ar trebui să vadă că şi în politică există oameni corecţi. Sigur, politicienii care au probleme trebuie să răspundă pentru ce au făcut, dar nu toţi au musca pe căciulă. Degeaba spunem că vrem altfel de politică şi altfel de clasă politică dacă descurajăm oamenii noi care ar vrea să intre în politică şi se tem să nu fie mânjiţi cu noroi, să fie puşi în aceeaşi găleată cu hoţii şi mincinoşii. Eu cred că fiecare om trebuie cântărit după ceea ce a făcut el, nu alţii.

- De ce nu e totuna cine câştigă alegerile? În fond, toate partidele au dezamăgit...

- După părerea mea, pe 11 decembrie se va decide soarta României pe mai mult de 4 ani. De alegerile astea depinde dacă românii vor trăi într-o ţară care se dezvoltă sau într-o ţară care regresează, mult timp de-acum înainte. Cred că în situaţia de azi e nevoie de un partid care aduce plusvaloare, pentru că altfel în anii care urmează intrăm în fundătură. România are nevoie de o guvernare care să creeze firmelor şansa de a produce, să aducă dezvoltare. Dacă vine PSD şi transformă românii în asistaţi sociali ne îndepărtează de dezvoltare, ne duce societatea şi economia în blocaj. PNL susţine dezvoltarea prin muncă, o dezvoltare sănătoasă, susţine mediul de afaceri, mai ales autohton, nu obiceiul de a sta cu mâna întinsă. Altfel, chiar dacă PSD nu recunoaşte acum, birurile vor creşte pentru a avea din ce să dea pomenile.

- Nu e, totuşi, un semn de slăbiciune să nu aveţi propriul candidat de premier?

- Guvernul Cioloş a fost votat de toate partidele, cu excepţia ALDE. Dacă toţi l-am votat şi am spus că este bun de premier, acum de ce nu ar mai fi? PNL a rămas pe poziţie şi consideră că Dacian Cioloş merită susţinut în continuare, pentru că a arătat rezultate foarte bune.

- UDMR Bihor vă critică pentru că nu vreţi să faceţi front comun cu ei şi cu PSD contra unui proiect de reclasificare a localităţilor din România care ar "degrada" Oradea...

- Noi nu ne putem alinia niciodată în spatele UDMR pentru că suntem un partid care reprezintă mult mai mulţi oameni, şi români, şi de alte etnii. Eventual se pot ei alinia în spatele nostru. Când e vorba despre interesele judeţului, putem susţine orice iniţiativă, dar nu încolonaţi în spatele cuiva. Eu m-aş fi bucurat la fel de mult dacă UDMR s-ar fi gândit, atunci când a ajuns la conducerea Consiliului Judeţean, de a cui susţinere are nevoie. Că ei au ajuns la conducerea CJ, totuşi, printr-o trădare, să zic aşa, a PNL-ului...

"Sunt foarte mândru de această firmă"

- PNL spune că parlamentarii săi susţin proiectele judeţului. În condiţiile în care Bihorul e condus de UDMR, PSD şi ALDE, veţi sprijini Consiliul Judeţean?

- Subliniez: când e vorba de interesele Bihorului nu le promovează nimeni mai bine şi mai consecvent decât noi. Am avut discuţii pe această temă în partid şi am decis ca atunci când există nişte proiecte, ele trebuie discutate cu noi, iar dacă sunt în interesul judeţului le votăm. În schimb, dacă cele trei partide vin cu proiecte care nu stau în picioare sau dacă ni le trântesc pe masă cu o jumătate de oră înainte, ca să le votăm cu ochii închişi, cei care conduc CJ să nu conteze pe noi. Sau dacă mută banii de pe nişte drumuri pe altul doar pentru că trece pe la un primar de-al lor, cum au mutat banii de pe drumul de Tinca, deşi erau în bugetul votat la începutul anului inclusiv de ei. Nu e normal şi nu e corect!

- Dată fiind neîncrederea cetăţenilor în politică, marea miză a alegerilor este prezenţa. Iar absenteismul avantajează PSD, care are un electorat nepretenţios, dar disciplinat.

- Eu zic că oamenii nu mai sunt aşa uşor de manipulat şi că bihorenii gândesc bine când votează. Noi vom încerca să-i convingem că merităm voturile lor pentru că ne vom axa pe investiţii şi pe comunicare onestă, nu pe păcăleli. Îi vom conştientiza că în joc e nu doar justiţia şi orientarea europeană a ţării, ci viaţa lor de zi cu zi. Că e mai bine să aibă un loc de muncă, mai bine plătit de la un an la altul, decât să depindă de pomeni.

- Multă vreme s-a discutat despre contractele publice ale firmei Construcţii Bihor. Cât de mult v-aţi rupt de afaceri?

- Nu am negat niciodată că sunt acţionar la Construcţii Bihor, ba chiar sunt foarte mândru de această firmă şi de rezultatele muncii celor 300 de angajaţi. Din când în când, în prag de alegeri, mi se impută acest fapt, deşi de când am intrat în politică nu mă mai implic în conducerea ei. Ca toate firmele, concurează la licitaţii, pe unele le câştigă, pe altele le pierde, dar unii văd numai când câştigă. Eu, ca politician, mi-aş dori cât mai multe asemenea firme, pentru că de lucru este foarte mult şi în multe situaţii e nevoie să vină fime din afara judeţului sau a ţării ca să deruleze lucrări.

- V-a venit vreodată să vă lăsaţi de politică?

- Supărat am fost de multe ori, din tot felul de motive, dar până acum nu am fost tentat să mă las de politică. De aceea şi continui.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Aşa e meştere!
Nu mai merge cum mergea cand erai un sefut de echipa la ACMRIch si decontai ,,lucrari" fara numar pe la Sinteza! Parcarea de pe malul Crisului bate pasul pe loc, pasajul subteran de la piata Rogerius s-a impotmolit si cam tot pe ce ai pus mana ai ingropat. Noroc cu seful pe linie de partid, birtinezul! Si cu lenea parchetarilor!
Postat 04 Noiembrie 2016, 05:22 de pinonel
LUMINA ZILEI
Şi şeful lui de partid spunea în interviul de la Bihon că "nu este adeptul decaloagelor" (cel mai "atractiv" primar).
Postat 03 Noiembrie 2016, 23:01 de eutanasiu
TAINA NOPTII
Omul cu "liceauale" la seral, cel mai activ parlamentar! WOW!
Postat 03 Noiembrie 2016, 19:46 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON