URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2014, 07:50

Ei contra lor: Universitatea şi-a dat în judecată 14 angajaţi şi un prorector

Ei contra lor: Universitatea şi-a dat în judecată 14 angajaţi şi un prorector "BANI MUNCIŢI". Anul trecut, prorectorul Marcel Roşca (foto) a câştigat din proiecte de cercetare 2.000 lei lunar. În 2011, însă, anul în care Comisia Europeană depistase nereguli în proiectele pe care le-a coordonat, încasa din astfel de activităţi aproape 5.000 lei pe lună. "Sunt bani munciţi. Mai rămâne să arătăm asta şi în instanţă", spune profesorul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De parcă n-ar ajunge că e sărăcită de numărul tot mai mic de studenţi şi de finanţarea redusă, Universitatea orădeană mai este păgubită şi de boacănele propriilor angajaţi. Un audit comandat de Comisia Europeană a constatat că 15 universitari au încasat fără drept salarii în trei proiecte cu finanţare europeană, aşa că a cerut banii înapoi.

Întrucât oamenii au refuzat să-i returneze, paguba de 70.000 euro a fost plătită de Universitate, care acum şi-a dat în judecată angajaţii, pentru a-i recupera. Inclusiv pe prorectorul responsabil cu managementul academic, Marcel Roşca, cel care a şi coordonat tustrele proiectele.

Studii geotermale

De la începutul anilor 2000, cercetătorii români au avut posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile în aşa-numitele programe-cadru ale Comisiei Europene, menite "să creeze un spaţiu european al cercetării". Astfel de proiecte au fost iniţiate şi la Universitatea din Oradea, răspunzător de finanţarea pe sectorul energiilor geotermale fiind profesorul Marcel Roşca, pe atunci decan al Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial, iar din 2012 membru în echipa rectorului Constantin Bungău, ca prorector responsabil cu managementul academic.

Toate proiectele de geotermalism coordonate de Roşca au avut în mare parte aceleaşi echipe de implementare, formate din cadre didactice şi din cercetători de la Energetică şi Inginerie Managerială şi Tehnologică, alături de personalul non-didactic, adică economişti şi secretare.

Muncă zi-lumină

În 2011, când proiectele erau finalizate şi plătite, Comisia Europeană a comandat un audit la Universitatea din Oradea, pentru a verifica implementarea lor. În trei dintre ele, controlul a scos la iveală probleme de ordin financiar.

Concret, auditul - derulat de o firmă angajată de Comisie - a concluzionat că 15 universitari care au lucrat la aceste proiecte au încasat salarii nemeritate. Cei 15 sunt Marcel Roşca, profesorii şi cercetătorii Dorina Roşca (soţia lui Marcel Roşca), Casian Alin Blaga, Delia Marcela Pop, Cornel Man, Mugur Popa, Codruţa Bendea, Ion Almăşan, Eva Maria Bârla, respectiv Marina Dana Bococi, Felicia Erdei (fostă contabilă şefă a Universităţii), Simona Man, Adriana Catanase şi Angela Rodica Laza (economiste şi secretare).

"Parte din salarii au fost considerate neeligibile (n.r. ceea ce înseamnă cheltuieli ce nu puteau fi decontate din bani europeni, fiind considerate ne-necesare). De pildă, conform regulilor fixate de Comisia Europeană, este permis să lucrezi maximum 12 ore pe zi, dar din pontaje reieşea că persoanele implicate au muncit mai mult de 12 ore pe zi", a explicat BIHOREANULUI Rodica Deac, jurista Biroului Programe şi Proiecte Ccercetare, Dezvoltare, Inovare. Concluzia? Universitarii fie au lucrat peste norma permisă de lege, fie şi-au pontat ore "din burtă", pentru a încasa mai mulţi bani...

Între minim şi maxim

Pe de altă parte, universitarilor li s-a imputat şi faptul că şi-au stabilit salarii prea mari în cadrul proiectelor. Hotărârea de Guvern 327/2003 stabileşte limitele minime şi maxime ale salariilor personalului implicat în contractele de cercetare, tocmai pentru ca cercetătorii să nu-şi dea salarii după ureche, şi fixează, de pildă, pentru un director de proiect un salariu lunar între 450 şi 1.500 euro.

În timp ce universitarii orădeni şi-au dat salarii la limita maximă permisă de lege, firma de audit a ţinut cont, însă, doar de nivelul minim din HG. Altfel spus, a stabilit că cei 15 universitari ar fi trebuit să aibă venituri de 450 euro şi, în consecinţă, a catalogat diferenţa dintre limita minimă şi cea maximă ca fiind o pagubă. "De ce nu s-a ţinut cont de plafoanele maxime din HG, nu ştiu", spune jurista Deac, care nu are nicio explicaţie pentru severitatea auditorilor.

Cert este că aceştia au constatat un prejudiciu de 70.000 euro, sumă "neeligibilă" ajunsă în conturile universitarilor orădeni, iar concluzia a fost însuşită de oficialii Comisiei Europene, care au cerut banii înapoi. Universitatea n-a avut de ales decât să se execute şi a returnat suma, urmând s-o recupereze de la cei 15 angajaţi. Cu buna, era vorba la început, dar aceştia au refuzat să returneze instituţiei câştigurile pe care ei le-au considerat cât se poate de corect cuvenite. Urmarea? Universitatea i-a dat pe toţi în judecată, procesul începând săptămâna trecută la Tribunalul Bihor.

No comment

Situaţia este de-a dreptul hilară, mai ales că Universitatea a trebuit să se întoarcă inclusiv împotriva unuia dintre propriii ei şefi. "Din păcate, aici s-a ajuns. Este o situaţie neplăcută, vă daţi seama", spune jurista. Deşi reprezintă instituţia în proces, femeia îşi compătimeşte colegii: "Dânşii susţin că au muncit pentru banii respectivi, nu sunt bani nemunciţi, aşa că li se pare firesc că i-au primit".

Aceeaşi convingere o are şi prorectorul Marcel Roşca. "Am avut şi alte proiecte, în acelaşi program de cercetare, cu aceleaşi condiţii financiare, şi nu au existat niciun fel de probleme. Acum să decidă judecătorii!", s-a rezumat să declare acesta BIHOREANULUI.

Ca urmare, magistraţii sunt cei care vor hotărî dacă el şi colegii săi vor aduce bani de acasă în vistieria Universităţii. Dacă se va întâmpla una ca asta, însă, n-ar fi de mirare să se deschidă o cutie a Pandorei, căci cine ştie ce alte proiecte au mai prilejuit alte salarii încasate pe nedrept...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
praf in ochi
Procesul e doar de ochii Curtii de conturi dar chestia asta se poate intoarce impotriva rectorului ca abuz in serviciu daca nu chiar si complicitate. Nu mai sunt asa prosti cei de la DNA si altii care se ocupa de banii publici. Daca pana acum a scapat Tara (posibil sfatul lui sa fie asta) lucrurile s-au mai schimbat. E mai mult decat evident ca se incearca o musamalizare. Nu pot decide judecatorii (sau se bazeaza pe faptul ca sunt scoliti sau platiti de UO) impotriva unui audit al EU. Daca era gresit, nu trebuia sa plateasca UO ci sa conteste auditul Acum cei vinovati sunt buni de plata, daca nu le place sa conteste ei auditul EU. referitor la cercetare: fosta sefa de la resurse umane Lia Pop, contabila sefa Erdei, secretare si contabile, niste nulitati de pe la energetica...sa zica merci ca nu au trebuit sa returneze toti banii! Ce naiba au cercetat alea?
Postat 20 Noiembrie 2014, 18:40 de radu
povesti
Nu stiu de ce a fost nevoie de un proces intentat de Universitatea din Oradea. Universitatea trebuia sa emita decizie de impunere si dl. Rosca si ai lui sa plateasca. Rosca si comilitonii lui puteau sa deschida proces daca se socoteau nedreptatiti. Nu cumva procesul acesta e unul de ochii lumii pe care Universitatea doreste sa il piarda? Nu e un proces deschis doar ca sa se justifice ca a incercat sa isi recupereze paguba? Prorectorul Rosca a sfidat pe toata lumea spunind ca veniturile sale fabuloase se explica prin munca. Acum se vede ca munca a fost putin cosmetizata si copios retribuita. Pentru a i se plati lui si amicilor lui banii acestia Universitatea s-a indatorat la banci. A impus cadrelor didactice sacrificii. A marit taxele studentilor. Cum mai poate ramine dl. Rosca in functie? Cum mai are acoperirea morala sa apara in fata colegilor lui? Cum ii poate plinge jurista institutiei de mila? DNA ce pazeste? Citi ca dl. Rosca in UO?
Postat 19 Noiembrie 2014, 10:19 de andreimagheru
Demisia?
Nu se impune si o demisie? Rectorul ce parere are? Cata incredere poate sa aiba in competenta cuiva care a gresit in 3 (!) proiecte si nici nu are bunul simt sa dea banii inapoi? Dupa ce ca ia in fiecare luna peste 100 milioane mai vrea sa-i suporte cei cu salar de 12 milioane incompetenta!
Postat 18 Noiembrie 2014, 23:47 de radu
Ce fel de cercetare?
Draga Marcel! Cu secretare si bibliotecare nu faci cercetare!
Postat 18 Noiembrie 2014, 11:11 de Universitarul_autentic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON