URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2015, 10:30

Datorie, nu dărnicie: Ce se întâmplă în realitate cu cele 831 de miloane de lei trimise în Bihor pentru "noi finanţări"

Datorie, nu dărnicie: Ce se întâmplă în realitate cu cele 831 de miloane de lei trimise în Bihor pentru 'noi finanţări' ZOR ELECTORAL. Cu un an înaintea alegerilor, MDRAP a "miluit", marţea trecută, 76 de primari bihoreni cu bani datoraţi de guvernările Tăriceanu, Boc şi Ponta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarii vor primi "noile contracte de finanţare prin PNDL", anunţa pompos şeful PSD Bihor, Ioan Mang, cu două săptămâni în urmă. "Se dau bani pentru investiţii, din păcate nu suntem în stare să-i cheltuim", mai zicea el, lăudând Guvernul şi mustrând primarii că n-au fost capabili să finalizeze lucrările din Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Săptămâna trecută, marţi, la Prefectură au ajuns 76 de edili, dar nu pentru "contracte noi", ci să semneze simple acte adiţionale la cele vechi chiar şi de 8 ani, pentru care Guvernul promite acum să asigure finanţarea în următorii 2 ani. Tardiv pentru multe din firmele angajate să facă lucrări la reţelele de apă, canalizare şi drumuri, ruinate pentru că nu şi-au primit banii, dar şi pentru primarii care caută acum alţi constructori să încheie şantierele.

Buluc la Prefectură

Prefectul Claudiu Pop i-a anunţat săptămâna trecută, marţi, pe reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale bihorene că MDRAP a alocat 830,996 milioane lei, tot ce trebuie să facă edilii fiind să impulsioneze firmele pentru a termina lucrările. Pe rând, au semnat acte adiţionale pentru banii ce vor veni până în 2018 un număr de 77 de primari din judeţ, plus reprezentanţii CJ Bihor. Judeţul va lua, de altfel, suma cea mai mare (104 milioane lei), urmat de Oradea (49 milioane) şi de trei comune cu edili UDMR: Lugaşu de Jos (46,5 milioane), Valea lui Mihai (33,37) şi Biharia (32 milioane lei).

Nimeni, însă, n-a fost copleşit de generozitatea de ultimă oră. "Majoritatea lucrărilor au fost începute în 2007, dar abandonate pentru că guvernele nu au dat partea de finanţare, 81% din valoarea lucrărilor", spune primarul din Aleşd, Zeno Ţipţer. Păţit, omologul din Borş, Batori Geza, cere ca pe viitor "să nu se mai schimbe regulile în timpul jocului", adică MDRAP să-şi respecte promisiunile de cofinanţare a investiţiilor după 8 ani în care practic le-a îngheţat.

Fugă printre acronime

De altfel, dacă în 2006 lucrările au fost declanşate în baza HG 577/1977 şi OG 7/2006, cofinanţarea fiind promisă prin Ministerul Mediului, ulterior lucrările au fost mutate în Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului condus de Elena Udrea) şi apoi în PNDL-ul coordonat de MDRAP-ul lui Liviu Dragnea. S-au schimbat, însă, doar denumirile, nu şi delăsarea cu care guvernanţii au virat banii promişi. Aşa că acum edilii constată că le e dificil spre imposibil să finalizeze lucrările, multe firme contractate fiind în faliment din cauza nefinanţării.  

De pildă, MDRAP a promis comunei Avram Iancu 5,66 milioane lei pentru finalizarea îmbunătăţirii infrastructurii de apă executate în proporţie de 60%, dar primarul Teodor Matica nu are cu cine le termina. "Firma Kappa Install nu mai există, singura soluţie e să putem recepţiona lucrările făcute până acum şi să licităm restul", spune el.

Ca ţiganul la mal

Comuna Cetariu va primi 204.000 lei pentru finalizarea alimentării cu apă în trei sate, executată 98%, dar edilul Vitalyos Barna caută alt constructor în locul dispărutei Depona. Edilul din Criştioru de Jos, Fănel Tulvan, va primi 453.000 lei pentru încheierea modernizării DC 261 Leheceni-Sălişte de Vaşcău, ajunsă tot la 98%, dar CCCF Timişoara a dispărut. "Noroc că a cedat lucrarea către Dumexim", zice primarul.

Cel din Diosig, Mados Attila, va primi 5 milioane lei pentru finalizarea canalizării începute în 2009, dar firma Top Energia a intrat în insolvenţă şi contractul oricum a expirat. "Va trebui să facem expertize tehnice pe ce avem şi altă licitaţie pentru restul". Pentru Pomezeu, unde repararea DC 204 Pomezeu-Sitani a început în 2012 şi a ajuns la 50%, MDRAP a promis 418.277 lei, dar executantul, Gamides, e în insolvenţă şi nu le poate finaliza. "Nu-i de mirare, de 3 ani n-a mai primit niciun leu", zice primarul Ioan Şora.

Bulibăşeală

Culmea e că MDRAP alocă acum bani şi pentru obiective finalizate sau mai avansate decât apar în propriile scripte. La Curăţele, de pildă, a dat 900.000 lei pentru încheierea alimentării cu apă, dar primarul Teodor Mocioran spune că "suma e o greşeală, mai e de lucrat 10% şi ne trebuie numai 220.000 lei". La fel, Mădărasul va primi 820.000 lei pentru finalizarea modernizării drumului comunal spre Mărţihaz, însă lucrarea a fost deja plătită, zice primarul Dan Tiurbe.

Oradiei i s-a alocat un rest de 49 milioane lei pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare, dar şi aici edilii s-au descurcat pe cont propriu: văzând că Guvernul nu dă banii, au mutat lucrările pe fonduri UE. Doar nu era să stea până la Sfântu-Aşteaptă, să se apropie anul electoral ca să-şi ţină promisiunile mai-marii de la Bucureşti...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON