URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2013, 12:10

Comisar şef Gabriel Cheregi, şeful DGA Bihor: "Pe chestorul Popa îl scăpăm de poliţiştii care îi afectează imaginea"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întâi, ca ofiţer de investigare a fraudelor, a hăituit escrocii şi evazioniştii. Acum, ca şef peste Direcţia Generală Anticorupţie Bihor - structură specializată a Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul funcţionarilor - comisarul şef Gabriel Cheregi îi "vânează" pe şpăgarii din sistemul public.

Iar în acest an rezultatele se văd mai mult ca oricând, căci Bihorul a fost zguduit, aproape săptămânal, de afacerile de corupţie pe care poliţiştii din subordinea sa, împreună cu procurorii DNA, le-au scos la suprafaţă. Au fost avocaţi, magistraţi, directori de instituţii, poliţişti. Ultimele "trofee" nu i-au atras multă simpatie din partea foştilor colegi din Inspectorat. "Nu e o situaţie confortabilă pentru inspectorul şef să constate că are în propria ogradă persoane cercetate pentru fapte de corupţie", explică situaţia şeful DGA Bihor, în primul său interviu din carieră, acordat BIHOREANULUI în preajma Zilei Internaţionale Anticorupţie.

- De formaţie inginer, dar fiu de poliţist. Cât de mult v-a influenţat asta în devenirea profesională?

- Au fost efecte pozitive, dar şi dezavantaje. La început, când am intrat în Poliţie, în anii '90, odată cu mai mulţi colegi încadraţi direct din viaţa civilă, am avut dificultăţi de acomodare. Eram priviţi cu reticenţă de către ofiţerii cu experienţă, care ne reproşau lipsa unei pregătiri de specialitate. Sunt fiu de poliţist şi sunt mândru de asta, căci tatăl meu a fost unul dintre cei mai apreciaţi ofiţeri de cercetare penală din Inspectorat, şi un model pentru mine încă din copilărie. Acest fapt a generat şi dezavantaje, în sensul că, pe lângă prieteni şi cunoştinţe, am "moştenit" automat şi unele antipatii. Dar am avut de la cine învăţa meserie. Sigur, au fost inerente şi comparaţiile cu tata, motiv pentru care m-am străduit să am propriul parcurs şi rezultatele mele să fie cel puţin la fel de apreciate.

De unul singur nu ai nicio şansă

- Aţi lucrat în Poliţie, DNA, DGIPI, după care aţi ajuns la DGA. Unde a fost mai bine?

- În toate structurile am dorit să fac performanţă, să mă identific cu instituţia, să-i fiu loial. Am obţinut şi rezultate pozitive, dar au fost şi unele dezamăgiri, legate de oameni, de situaţii, de anumite conjuncturi. Mi-e greu să spun unde a fost mai bine, dar din punct de vedere al eficienţei, al satisfacţiei profesionale, al birocraţiei reduse, al spiritului de echipă, până la urmă chiar şi al confortului material, DNA s-ar detaşa faţă de celelalte. Insist pe spiritul de echipă, pentru că în domeniul luptei anticorupţie de unul singur nu ai nicio şansă. Deşi în comunicatele oficiale se face referire doar la "procurorii DNA", într-o anchetă îşi aduce contribuţia, pe lângă procuror, lucrătorul de poliţie judiciară, specialistul (în finanţe, operaţiuni vamale, bancare etc.), grefiera, serviciile de informaţii şi ofiţerii DGA. Reţeta succesului presupune ca toate acestea să funcţioneze precum mecanismul unui ceasornic.

- Pare să fi fost un an plin, comparativ cu precedenţii...

- Încă nu suntem la ceas de bilanţ, dar e cert că în 2013 volumul de muncă a fost mai mare în comparaţie cu anii precedenţi, cu predilecţie în activitatea de cercetare penală. Aceasta în condiţiile în care se cunoaşte că DGA are, pe lângă activitatea de anchetă, şi atribuţii investigative, dar şi pe linie de prevenire.

- Cu câţi oameni lucraţi? Cum reuşiţi să-i motivaţi, având în vedere că salariile au fost reduse?

- Oamenii nu sunt niciodată suficienţi, iar salariile au fost într-adevăr reduse. Am încercat să-mi motivez colegii atât prin exemplul personal, cât şi apelând la aprecieri, mulţumiri, avansări, decoraţii etc. Ca să folosesc o sintagmă din sport, "victoriile aduc victorii", ceea ce a dus până la urmă la o anumită emulaţie, un anumit spirit de competiţie între colegi.

Românii percep corupţia ca fiind generalizată

- Având în vedere "explozia" de dosare de corupţie din Bihor, cum apreciaţi munca de prevenire dusă de instituţia dvs.? De ce nu este eficientă?

- Într-adevăr, în acest an au fost mai multe cauze cu un impact mediatic deosebit, dar trebuie să menţionez că nu toate au avut ca subiect personalul MAI, ca atare nu aş concluziona că activitatea de prevenire nu este eficientă. De altfel, ofiţerul care îşi desfăşoară activitatea pe această linie înregistrează creşteri în numărul şi calitatea acţiunilor desfăşurate. Am înregistrat şi situaţii în care, ca urmare a activităţilor desfăşurate pe acest palier, poliţiştii au denunţat fapte de corupţie, contribuind la prinderea şi tragerea la răspundere a celor care au încercat să-i mituiască. Nu trebuie, deci, să generalizăm. În 2012, din totalul angajaţilor MAI, doar 0,25% au fost învinuiţi pentru fapte de corupţie şi 0,16% au fost inculpaţi. Nu ar fi lipsită de interes o statistică privind alte categorii profesionale, cum ar fi magistraţii, avocaţii, sănătatea, educaţia, funcţionarii primăriilor etc.

- Se poate vorbi în România de o corupţie generalizată? Impresia opiniei publice cam asta este....

- Depinde de zona din care preluăm datele la care ne raportăm. Potrivit clasamentului Transparency International al celor mai corupte ţări în anul 2012, România ocupa locul 66, în urcare cu 9 poziţii faţă de anul anterior. În clasamentul dat publicităţii recent pentru acest an, ţara noastră ocupă locul 69 din 177 de state analizate, deci în coborâre. Dacă ne referim la percepţia opiniei publice reflectată de sondaje, 8 din 10 persoane consideră că în România corupţia este generalizată, că are un nivel ridicat sau foarte ridicat. Dar puţine persoane au cunoştinţele corecte despre ceea ce înseamnă corupţie. Conjunctura din aceşti ani, determinată de factorii economici, sociali, politici, induce în rândul populaţiei un anumit pesimism, corupţia fiind percepută ca prezentă la nivelul majorităţii instituţiilor, iar ca factor responsabil e indicată în general clasa politică.

Nu am primit sugestii sau intervenţii

- Care sunt cauzele care generează corupţia?

- Pe scurt, dacă discutăm despre corupţie ca fenomen social, printre cauzele generatoare şi favorizante pot fi enumerate unele ce ţin de nivelul cultural (carenţe în educaţie, anumite tradiţii înrădăcinate de mai multe generaţii), de factorul economic (nivelul de trai scăzut, veniturile reduse ale funcţionarilor, resursele insuficiente alocate serviciilor publice) şi nu în ultimul rând de cel organizaţional (birocraţia, managementul ineficient, lipsa sancţiunilor, politizarea şi uneori chiar ineficienţa autorităţilor anticorupţie).

- Mai face DGA teste de integritate în rândul funcţionarilor? Şi nu există posibilitatea ca aceste teste să fie taxate drept ,,provocări"?

- Această activitate este reglementată strict de Ordinul ministrului Afacerilor Interne numărul 256 din 16 noiembrie 2011, în scop preventiv, însă este interzisă provocarea persoanei supusă testării la săvârşirea de fapte penale sau disciplinare, procedura fiind foarte riguros definită. Rezultatele sunt comunicate de către DGA conducerilor instituţiilor respective. Desigur, când se constată comiterea unor fapte de natură penală se procedează la sesizarea parchetului competent.

- Cât de mult influenţează politicul activitatea dvs.? Vi s-a sugerat vreodată să ocoliţi anumite instituţii?

- Apreciez că este exclusă intervenţia politicului în activitatea noastră, în condiţiile în care aceasta se desfăşoară strict sub supravegherea procurorului. Nu am primit niciodată "sugestii" sau "intervenţii", poate şi pentru că am o anumită imagine de inabordabil, ceea ce nu mă deranjează, dimpotrivă, mă ajută să-mi fac treaba în condiţii normale. Da, factorul politic poate influenţa activitatea noastră, dar în cu totul alt sens, în principal prin cadrul legislativ pe care îl creează.

La români există o reticenţă în a lua poziţie

- De unde primeşte Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor cele mai multe şi mai viabile informaţii privind corupţia din structurile MAI?

- Pot afirma că avem mai multe surse de informare, începând cu serviciile specializate, continuând cu propria activitate investigativă şi încheind cu sesizările cetăţenilor, apelurile Telverde şi, nu în cele din urmă, dezvăluirile din mass-media.

- S-a întâmplat să vină oameni la dvs. şi să vă ofere informaţii despre fapte de corupţie dar să refuze să facă o sesizare în scris?

- La români există o anumită reticenţă în a lua poziţie faţă de faptele antisociale în general. Am simţit-o şi pe propria piele ca tânăr poliţist, într-o situaţie în care am intervenit pentru aplanarea unui conflict, fără să primesc ajutorul cetăţenilor care erau de faţă şi în interesul cărora acţionasem. Revenind la faptele de corupţie, acestea au un specific aparte, fac parte din categoria celor care nu se reclamă, ambele părţi fiind interesate de păstrarea confidenţialităţii.

- Cum poate fi reclădită încrederea cetăţenilor în instituţiile statului, când oamenii văd magistraţi bătându-se pe burtă cu interlopi şi negociind sentinţe, şefi de poliţie transformaţi în cămătari sau directori de instituţii care elaborează falsuri în cârdăşie cu subordonaţii? Sunt exemple proaspete, din Bihor...

- Cred că numai printr-o atitudine fermă de respingere a acestui gen de manifestări, printr-o intervenţie hotărâtă a instituţiilor abilitate. În opinia mea este prioritară crearea unui sistem judiciar fără fisuri, urmată de intervenţia în celelalte instituţii publice şi în domeniul privat. De asemenea, cred că depinde mult şi de semnalul pe care îl dau instanţele, în sensul sancţionării cu mai puţină blândeţe a acestui gen de fapte.

Câştigul l-am investit în copiii mei

- Având în vedere numărul mare de poliţişti ajunşi clienţi ai DGA, cum apreciaţi relaţia cu Poliţia Bihor? Cândva, chestorul Popa vă era coleg, chiar subordonat, iar acum sunteţi cel care îi "stricaţi" imaginea...

- Avem o relaţie profesională. Categoric, nu e o situaţie confortabilă pentru un şef să constate că are în propria ogradă persoane cercetate pentru fapte de corupţie. Dar sunt convins, având în vedere şi funcţiile deţinute de domnul Liviu Popa anterior, fost şef al DGA şi al Poliţiei Române, că acesta are înţelepciunea şi discernământul necesar să nu considere că prin activitatea noastră îi stricăm imaginea. Cel puţin teoretic, ar trebui să aprecieze că îl ajutăm să scape de cei care îi afectează cu adevărat imaginea.

- Aţi fost şef mai bine de un deceniu. Atât în Poliţie, cât şi în alte structuri. Cu toate acestea, conform declaraţiei de avere, n-aveţi maşini scumpe, nici vile, terenuri sau conturi bancare...

- Am atâta cât îmi trebuie. Eu o mare parte din câştig am investit în copiii mei. Am două fete. Cea mare a terminat Arhitectura ca şefă de promoţie, iar cea mică e în anul I. Tot la Arhitectură, cu toate că, sincer, mi-ar fi plăcut să lucreze în sistemul judiciar. Dar n-au vrut, iar eu n-am insistat.

- Rămânând în plan personal, aţi fost văzut la Filarmonică, aţi fost văzut la concertul trupei Celelalte Cuvinte. Doar nu sunteţi un meloman...

- E mult spus meloman. Îmi place muzica bună. Atunci când am ocazia, ies la un concert, la un spectacol de teatru, la un film. Cât despre Celelalte Cuvinte, face parte din trecutul meu. Îi urmăresc din studenţie, am mers la toate concertele pe care le-am prins, la Oradea, la Timişoara...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
coruptie la finante
sunt curios cum se va rezolva coruptia si la Finante, e prezenta pana la cel mai inalt nivel. Cum se justifica averea sefilor de la finante care atunci cand au nevoie de ceva, apeleaza la firmele protejate si totul se livreaza la scara, gratis, iar restul, prostimea, sunt incarcati cu controale si amenzi ca sa vada lumea ca au activitate.
Postat 17 Decembrie 2013, 21:46 de zxzz
Gabi, n-ai putea sa ne scapi direct de Liviu lui Popa, fara etape intermediare?
.
Postat 16 Decembrie 2013, 23:01 de Burn
ditamai dobitocu
CENZURAT
Postat 16 Decembrie 2013, 22:54 de domocos
de luat aminte
mult de citit printre randuri inainte de a deschide gura, stimati critici! e nevoie de orizonturi mai largi, ochelari mai buni, discernamant mai sanatos. mai studiati, mai cititi, mai analizati. mai invatati de la oamenii cu coloana vertebrala, ca nu sunt multi. spor la treaba si voua, si spor la treaba mai ales celor care isi fac cu adevarat treaba! respect!
Postat 16 Decembrie 2013, 21:45 de altcineva
Un * cu ochi
Un * cu ochi acesta este dl.comisar șef. Sa-l ajute Dumnezeu dupa faptele sale, dar sa nu uite trecutul pentru ca-l va urmări !
Postat 16 Decembrie 2013, 20:30 de Cineva
un om de onoare
Domnule comisar sef, sunteti de admirat. Sigur ca intr-o societate cav a noastra sunteti pe cale de disparitie, ca model de om, dar nu va lasati prada comentariilor rautacioase, mergeti mai departe, si poate, undeva in viitor niste copii , care vor fi mari , vor culege rezultatele muncii dvs. Sa stiti ca sunteti intradevar de admirat. Personal, cetatean al Municipiului Oradea , va felicit. Va urez sarbatori fericite. P.S. :Cei care va critica foarte tare, parca nici nu mai simt sarbatorile. Vorba reclamei: "srtiu ei de ce".
Postat 16 Decembrie 2013, 19:10 de un oradean
La ordin o execut si pe mama....
Unde tine onoarea, in lenjeria intima, domnule Cheregi, nu meriti apelativul de domn, nu mai nenoroci oameni nevinovati numai pentru placere . Va veni vremea adevarului .
Postat 16 Decembrie 2013, 18:24 de stefan
om de onoare
Dl Gheregi este un om de onoare! Ingheata multi la auzul numelui sau! Ar fi bine sa fie in Bihor cativa oameni de calitatea domnului Cheregi! Toata stima pentru acest om!
Postat 16 Decembrie 2013, 17:53 de bihorean
Mariti pedepsele
Nu pot fi condamnati toti functionarii corupti ca raman institutiile statului goale. Cea mai buna solutie in lupta impotriva coruptiei si cea mai buna preventie este pedeapsa maxima pt. cei dovediti. Daca vrem sa avem detinuti putini trebuie marite mult pedepsele nu amnistie.
Postat 16 Decembrie 2013, 14:53 de Costi
popa_groparu_nasu@finu
Am putea spune: Am acasa pe perete chipul drag.......al sefului......, Sefu, sefu fratiorul meu......... Concluzie: Sefu am aflat ca Popa ia mita....., Scuze sefu ...Popa nu ia mita niciodata, ia zeciuiala si asta edte permisa de biserica adica ....este ok.
Postat 16 Decembrie 2013, 13:25 de popica
Scapa el oradeanii de niste spagute poate
Cine mai e atat de prost sa puna botul la asa discursuri. Stim cu totii ce parere (INDREPTATITA) au romanii despre politie si toate insitutiile aferente. In loc sa faca ceva pt cei care il platesc (adica cetateani), el e un dulau, un majordom personal de-al lui Popa. La fel de bine putea sa ii spuna Dl. "Da Sefu'", :)))))))))
Postat 16 Decembrie 2013, 12:57 de Haha!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON