URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2018, 08:03

"Ciobanul" Dume: Directorul ABA Crişuri, Dorel Dume, proaspăt promovat şef la Bucureşti, e acuzat de corupţie

'Ciobanul' Dume: Directorul ABA Crişuri, Dorel Dume, proaspăt promovat şef la Bucureşti, e acuzat de corupţie NA ŞI ADĂ! "ABA face contracte cu ciobanii, dar le emite facturi pe bani mai puţini, iar ei îl ploconesc cu oi. Eu personal şi alţi colegi am încărcat berbeci pentru Dume într-o maşină a ABA pe care a trimis-o de la Oradea", spune un agent hidrotehnic, izgonit din sistem fiindcă a încălcat "omerta" şi dispus acum să îi prezinte lui Dorel Dume (foto) adevărata faţă, de... cioban bugetar
'Ciobanul' Dume: Directorul ABA Crişuri, Dorel Dume, proaspăt promovat şef la Bucureşti, e acuzat de corupţie DIG CONTRA BERBECI. Închirierea digurilor către ciobani (foto) este o afacere profitabilă, dar nu pentru ABA Crişuri, ci pentru directorul Dorel Dume (medalion). "ABA face contracte cu ciobanii, dar le emite facturi pe bani mai puţini, iar ei îl ploconesc cu oi. Eu personal şi alţi colegi am încărcat berbeci pentru Dume, într-o maşină a ABA pe care a trimis-o de la Oradea", dezvăluie agentul hidrotehnic Cristian Băican
'Ciobanul' Dume: Directorul ABA Crişuri, Dorel Dume, proaspăt promovat şef la Bucureşti, e acuzat de corupţie STÂNA JUMI’-JUMA’. În 2014, abia instalat director, Dorel Dume i-a trasat ca "sarcină de serviciu" agentului hidrotehnic de la Parhida îngrijirea a 40 de oi, în caz contrar bărbatul riscând pierderea locului de muncă şi implicit a locuinţei de serviciu, aflată în incinta cantonului (foto), lângă vila de protocol pentru şefi. Între timp, efectivele ovinelor din "stâna" şefului s-au dublat la 80 de capete
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sufocate cu politruci, instituţiile publice au devenit adevărate feude ale celor care le conduc. Dar firmele publice sunt şi mai şi: au ajuns nişte SRL-uri de care directorii dispun discreţionar. Explicaţia e simplă: dacă administraţiile locale au şefi aleşi de cetăţeni, expuşi criticilor, pe directorii societăţilor din subordinea ministerelor îi "verifică" doar propriii şefi, numiţi tot politic, iar "controalele" se transformă adesea în chiolhanuri în vilele de protocol.

Aşa se întâmplă şi la Administraţia Bazinală de Ape Crişuri, al cărei director, PSD-istul Dorel Dume, instalat în funcţie în 2014 fiindcă şi-a trădat colegii din PDL, a fost avansat cu două săptămâni în urmă director general adjunct al Administraţiei Naţionale Apele Române. Un fost subaltern dezvăluie cum l-a slugărit la petreceri organizate într-un canton de protocol din Moneasa şi i-a încărcat berbeci din partea ciobanilor lăsaţi să păşuneze pe diguri, iar un altul că directorul deţine la cantonul din Parhida o turmă de oi pe care trebuie să i-o îngrijească agentul hidrotehnic. Ca să nu "zboare" din serviciu...

Vile da, baraje ba

Cu un an şi jumătate în urmă, BIHOREANUL descria felul în care şefii ABA "investesc" în vilele de protocol ale instituţiei, în timp ce lucrările hidrotehnice sunt îngheţate din lipsă de fonduri, cele mai relevante exemple fiind cele de la Barajul Leşu (golit în 2012 pentru consolidări şi lăsat de atunci în degradare) şi acumulările hidrografice de la Tărcăiţa (comuna Tărcaia), Briheni (com. Lunca) şi Şoimuş (Remetea).

În schimb, 10 "cantoane" au fost modernizate şi dotate cu mobilier şi electrocasnice noi pentru a găzdui chefurile ştabilor de la Oradea, ale musafirilor lor din Comisia româno-maghiară de ape, de la ANAR şi din Ministerul Mediului. Elocvent este cazul vilei de la Moneasa, construite în 2008 pentru a caza cantonierii ce-ar fi urmat să supravegheze o acumulare pentru atenuarea viiturilor care, însă, n-a mai fost făcută. Singura angajată este o femeie din localitate care trece pe la "canton" doar când e sunată de şefi că vin la relaxare sau la petreceri. "Am cheia şi vin numai când mă sună ei", spunea femeia, fără să ştie că vorbea cu un reporter.

O altă "investiţie" de 3 milioane euro e derulată de ABA pentru construirea unui adevărat hotel în Băile Felix (cu trei etaje, 21 camere) botezat "Centru de perfecţionare şi instruire", construit la doar 500 metri de un alt canton de protocol (cu 6 camere), recent modernizat. Alte cantoane "de protocol" au fost amenajate la Sântimreu (com. Sălard), Şauaieu (Nojorid) ori Parhida (Roşiori)...

Denunţ de "răcorire"

Una dintre persoanele care cu ocazia chefurilor de la Moneasa l-au "servit" pe fostul şef al ABA Crişuri, Dorel Dume, este Cristian Băican, fost agent hidrotehnic la formaţia Chişineu Criş (jud. Arad). "Inginerul Chirilă Teodor, şef Sistem Hidrografic Crişul Alb, m-a trimis de trei ori să slugăresc la Moneasa când Dume mergea la distracţie, cu alţi şefi şi cu angajate din Oradea", spune bărbatul de 26 ani, angajat în "sistem" în 2013. "Chirilă ducea acolo materia primă, carne, băutură, ce mai trebuia, iar eu ajutam cantoniera să facă foc, curăţam cartofi, ceapă... din astea", zice Băican. "În timp ce şefii au vile de protocol, în cantoanele obişnuite nu se face nicio reparaţie. Furtuna de astă-toamnă a distrus acoperişul cantonului Cintei (foto), dar şefii nu i-au dat cantonierului nicio ţiglă, deşi plouă peste el", adaugă Băican.

Bărbatul recunoaşte că nu ar fi contactat redacţia BIHOREANULUI pentru a-l "denunţa" pe director dacă Dume nu l-ar fi dat afară, la cererea şefului de formaţie Stelian Henţ. "În toamna lui 2016 am făcut rost de lemne pentru încălzirea cantonului unde lucram, la Chişineu, iar Henţ mi le-a cerut pentru el. N-am vrut şi ne-am certat".

Urmarea? Pârât că şi-a "agresat verbal şi fizic" şeful, Băican a fost convocat la Oradea, unde - înainte să compară în faţa unei comisii de disciplină - Dume l-ar fi lămurit de ce îi va fi desfăcut contractul de muncă: pentru că i-a "făcut probleme" chiar şi lui. "Mi-a zis că nu mi-am ţinut gura şi am povestit despre «manevre»". După nicio oră, comisia de disciplină formaliza decizia deja luată, pe baza declaraţiei lui Henţ şi a încă patru angajaţi "care nici măcar n-au fost de faţă" la altercaţia dintre cei doi.

Plocoane

Dar despre ce "manevre" turuise tânărul? Băican susţine că în cei 4 ani cât a fost agent hidrotehnic a aflat că ciobanii din zonă închiriau digurile ABA, dând în schimb plocoane. "ABA le făcea contracte de concesiune pentru păşunat, dar suprafeţele trecute în hârtii erau mai mici decât cele reale. Nu era trecută şi albia inundabilă a Crişului Alb, aşa că deşi un cioban folosea diguri pe o distanţă de 8 kilometri, adică hectare întregi, în acte erau trecuţi 2-3 kilometri", spune fostul agent hidrotehnic.

Şefii ABA, de la cei din Chişineu până la Dume, "erau în felul ăsta acoperiţi dacă la eventuale controale îi întreba cineva ce-i cu oile pe diguri, dar mai departe nu emiteau facturile către ciobani sau facturau sume mai mici, iar diferenţa o primeau în natură pentru ei". Mai clar - berbeci, oi, miei, chiar şi porci. "În vara lui 2016, eu personal am fost chemat de inginerul Chirilă, care m-a trimis la ciobanul Bebeşeală Florin, cu maşina mea, să aduc 5 berbeci pentru Dume. I-am descărcat la canton în prezenţa lui Dume", spune Băican.

A doua zi, animalele au fost încărcate într-o maşină cu benă trimisă de la Oradea de Dume şi condusă de şoferul lui. "Am fost de faţă şi am ajutat şi când am luat berbecii de la cioban, şi când i-am adus la Chişineu, şi când i-am încărcat în maşina trimisă de la Oradea", confirmă un prieten al lui Băican, Vasile Hotico.

Canton-fermă

Pasiunea lui Dorel Dume pentru ovine este cunoscută, de altfel, şi "acasă", în Bihor. Un angajat al ABA de aici a confirmat BIHOREANULUI că directorul şi-a făcut o adevărată fermă la cantonul Parhida, din comuna Roşiori.

"Când a fost pus pe funcţie, în 2014, Dume a profitat de situaţia agentului hidrotehnic de acolo, cu un rinichi extirpat, nevastă şi doi copii de crescut", a declarat BIHOREANULUI angajatul, sub rezerva protejării identităţii, pentru a nu risca să rămână şi el fără serviciu. "A văzut că omul creşte oi, pentru a-şi completa salariul de 1.300 lei, şi l-a ameninţat că dacă nu le creşte şi pe ale lui îşi poate pierde locul de muncă. În cazul ăsta, omul ar rămâne şi fără locuinţa de serviciu, ar ajunge pe drumuri..."

De atunci, susţine sursa, cantonierul şi familia lui îngrijesc şi animalele încredinţate "în custodie" de Dume, astfel că în prezent turma a ajuns de la 40 la 80 de capete de oi. 

Fugar

BIHOREANUL a vrut să afle atât poziţia, cât şi explicaţiile foştilor şefi ai lui Băican din Chişineu, dar în zadar. "Avem purtător de cuvânt. Întoarceţi-vă la Oradea şi vă dă acolo orice informaţie. Noi, nu", a evitat orice discuţie şeful Sistemului Hidrografic Crişul Alb, Gheorghe Toda.

Abordat şi el după şedinţa de joia trecută a Consiliului Judeţean, fostul director al ABA Crişuri, abia suit "pe cai mari" prin promovarea la Bucureşti, a pus şi el aceeaşi placă pentru a respinge orice explicaţie. "Întrebaţi purtătorul de cuvânt!", a zis Dorel Dume, refuzând discuţia chiar dacă BIHOREANUL i-a precizat insistent că pe tapet sunt faptele sale personale, de care purtătorul de cuvânt poate nici nu are cunoştinţă şi despre care oricum nu poate vorbi.

"Oricine poate spune orice despre mine. M-am săturat", a aruncat el, după care, pur şi simplu, a fugit din sală. Cum fuge, de fapt, de răspundere, aşa că n-ar fi deloc exagerată solicitarea ca procurorii să-l convoace la un "interviu"...


PREDECESOR CONDAMNAT
Dacă nu-i "cioban", e găinar...

Dumitru Voloșeniuc, fost șef al ABA CrișuriLa ABA Crişuri, şpăgile, plocoanele şi foloasele "în natură" sunt "obiceiul casei". La fel ca PSD-istul Dorel Dume, care după instalarea ca director şi-a angajat în ABA Crişuri o mulţime de "pile" din partid - precum fosta consilieră judeţeană Valentina Butişcă, fostul vicepreşedinte al CJ Bihor Teodor Fericean, actualul consilier judeţean Florin Oros - predecesorul său, PNL-istul Dumitru Voloşeniuc (foto), şi-a angajat şi el fratele, pe Viorel Voloşeniuc, ca şef de formaţie, pentru ca apoi, cel din urmă să ajungă pus sub inculpare pentru trafic de influenţă şi delapidare după ce a pretins sume de bani pentru a "aranja" angajări la ABA.

La rându-i, Dumitru Voloşeniuc a fost judecat pentru operaţiuni comerciale incompatibile cu funcţia şi fals în declaraţii, deoarece concomitent cu funcţia de la ABA a condus şi o firmă de transporturi patronată oficial de soţia sa, fără a menţiona în declaraţii că era asociat şi administrator al acesteia. Judecătorii i-au confiscat fostului director suma de 238.650 lei reprezentând "folosul necuvenit" realizat şi l-au condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare şi obligaţia de a presta 180 de ore de muncă în folosul comunităţii, pedeapsă pe care o ispăşeşte în beneficiul Primăriei Lugaşu de Jos, unde şi locuieşte.

Voloşeniuc a fost acuzat, însă, şi pentru că îşi ţinea pe banii ABA Crişuri clubul de fotbal privat, Sporting Lugaşu, cazând jucători în imobile ale instituţiei din Oradea şi Aleşd, şi transportând lotul cu microbuze ale acesteia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON