URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

CET sufocat: Electrocentrale bate recordul la amenzi: vine una de 78,7 milioane euro!

CET sufocat: Electrocentrale bate recordul la amenzi: vine una de 78,7 milioane euro! SINUCIDERE. Fumul negru de cărbune care a otrăvit ani de zile plămânii orădenilor va omorî până la urmă şi Electrocentrale. "Dacă societatea va fi amendată cu 100 euro pentru fiecare certificat de emisie de gaze de seră pe care nu l-a predat, cel mai probabil va intra în faliment", spune Stănel Necula, administratorul special al firmei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET-ul orădean e mort de săptămâna trecută, dar pe cadavrul lui se mai duc lupte. Electrocentrale riscă o amendă record de 78,7 milioane euro, pentru că nu şi-a depus până la sfârşitul lunii trecute certificatele GES menite să "răscumpere" poluarea provocată în 2015.

"Nu vreau să mă pronunţ în legătură cu ce se va întâmpla dacă această amendă va fi aplicată", spune administratorul special Stănel Necula. Care se pregăteşte discret de falimentul societăţii, lăsând cu ochii în soare până şi Administraţia Fondului de Mediu, cea care a amendat-o...

Poluatorul plăteşte!

Regula e clară: poluatorul plăteşte! Directiva 87/2003 a Comisiei Europene obligă poluatorii - de la oţelării la termocentrale - ca până la sfârşitul lunii martie a fiecărui an să declare la Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene (EUTL) cantitatea de gaze cu efect de seră (GES) emisă în atmosferă în anul precedent. Apoi, până la sfârşitul lunii aprilie, aceştia sunt obligaţi să restituie în contul din registrul EUTL un număr de certificate GES egal cu tonele de dioxid de carbon emise în atmosferă.

Operatorii primesc gratuit un număr de certificate, tot mai mic de la an la an, iar cine nu are suficiente, le poate cumpăra de pe piaţă, luna trecută un certificat GES costând circa 5 euro. Astfel, piaţa recompensează operatorii "curaţi", care deţin suficiente certificate şi pot chiar vinde din ele, sancţionându-i pe cei "murdari", care sunt obligaţi să cumpere. Cum anume? Determinându-i fie să investească în facilităţi nepoluante, fie să-şi închidă porţile.

O mega-amendă...

Pentru disciplinarea poluatorilor, sancţiunile aplicate celor care nu se conformează până la 30 aprilie sunt de 100 euro pe certificat. De altfel, în urmă cu doi ani, Electrocentrale Oradea a mai fost sancţionată de Administraţia Fondului pentru Mediu cu 33,4 milioane euro pentru că, din cauza unor proceduri birocratice, a depus cu o întârziere de două zile, în mai 2013, un număr de 334.866 de certificate pe care, culmea, le avea.

Amenda nu a falimentat CET-ul numai pentru că AFM nu s-a înscris cu ea în timp util la masa credală a celor care au de recuperat bani de la societatea intrată în insolvenţă. Dar ceea ce întârzie nu înseamnă musai că nu vine!

... cheamă o alta

Electrocentrale n-a învăţat nimic din eroarea care i-a făcut să-i fluiere glonţul pe la ureche. Societatea, care avea de restituit 987.568 certificate aferente poluării produse în 2015, nu a depus în registrul EUTL până la termenul limită de 30 aprilie 2016 un număr de 787.263 certificate GES. În bani, asta înseamnă o nouă amendă record, de 78,7 milioane euro, adică dublul cifrei de afaceri proprii, sau echivalentul tuturor investiţiilor cu fonduri UE făcute în domeniu de Primărie în ultimii ani, şi chiar cu 25% peste bugetul oraşului!

Stănel Necula, administrator special al ElectrocentraleStănel Necula (foto), administratorul special al Electrocentrale, spune că societatea nu avea cum evita sancţiunea: "Achiziţia de certificate GES reprezintă o investiţie pe care astăzi nu ne-o putem asuma". Societatea ar fi avut de plătit pe cele 787.263 certificate circa 4 milioane euro, bani pe care nu îi are. În insolvenţă de doi ani, CET avea săptămâna trecută în cont doar 11.600 euro. Asta, în condiţiile în care are de încasat de la clienţi 3,5 milioane euro şi înregistrează datorii curente de 9,5 milioane euro!

Lanţul "slăbiciunilor"

Necula spune că a făcut tot posibilul să evite o nouă amendă. "Am prevăzut în buget sumele pentru achiziţia de certificate, dar veniturile nu s-au mai realizat", spune administratorul special. Marea lovitură a venit din partea Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie, care a anunţat CET-ul că a primit în 2014 mai mult decât merita din bonusul pentru producerea de energie electrică şi termică în cogenerare de mare eficienţă, dispunând returnarea sumei de 24,7 milioane lei. CET-ul a contestat decizia în instanţă, dar din aprilie 2015 Transelectrica nu i-a mai virat niciun leu din bonusul de cogenerare şi în continuare îşi reţine bonusul până îşi recuperează toţi banii.

Tot prin decizii ale ANRE, Electrocentrale a pierdut anul acesta peste 3 milioane lei prin scăderea preţului de producere a energiei termice, 2 milioane lei din diminuarea bonusului pentru obţinerea energiei electrice în condiţii de eficienţă, 1 milion de lei din ieftinirea curentului şi altele...

Primăria nu dă nimic!

Luna aceasta, Electrocentrale a înştiinţat de două ori municipalitatea cu privire la perspectiva încă unei amenzi. Joia trecută, reprezentanţii CET au pus şi pe masa consilierilor locali o informare cu privire la situaţia societăţii, dar aceştia au trecut-o cu vederea, cuprinşi de febra îmbrâncelilor de campanie.

Eduard Florea, city manager al municipiului OradeaPoziţia Primăriei e, însă, clară. "Având în vedere investiţiile derulate, oraşul nu are 4 milioane euro pe care să îi poată vira Electrocentrale. Şi chiar dacă i-ar avea, nu poate face legal o astfel de plată", spune city-manager-ul Eduard Florea (foto). Mai mult, Florea adaugă că Primăria nu are de dat, ci de luat bani de la Electrocentrale. De altfel, din acest motiv s-a şi înscris la masa credală cu suma de 14 milioane lei, din care speră să obţină măcar a zecea parte.

Perspectiva falimentului CET e oricum evidentă în condiţiile în care societatea va rămâne fără obiect de activitate odată cu punerea cu funcţiune a noii centrale pe gaz, programată luna aceasta. Mai rămâne ca şi instanţa să constate acelaşi lucru la termenul din 9 iunie al procesului ce va stabili ieşirea din insolvenţă ori declararea falimentului.

Amendă şi nu prea

Astăzi, nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu amenda inevitabilă de 78,7 milioane euro. "Cel mai probabil, suma va fi considerată o datorie curentă şi înscrisă la masa credală", spune Necula. AFM va trebui să se aşeze la coadă, după ceilalţi creditori, şi să "ciupească" ceva, la fel ca aceştia. "De la o societate aflată în insolvenţă sau în faliment nu ai ce să iei mai mult decât ce are", explică administratorul special. Iar cum singurele proprietăţi ale CET sunt doar câteva birouri, calculatoare şi utilaje învechite, AFM va rămâne cu buzele umflate.

Şi city-managerul apreciază ca minim riscul ca AFM, UE sau alţi creditori să se îndrepte împotriva oraşului, ca proprietar al Electrocentrale. "Oraşul nu mai are AGA la Electrocentrale, controlul activităţii financiare i-a revenit unui agent de insolvenţă, aşa că nu văd cum poate fi tras oraşul la răspundere", zice Florea. În fond, CET-ul a mai primit o mega-amendă de 33,4 milioane euro şi în 2014, care a rămas tot neplătită. Şi ce dacă a doua e de două ori mai mare?


O CENTRALĂ NOUĂ
Încep disponibilizările

Conducerea Electrocentrale a oprit pe 15 aprilie ultimul cazan pe cărbune, după exact 50 de ani de funcţionare. Necesarul de apă caldă al oraşului este acoperit de un cazan al noii centrale pe gaz, care va fi operaţională integral înainte de sfârşitul acestei luni.

"Primul megawatt de energie electrică produs de generatorul noii turbine pe gaz a fost livrat în sistem marţea trecută, la ora 12:02", a declarat BIHOREANULUI managerul de proiect, Ioan Maghiar. Noua termocentrală va fi operată de Termoficare cu circa 250 de angajaţi, cu 200 mai puţini faţă de cei 450 câţi deservesc cazanele Electrocentrale.

Disponibilizările de personal se vor face în tranşe, din această lună. Conducerea societăţii a făcut demersuri ca muncitorii puşi pe liber să beneficieze de 22-24 salarii compensatorii, dar şansele sunt mici, fiindcă e nevoie de o Hotărâre de Guvern. "În cel mai rău caz, oamenii vor primi cele 6-8 salarii compensatorii prevăzute în contractul de muncă la nivel de societate", spune Stănel Necula.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
ORADEA falimentata !!!
peterpa sufla in fluierul lui bolovan ca atat il duce mintea........care minte ? O sa creasca impozitele de la anu ca vor scranii toate pietricelele orasului sub povara bolovanului !!!!
Postat 05 Mai 2016, 05:27 de scortosul
@peterpan
Te-a scapat de fum dar te-a lasat cu o amenda cat toate investitiile pe fonduri europene si inca 25% peste bugetul orasului! Halal realizare! Pentru asta nu poti decat sa-i tratezi ca pe niste buticari care isi falimenteaza firma ca sa reia activitatea pe alta firma ca sa poata fenta in continuare statul (adica sa fure). Doar ca aici e vorba de de primarie si de o societate "de stat". Ar fi bine de stiut pe unde s-au fofilat banii pentru acele certificate neachitate in ultimii 2 ani! scuza cu ieftinirea gigacaloriei si a curentului nu tine deloc: platim de vreo 4 ani aproape cea mai scumpa gigacalorie care nici o data nu s-a ieftinit, curentul electric la fel nu stiu sa se fi ieftinit iar investitiile in retele si reparatii ne laudam ca s-au facut pe fonduri europene. Asadar unde-s banii, cine-i hotu'? ia spune mai peterpan!
Postat 04 Mai 2016, 08:45 de User anonimizat
Felicitari primarului ca ne-a scapat de fum!
Felicitari actualei administratii locale care a reusit sa ne scape de fum. Problema trebuia rezolvata de zeci de ani, acum cand cineva a facut-o vad ca pe aici se gasesc destui care sufera ca nu vor mai avea ce critica.
Postat 04 Mai 2016, 07:22 de peterpan
..."AFM va rămâne cu buzele umflate."..
Ce "noroc"avem,noi,cetatenii oradeni ,cu un astfel de primar ,atat de ABIL,care stie sa "citeasca "Legile , astfel incat, institutii precum APM,sau GNM,care dupa parerea lui,cam "taie iarba la caini" , sa ramana cu buzele umflate.Bine primare,esti bun,"meriti un kaiser"(vorba reclamei),tu si echipa ta de cioflingari.
Postat 04 Mai 2016, 00:50 de platona
Carbuni
CET-urile pe carbune nu par a fi o problema pentru germania, in ciuda directivelor UE de reducere a emisiilor.Dupa Fukushima nemtii s-au reorientat pe carbune,uite cum arata o uzina deschisa anul trecut :www.thegwpf.com/forget-paris-germany-opens-new-coal-power-plant/. Oficial, toate tarile vestice s-au angajat sa-si inchida centralele pe carbuni pina prin 2020.Nici o subventie nu va mai fi permisa termocentralelor din 2018.Aneantizarea acestei tari se amina pe motiv ca mai avem rezerve de gaze, desi si la alea ne-au fixat ei pretul. Toate astea in timp ce gcal e 150lei in bucarest/subventie 50% fata de oradea 260,zero subventie. Noi suntem demult in occident...
Postat 03 Mai 2016, 19:19 de excalibur
@suporterul lui nea ilie
Calculul tau ar fi corect daca s-ar raporta la oameni corecti! Nu stiu ce schelete ar putea avea in dulap dl Herchi, dar despre candidatii usl, nea ile si dna coste se poate spune orice, dar nu ca ar fi fara pacate. Totusi, te pot ajuta cu ghicitoarea, stiu pe cineva care stie raspunsul: dl procuror Man Ciprian Florentin! Program de audiente: luni-vineri orele 9-15.
Postat 03 Mai 2016, 16:40 de pinonel
FALIMENTATORUL
Asa cum a facut si la Braila, asa a facut si la Oradea. Dupa ce a falimentat CET-ul din Braila, iata ca Stanelul a reusit, pentru un salariu de 3.000 de euro (pe luna!)sa bage in faliment si CET-ul din Oradea. PREMEDITAT ! Oare la indicatia cui? A sefului pe care-l are si care l-a adus la Oradea? Eu doar ma intreb, ca de rezolvat vor rezolva-o altii, abilitati. Oare? Nu sunt convins!Din prima zi cand a venit la Oradea, toata lumea vorbea despre el ca despre un veritabil FALIMENTATOR.Numai cine trebuia sa auda, n-a auzit! Acum au vazut!Cu totii!
Postat 03 Mai 2016, 16:40 de User anonimizat
Falimentatorul șef al municipiului e pe val !!!
Gaura nevalorificării în ultimii 5 ani a certificatelor verzi, pentru Oradea, este de 7.500.000 Euro în total. Ghici la care partid au ajuns din banii ăștia ??? Că doar treaba asta aparține orașului, nicidecum guvernărilor prezente ori anterioare !!! Chiar dacă ”băieții deștepți” ai energiei nu au de regulă culoare politică ...
Postat 03 Mai 2016, 16:12 de WinDos
pista herchi
cam 5 % ii dau lui herchi berchi la alegeri. In orasele mari ,partidele mari cam dau primarul,cum psd s-a predat,iar Csuzi face 15-20%,ghici cine va fi noul primar ???
Postat 03 Mai 2016, 13:51 de suporter_oradean
Intrebare...
Moldovanul Stanel si tzaranul nostru cind vor raspunde P E N A L ????????????Vin alegerile..votam HERCHI!!!Pa pa pa tzarane,drum bun cale batuta...!
Postat 03 Mai 2016, 13:10 de grigore
Reduceri de personal
La ce naiba va trebuie 250 de angajati pentru o centrala noua, superautomatizata, avand o singura turbina si doua cazane mititele, cand 450 de angajati au stiut sa tina in functiune o centrala veche, cu tehnologia anilor'60, avand 5 turbine si 6 cazane?!
Postat 03 Mai 2016, 11:34 de User anonimizat
Bruxelles
Dupa ce ne-au luat resursele si ne-au inchis pe motive de poluare ne vor toca marunt cu birocratia de la bruxelles.In toata ue se percepe tva mic la echipamentele green,fara discriminare.La noi subventia e pe baza de proiect,aprobari,culoarea ochilor,fonduri limitate etc ,doar pentru boieri.In perspectiva ,saracii care nu-si permit pompe de caldura si panouri solare vor avea voie sa plateasca amenzi.Cu care se va subventiona aristocratia ... Din cite stiu eu,Romania are excedent de certificate CO2,polueaza mai putin decit are cota...
Postat 03 Mai 2016, 11:18 de excalibur
Uite de ce le zic penali!
Astia, necula, florea, nea ilie, vicele, consilierii, fac niste escrocherii pe banii nostri! Vazand ca le-a mers o data (asa cred ei!), au luat-o de la capat si au dublat suma! Nu vedeti cata nesimtire au ?! ,,S-a mai intamplat! Si?! Ce-o sa ne faca? S-a vazut ca n-au ce ne face!" Si rad cum rad smenarii! Oare asa sa fie?! Un lucru nu spune niciun jmeker: ca actionarul unic al electrocentrale sa este consiliul local al municipiului Oradea (conf. raportului judecatorului sindic Cristian Monenci). In continuare voi cita din legea ad-tiei publice locale, legea 215/2001 :,,consiliul local exercită, în numele unităţii administrativ-teritoriale, toate drepturile şi OBLIGATIILE corespunzătoare participaţiilor deţinute la societăţi comerciale sau regii autonome, în condiţiile legii." Ia zi-ne, city florea, cum sta treaba?! Cine are de dat si cine are de primit ?! Concluzia : oradeni,votati penalii, votati falimentul Oradei! P.S. Astept opinia d-lui Stefan HERCHI, in calitate de doctor in drept si, eventual, de candidat la primaria Oradea!
Postat 03 Mai 2016, 10:55 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON