URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Noiembrie 2014, 07:33

Bun de închis! CET-ul orădean funcţionează ilegal de aproape un an

Bun de închis! CET-ul orădean funcţionează ilegal de aproape un an LA MILA EUROPEI. Conducerea Electrocentrale speră în continuare într-o păsuire din partea Comisiei Europene, deoarece oprirea cazanelor pe cărbune, poluante, ar însemna practic închiderea CET. "Ca să putem respecta termenul limită din 2013 ar fi trebuit să cheltuim 20 milioane euro pe o instalaţie de desulfurare, ceea ce ar fi fost absurd, pentru că odată cu darea în funcţiune a noii centrale pe gaz ea ar fi devenit inutilă", spune administratorul special Stănel Necula
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeni, cumpăraţi-vă calorifere electrice: CET-ul poate fi închis oricând! Cazanele pe cărbune ale Electrocentrale funcţionează ilegal din decembrie 2013, când a expirat autorizaţia de mediu, motiv pentru care Oradea ar putea rămâne fără căldură la iarnă, iar România riscă o procedură de infringement şi amenzi de milioane de euro.

"Dacă nu se ajunge la nicio înţelegere cu Comisia Europeană, va trebui să punem lacăt pe cazane", avertizează Viorel Ţepele, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor.

Cu termen limită

04_Sanda_Mercea_bihoreanul.jpgDacă ar fi pe lege, CET-ul ar fi închis deja de un an de zile, iar cheia aruncată! Cele trei cazane pe cărbune ale Electrocentrale funcţionează ilegal. "Conform obligaţiilor asumate de România la semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeană, Electrocentrale trebuia să îşi reducă nivelul emisiilor de oxid de azot, dioxid de sulf şi pulberi până la 31 decembrie 2013", spune Sanda Mercea (foto), directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor. Lucru care nu s-a întâmplat nici până astăzi.

Proiectat în anii '60, CET-ul este deservit de două instalaţii mari de ardere (IMA). IMA I cuprinde trei cazane pe gaze, din care două au şi fost sigilate ca neconforme de către Garda de Mediu Bihor în 2012, iar IMA II cuprinde trei cazane pe cărbune cu suport de păcură, toate poluante. Practic, dacă ar fi ca România să respecte tratatul cu UE ratificat prin Legea 157/2005, CET-ul ar trebui să funcţioneze de un an cu un singur cazan. Dotat cu arzător cu emisii de oxid de azot redus, acesta însă abia dacă poate asigura alimentarea cu apă caldă a oraşului pe timp de vară. Nici vorbă să dea şi încălzire...

Întârziaţii

Lucrurile au mers prost de la început. Electrocentrale şi-a asumat în 2006 un plan de măsuri privind retehnologizarea cazanelor pe cărbune cu termen limită decembrie 2013. În 2010, după ce nu a făcut nimic patru ani, CET-ul a cerut modificarea calendarului pentru a implementa un proiect european vizând achiziţionarea unei centrale pe gaz, nepoluante, cu păstrarea termenului iniţial. Care a fost însă încălcat!

"Primăria a greşit de la bun început asumându-şi un termen nerealist. E ca şi cum te-ai angaja să construieşti o casă într-o săptămână, deşi ştii că nu poţi", spune Sanda Mercea. Depăşirea termenului limită rezultă inclusiv din Studiul de fezabilitate al centralei pe gaz, aprobat de Consiliul Local în 2012: acesta prevede finalizarea investiţiei pentru decembrie 2014, deşi legea 157/2005 impunea ca termen-limită decembrie 2013.

Astăzi, din cele şapte CET-uri beneficiare de fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial de mediu pentru modernizarea capacităţilor de ardere, doar Oradea apare pe lista celor care nu s-au conformat până la termenul-limită. Centralele din Bacău, Botoşani, Focşani, Iaşi, Râmnicu Vâlcea şi Timişoara, prinse în acelaşi program, fie şi-au montat filtre, fie şi-au pus arzătoare mai puternice, reducând poluarea, fie pur şi simplu au închis cazanele cu probleme. Numai Oradea şi-a asumat un proiect ambiţios, în valoare de 77,7 milioane euro, pentru achiziţia unei centrale noi pe gaz, cu toate instalaţiile aferente şi înlocuirea a 17,5 kilometri de reţea magistrală. În care, însă, şi-a cam prins urechile...

Cu frâna trasă

Motivele întârzierii sunt multiple. Unele ţin de birocraţia europeană, altele de bâlbele Primăriei. Spre exemplu, deşi fondurile pentru perioada de finanţare 2007-2013 trebuiau puse la dispoziţie încă din primul an, ghidurile de finanţare au fost realizate de Ministerul Mediului abia în 2008-2009, ca atare documentaţia proiectului din Oradea a fost finalizată abia în 2010, iar contractul de finanţare semnat în 2011.

04_Marius_Mos_bihoreanul.jpgApoi, când să fie anunţată licitaţia, municipalitatea a dat proiectul la refăcut. "Pentru a creşte eficienţa centralei, instalaţia de cogenerare a energiei electrice a fost înlocuită cu alta, de 2,5 ori mai mare, şi au fost prevăzute trei cazane cu apă fierbinte care să alimenteze oraşul când centrala este oprită", spune şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş (foto).

Proiectul refăcut a fost finalizat în toamna anului 2012, licitaţia lucrărilor a fost anunţată în 2013, după care procedura a fost contestată în mod repetat, fapt pentru care contractul cu firmele Elsaco Engineerig şi STC SPA, desemnate câştigătoare, a fost semnat abia în august 2014. Iar acum, autorizaţia de construire va fi eliberată cel mai curând luna viitoare...

Vremuri negre

Aflată deja de un an în insolvenţă, la presiunea creditorilor, şi sancţionată cu 33,4 milioane euro pentru că şi-a depus certificatele de bioxid de carbon cu o întârziere de două zile în Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene, Electrocentrale îşi trăieşte cei mai negri ani de la înfiinţare.

După ce a fost amendată în iunie de către Garda de Mediu Bihor cu 100.000 lei pentru nerespectarea termenelor din planul de acţiuni, în septembrie a mai primit o amendă de 20.000 lei pentru depăşirea nivelului de noxe, iar acum riscă să provoace declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement împotriva României, pentru că şi-a încălcat angajamentele asumate prin tratatul de aderare la UE. Ce-i drept, pe lista "întârziaţilor" se numără mai bine de alţi zece mamuţi energofagi, între care complexele energetice din Craiova şi din Rovinari. România riscă, deci, amenzi de milioane de euro, care se vor răsfrânge asupra poluatorilor.

04_Stanel_Necula_bihoreanul_2.jpgPentru a evita sancţiunile, conducerea Electrocentale a făcut anul trecut, în al 12-lea ceas, încercări disperate de a obţine o păsuire. "Am cerut prin mai multe adrese obţinerea unei derogări până se implementează noua centrală. De fiecare dată răspunsul Agenţiei Naţionale de Mediu a fost că nu se poate", spune administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula (foto).

"Vom respecta legea!"

În jurul CET-ului se strânge laţul. Săptămâna trecută, în mod special Comisia Europeană a cerut Agenţiei Naţionale de Mediu nivelul de noxe emis de CET-ul orădean, fapt pentru care Garda de Mediu Bihor va face săptămâna aceasta verificări în teren. Cum nu s-a făcut nicio investiţie, controlul nu are cum ieşi bine. "Noi nu putem decât să respectăm legea. Dacă situaţia o impune, vom ajunge probabil inclusiv la închiderea cazanelor", spune comisarul şef al Gărzii de Mediu, Viorel Ţepele.

Primarul Ilie Bolojan a refuzat să se pronunţe cu privire la această posibilitate. "Nu vreau să comentez. Vom vedea ce va fi. Noi ne-am asumat un program de investiţii şi ne ţinem de el", spune edilul. În lipsa unei păsuiri de la nivel naţional, singura şansă a CET-ului orădean este ca închiderea cazanelor pe cărbune să se tărăgăneze până în primăvară. Vara aceasta orădenii s-au spălat cu apă caldă obţinută pe gaz, iar din aprilie 2015 ar putea face la fel. Totul este, însă, ca măcar pe iarna lui 2015 să fie centrala nouă gata. Pentru că, altfel, ne-am ars...


AVARII ÎN LANŢ
Se lasă rău!

Orădenii se pot pregăti pentru una dintre cele mai grele ierni din ultimii ani. Primele semne s-au văzut la începutul lui noiembrie, când în timpul unui val de frig jumătate din oraş a rămas fără încălzire. Aflate într-o avansată stare de degradare, reţelele de termoficare vechi de decenii întregi, cedează în mod repetat şi aproape că nu este zi în care Termoficare să nu oprească serviciile. Situaţia e cu atât mai dificilă cu cât câştigătorii licitaţiei pentru înlocuirea a 17,7 kilometri de reţea magistrală, Construcţii Bihor şi Energomontaj, vor fi nevoiţi să lucreze şi peste iarnă pentru a se încadra în termenul limită din decembrie 2015.

În 2012, Consiliul Local luase în discuţie posibilitatea achiziţionării unei centrale termice mobile pentru încălzirea a circa 20 de blocuri în caz de avarii, dar - aflaţi în campanie electorală - aleşii locali PNL şi UDMR au polemizat fără efect. Udemeristul Huszar Istvan a spus că, în cazul opririi unei magistrale, rămân fără încălzire zeci de puncte termice, iar centrala mobilă nu ar face faţă. În plus, aceasta ar fi consumat combustibil lichid, ceea ce ar fi dus la scumpirea gigacaloriei. Ca alternativă, udemeriştii au propus realizarea de by-pass-uri, adică instalarea de conducte ocolitoare, derularea lucrărilor pe timpul verii şi obligarea constructorilor la achiziţionarea centralei mobile. Pentru că aleşii nu au putut cădea de acord, proiectul privind achiziţionarea centralei mobile a fost retras de pe ordinea de zi şi nu a mai fost discutat niciodată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
SCUMPI LA TĂRÂȚE IEFTIN LA FAINĂ
@Scortosul - Verifica... în comentariul meu am pomenit ...primarii care au reusit cu CET-urile lor au fost pe lângă cei din PSD (e adevarat majoritari) și primar PD (la Râmnicu Vâlcea), PNL (Roibu la Timișoara). Adică 2 + 4 PSD + al nostru Bolojan. Dacă ei au "putut" a accesa fondurile europene cum de ai noștri nu au "putut"? Zici "Oradea pe lângă că a avut neșansa sa aibă primari rău intenționați (vezi petrul filipul,....) și pe actualul bolovan îl sapa guvernarea centrala prin neplata datoriilor." Serios? Când ai un om la CET adus special de tine și acesta uită, sau consideră că merge și așa, se joacă cu certificatele verzi, DAR CA PRIMAR ÎL MENȚII ÎN FUNCȚIE, proiectele importante sunt făcute fără licitație (amenajarea centrului, etc.) GEOTERMAL în Nufărul se tot re-proiectează și licitează, și lovitura de grație CET-ul!!! Ca și primar chiar dacă ai CITY MANAGER cum să nu urmărești cu atenție ACESTE PROIECTE? Este dovadă de amatorism sau cum zicea Băsescu de unii miniștri - pare o pălărie cam mare pt. dumnealui...PLUS AROGANȚA și modul dictatorial de a conduce... Nu ascultă nici o părere contrară...iar cetățenii simpli sunt desconsiderați... Din păcate.
Postat 21 Noiembrie 2014, 21:28 de Adi_Oradeanul
In concret ?
Mi-as fi dorit sa fim informati la modul concret. Se inchide sau nu CET-ul in iarna asta ? Si daca da, de ce naiba s-au folosit cele 2 milioane de EURO primite de la EMERSON pt cumpararea de carbune ?
Postat 21 Noiembrie 2014, 14:58 de Petcu
@AdiOradeanul
"Centralele din Bacău, Botoşani, Focşani, Iaşi, Râmnicu Vâlcea şi Timişoara, prinse în acelaşi program ..." Astea sunt din fiefurile guvernarii PSD unde s-au alocat fonduru cu nemiluita si nesimtire !!!!
Postat 21 Noiembrie 2014, 11:44 de scortosul
@AdiOradeanul
Centralele din Bacău, Botoşani, Focşani, Iaşi, Râmnicu Vâlcea şi Timişoara, prinse în acelaşi program ..." Da tu ai citit ce am scris? Oradea pe langa ca a avut nesansa sa aiba primari rau intentionati (vezi petrul filipul,....) si pe actualul bolovan il sapa guvernarea centrala prin neplata datoriilor. Pregatirea lucrarilor pentru modernizarea CET-ului trebuiau a se face la inceputu anilor 2000 dar sa frecat menta, abia dn 20101 au inceput a fi atrase fonduri neramrsabile pentru CET-ul care trebuia a fi casat din 1990. S-a mai si distrus CET 2 de dragul lenii si doru leli !!! Echipa tehnica a PMO este o rusine pentru tot orasul, niste prostovani fara stiinta ajunji in vremile cand numai incapabilii ocupau posturi in primarie iar acum nu poate scapa nimeni de ei !!! Ca cum lucrul lor ca cum realizarile PMO !!!!!
Postat 21 Noiembrie 2014, 11:43 de scortosul
Oradea celui mai tare.....pana cand ?
Principalii vinovati de aceasta stare de fapt suntem noi oradenii,care am crezut in onestitatea si in competenta celor alesi ,fara a uza de mecanismele pe care le avem la dispozitie pentru ai lua la rost legat de derapajele constatate.Avizele favorabile primite de la institutii a caror menire este de a veghea la protectia mediului (ANPM),a apelor(ABA CRISURI),constituie simple formalitati precum stampilarea normata a catorva sute de plicuri de catre funcionarul Postei Romane.Publicul interesat,afectat,avizat are posibilitatea de contesta ,de a solicita dezbateri publice, pe oricare din proiectele initiate de Primarie sau o anumita autoritate.Mai avem DNA,Curtea de Conturi,Cabinetul Primului Ministru,Ministerul.... dar noi chibitam pe tot felul de bloguri,doar ..doar se vor indrepta lucrurile de la sine.Nu se vor indrepta,pentru ca noi nu avem,din punctul lor de vedere nici un drept; doar acela de a fi cuminti,ascultatori si buni platnici.Avand ignoranta si dispretul caracteristic celui mai tare,ne sunt afectate proprietatea privata ,onoarea bunului simt si dreptul la OPINIE care sunt terfelite in numele ascesiunii urbei, ascensiune pe care noi,cei de jos nu o putem pricepe.Am sa va dovedesc,Dl-le Bolojan cat de important este,sa nu ignori nici macar O OPINIE,mai ales ca e contrara cu a Dv.Cet-ul ?Atatea capete luminate,proiecte si mega proiecte ....pentru cine ? daca noi inghetam de frig in apartamente;daca ne imbolnavim si murim in iarna asta...ce rost mai are? Care va este perspectiva ? 2016-2020 ? Iar suntem generatia de sacrificiu?Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea deverseaza de ani de zile apa menajera in paraul Paris(Crisul Repede) cu agenti patogeni punand in pericol sanatatea oradeanilor.Ce conteaza? Hai sa-l intubam repede,pana nu se prind prostii astia de oradeni.Cu Adona Si Crisul Mic am reusit.ANP Bihor,ABA Crisuri- functionari ai Postei Romane,pune stampila.Ce primar bun avem,ce oras frumos va fi Oradea .....
Postat 21 Noiembrie 2014, 00:07 de platona
Nimeni nu-i ca NOI!!!
@Scortosul - Ai citit articolul? "Astăzi, din cele şapte CET-uri beneficiare de fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial de mediu pentru modernizarea capacităţilor de ardere, doar Oradea apare pe lista celor care nu s-au conformat până la termenul-limită. Centralele din Bacău, Botoşani, Focşani, Iaşi, Râmnicu Vâlcea şi Timişoara, prinse în acelaşi program ..."Toți au reușit doar noi nu... erau primari PSD, PNL și PD... și au reușit...
Postat 20 Noiembrie 2014, 23:37 de Adi_Oradeanul
@WinDos
Exact cand a plecat krauss nu stiu dar Bolos a plecat de la DPI, AIO sau cum so fi chemat la data aia in 2008 cand a venit bolovan la PMO . Dar daca tot te lauzi inseamna ca si tu ai fost unul dintre cei ce au frecat curu pe bani degeaba in PMO, ca doar venirea lui Bolos a facut ca sa apara proiecte cu fonduri EU !!! Ai putea sa iti tii gura si sa nu te dai ... "prostovan" !!!! 20 d ani pierduti degeaba !!!!! Asa cu e bolovanu a facut da 10 ori mai mult decat au facut toti primarii la un loc din 1990 incoace.
Postat 20 Noiembrie 2014, 22:05 de scortosul
Re: scortosul
Vinzi castraveti gradinarului !!! L-am inlocuit pe Kraus in 2003 asa ca e normal sa stiu, din moment ce sunt "prin preajma" locului de peste 20 de ani !!!
Postat 20 Noiembrie 2014, 17:54 de WinDos
@WinDos
Habar nu ai !! Pe vremea lui petrul filipul krauss era la fonduri europene. Doar dupa venirea bolovanului Bolos a fost trecut la fonduri !! Dar de unde sa stii tu ? Pentru realizarea unui proiect de asemenea anvergura si sa fii si sabotat vesnic de guvernarea central ai nevoie de 8-10 ani de truda continua !!! Dar de unde sa stii tu ??? Daca petrul filipul ar fi gandit la Oradea de maine il punea pe krauss la lucru dar pe filipul il interesa doar ce putea sa bage el in punga lui personala si fufele lui , nu cum poate sa se dezvolte orasul !!!!
Postat 20 Noiembrie 2014, 14:03 de scortosul
Amenda 33 milioane euro !
Banii au venit dar nu au fost folositi cum trebuie pe plan local. Lovitura de gratie i-a fost data acestui oras de udemeristi. Ministrul udemerist al Mediului, attila korodi a dat acea mega-amenda de 33 de milioane impotriva orasului, pt ca Bolojan i-a taiat de la "cascavalul" local, la care s-au dedat udemeristii, grupare separatista in complicitate si subordonate budapestei. Franele udemeriste, au dat inca o grea lovitura Oradiei.
Postat 20 Noiembrie 2014, 13:45 de Control_Room
Re: scortosul ::: dupa 6 ani de relaxare !!!
Îl confuzi pe Boloş cu Kraus care nu avea treabă în primărie cu fondurile europene din 2003, pe Filip cu Bolojan care are treabă cu termoficarea din 2008, dar şi pe Dragoş care ardea cocenii de porumb ca să scoată fum prin 2007 cu Necula care arde gazul de pomană în 2014 !!!
Postat 20 Noiembrie 2014, 10:32 de WinDos
"Vom respecta legea" declară ilegalistul !!!
O să vină şi o păsuire de 6-12 luni dar, cum "boala lungă-i moarte sigură", orădenii să se pregătească de alternativa la care, pe gaz, o să plătească ca să le fie cald taman cât nu o să-şi permită !!! Abia după 2016, dacă Oradea va avea un primar cu capul pe umeri, nu un ciocoflender adus cu pluta pe Criş, se va începe implementarea unui sistem viabil şi pe termen lung !!!
Postat 20 Noiembrie 2014, 10:27 de WinDos
iarasi filip petrul
fillip petreu prin nesimtirea sa a adus orasul in starea asta ! L-a tinut pe krauss aiurea pe coordonarea fondurilor europene caci nu a facut nimic. Guvernele romaniei (care totdeauna erau in opozitie cu guvernarea locala) au fost totdeauna "Gica contra" la tot ce se facea in Oradea. Pana la bolovan toti primarii auost niste cacialmale tampite care nu au gandit ziua de maine a orasului. bolovan drege in ceasul al 12:01 ce se mai poate insa si el este contrat vesnic de catre guvernarea psd-ista in frunte cu .... petrica fillip, fostul primar-caracatita. Noi amarastenii tragem ponoasle si platim!!!! Discutiile vor continua dar nu cred ca cineva o sa riste sa suspende in tocul iernii functionarea CET-ului acum cand se investeste masiv in buna lui functionare !!!1 Guvernul, petru fillip trebuie sa faca totul caci ei sunt principalii vinovati !
Postat 20 Noiembrie 2014, 09:09 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON