URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2016, 07:27

Bugetar bogat, bugetar sărac: Funcţionarii din primării, discriminaţi faţă de colegii din deconcentrate

Bugetar bogat, bugetar sărac: Funcţionarii din primării, discriminaţi faţă de colegii din deconcentrate PREMIANTUL. Cel mai bine plătit bugetar orădean este brăileanul Stănel Necula, administrator special al vechiului CET pe cărbune şi concomitent manager al societăţii Termoficare, care va administra noua centrală pe gaz. Lunar, Necula încasează venituri cumulate de circa 2.300 euro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dulce ca mierea e chenzina patriei. Potrivit declaraţiilor de venituri ale angajaţilor din administraţiile locale, instituţiile deconcentrate şi societăţile cu capital de stat, salariul unui bugetar cu studii superioare începe de la 1.100 lei lei şi trece de 2.000 euro.

Contrar principiului "fiecăruia după şcoală", contează însă nu ce cunoşti, ci pe cine cunoşti. Pentru că doar unii câştigă din greu, dacă "prestează" în structurile cu subordonare la "Centru"!

Performanţă pe bani mărunţi

Mitul bugetarului ghiftuit dă să se spargă. În ciuda percepţiei publice, salariile din administraţia locală şi judeţeană abia depăşesc nivelul celor din sectorul privat. Un calcul aproximativ aşază media veniturilor salariale ale angajaţilor municipalităţii sub venitul mediu lunar net de 1.490 lei avansat de Comisia Naţională de Prognoză pentru judeţul Bihor în anul 2016. Oricum, mai mic decât în toate judeţele învecinate! "Media salariilor din Primăria Oradea este de 1.350 lei pe lună", spune city managerul Eduard Florea.

Pasztor Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean BihorNici angajaţii Consiliului Judeţean Bihor nu o duc mai bine. Săptămâna trecută, noul preşedinte Pasztor Sandor (foto) a constatat surprins că majoritatea subalternilor câştigă cam 300 de euro. "Nu poţi cere performanţă de la un funcţionar cu studii superioare care are salariu de 1.400 lei", zice Pasztor.

Lefurile din administraţie sunt stabilite pe baza unor grile care pornesc de la salariul minim pe economie, de 1.200 lei, şi cresc atât după studiile angajatului şi funcţia deţinută, cât şi după rangul instituţiei şi mărimea localităţii. "La aceeaşi muncă, un bugetar din Bucureşti poate câştiga cu mult mai mult decât unul din Oradea", se plânge un funcţionar.

Bugetari pe ranguri

Salariile funcţionarilor sunt dispuse piramidal. Deşi munca efectivă şi contactul cu populaţia are loc la baza piramidei, lefurile grase se plătesc la vârf. Grila de salarizare începe cu primăriile comunale şi creşte treptat la primăriile de oraş, de municipii reşedinţă de judeţ, Consilii Judeţene, Prefecturi şi instituţii deconcentrate.

Există însă şi excepţii. Spre exemplu, dacă directorul tehnic al Consiliului Judeţean, Filip Cheşeli, a câştigat anul trecut circa 4.500 lei pe lună, omologul său din Primăria Oradea, Mircea Ghitea, a avut venituri lunare de 5.400 lei. Deosebirea e şi mai mare între leafa directorului economic al CJ, Dimitrie Muscă - 4.000 lei - şi cea a omologului din Primărie, Nadia Haş, care câştigă 5.600 lei, respectiv a city-manager-ului Eduard Florea-  6.600 lei.

Marius Moş, şef DMPFIDiferenţa se explică prin veniturile suplimentare pe care directorii municipalităţii orădene le realizează din contribuţia la proiectele cu fonduri europene. Bonusurile, însă, sunt ocazionale. "Venitul suplimentar e posibil doar pe durata proiectului. Când proiectul se termină, câştigul salarial se diminuează la nivelul iniţial", spune şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, Marius Moş (foto).

Aşa se explică şi faptul că primarul Ilie Bolojan, cu o leafă de 4.200 lei, câştigă mai puţin decât directorii. De fapt, majoritatea directorilor din Primărie, ca şi cei din instituţiile subordonate municipalităţii, au câştigat anul trecut chiar şi peste prefectul Claudiu Pop, care din indemnizaţia de demnitar şi din norma de hrană cuvenită ca angajat al Ministerului Administraţiei a încasat anul trecut circa 6.204 lei lunar.

Salarii de top

Cel mai bine plătit bugetar bihorean e un "stranier", brăileanul Stănel Necula, care din 2013 cumulează poziţia de administrator special al Electrocentrale, în insolvenţă, şi cea de director al Termoficare, aflată la limita profitabilităţii. Anul trecut, Necula a realizat venituri lunare de 10.600 lei, echivalentul a 2.350 de euro. La mare distanţă urmează directorul Administraţiei de Dezvoltare Locală, Delia Ungur, care a pus bazele parcurilor industriale din Oradea, cu un salariu de 8.300 lei, şi directorul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra, cu 8.000 lei/lună.

Florin Birta, viceprimar OradeaCel mai câştigat a fost anul trecut, totuşi, noul viceprimar Florin Birta (foto), cu venituri de 14.350 lei/lună (3.170 euro). Grosul banilor i-a venit nu din leafa de preşedinte al CSM Oradea (3.900 lei/lună ), ci din indemnizaţia de 10.000 lei încasată lunar ca membru în Consiliul de Administraţie al Distrigaz Vest. Poziţie la care acum trebuie să renunţe, pentru că se află în incompatibilitate...

Diferenţe revoltătoare

Dacă în privinţa salariilor din Primărie şi Consiliul Judeţean lucrurile sunt clare, situaţia devine ceţoasă în privinţa angajaţilor din instituţiile guvernamentale deconcentrate în teritoriu. Deosebirile de salarizare între o instituţie şi alta sunt şocante. Printr-o aberaţie legislativă, cel mai bine pregătiţi bugetari, cu studii post-universitare şi cu doctorate, au cele mai mici salarii. Spre exemplu, şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi, abia ia 2.500 lei pe lună, iar subalternii săi nici nu ajung la jumătate din această sumă!

În schimb, Octavian Balog, şeful secţiei Drumuri Naţionale (subordonată CNADNR), câştigă dublu, circa 5.100 lei/lună, iar şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Florescu, care răspunde de pădurile tot mai rare din judeţ, are leafă de 5.500 lei.

Leontin Ţîrle, şef Casa de pensii BihorExistă însă salarii şi mai mari la instituţiile cu subordonare centrală: de 6.600 lei, cum e cazul şefului Administraţiei Finanţelor Publice Bihor, Ioan Mihaiu, şi cel al directorului Casei Judeţene de Pensii, Leontin Ţîrle (foto), trimis recent în judecată de DNA pentru luare de mită în formă continuată. Asta fără să mai fie puse la socoteală şi alte beneficii aferente, de la maşina de serviciu la fondurile de protocol, cabane cu circuit închis, prime...

Salarii occidentale

Raiul bugetarilor este, însă, în firmele cu capital de stat precum Hidroelectrica, Electrica, ABA Crişuri şi altele, care nu au grile de salarizare fixe, aşa că angajaţii au salarii uriaşe, pe care nici măcar nu sunt obligaţi să le afişeze pe site-urile respectivelor structuri.

O idee vagă asupra veniturilor directorilor din firmele de stat se poate contura din declaraţia de avere dată anul trecut de şeful sucursalei Oradea a Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Ionel Boja, care acum doi ani avea un salariu lunar de 8.900 lei (aproape 2.000 euro).

Cifre similare sunt şi la ABA Crişuri, unde directorul Dorel Dume încasează 8.000 lei lunar, iar fostul său adjunct Pasztor Sandor a luat 7.700 lei/lună. Nu e de mirare, deci, că acesta s-a şocat că noii subalteni din CJ nu câştigă nici cât muncitorii de la Ape!

Muncă similară, venituri diferite...

De salariile grase din firmele de stat se bucură nu doar şefii, ci şi angajaţii de rând, care câştigă peste toţi ceilalţi omologi din sistemul public. Spre exemplu, un simplu muncitor la ABA Crişuri câştigă lunar 2.000 lei, un maistru ia peste 2.500 lei, iar un inginer porneşte de la 3.000 lei.

Ioan Mintaş, patron CIACPrin comparaţie, salariile la privat sunt mult mai mici, cel puţin oficial, deoarece nu toţi patronii trec în cărţile de muncă suma pe care o dau angajaţilor în mână, pentru a evita plata impozitelor. "În construcţii, un muncitor care lucrează zi-lumină câştigă oficial cel mult 1.250 lei pe lună, un maistru cam 1.700 lei, iar un inginer cam 2.000 lei", spune Ioan Mintaş (foto), patronul firmei CIAC şi prim-vicepreşedintele Consiliului IMM-urilor din România.

Pervertit, aşadar, în cele mai intime resorturi de implicarea politicului şi de goana după sinecuri, firmele de stat au inventat o nouă clasă de salarizare, peste colegii din administraţie şi peste cei din privat: bugetarul de lux...


LE "TAIE MACAROANA"
Sarcină de serviciu!

Dacă în prezent un bugetar îşi poate majora semnificativ veniturile prin participarea în organele de conducere colectivă a firmelor de stat - cum sunt Adunările Generale ale Acţionarilor, Consiliile de Administraţie, Comitetele Directoare etc - pe viitor acest lucru nu va mai fi posibil.

Săptămâna trecută, Guvernul Cioloş a aprobat un memorandum în conformitate cu care această activitate va fi asimilată unei sarcini de serviciu obişnuite pentru angajaţii societăţii. În prezent, aceştia pot câştiga până la 25% din salariul directorului general, ceea ce înseamnă că pentru o singură şedinţă membrii AGA pot primi chiar şi 2.800 euro în cazul Electrica, 2.500 euro în cazul CFR, 1.500 euro la Transgaz şi 1.000 euro în cazul Transelectrica.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
DE URMARIT
Interesante sunt Declaratiile de avere ale Adrianei Auroa Lipoveanu, Ecduard Augustin Florea, Teaha Cosmin Octavian! De citit! Si sunt DOAR ceea ce e la vedere!
Postat 13 Iulie 2016, 10:29 de TDS
@ scortosul..ma-am desteptat...
Bai Birta,..ia spune-mi tu mie cum arata curcubeul..pe pielea ta pierde BOLOVANU
Postat 13 Iulie 2016, 00:41 de Tinas
marx&engels
Sistemul deviant de pensii de stat si salarii nu mai poate fi dinamitat decit printr-o revolutie comunista. Care ar putea fi chiar noua ordine mondiala prezisa de unii...nwo
Postat 12 Iulie 2016, 23:53 de excalibur
@continental
Birta, nu intru in vorba cu tine ! Stii tu dece !
Postat 12 Iulie 2016, 21:42 de scortosul
icter si de diabet pe baza de ciuda :)))
nu inteleg ce post trebuia sa prinda scortosul dupa alegeri dar vad ca e atat de invidios pe reusita noului viceprimar si pe faptul ca acesta duce cu brio responsabilitatea pe care si-a asumat-o, incat ma astept ca scortosul sa sufere deja de icter si de diabet pe baza de ciuda :)))
Postat 12 Iulie 2016, 15:19 de continental
CONSILUL DE ADINISTRATIE a falimentului de STAT !!
Consiliile de administratie ale firmelor de STAT sun adevarate vaci de mult cu venituri de mii de euroi / luna pentru pupincuristii de partid venituri care se incaseaza din taxe si imopzite folosite pentru acoperirea gaurilor din bilanturile financiar contabile ale sococietatilor de STAT !! Ce conteaza ca sunt falimentare "consilieri pupincuristi" primesc venituri grase la care nu pot visa "mujicii" fare de partid si nici un angajat direct productiv dintr-o firma privata care are profit, isi plateste toate taxele si impozitele la zi si ramane cu CIUCIU la sfarsit !!!!!
Postat 12 Iulie 2016, 12:47 de scortosul
PUPIL sa fii ca venitu vine cu miile de euroi !!! Platesc mujicii taxe si impozite !!!
A cui pupil ii sefu de la educatie fizica de ii la gaze cu mii de lei pe luna ???? Are "spate" pustiul asta cu educatia fizica asta de care nu am auzit nimic pana acum. Asa termini o scoala te apuci de educatie fizica si ajungi sa "adminstrezi" gazele la STAT pe 3000 eu/luna .... daca esti in partidul potrivit si ai "spate" atunci se poate .... si in PMO posturile de specialitate sunt ocupate tot pe baza "pupilism", pupincurism, ... asa sunt si realizarile !
Postat 12 Iulie 2016, 12:08 de scortosul
bugetarii si privatii
E evident de ce nu e in regula ca cei care produc banii si bogatia (adica cei care muncesc in privat) sa fie mai bine platiti decat cei care nu produc bani.
Postat 12 Iulie 2016, 11:20 de poli
asa, si?
Pana nu demult scriati de oradenii din privat ca-s niste plangaciosi si lenesi care nu se multumesc cu venitul mediu pe economnie dar acum le plangeti de mila bugetarilor care au realizat ca venitul mediu la nivel de Oradea/Bihor nu prea pusca cu cel la nivel national. Bine, bine, daca totusi sunt peste privati, care e problema? Se pregateste vreo marire de salarii in primarie, recompensa ca au votat 'cum trebuie'?
Postat 12 Iulie 2016, 08:18 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON