URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2011, 16:50

Bătălia pentru Eminescu: Proces dubios deschis de călugări pentru clădirea colegiului

Bătălia pentru Eminescu: Proces dubios deschis de călugări pentru clădirea colegiului CU DREPTUL LUI HORTHY. Pentru a-şi justifica dreptul asupra Colegiului Naţional Mihai Eminescu (foto), şeful Ordinului Călugăresc Premonstratens, Fejes Rudolf Anzelm (medalion), nu ezită să invoce o lege "prin care am primit înapoi clădirea luată de Statul Român în 1936", chiar dacă actul la care se referă a fost emis în 1940, după Dictatul de la Viena, de şeful statului fascist maghiar, Horthy Miklos
Bătălia pentru Eminescu: Proces dubios deschis de călugări pentru clădirea colegiului APĂRĂTORUL COLEGIULUI. Deşi profesorii Colegiului Eminescu suspectează că interesul său pentru soarta juridică a clădirii se explică printr-o dorinţă ascunsă de a sprijini revendicarea Călugărilor Premonstratens, Iuliu Delorean (foto), consilier local UDMR şi membru în Consiliul de Administraţie al şcolii, spune că lucrurile stau pe dos. "Am cerut informarea privind situaţia clădirii pentru că vreau s-o reabilităm. Eu vreau să rămână a comunităţii, nu mă pun în faţa legii ca să fie retrocedată. Doar avem acolo 1.800 de elevi!", se jură Delorean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un obscur ordin călugăresc catolic, Premonstratens, făcea la începutul deceniului trecut o cerere şocantă, revendicând una din cele mai valoroase clădiri din Oradea: Colegiul Mihai Eminescu. Argumentul? Imobilul ar fi fost proprietatea sa din secolul XIX, iar comuniştii l-ar fi naţionalizat abuziv.

Anume creată pentru a rezolva asemenea cazuri, Comisia de restituire a bunurilor bisericeşti confiscate de regimul comunist a catadicsit să se pronunţe în chestiune abia după o moşmondeală de şase ani dar, spre nefericirea Premonstratenşilor, decizia le-a fost nefavorabilă. Clădirea nu se retrocedează, a hotărât Comisia, întrucât nu există nicio dovadă că ea ar fi aparţinut Ordinului Călugăresc. Ba, dimpotrivă, singurul act de proprietate îl deţine Statul!

În loc să accepte adevărul, Premonstratenşii nu renunţă însă nici în ruptul capului. BIHOREANUL a aflat că, mai nou, Ordinul cere, printr-un proces deschis abuziv la Judecătoria Oradea, desfiinţarea unui act ce consfinţea proprietatea Statului Român din perioada interbelică, deci anterior regimului comunist. Acţiunea poate crea un precedent periculos, căci deschide o adevărată cutie a Pandorei, care dă liber revendicărilor din negura istoriei...

Non-combat condamnat

04-Silvia-Suciu.jpgPericolul ca Oradea să rămână fără Colegiul Mihai Eminescu, după ce mai pierduse ori era pe cale să piardă şi alte sedii de instituţii, a fost semnalat prima oară în 2008 de către Silvia Suciu (foto), pe atunci consilier municipal PSD. Suciu cerea fostei conduceri a Primăriei să iniţieze un proiect de hotărâre a Consiliului Local prin care municipalitatea s-ar fi obligat să-şi apere dreptul de proprietate asupra clădirii, motivându-şi iniţiativa (ce avea să fie respinsă) cu două argumente. Consilierul aflase, pe de o parte, că Ordinul Premonstratens somase conducerea Colegiului să evacueze spaţiul chiar înainte ca acesta să-i fie retrocedat, în timp ce municipalitatea nu apăra interesul public decât formal, printr-un non-combat juridic ce menaja interesele UDMR, care făcea intens lobby în favoarea romano-catolicilor.

În acelaşi an, BIHOREANUL arăta că revendicarea Premonstratenşilor fusese făcută în baza Ordonanţei de Guvern 94/2000, ce prevede că o Comisie specială pentru restituirea bunurilor bisericeşti confiscate de regimul comunist între 6 martie 1945-22 decembrie 1989 analizează şi soluţionează fiecare revendicare în parte. Pentru Colegiul Eminescu, revendicarea fusese formulată în 2003 de Fejes Rudolf Anzelm, uns de episcopul romano-catolic Tempfli Jozsef ca prepozit-prelat al Ordinului Premonstratens. Fejes susţinea că, la fel ca biserica din strada Roman Ciorogariu colţ cu Bariţiu, clădirea Colegiului era din secolul XIX proprietatea Premonstratenşilor, fiind confiscată de regimul comunist prin Decretul de naţionalizare din 1948.

Temeri înnoite

Deşi din 2008 despre pretenţiile Ordinului nu s-a mai auzit nimic, între timp s-au întâmplat mai multe lucruri care arată atât lipsa de temei a acestora, cât şi faptul că Premonstratenşii nu sunt totuşi dispuşi să le abandoneze, oricât de nejustificate ar fi ele.

BIHOREANUL a aflat că, dintr-o dată, unul din consilierii locali UDMR, Iulius Delorean, profitând că e membru în Consiliul de Administraţie al liceului, a cerut recent o informare asupra situaţiei juridice a clădirii, fapt care a resuscitat temerile cadrelor didactice de la Eminescu. "Ne temem că Ordinul Călugăresc încearcă noi manevre, prin UDMR, şi că vom avea soarta colegilor de la Liceul Economic, evacuaţi tot de romano-catolici şi nevoiţi să se mute la marginea oraşului", a dezvăluit un profesor. "În mod normal n-ar trebui să ne facem griji, căci Comisia de retrocedare a respins revendicarea în 2009, dar avocaţii Ordinului au făcut o contestaţie, iar procesul se judecă acum la Judecătoria Oradea", a adăugat profesorul.

Dansând cu legile

Într-adevăr, pe rolul Judecătoriei se află un dosar având ca miză dreptul de proprietate asupra Colegiului Eminescu, dar procesul este nelegal! Acţiunea a fost declanşată de Premonstratenşi împotriva Primăriei după ce revendicarea lor a fost respinsă prin Decizia 2017/2009 a Comisiei de retrocedare. Motivul? Statul Român devenise proprietar cu acte în regulă în 1936, iar conform OG 94/2000 pot fi retrocedate doar imobilele naţionalizate de statul comunist.

"Ordinul Premonstratens a contestat decizia la Curtea de Apel Oradea printr-un abuz de drept, printr-un subterfugiu dincolo de limita legii", a declarat pentru BIHOREANUL unul din juriştii Primăriei. Sub protecţia anonimatului, căci şi el a simţit presiunile reprezentanţilor UDMR din Primărie şi din Consiliul Local, juristul explică: "Întrucât revendicările se fac în baza OG 94/2000, care este o lege specială, deciziile Comisiei de retrocedare nu pot fi atacate decât la Curţile de Apel, şi numai strict pe argumentele invocate de Comisia de retrocedare. În cazul nostru, însă, avocatul Ordinului Premonstratens (Kincses Elod, fost preşedinte al UDMR Mureş - n.r.) nu s-a limitat să atace doar decizia Comisiei, ci şi actul prin care în 1936 Statul Român s-a întăbulat în Cartea Funciară ca proprietar".

Altfel spus, Premonstratenşii puteau contesta decizia Comisiei, dar nu şi să ceară, prin acelaşi proces, anularea actului de proprietate al Statului Român din 1936. "Actul de proprietate poate fi atacat numai printr-o aşa-numită acţiune în revendicare formulată în baza dreptului comun, nu în baza unei legi speciale. Dar asta ar fi însemnat ca Ordinul să achite o taxă de timbru judiciar costisitoare, proporţională cu valoarea clădirii pe care o revendică, şi care este de câteva zeci de milioane de euro", spune juristul Primăriei.

Adevăruri istorice şi juridice

04-Onisifor-Ghibu.jpgCine are dreptate nu se poate afla decât în urma unei scurte întoarceri în timp, pe care a făcut-o, în perioada interbelică, istoricul Onisifor Ghibu (foto), pe atunci împuternicit special al Ministerului Instrucţiunii Publice.

Cercetând arhivele administraţiilor austriece şi maghiare, Ghibu a dovedit că pe terenul actualului Colegiu s-a construit prima oară un imobil în 1699, la comanda Împăratului Leopold al II-lea şi pe cheltuiala statului, care l-a dat în administrarea călugărilor iezuiţi însărcinaţi cu predarea învăţământului. "Abia după alungarea iezuiţilor din Oradea, Împărăţia dădu şcoala pe mâna Ordinului Premonstratens Jassovari", arăta Ghibu, precizând că denumirea Ordinului venea de la oraşul ceh Jassovar. Tot conform actelor vechii administraţii austro-ungare, actuala clădire a Colegiului Eminescu datează din 1872, fiind construită "pe spezele Fondului de Studii şi dată în administrarea Ordinului Premonstratens Jassovari".

Pe acest temei şi al unui "Raport al Directorului Cărţilor Fonduare Oradea către Judecătoria Urbană Oradea", Statul Român a fost întăbulat în 1936 ca proprietar, prin aplicarea articolului 119 al Tratatului de la Trianon, care stipula că toate bunurile pe care le-a deţinut statul austro-ungar, desfiinţat în urma primului război mondial, devin proprietate a Regatului României.

De menţionat că, în perioada interbelică, Premonstratenşii orădeni au atacat încheierea de întăbulare, dar au pierdut procesul în 1937, după ce s-a dovedit că nu erau continuatorii Ordinului de la Jassovar şi că nu aveau nici măcar personalitate juridică. Mai mult, Onisifor Ghibu demonstrase la proces că potrivit articolului 333 din Codul Civil maghiar, nici nu aveau voie să deţină proprietăţi pe teritoriul ungar decât Ordinele Călugăreşti Kalmadul, Trinitar, al Ospitalierilor Cruciaţi, Mizericordienii, Servitorii Sfintei Fecioare Maria, Carmeliţii, Paulinii, Ursulinele şi Franciscanii. Nu şi Premonstratenşii, care erau obligaţi la "sărăcie de bunăvoie" prin însăşi Constituţia Ordinului! 

Ping-pong între instanţe

Deşi la Curtea de Apel Oradea juriştii Primăriei au arătat că instanţa nu trebuia să admită decât contestaţia asupra deciziei Comisiei de retrocedare, nu şi acţiunea pentru anularea actului de proprietate al Statului Român din 1936, judecătorii au decis suspendarea procesului în ce priveşte prima solicitare (cea pentru anularea deciziei Comisiei) şi disjungerea cauzei, prin deschiderea la Judecătorie a unui proces care să soluţioneze cea de-a doua pretenţie, având ca obiect întăbularea Statului din perioada interbelică.

Cum era şi normal, Primăria a făcut recurs, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a respins în noiembrie anul trecut, fără a mai comunica municipalităţii de ce anume, fapt care alimentează şi mai mult suspiciunile că există interese politice care ar prevala asupra noţiunilor de drept şi de lege. "Dacă judecătorii ar fi respectat legea, nici nu ar fi admis cea de-a doua solicitare a Ordinului Premonstratens: aceştia nu au personalitate juridică, iar dacă ar fi avut acţiunea lor trebuia taxată proporţional cu valoarea clădirii. În plus, judecătorii au ignorat autoritatea de lucru judecat a întăbulării din 1936: din moment ce atunci a fost respinsă cererea Ordinului, acum aceeaşi cerere nu mai trebuia luată în considerare", spune juristul Primăriei.

"Un proces normal"

04 Fejes Rudolf Anzelm (madalion).jpgDe cealaltă parte, şeful Premonstratenşilor orădeni, Fejes Anzelm (foto), e convins că are dreptate, iar pentru a o dovedi invocă două argumente. Pe de o parte, spune el, întăbularea din 1936 a Statului Român "nu s-a făcut corect", căci nu există în arhive actele pe baza cărora întăbularea a fost decisă de Judecătorie şi apoi menţinută de Tribunal. Pe de altă parte, spune Fejes, în 1940 "s-a dat o lege prin care am primit înapoi clădirea luată de Statul Român".

Ceea ce, însă, abatele ignoră, cu ştiinţă sau fără voie, este că sentinţele prin care Statul Român a fost recunoscut ca proprietar în perioada interbelică sunt suficiente, dar şi amănuntul că legea din 1940 la care se referă a fost dată de regimul horthist maghiar, care n-a fost cu nimic mai "drept" decât regimul comunist. Ba, mai mult, legea din 1940, emisă în baza Dictatului de la Viena, care a anexat Transilvania Ungariei, a fost abrogată de Regatul Român în 1945, printr-o lege ce anula toate actele normative ale regimului horthist.

Or, acea lege nu mai poate fi atacată, pentru că asta ar echivala cu un act de revizionism şi cu o declaraţie de război împotriva însuşi Statului Român. Ceea ce, fireşte, nimeni n-ar îndrăzni să facă, decât dacă s-ar abate de la calea lui Dumnezeu...


VOR ŞI BĂILE
Altă pieseă, acelaşi rol

Clădirea Colegiului Mihai Eminescu nu este singura proprietate pe care Călugării Premonstratenşi din Oradea (patru la număr) au pus ochii. Încă din anii '90, profitând de faptul că la începutul secolului XVIII stareţul călugărilor Premonstratens Helcher Felix a construit primele băi pe teritoriul actualei staţiuni Băile Felix, Ordinul a lansat pretenţii atât asupra acestei staţiuni, cât şi a celei învecinate, Băile 1 Mai.

04 pavilion.jpgCu timpul, însă, Premonstratenşii şi-au mai redus pretenţiile, ajungând să ceară Comisiei speciale de retrocedare, în baza OG 94/2000, "doar" pavilioanele din centrul Băilor Felix (foto) şi un teren aferent de circa 4.000 metri pătraţi. Cum decizia Comisiei a fost nefavorabilă, la fel ca în cazul Colegiului Eminescu, pe considerent cu imobilele din staţiune nu au fost naţionalizate de regimul comunist, Ordinul a atacat-o la Curtea de Apel Oradea. "Am invocat excepţia lipsei de calitate procesuală a Ordinului Premonstratens, pentru că aceşti călugări nu au avut niciodată personalitate juridică, nici pe vremea stăpânirii maghiare şi cu atât mai puţin în Statul Român", a declarat pentru BIHOREANUL juristul SCT Felix, Traian Bogdan.

Bogdan afirmă că următorul termen în procesul dintre Ordin şi SCT Felix este fixat pe 25 februarie şi s-ar putea încheia tot atunci. "Procesul trenează de mult, pentru că Ordinul nu a adus niciun document în favoarea sa. Dacă nu aduce nici pe 25 februarie, va decădea din probe, iar procesul va lua sfârşit", spune juristul.

Independent de acest litigiu, Ordinul Premonstratens mai este în procese şi cu Primăria comunei Sânmartin, de la care pretinde câteva sute de hectare de teren, între care şi Dealurile Betfiei, pretinzând că acestea i-au fost confiscate de regimul comunist, dar fără a putea proba acest lucru.


LĂCOMIE CU RASĂ
"Milostiv" pe dos

04-Fodor-Jozsef.jpgLa fel ca Premonstratenşii, şi Ordinul Călugărilor Mizericordieni - ce are, de fapt, un singur membru, în persoana vicarului Episcopiei Romano-Catolice, Fodor Jozsef (foto) - pare a fi renăscut tot doar pentru a se înstăpâni pe clădiri valoroase, chit că nu le-a avut niciodată în proprietate.

Astfel, după ce la începutul anilor 2000 Episcopia Romano-Catolică primea fostul Spital de Boli Infecţioase (închiriat ulterior Centrului Pozitron), birourile Spitalului Judeţean şi sediul Direcţiei de Sănătate Publică, precum şi cel al Ambulanţei (pentru care instituţiile plătesc de atunci chirie), în 2002 Ordinul Mizericordian a revendicat şi fostul Ambulatoriu, cunoscut sub denumirea de "Policlinica Mare".

Arhivele dovedesc însă că revendicarea mizericordiană e mincinoasă, întrucât clădirea n-a fost niciodată a sa, fapt dovedit - culmea! - chiar de actele fostei administraţii maghiare. Documentele atestă că imobilul a fost construit între anii 1899-1900 ca Palat al Finanţelor, la comanda şi în beneficiul Statului maghiar, pe un teren expropriat de autorităţile oraşului de la Mizericordieni ca urmare a faptului că Ordinul nu-şi plătise taxele.

Ulterior, după Unirea din 1918, fostul Palat al Finanţelor a devenit proprietate a Statului Român, ca urmare a aplicării Tratatului de la Trianon, în baza căruia toate bunurile ce aparţinuseră Ungariei pe teritoriul Transilvaniei intrau automat în proprietatea României. Automat, rezultă că, de vreme ce deja aparţinea Statului, imobilul nu mai putea fi naţionalizat de comunişti şi, ca atare, nu putea fi nici retrocedat. În acest caz Comisia specială de retrocedare a bunurilor bisericeşti nu a luat nici după nouă ani o decizie. Poate tocmai pentru că lucrurile sunt prea clare în favoarea Statului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Mitocania valaha
Ordinul \"obscur\" Premonastrense exista in Transilvania din sec. XI. Pai, unde erau atunci vlahii? Raspuns: calare pe magari prin Balcani. Romani, dati iapoi TOT ce ati furat!
Postat 18 Iulie 2013, 15:58 de Cuzino
nesatui
hienele udemeriste, lacome si fara niciun pic de bun simt, incearca dinou.
Postat 19 Februarie 2011, 18:22 de srs
@varadinum
Jurnalistii nu ataca biserica Romano-Catolica.Supun atentiei o situatie de manipulare crasa a justitiei de catre o mana de calugari, doar ca sa puna mana pe o cladire care se dovedeste ca nu le-a apartinut.Si daca tot ai adus vorba de Schengen, una din principalele cauze pentru care nu am fost admisi este chiar coruptia din justitie.Adica ce fac si acesti calugari acum...Fosta policlinica 2, care a fost revendicata tot de un ordin calugaresc, sta sa se prabuseasca.Pentru ca este prea mare pentru ei!!!
Postat 19 Februarie 2011, 12:35 de Boom
mizerii, kkt, etc
mari si multe mizerii au facut catolicii de-a lungul vremurilor si uite ca nu se opresc nici acum. sa le dea la toti, averea lui Hristos ! se trezeste un escroc ( sau mai multi) si revendica un intreg cartier sau un oras ! pana unde poate sa mearga ticalosia unora ? pe ce ati mai pus, ochii rosii, plini de lacomie ?
Postat 18 Februarie 2011, 23:06 de hudemerism
why?
rusine tuturor celor ce ne vand tara pt averea lor.: politicieni, popi, calugari, etnici maghiar etc. dece in alte tari, e posibil sa nu se restituie cladirile ocupate in perioada comunista pe motivul ca \"sunt de interes public/national\"? dece romanilor care revendica un sediu de primarie, or o scoala (cazul Marie-Rose Mociornita) li se ofera actiuni la fodnul proprietatea si nu cladirile, cu scuza: \"nu putem restitui toate primariile si scolile din tara\", dar ungurilor li se pot restitui... dece?!?!
Postat 18 Februarie 2011, 22:29 de unu
why?
rusine tuturor celor ce ne vand tara pt averea lor.: politicieni, popi, calugari, etnici maghiar etc. dece in alte tari, e posibil sa nu se restituie cladirile ocupate in perioada comunista pe motivul ca "sunt de interes public/national"? dece romanilor care revendica un sediu de primarie, or o scoala (cazul Marie-Rose Mociornita) li se ofera actiuni la fodnul proprietatea si nu cladirile, cu scuza: "nu putem restitui toate primariile si scolile din tara", dar ungurilor li se pot restitui... dece?!?!
Postat 18 Februarie 2011, 22:28 de unu
Unde-i oglinda?
Pe cand jurnalistii ataca in mod mizerabil biserica romano-catolica, ar trebui sa se uite putin si in oglinda, ori sa se uite mai bine in jur. Pe cand episcopia romano-catolica infiinteaza scoli, face gradinite, aziluri, ortodocsii construiesc biserici fastuoase, din banii careia ar fi putut sa faca ceva mult mai folositor comunitatii. Pentru ca, sa fiim sinceri, diaconia nu prea se vede nici la catedrala din centrul civic, nici la biserica facuta pe o mana de parc intre blocurile de la dacia... ma intreb daca mai sunt acolo credinciosi, ca toata lumea se duce la unde se pune accent si pe voluntariat (vezi bisericile neoprotestante). Iar apoi, cum vine cineva sa judece in acest fel un preot instruit? ZIARUL AR TREBUI SA PREZINTE INFORMATIILE IN MOD RELATIV OBIECTIV, DAR FOARTE IMPORTANT: TINAND CONT DE FAPTUL CA TRAIM IN EUROPA? CUM CERE CINEVA ATAT DE ABERANT, CARE PUNE LA PICIOARE CONFLICTE INTRE NATIUNI, SA SE ADERE LA SCHENGEN? Acolo, ce o sa facem? Pe cine o sa criticam? Pe cine o sa huiduim? Pe cine o facem mizerabili?
Postat 18 Februarie 2011, 21:46 de varadinum
foamea udemerista
hudemeristii, ca de obicei, iar cu botul la oala de smantana. ungurii astia nu se mai satura in veci...
Postat 18 Februarie 2011, 20:31 de oradean
Prost sa fii, dar sa-ti revii!
In sfarsit, ministrul justitiei recunoaste faptul ca, s-a comis o grava eroare in privinta restituirilor in natura. Exista, deci premisele de a ne trezi, noi, romanii, din prostia retrocedarilor. Poate ne va veni mintea de pe urma sa reanalizam si retrocedarile facute in ultimii 21 de ani, in special celor facute etnicilor maghiari.
Postat 18 Februarie 2011, 17:12 de Apolitic.
vrajba
Dumnezeu sa ne ierte pe toti!
Postat 18 Februarie 2011, 12:31 de om
Corectare la Calugari si calugari
Dar sunt si CALUGARI care isi daruiesc viata comunitatii in care traiesc.
Postat 18 Februarie 2011, 11:37 de Alt oradean
Calugari si calugari
Nu toti calugarii sunt la fel. Unii stau doar in manastire si se roaga, altii stau la colt de strada si cer bani, altii cer imobile si paduri. Dar sunt si paduri care isi daruiesc viata comunitatii in care traiesc. Care au grija de sarmani si bolnavi. Care construiesc si administreaza mai bine si mai atent ca statul bunuri pentru intreaga comunitate, INDIFERENT DE ETNIE SI CONFESIUNE. A se vedea ce au facut pentru oras calugarii de la Don Orione... De aceea cred ca trebuie aratat cu degetul individualizat, cand vedem pradatori, indiferent de profesie si statut social, si sa laudam de asemenea individual, nu o categorie sociala sau etnica.
Postat 18 Februarie 2011, 11:35 de Alt oradean
hotii
unguri nenorociti UDMR conduce tot in orasu asta vai si amar de bolojan
Postat 18 Februarie 2011, 00:11 de io
HUO !!
Nenorocitii astia de calugari - popi ar trebui linsati pe strada !! Dar si judecatorii Curtii de Apel Oradea, care si ei sunt manjiti rau de tot.
Postat 17 Februarie 2011, 23:35 de Oradean
Bata-va Mnezo de popi
In curand o sa vina ceva mostenitor de a lui Sigismund de Luxemburg sa revendice Cetatea Oradea, sau Cartierul velenta. Nebunilor..dispareti inapoi in beciurile de unde ati iesit, popi nenorociti sectanti ce sunteti. Kktilor
Postat 17 Februarie 2011, 21:26 de SAPA DE LEMN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON