URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2014, 07:46

(Anti)Românul lui Kossuth: Sătenii din Beznea elogiază un paşoptist care a luptat împotriva... românilor

(Anti)Românul lui Kossuth: Sătenii din Beznea elogiază un paşoptist care a luptat împotriva... românilor CINSTIRE EROILOR. Pe monumentul eroilor din satul Beznea, dezvelit în 2006, scrie cu litere mari: "Întru eternitate, glorie şi aleasă cinstire eroilor!". Primul între vitejii satului este generalul Pavel Popa, un aventurier paşoptist despre care localnicii nu ştiu nimic
(Anti)Românul lui Kossuth: Sătenii din Beznea elogiază un paşoptist care a luptat împotriva... românilor MERITE NECUNOSCUTE. Revoluţionar paşoptist în Ungaria, veteran al războiului din Crimeea şi erou al luptei pentru independenţă din Italia, Pavel Papp de Popa este cinstit în Beznea ca un bun fiu al satului. Deşi numai pentru români n-a luptat niciodată...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Localnicii vorbesc cu evlavie despre singurul general dat de satul Beznea, comuna Bratca. "A fost om mare, maică. A luptat în război. Aşa tare o fost c-o ajuns general", zice o bătrânică.

Nimeni nu ştie însă în care război şi împotriva cui. Pentru localnici nici nu contează. Faptul că numele viteazului apare primul pe mausoleu e un argument în sine. Asta deşi Pavel Papp de Popa şi-a început cariera în luptele din Transilvania alături de Batalionul 55 Honvezi, format din români înrolaţi cu forţa în armata ungară pentru a lupta împotriva moţilor lui Avram Iancu!

Monumentul eroului "necunoscut"

Pregătit încă din anii comunismului, monumentul eroilor satului Beznea a fost dezvelit abia în septembrie 2006, la împlinirea a 600 de ani de atestare documentară a localităţii. Amplasată în centrul localităţii, lângă şcoală, construcţia e placată cu numele fiilor satului căzuţi în lupte. Pe frontispiciu sunt scrise două nume: General de armată Pavel Popa (1827-1895) şi Florin Butiri (1969-1989). Dacă pe feciorul Crăciunii, căzut la Revoluţie în Bucureşti, îl ştie toată lumea, de generalul Popa n-a auzit nimeni.

04_Adrian_Mateas_bihoreanul.jpg"Sincer, nu ştiu ce să vă spun. Va trebui să sun bătrânii satului... Întrebaţi-l pe viceprimar, că el e din Beznea", spune primarul de Bratca, Adrian Mateaş (foto). Vicele Ionel Micula nu ştie, însă, nici el mai multe. "Profesorul Viorel Stoica, fostul director al şcolii, s-a ocupat de construcţia monumentului. El a adunat de la oameni listele cu eroii satului, dar acum nu mai este...". Tot ce ştie e că Popa a luptat şi murit în Italia. Oricum, mai mult ca orice alt sătean!

"Cred că a luptat în primul război mondial, dar nu vreau să vă mint", spune Alexandru Suciu, reprezentantul asociaţiei agricole din sat. La fel de încurcaţi sunt şi bătrânii satului. "Ce s-o auzit îi că o fost general şi o murit printre străini", zice un moş.

Omul lui Bem

04_Augustin_Tarau_bihoreanul.jpgAdevărul despre generalul din Beznea a fost descoperit de arhivarul Augustin Ţărău (foto). În lucrarea "Oameni din Bihor (1848-1918)" publicată în 1937 de profesorul Theodor Neş şi lăudată inclusiv de Nicolae Iorga, generalul apare ca "Pavel Papp de Popa", fiu al învăţătorului Mihai, căsătorit cu Emilia Kaba.

"Într-adevăr, Pavel de Popa a luptat în Transilvania ca revoluţionar paşoptist, dar nu pentru români, ci împotriva lor", povesteşte arhivarul. Conform lucrării citate, "bezneanul" s-a înrolat la 21 de ani, student fiind, în Batalionul 55 Honvezi din armata lui Kossuth Lajos, după declanşarea revoluţiei din 1848.

"Compus mai tot din români", batalionul a făcut parte din corpul de grăniceri secui de circa 10.000 de oameni condus de generalul Jozef Bem. Înrolat ca infanterist, Popa a luptat tot timpul împotriva austriecilor şi armatei revoluţionare a românilor ardeleni care se opuneau alipirii Transilvaniei la Ungaria.

Român contra românilor...

De altfel, chiar generalul avea să se laude, în ziarul Nagyvarad, printr-o scrisoare deschisă publicată în 1892, cu alegerea făcută. "Au fost multe batalioane în care soldaţii, subofiţerii şi ofiţerii au fost în majoritate români. Aşa a fost Batalionul 55 Honvezi care de la Ciucea la Turnu-Roşu a luat parte în toate luptele din Ardeal şi care prin conduita bravă şi disciplina sa a fost trupa favorită a bătrânului Bem. Nu vorbesc din auzite sau citite, ci ca participant la faptele de arme ale Batalionului 55 Honvezi. Ca român, şi eu am luptat sub comanda lui Bem", scria cătana la bătrâneţe.

Ce nu a scris, însă, este că înrolările s-au făcut sub ameninţarea spânzurătorii, că dezertările erau la ordinea zilei şi că în jumătatea de an în care au ocupat Transilvania, trupele bătrânului Bem au omorât peste 40.000 de români şi au ars 300 de sate. Doar moţii lui Iancu i-au putut ţine piept, din cetatea naturală a Munţilor Apuseni...

O viaţă ca-n filme...

Bezneanul nu a fost un soldat oarecare. Conform monografiei lui Neş, Popa a fost avansat în corpul ofiţeresc maghiar, ca sublocotenent, în februarie 1849, după luptele date pentru cucerirea Sibiului împotriva garnizoanei austriece apărate de un corp grăniceresc de români. Spirit aventurier, după înfrângerea revoluţiei ungare a scăpat cu fuga din calea represiunii austriece, dar a rămas tot pe calea armelor. "După înăbuşirea revoluţiei maghiare (1849) emigrează din ţară. Ia parte la războiul din Crimeea, apoi la războiul pentru independenţa Italiei", avea să scrie Neş despre generalul din Beznea.

Potrivit unor surse, Popa l-a urmat pe Jozef Bem în Imperiul Otoman care atunci se învecina cu Timişoara. Bem s-a pus în slujba sultanului Murad al II-lea cu 72 de ofiţeri şi 6.000 de soldaţi, aşa că a slujit o vreme ca ofiţer în armata turcă. Bem s-a convertit la Islam, a ajuns chiar paşă şi a murit în 1850 la Alep (în Siria) la numai 55 de ani, iar bihoreanul şi-a căutat alt comandant.

Generalul şi prinţesa

Popa s-a alăturat armatei italiene în războiul Crimeii, după 1859 participând la luptele pentru reunificarea Italiei şi ajungând comandant al Regimentului 62 Infanterie, cu gradul de colonel. În 1870 a participat la eliberarea Romei de sub protectorat francez, acţiune care a dus la desăvârşirea unificării Italiei.

După încheierea războiului, în 1872, la 45 de ani, s-a căsătorit cu prinţesa Paolina Mazzucchelli, în martie 1895 a fost avansat general de stat major şi, cinci ani mai târziu, a fost decorat cu Crucea de Aur pentru serviciul în slujba Italiei.

Bihoreanul avea să înceteze din viaţă pe 18 decembrie 1908, la 81 de ani, în Chiavari, unde este cinstit ca un erou. Spre deosebire de Bihor, acolo măcar pe bună dreptate...


ÎN SLUJBA UNGARIEI
"O aberaţie!"

Considerat erou în Ungaria, Italia şi Beznea, generalul Pavel Pap de Popa este trecut de profesorul Theodor Neş pe lista neonorantă a românilor care, influenţaţi de propaganda naţionalistă ungară, au luptat împotriva ardelenilor, pentru alipirea Transilvaniei de Ungaria. Lista e deschisă de deputatul de Beiuş Ioan Dragoş, împuternicit de guvernul ungar să negocieze cu Avram Iancu o alianţă împotriva austriecilor. Pentru că în timpul negocierilor trupele ungare au atacat Abrudul şi l-au spânzurat pe liderul revoluţionar Ioan Buteanu, moţii l-au considerat pe Dragoş trădător de neam şi l-au ucis.

Pe lista trădătorilor, Neş îi mai aşază pe mulţi alţii. "Dacă atitudinea lor servilă s-ar fi transmis ereditar generaţiilor următoare, elementul românesc din Bihor s-ar fi desfiinţat şi ar fi servit doar ca materie de asimilare colectivă pentru naţiunea maghiară", scria el. Poziţia profesorului bihorean este împărtăşită şi de istorici contemporani. "Într-adevăr, au existat înrolări de români în armata ungară. Nu au fost aşa mulţi cum se spune, iar dezertările erau la ordinea zilei. E însă o aberaţie să le închini monumente după ce au omorât români", spune istoricul Radu Românaşu.

La aproape opt ani de la dezvelirea monumentului, reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor spun că vor verifica biografia generalului Pavel de Popa. "Vom face cercetări, iar dacă persoana în cauză a comis fapte dezonorante vom propune Comisiei naţionale a monumentelor de for public să ia măsuri", spune directorul Lucian Silaghi. Iar dacă se va dovedi că Theodor Neş are dreptate, numele generalului va fi şters din galeria eroilor români. La fel de repede pe cât de temerar a fost...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Se stie.
Iredentismul si revizionismul unguresc produce imbecili pe banda rulanta. Aceasta este "educatia" pe care o primesc incepand din familie. Nenorocitii astia sunt invatati sa minta si sa injure tot ceea ce roman si romanesc.
Postat 26 Octombrie 2014, 15:19 de Europa
pt. lolitica
un rromulan ca tine crescut in grajd incalzit cu balegar de animale
Postat 26 Octombrie 2014, 11:05 de ROMANUL
Gozboreeeeeee....
Esti o rusine ! AAAAAAHAHAHAHA.......
Postat 26 Octombrie 2014, 07:33 de @Gozborii iredentisti, revizio
Fierbi
Fierbi bozgore, fierbi.
Postat 26 Octombrie 2014, 02:12 de LOL
@aha..mucles
Nemernicule... tu stii istoria inventata de iredentismul si revizionismul unguresc. Cat despre coruptie, ungaria e cel mai corrupt stat din Europa. Politicienii unguri au interdictie in SUA. Americanii, le-au dat eject! Asa ceva nu s-a mai intamplat in UE si NATO! ungaria, este la nivel de tara bananiera! hahahahah.... LOSERE!
Postat 25 Octombrie 2014, 23:24 de @aha
aha
Lectie de istorie de la contropitori stil Ceausescu Elena. Sinteti niste agramati, nenorociti, vai de capul vostru. Mai bine va duceti la ruperi de cosuri de gunoi sau la coruptie la care sinteti foarte buni. Si puteti dormi linistit ca Ungaria nu vrea Ardealul, sau Partiumul au ei probleme lor. Ce sa faca cu Mitica, Popica si Ionica si cu orasele distruse de voi?
Postat 25 Octombrie 2014, 22:42 de aha
MONUMENT
mamaliga NU EXPLODEAZA
Postat 25 Octombrie 2014, 18:52 de XXX
Studiu
Ungurii mincinosi, necinstiti condusi de escocul Kosuth au fost infranti de romani. Atat inainte de "perioada Kosuth", cat si ulterior romanii au fost nevoiti sa lupte cu ungurii pentru a-si apara teritoriile si drepturile. Din momentul patrunderii ungurilor in Europa (in urma cu circa 1000 de ani) iredentismul unguresc a generat mereu conflicte in aceasta zona a continentului, atat in Romania cat si in Slovacia, Serbia si Ucraina.
Postat 24 Octombrie 2014, 20:10 de Book
Proclamaţia din 10 octombrie 1848
Rămâne ca un document de referinţă Proclamaţia din 10 octombrie 1848, prin care Kossuth îi soma în termeni ultimativi şi injurioşi pe români – numindu-i „gunoaie ingrate” – să revină la „ordine şi supunere legală”. Le impunea, să accepte unirea Transilvaniei cu Ungaria şi să renunţe la recunoaşterea lor ca naţie. Ca urmare a acestei proclamaţii s-a generat o confruntare de o gravitate deosebită între români şi unguri.
Postat 24 Octombrie 2014, 19:51 de 1848, 1918, 1945
Criminalul Lajos Kossuth vs Avram Iancu
Kossuth dorea să le ia românilor, dar şi sârbilor, slovacilor şi saşilor, ceea ce aproape un mileniu de teroare nu reuşise să le ia: identitatea naţională. Kossuth nu a recunoscut nici un drept naţiei române în afara „dreptului” de a se dizolva în naţiunea ungară. În articolele de fond pe care le scrie în Pesti Hirlap consideră că primul obiectiv care trebuie realizat este „uniunea” Transilvaniei cu Ungaria, ca o „condiţie a extinderii şi dezvoltării naţiunii ungare”. Pentru Kossuth faptul că populaţia majoritară a Transilvaniei era românească constituia un element secundar. De fapt, nici nu a menţionat în scrierile sale existenţa şi locul românilor în noua structură statală care urmărea refacerea regatului „Coroanei Sfântului Ştefan”.
Postat 24 Octombrie 2014, 19:46 de @Iredentismul şi revizionismul
Cine a fost Kossuth Lajos ?
Kossuth Lajos, si acolitii sai au condus revolutia pasoptista ungara, in care ei vroiau sa preia privilegiile si viata de huzur a grofilor. Le-au promis romanilor lui Avram Iancu, in schimbul sustinerii lor, a recunoasterii drepturilor ca natiune (romanii fiind dintotdeauna majoritari in Transilvania). Ulterior, Kossuth, nu si-a tinut promisiunea facuta romanilor si le-a cerut imperativ sa accepte alipirea Transilvaniei la Ungaria, si sa renunte la recunoasterea lor ca natiune. „Eu niciodata, dar niciodata sub sfanta coroana maghiara, alta natiune sau nationalitate decat cea maghiara nu voi recunoaste. Ştiu ca sunt oameni si rase de oameni, care vorbesc altă limba, dar mai mult de o natiune aici nu e.” (Magyarország története, VI/1, Budapest, 1979, p.164). Romanii, nu au fost de acord iar acest criminal (Kossuth) impreuna cu acolitii sai au declansat un etnocid impotriva romanilor in Transilvania.
Postat 24 Octombrie 2014, 19:40 de Istoria
@pinonel
Ori esti prost ori esti nazisto-hortisto unguresc. Cat despre tampenia asta de statuie, probabil ca nici cei care au comandat-o nu aveau habar cine a fost idividul respectiv(criminal din trupele lui Kossuth Lajos. Nu exista padure fara uscaturi, iar acest individ a fost una din ele.
Postat 24 Octombrie 2014, 19:04 de @pinonel
Si?!
Avem in sange tradarea! Inaintasii l-au tradat pe Decebal, au dezvaluit romanilor locul unde erau comorile regelui dac. Despre domnitorii vanduti de ai lor nu mi-ar ajunge o ora sa scriu! Mai aproape de noi, iar nu ne-am dezmintit: ne-am tradat de doua ori aliatii, in ambele razboaie mondiale. Nu spun ca pe moment nu am castigat, dar am ramas cu eticheta, asta nu se mai sterge!
Postat 24 Octombrie 2014, 15:13 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON