URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2011, 16:39

Abuzuri la centrul de plasament: Foame în numele Domnului!

Abuzuri la centrul de plasament: Foame în numele Domnului! SINGURE. Denisa, o orfană de 14 ani din Bistriţa Năsăud, s-a întors săptămâna trecută în Centrul Sfânta Ecaterina (foto) până la finalizarea anchetei DGASPC Bihor. A venit împreună cu o altă adolescentă, Ioana, care însă a fost luată de patroană acasă la ea, în Marghita, unde se ocupă de menajul vilei (medalion). "Care-i problema? Doar n-o să stea ea în pat şi o să lucrez eu", pretinde Lia Jolţa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un grup de şase copii, cu vârste între 1 şi 15 ani, a fost ridicat de inspectorii Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor din Centrul rezidenţial de tip familial Sfânta Ecaterina situat în satul Chiraleu, în urma unei reclamaţii depuse de vecini.

Oamenii erau revoltaţi de faptul că orfanii erau forţaţi să stea închişi şi să se hrănească doar cu mâncăruri de post, sub pretextul că trebuie să se cureţe de păcate, ajungând ca, de foame, să cerşească mâncare din vecini şi să fure gustările colegilor de la şcoală. Mai mult, copilele ajunse la vârsta adolescenţei erau folosite pe post de slujitoare în vila, grajdul şi magazinul patroanei centrului, Lia Jolţa, o afaceristă din Marghita.

"Nu i-a obligat nimeni la nimic. Ei au vrut să ţină post şi să mă ajute, ca să nu se plictisească", susţine femeia, care se declară victima uneltirilor funcţionarilor şi a răutăţii oamenilor.

Pregătiţi să se purifice

Ciudăţeniile aşa-zisei filantroape au ieşit la iveală în urma unei reclamaţii depuse recent la DGASPC Bihor. Sesizarea arată că cele nouă suflete care s-au aflat în aşezământ, un băieţel de un an şi jumătate şi opt fetiţe cu vârste între 3 şi 15 ani au fost obligate la o viaţă de-a dreptul monahală: nu aveau voie să iasă defel din curtea centrului, decât la şcoală şi la biserica din sat, iar "acasă" nu aveau calculatoare, telefon, cărţi şi nici măcar televizor, acesta fiind adus recent, însă doar însoţit de DVD şi de câteva filme de desene animate.

Copiii erau obligaţi să respecte cu sfinţenie canoanele bisericeşti, adică să postească în zilele de miercuri şi vineri şi întregul post dinainte de Crăciun şi Paşti, la care Jolţa, mai habotnică, a adăugat de la sine putere şi zilele de luni.

Sesizarea, făcută de o tânără mămică din Chiraleu, scoate la iveală abuzul psihic la care au fost supuşi copiii. În zilele de post, aceştia nu primeau carne, lactate sau ouă, fiind hrăniţi doar cu pâine cu zacuscă, ulei sau dulceaţă, ceaiuri, macaroane cu varză, însă chiar şi acestea în cantităţi neîndestulătoare.

"De foame, au ajuns să fure mâncarea colegilor de şcoală sau să ceară de prin vecini. A fost o fetiţă care s-a ascuns în cămară şi a muşcat din slănină ca din măr", spune femeia, care a aflat şi motivul pe care îl invoca Jolţa pentru "postul" la care îi supunea pe cei mici. "Le spunea că, în acest fel, se spălau de păcate şi îşi purificau sufletul până la majorat".

Primele nemulţumiri au apărut în august, la o vizită pe care bunica a trei fraţi plasaţi în centru, băieţelul de un an şi două fetiţe de 3 respectiv 5 ani, a venit în vizită, iar copiii i s-au plâns de foame. "Bătrâna, care era din Ciumeghiu, s-a supărat pe bună dreptate. A zis că la ea nu erau condiţii, dar măcar nu sufereau de foame. Oricum, la scurt timp cei trei micuţi au fost recuperaţi de bunică", spune tânăra.

Economie cu ciupa

Dezvăluirile sunt susţinute şi de alţi săteni şi nu se opresc aici. Oamenii spun că, din prea multă economie, Jolţa şi-a obligat angajatele ca, peste iarnă, să culce toţi copiii în bucătăria centrului, câte doi sau chiar trei într-un pat, ca să nu încălzească întreaga clădire. Iar pentru a nu risipi apa cu duşuri sau băi în vană, aceştia erau spălaţi în două ciupe, în aceeaşi apă încălzită pe şporul din bucătărie. Culmea e că îngrijitoarele foloseau şporul şi pe timp de vară, iar copiii erau obligaţi să suporte temperaturile sufocante fiindcă butelie pentru aragaz primeau doar când şi când.

Ca şi când toate astea nu ar fi de ajuns, femeia nu a înscris copiii la un medic de familie şi le folosea pe fetiţele ajunse la vârsta adolescenţei ca slujitoare în propria casă. "Erau una sau două fetiţe, pe care le ducea să stea la ea acasă ca să-i facă ordine, să se îngrijească de copiii ei, să le facă de mâncare. Tot ele mergeau, în fiecare dimineaţă, să mulgă vaca şi să cureţe gunoiul în grajdul pe care îl au la marginea oraşului. Mergeau săracele pe jos, sau cu bicicleta, că nu le ducea cu maşina ei. Tot pe ele le punea să facă curat şi în magazinul de mobilă ori să-i care mobila", spun vecinii.

04 Stefan Gotia.jpgAnchetă

În urma sesizării, o echipă de inspectori a descins la Chiraleu, unde, după discuţiile avute cu mai mulţi localnici şi cu foşti angajaţi ai centrului, au ridicat şi celelalte şase fetiţe rămase. "Copiii au fost preluaţi de asistenţii sociali ai instituţiei, iar situaţia semnalată este în curs de verificare", a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al DGASPC Bihor, Ştefan Goţia (foto).

Ancheta vizează atât condiţiile în care au locuit cât şi modul în care responsabilii centrului au respectat obligaţia de a le asigura hrană corespunzătoare şi asistenţă medicală. "Se vor verifica toate aspectele, eventualele măsuri urmând a fi luate după finalizarea anchetei". În plus, pentru a evita situaţii de genul celui descoperit la Chiraleu, Goţia susţine că şeful instituţiei, Călin Puia, a dispus evaluarea tuturor copiilor aflaţi în plasament pe raza judeţului Bihor.

Un ou din când în când

Până la finalizarea cercetărilor, fetiţele mai mici au fost plasate la asistenţi maternali din Oradea, dar cele două adolescente de 14 ani, Denisa şi Ioana, au fost trimise înapoi. La Chiraleu a rămas însă doar Denisa, Ioana fiind luată imediat de patroană acasă la ea. Cu ce scop, îngrijitoarea centrului, găsită de BIHOREANUL la faţa locului, pretinde că nu ştie. Femeia admite, în schimb, că "şefa" avea reguli stricte şi le stabilea meniul copiilor după canoanele bisericeşti. "În zilele de post le dădeam plăcinte, tăiţei cu varză, pâine cu zacuscă, pâine cu ulei. Din când în când, celor mici le mai dădeam câte un ou", spune îngrijitoarea.

04 icoane.jpgCredinţa dusă la extrem de patroană e dovedită de icoanele cu sfinţi (foto) care tapetează pereţii aşezământului şi care ţin loc de cărţi sau jucării. Acestea lipsesc aproape cu desăvârşire, nu doar de pe holuri sau din sufragerie, ci şi din camerele locuite până nu demult de copii. Băile nu par să fi fost folosite vreodată, la fel ca unele camere, de unde paturile au fost mutate în bucătărie - confirmare a faptului că fetele au dormit aici claie peste grămadă. "Nu toate, doar unele", ţine să precizeze îngrijitoarea. Şi tot în bucătărie se află şi ciupa în care fetiţele se îmbăiau, cu rândul, pentru a face economie la apa caldă. "Se spălau aici iarna, că era mai cald, aşa nu răceau", explică femeia.

Să bată Dumnezeu!

Căutată de BIHOREANUL, fondatoarea centrului, Lia Jolţa, susţine că problemele au fost create artificial de reclamanta ei, cu care este în conflict şi care ar fi "mereu pusă pe scandal". "Sunt minciuni. Eu nu le-am impus nimic fetelor. Ele au vrut aşa, să se cureţe de păcate până la majorat", pretinde ea, adăugând că şi muncile din gospodărie copilele le-au făcut... de plăcere. "Se plictiseau, ce mare problemă? Au făcut de toate, dar e normal să fie aşa, eu trebuie să le învăţ să fie gospodine. Vi s-ar părea normal ca ea să stea pe scaun iar eu să fac curat?".

Afacerista recunoaşte chiar şi că le-a izolat pe fete, însă pretinde că tot spre binele lor. "Mi s-a reproşat că le-am izolat de societate. Nu le-am izolat. Merg la şcoală, la biserică, mai stau cu mine şi familia. În rest, e mai bine să stea în centru decât să umble cine ştie pe unde şi să mă trezesc cu ele gravide. Ştiţi că astea vin din familii cu probleme, alcoolici, prostituate, au în sânge treaba asta, la o adică nu se pot abţine!", susţine femeia.

Supărată că i s-au luat copiii şi că reprezentanţii DGASPC o cercetează pentru "nişte prostii", Jolţa ameninţă că nici nu se va prezenta la audierile programate de asistenţii sociali pentru această săptămână. "Le-au cerut fetelor să dea declaraţii mincinoase, cum că eu le-am exploatat, le-am bătut, le-am înfometat. Atunci cine a profitat de fete, eu sau ei? Dumnezeu o să-i pedepsească pe cei care au abuzat", spune femeia. Amin!


DAMĂ CU PRETENŢII
Fără ţigani, fără băieţi!

Asociaţia Centrul Multifuncţional Sfânta Ecaterina a fost înfiinţată în ianuarie 2010, de Lia Jolţa, soţul ei Iulian şi fiica lor mai mare, Maria, având ca scop declarat sprijinirea persoanelor lipsite de mijloace de existenţă, incapabile de muncă datorită vârstei sau bolilor, a invalizilor, familiilor cu mulţi copii, "fără deosebire de naţionalitate, religie, rasă, sex sau convingeri politice", după cum se specifică în statut. În realitate, însă, potrivit reprezentanţilor DGASPC Bihor, Lia Jolţa a refuzat categoric să ia în plasament băieţi, copii de etnie romă ori de altă religie decât ortodoxă.

Femeia neagă neagă doar partea cu religia. "Am vrut doar fetiţe pentru că nu am cum să supraveghez un centru mixt. Iar ţigăncuşe nu am luat pentru că eu mă gândeam să le ţin şi după 18 ani, până le găsesc de lucru şi un soţ. Dar degeaba ar fi bine crescute, că nu le-aş găsi soţi", explică ea motivul. Cert e că, după ce DGASPC Bihor a amânat-o şi, la final, i-a oferit "doar ţigani", Jolţa a plecat la Bistriţa, de unde, în trei zile, a venit cu 6 fetiţe pe gustul ei. "La o adică, e un centru privat. Iau aici pe cine vreau", explică senin afacerista.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
o mare minciuna
Buna ziua vreau sa va sp ca eu ii cunosc foarte bine si nu tot ce sa sp mai sus sunt minciun sincer va este o femeie de nota 10 si daca le pune sa isi streaga praful sau sa le dea de manacare la animale asta nu in seama ca ele sunt sclave si foarte mult imi place cum le eduka adika cum le invata cum sa se comporte si va rog din suflet nu ii mai faceti rau ca nu este asa cum sa spun .si daca au tinut post asta nu in seamana ca nu aveau ce sa manace sincer si le face prajituri si diferite dulciuri au zilnik nu isi face avere pe copii nu va este rusine sa faceti ? sunteti niste nerusinati care ii faceti rau pe nedrept
Postat 02 Ianuarie 2012, 17:36 de ea
MINCIUNA
SA FACI RAU LA CINEVA I USOR DAR SA FACI BINE ESTE MAI GREU ,TOTUL CE SE SCRIE DESPRE CASA DE COPI SF ECATERINA ESTE O MARE MINCIUNA DOMNUL ESTE MARTOR
Postat 10 Decembrie 2011, 13:42 de ETELCA
NUI NICI PE DEPARTE CE SPUNETI
minciuna SUNT PROFESOARA EI de chimie si prietena ei dar DENI nici odata nu sa plans ca i lipseste ceva
Postat 10 Decembrie 2011, 13:29 de RACZ ALINA
un comportament super
auzi nu stiu dk tias putea zice doamna Lia cred ca nu meriti , ai avut copii la acest centru , normal copii au plecat de acolo , si au plecat aproape in (FUNDU GOL) desi aveau multe multe haine de la asistenta maternala , ai luat si telefonul ,si cercei de aur si tot ce aveau acesti copii , de ce ? ce inseamna ptr fam ta credincioasa tot ce ai facut ....... si ai zis copiilor ca trebuie sa le dai la saraci !!!!!!! dar oare ei ce sint ? si ai facut mute altele , asa sa te ajute d zeu cum tiai batut efectiv joc de acesti bieti copiii. ce credincioasa esti mai !!!! normal cu ei iti faci avere , dar nu te gindesti ca intro zi le vei pierde pe toate .frumoase comentari ai despre acest centru al tau ! bravo felicitari !
Postat 10 Decembrie 2011, 09:57 de ....................
rusine voua
da e foarte mare rusine ptr fam Jolta da este foarte foarte adevarat ce sa intimplat acolo .. nu numai ca ii infometa , ii batea pe copiii, astea sint conditii ce lea oferit normal a luat copii ptr bani dar acesti copii ce sint sclavi , sa va fie rusine fam jolta sa va fie cunosc foarte bine situatia sint documentata , de aceea imi permit sa scriu acest text , daca va trebuie animale lucrati si voi ca fetele nu sint slujnicele voastre . ma bucur ca a iesit la iveala acest adevar ,asa sa va ajute d zeu pe voi cum vati comportat cu acesti copilasi , efectiv fati batut joc de ei , dar exista cineva akl sus si va vazut si va vede in continuare. Daca era asa de bine acolo de ce au plecat copii de la renumitul centru al vostru , sa va fie rusine !!!!!!!!!!!!!!
Postat 08 Decembrie 2011, 09:44 de ...........
!!
nu va mirati ca mor de foame pentru ca si cu sotul ei face la fel acesta minca din mincarea colegilor la serviciu pe furate bineinteles
Postat 11 Noiembrie 2011, 10:01 de eu
RAUTATEA ISI SPUNE CUVANTUL!
Am lucrat la scoala din Chiraleu multi ani si le-am cunoscut pe acele fetite de cand au inceput sa vina la cursuri. Ce s-a scris mai sus e cea mai mare MINCIUNA pe care am auzit-o vreodata! Le-am predat acelor fetite si vorbeam cu ele despre viata lor la Chiraleu si de fiecare data o laudau pe d-na Lia pentru modul in care se comporta cu ele, chiar o iubeau si abia asteptau sa mearga la ea la Marghita. In fiecare zi la scoala fiecare fetita avea in ghiozdan pachetelul cu mancare pregatit de ingrijitoare. E adevarat ca tineau post dar NU mureau de foame, tin minte ca fetele ne ziceau ca le face si prajitura, gogosi sau clatite. Cum sa mori de foame cand mananci SUPA , fFELUL AL DOILEA si inca si DESERT? Vecinul care a dat declaratia mincinoasa e in conflict cu aproape tot satul, V-ATI GASIT PE CINE SA CREDETI!!! Imi pare foarte rau sa aud asa ceva despre acele fetite care se bucurau pentru prima data ca au si ele o familie. E munca de sclav sa dai de mancare la iepurasi sau sa stergi praful? Cei care aveti copii nu-i puneti sa stearga praful sau sa mature? Nu au voie copiii sa dea de mancare unor animalute? Asta e sclavie? NERUSINATI ce sunteti! Eu stiu ca Sf. Nicolae care apare i
Postat 17 Septembrie 2011, 21:43 de FOST CADRU DIDACTIC
rusine!!!
sa le fie rusine celor care au inventat aceasta poveste. cunoasc bine centrul, cunosc copiii, cunosc si patroana. NU ESTE ADEVARAT CE S-A SCRIS PANA ACUM. de ce nu s-a mers la scoala si sa intrebe despre situatia reala de acolo? in primul rand cand copiii mergeau la scoala acestia aveau toti mancarea lor in ghiozdan. nu s-a intamplat niciodata sa fure mancarea altor copii. acasa primeau mancare, aveau in fiecare zi felul I + felul II, chiar si in zilele de post. nu au fost inchisi si infometati niciodata acesti copii de la centru. este o minciuna. cei trei copii despre care se vorbeste au fost adusi infometati si murdari de la bunica lor care ii ingrijea singura deoarece mama lor era plecata din tara. baile din centrul de plasament erau folosite 100% de catre copii, frigiderul era plin cu mancare tot timpul, si vecinul lor care a facut cu NERUSINARE sesizarea catre institutiile statului a avut nesimtirea de a batjocori prin cuvinte niste bieti copii fara parinti si pe cineva care le-a oferit o casa si o masa. oare cati dintre noi am facut sau oare am putea face ceea ce face pentru ei d-na administratoare a centrului. oameni buni, invidia vecinilor, rautatea lor si ura lor ii face
Postat 13 Septembrie 2011, 20:52 de astra_23
kredincioasa
Alcolismul si prostitutia se mostenesc genetic?OMG!!! Cine i-a dat la asta copii spre educare si crestere,fie ei si din familii dezorganizate!Si mai face pe \"lady charity\" cu expresii de genul -\"la o adica\"-, e o rusine ptr lumea femeilor de oricare religie ar fi ele...OMG!
Postat 12 Septembrie 2011, 18:38 de ea
nepasarea isi arata si face simtita prezenta
astea sunt aspecte ale vietii care isi vor mentine amprenta in viitor, vom avea tinerii cu sechele si abuzati, asta trebuie sa ne fie preocuparea morala nu ce face X de bine ce nu mai poate, mai ca crapa si trebuie adulat:)) asa mocirla sociala sa ti fie de jena sa o cunosty.
Postat 12 Septembrie 2011, 17:05 de da!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON