URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Septembrie 2014, 07:50

"Vecine, mi-ai plătit căldura?!" Orădenii se fură între ei prin calcularea eronată a încălzirii pe apartament

"Vecine, mi-ai plătit căldura?!" Orădenii se fură între ei prin calcularea eronată a încălzirii pe apartament JECMĂNIŢI. Asociaţiile de proprietari pun la plată orădenii cu venituri mici, care nu şi-au înlocuit caloriferele comuniste, din fontă, în locul vecinilor care şi-au montat corpuri de încălzire mai mari şi mai consumatoare de căldură. "Dacă s-ar face un calcul corect, la o scară unde jumătate din proprietari şi-au pus calorifere moderne, facturile vecinilor care le folosesc tot pe cele din fontă s-ar înjumătăţi", spune inginerul Aurică Popa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

V-aţi simţit vreodată furaţi la încălzire? Cel mai probabil da, pentru că aşa se şi întâmplă! Cum în ultimii ani tot mai mulţi orădeni şi-au înlocuit caloriferele din apartamente cu altele mai moderne şi consumatoare, o bună parte din factura acestora a fost preluată de vecini.

"Cei care şi-au înlocuit caloriferele cu altele mai mari, în loc de 250 lei pentru încălzirea unui apartament cu două camere, probabil ar trebui să plătească 400 lei sau mai mult. Această diferenţă le-o plătesc, însă, vecinii", acuză inginerul Aurică Popa.

Caloriferul la control!

Asociaţiile de proprietari sunt în fierbere. Pe fondul valurilor de reclamaţii primite iarna trecută din partea orădenilor revoltaţi că, la acelaşi tip de apartament, plătesc la fel sau chiar mai mult decât vecinii care şi-au înlocuit caloriferele cu altele mai mari, în primăvară municipalitatea a cerut conducerilor asociaţiilor care nu au repartitoare de costuri să facă inventarierea corpurilor de încălzire ale fiecărui imobil în parte.

Conform normativelor legale, încălzirea se plăteşte conform datelor furnizate de contorul societăţii Termoficare de la intrarea în scară, iar cheltuiala se împarte locatarilor în baza unor evidenţe cu suprafaţa încălzită. Doar că, vechi precum blocurile comuniste, aceste evidenţe numai actualizate nu sunt!

Puşi la plată

Previzibil, oamenii n-au vrut să audă de recensământul contoarelor şi recalcularea suprafeţelor încălzite. Operaţiunea poate fi făcută doar de către firme specializate, iar Elsaco, Ista şi Termoficare SA cer, ca s-o facă, între 20 şi 70 lei pe apartament. În plus, pentru a calcula corect noile suprafeţele, asociaţiile au nevoie de proiectele blocurilor cu suprafeţele utile iniţiale. Acestea se obţin de la Proiect Bihor şi costă, la rându-le, circa 25 lei pe apartament, ceea ce urcă cheltuiala totală între 50 şi 100 lei pe familie.

În ciuda ameninţărilor cu amenzi de până la 5.000 lei la adresa administratorilor, până săptămâna trecută din cele aproape 782 de asociaţii doar 10 şi-au comandat inventarierea caloriferelor. Primele calcule sunt, însă, edificatoare. Spre exemplu, la Asociaţia de Proprietari Milcovului 169 s-a dovedit că peste 90% din apartamente aveau instalaţiile de încălzire modificate. Au fost cazuri în care, ca urmare a înlocuirii caloriferelor cu altele mai mari, suprafaţa radiantă a unui apartament cu două camere a urcat de la 5 la 8,5 metri pătraţi radianţi, lucru care, odată inventarierea făcută, se va reflecta în factura proprietarului.

Plată individualizată

03_Aurica_Popa_bihoreanul.jpgÎn pofida acţiunii municipalităţii, altminteri lăudabile, inginerul Aurică Popa (foto), specialist în contorizare, susţine că până şi asociaţiile dispuse la un efort financiar pentru a-şi taxa membrii corect o dau în bară. Căci degeaba fac calculul dacă nu este corect! Inginerul spune că, în loc să se fi raportat la Legea asociaţiilor de proprietari 230/2007, care dă doar cadrul general al calculului facturii de încălzire, raportându-l simplist la suprafaţa utilă, specialiştii ar trebui să urmeze Ordinul ANRSC 343/2010, mai recent şi explicit. "Calculul după suprafaţa utilă e greşit. E ca şi cum ai spune că încălzirea se face din pardoseala apartamentului, nu din caloriferul de sub geam", explică inginerul.

Ordinul 343 este mai riguros şi conţine toate formulele de calcul posibile, luând în considerare particularităţile fiecărui caz în parte, de la faptul că apartamentul este străbătut de coloane de distribuţie, primind căldură în plus, până la situarea deasupra unui pasaj de acces, ceea ce necesită un consum suplimentar. Pentru stabilirea corectă a cheltuielilor, aceste formule trebuie doar aplicate. Lucru pe care nu îl face nimeni în Oradea!

Administratorii de bloc şi firmele de profil preferă calculul raportat la suprafaţa utilă, mai simplu şi băbesc, ca să nu îşi complice viaţa. "În sistemul de calcul propus de ANRSC nici măcar nu ai nevoie de fostul proiect al clădirii. Firma trebuie doar să inventarieze corpurile de încălzire din apartament, să aplice formula aferentă amplasării lui în bloc, să stabilească părţile comune care îi revin, după care să calculeze numărul de unităţi de consum pe imobil şi pe fiecare apartament în parte. Când primeşte de la Termoficare consumul de gigacalorii, administratorul poate calcula imediat consumul individual al fiecărui apartament", spune inginerul.

Există un sistem...

De aceeaşi părere este şi Torok Zoltan, preşedintele Asociaţiei N3 din Rogerius, care i-a comandat lui Popa inventarul instalaţiilor interioare şi stabilirea unităţilor de consum ale blocului. "Metoda calculului după suprafaţa utilă a fost gândită de oameni care nu au stat la bloc în viaţa lor. Aceasta nu ţine cont de condiţiile particulare din fiecare apartament, nu ţine cont de amplasarea acestuia, nu ţine cont de nimic", susţine Torok.

Administratorul spune că, având în vedere preţul piperat al gigacaloriei, orice factură nemulţumeşte membrii asociaţiei, dar făcându-se calculul în baza Ordinului 343, măcar vor fi cel mai aproape de realitate. "Vreau să aplic acest sistem în următorul sezon rece, ca să nu mai fie discuţii", spune administratorul.

03_Vasile_Bologa_bihoreanul.jpgVasile Bologa (foto), preşedintele Asociaţiei Lacul Roşu, nu exclude nici el înlocuirea sistemului de calcul. "Vom analiza şi, dacă e pe lege, o să îl folosim şi noi. Oricum îmi pare mai corect decât modul de calcul raportat la suprafaţa utilă, pe care nu l-am înţeles niciodată, şi mai ieftin, pentru că ne scuteşte de-a cumpăra proiectul blocului", spune Bologa.

"Legea nu a fost abrogată!"

03_Mariana_Tiurbe_bihoreanul_1.jpgÎn mod surprinzător, primii care se opun implementării modului de calcul pe baza particularităţilor fiecărui apartament sunt tocmai angajaţii municipalităţii. "Legea 230 spune foarte clar că la asociaţiile fără repartitoare încălzirea se calculează după suprafaţa utilă a apartamentului, luând în calcul modificările efectuate la instalaţii. Legea n-a fost abrogată, aşa că nu văd cum ar putea fi schimbat sistemul de calcul", spune Mariana Tiurbe (foto), consilier la Compartimentul Îndrumare şi Control din cadrul Primăriei.

Funcţionara îi îndeamnă în continuare pe administratori să inventarieze instalaţiile de încălzire din imobile şi să recalculeze suprafeţele radiante în funcţie de modificările apărute, dar nu îi sfătuieşte să repartizeze costurile după sistemul propus de Aurică Popa, chiar dacă acesta este mai apropiat realităţii. "Eu altceva decât spune legea nu pot sfătui pe nimeni", zice funcţionara.

Aşa cum se întâmplă deseori în România, normativele se bat cap în cap. Ceea ce legea impune, ordinul specific completează, dar pe dos. Iar în cazul de faţă, oricum ai calcula factura de încălzire, până la urmă tot rău o să-ţi pară...


A FOST ŢEAPĂ!
Falimentul repartitoarelor

Ordinul 343/2010 al ANRSC se referă la repartizarea consumului în imobilele cu repartitoare şi a fost emis tocmai pentru a reglementa cât mai corect cazurile în care unele dintre apartamentele din condomeniu rămân, din diferite motive, fără sisteme de repartizare a costurilor. Cum în ultima perioadă, nemulţumite de prestaţia firmelor de profil, tot mai multe blocuri renunţă la repartitoare, acest mod de calcul devine, în cazul lor, cel mai precis.

La fel ca în alte oraşe din ţară, orădenii renunţă în ultimii ani la repartitoare ca urmare a faptului că nu au regim metrologic, pentru că transferă costurile consumatorilor care închid termostatul la vecinii care lasă caloriferul să meargă, dar şi din cauza erorilor de calcul mari, de peste 12%. În plus, consumatorii s-au săturat să plătească pentru un sistem a cărui principală caracteristică este că le "umflă" factura de încălzire...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
vecine mi-ai platit caldura ?
scuze ca am postat comentariul de mai multe ori , pe leptopul meu aparea ca nu a fost preluat, vreau sa mai adaug ca nu ma consider ,, expert" denumirea mi-a dat-o autorul articolului din proprie initiativa si il felicit cu aceasta ocazie pentru modul profesionist in care a redactat articolul, accept orice discutie pe aceasta tema in limita bunului simt spre binele locatarilor de la blocuri
Postat 13 Septembrie 2014, 16:27 de popa aurica
dl
BRAVO!
Postat 13 Septembrie 2014, 16:04 de gigi
vecine mi-ai platit caldura ?
- pentru ,, ajentu termic \" - suprafata utila a unui apartament este suprafata apartamentului in afara de balcoane si logii daca nu s-au inchis si s-a montat corp de incalzire in spatiul lor, data in metri patrati , in situatia ca o parte din locatari si-au schimbat corpurile de incalzire cu corpuri de incalzire cu puteri termice mai mari, plata dupa SU este total inechitabila , in articol scrie modul de calcul : dupa inventariere se calculeaza puterea termica a corpurilor corespunztor SET dedus din STAS , corespunzator temp. medii reale a agentului termic si se calculeaza nr.unit.consum pe apart. corectat cu factorii de amplasare in bloc si orient. geografica , se calculeaza si aportul de caldura de la tevile din apart ( col. distributie), montarea repartitoarelor pe calorifere acest consum a incercat sa-l determine asa cum un radiator electric realizeaza consum dupa capacitatea sa si nu dupa suprafata incaperii incalzite , ordinul 343/2010 nu este perfect dar imperfectiunile lui pot fi corectate de un specialist in domeniu, este singurul mod de calcul temei legal in Romania, accept orice discutie civilizta pe aceasta tema si cu numele reale,am 37 ani in profesie.
Postat 13 Septembrie 2014, 15:40 de popa aurica
Expertu lu peste
"Expertul" asta vorbeste aiurea. Pentru a asigura necesarul de căldură apartamentelor dintre etaje, acestea beneficiază şi de căldura indirectă, de la apartamentele situate la ultimul etaj, parter, care, prin proiect, au un număr mai mare de elemente de calorifer. Apartamentele din zone marginale au rol de zonă tampon între mediul exterior şi apartamentele dintre etaje, asigurând o temperatură normală şi între etaje. De aceea trebuie aplicaţi factori de corecţie, reducere din căldura cedată aceste etaje, şi creşteri procentuale pentru apartamentele dintre etaje. Prin folosirea criteriului suprafeţei utile, aceste corecţii se produc automat. Repartizarea costurilor exclusiv conform suprafeţei echivalentă termic a caloriferelor (SET) reprezintă o inechitate- „Contorizarea consumurilor de căldură ...”, (prof. dr ing. L. Dumitrescu, presedinte AIIR Rev. Instalatorul, nr. 1/2004). Pentru modoficarea SET exista corectii prevayute si in HGR 1588/2007. Cat despre tampenia de Ordin al ANRSC 343/2010, a se vedea: ”Ordinul 343/2010 al ANRSC … contravine prevederilor metodologiei de calcul a performantei energetice a cladirilor - instalatii de incalzire.” – L. Dumitrescu, Rev. Instalatorul, nr. 8/2010 Se prevede că Ordinul 343/2010 nu are avizele tehnico–ştiinţifice necesare şi că nici un specialist în instalaţii! care a elaborat metodologia MC 001/2006, aprobată prin Ordinul M.T.C.T. nr. 157/2007, nu a fost consultat.
Postat 09 Septembrie 2014, 10:57 de Ajentu termic
D-le "expert"
D-le "expert", eu mi-am pus 3 calorifere si tot n-am caldura decat unul din alt bloc care are un singur calorifer ! Si atunci, sa platesc de trei ori cat el ??? Asa experti se gasesc pe toate drumurile ! Sa schimbam atunci toata reteaua de alimentare, toate tevile, etc. Nu va limitati doar la calorifere ! CRED CA ESTE O RECLAMA MASCATA PENTRU INDEMNUL PROSTILOR LA CONTORIZARE INDIVIDUALA ! Sa castige hotii de la firmele care citesc aceste contoare !
Postat 04 Septembrie 2014, 20:09 de Ion
@"ionel"
Hot esti cu ma.ta gozborre ! Esti un gozborr, un gunoi frustrat! Nu e vina nimanui daca asa rata contoarele, **** ! huu.................
Postat 04 Septembrie 2014, 14:37 de wall
bai
RUSINE!
Postat 04 Septembrie 2014, 09:52 de rodi
SCUMP!
cu 300-400 ron/luna incalzesti o casa de 200 mp !!!!! Voi ce suprafata utila aveti la bloc stimati cetateni? Intre 30 si 80? De ce platim cu totii asa de multi bani pe incalzirea apartamentelor?
Postat 03 Septembrie 2014, 20:01 de FNL
he, he, he
O tara de hoti! Oradenii se fura intre ei, pe oradeni ii fura bolovan via gligor si mai nou necula, pe toti ii fura pontache accizaru' cu dragnea &co si de platit platesc primii, oradenii de rand. Si ciclul se reia!
Postat 03 Septembrie 2014, 12:10 de ionel
@COPY
In interiorul asociatiwei ordinea o fac asociati !!! Nimeni nu vine sa iti faca ordine in ograda !!! TU esti cel ce esti obligat sa faci ordine in ograda ta !!!! STATU doar te fura cand vine , nu astepta nimic bun de la STATUL mafiot !!!! Daca nu faci tu nimic atunci plateste si taci !!!!
Postat 03 Septembrie 2014, 11:37 de Ne aburit
Nu-i de ajuns ca ne fura administratorii protejati de Primarie, mai vin si firmele basiste
In ditamai tzarisoara doar 3 firme sunt autorizate (politic, de fosta guvernare PDL) sa monteze repartitoare. Doua din ele sunt Elsaco si Ista, adica tocmai cele autorizate sa masoare acum caloriferele. In lumina acestor informatii, e clar ca nu de grija cetatenilor mor ei, ci pt ca le trebuie bani de campanie electorala. Iar Torok Zoltan e nimeni altul decat fostul presedinte de la Asociatia 114 Rogerius, prima in topul datornicilor la CET, deoarece, sub inalta protectie a Primariei (inclusiv sau mai ales Tiurbe Mariana) si-a insusit banii platiti de oameni la intretinere. Cautati pe Digi 24 Oradea filmul scandalului detronarii hotului Torok (a fost la emisiunea lui Haragos).
Postat 03 Septembrie 2014, 11:37 de Hope
Mariana Tiurbe est anemca la minte
In interiorul asociatiei nu vine nicio lege sa faca ordine. Legea se opreste la gardul fiecarui bloc.
Postat 03 Septembrie 2014, 09:13 de Copy
Partial adevarat,
Partial adevarat/. Hotia mare se produce, se face insasi de sefii asociatiei. Se deconteaza cheltuieli personale aiurea, de deconteaza in toate apartamentele sumele datorate de sefi ei neplatind nimic. si multe altele. Coproprietarii sunt puturosi si nu verifica nimic numai mbat din gura ! Salariile imense ale celor ce lucreaza la asociatie sunt si ele purtatoare de alte taxe si impozite care cumulate ajung tot in cheltuielile pe apartament.
Postat 03 Septembrie 2014, 09:13 de NE aburit !
Per total iese la fix ***
Ăștia măsoară frigul nu căldura, ceea ce e cu totul altă ecuație ***
Postat 03 Septembrie 2014, 09:11 de K Wermorel Ciolannis
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON